Ervaringen

Voor internetdaten heb je doorzettingsvermogen nodig

Anna (61)

Ik had al eerder op allerlei datingsites gestaan en ik heb ook wel mannen ontmoet en wat relatie-achtige contacten gehad, maar eigenlijk altijd met mannen die zich niet konden of wilden binden. Dat wilde ik anders. Ik wilde eindelijk duidelijk zicht te krijgen op hoe ik het in relaties anders zou kunnen doen dan ik het in het verleden had gedaan. Ik heb vaak de oorzaak of schuld bij mijn toenmalige partners gelegd, maar wist en weet dat ik ook een grote rol gespeeld heb in het niet slagen van de relatie.

Het eerste gesprek met Carla voelde meteen al kloppend. We hadden een lang, warm en persoonlijk gesprek en ze gaf me rustig de tijd om na te denken over wat ik wilde. Ik heb in eerste instantie voor een ‘klaar voor de liefde-dag’ gekozen, gevolgd door twee coachgesprekken. Ik had namelijk echt behoefte aan één-op-één contact en dat is heel goed bevallen. We kwamen al snel tot de kern. Ik had de neiging mij klein te maken, mij bijna te excuseren voor wie ik was. Dat heeft een duidelijke oorzaak. Dat wist ik wel, maar daar wilde ik vanaf. Ik had verder nog wel wat hardnekkige negatieve overtuigingen waarmee ik mijzelf aardig in de weg kon zitten. Zo kon ik: “ik ben niet boeiend genoeg, (niet de juiste opleiding, niet genoeg politiek geëngageerd, carrière niet interessant), dus wat heb ik nou te bieden.” omzetten in “Ik ben een leuke, warme en boeiende vrouw met wie een man zijn handen dicht mag knijpen”. In de gesprekken die volgden kreeg ik nog meer zicht op mijn gedrag en manier van contact maken. Carla’s warme aandacht en scherpe blik hielpen mij daar heel erg bij.

Voor internetdaten moet je best een lange adem hebben en het vertrouwen hebben dat eventuele afwijzingen of weinig reacties op je profiel niet aan jou liggen, die mannen kennen je immers niet. Ik heb me aangemeld op datingsites en warempel: daar meldde zich mijn grote liefde. Hij had echter nog andere dates en was er nog lang niet uit. Ik kon wat ik geleerd had bij het Laatste Liefde programma uitgebreid toepassen. En dat heb ik welbewust gedaan. Ik ga alleen voor een man die ook voor mij gaat en ik wist dat ik het wilde onderzoeken of wij samen verder konden en hij zocht mij ook steeds weer op. Carla heeft me tijdens dit proces begeleid en geholpen en gelukkig maar.

Het is nu voor mij eigenlijk normaal geworden om mij uit te spreken, mijn ruimte in te nemen, mijn grenzen te respecteren in contact met mannen, mij niet door negatieve overtuigingen en ervaringen uit het verleden te laten leiden. Dat is zo’n grote winst! Dat werkt natuurlijk ook door in de rest van mijn leven. En ik ben heel blij dat mijn zoektocht naar een nieuwe liefde in mijn leven glansrijk is geslaagd.

Een ervaring om nooit te vergeten

Tiene (57)

Tijdens de ‘Klaar voor de liefde-dag’ heb ik bevestigd gekregen wat ik al mijn ganse leven voel: mijn patroon in de omgang met mannen. Ik zag het, kon er woorden aan geven en alles werd me duidelijk. Dat was natuurlijk confronterend. Ik zal deze ervaring nooit vergeten, het brengt me dieper bij mezelf. Al wat ik nu nodig heb is tijd voor reflectie en een milde blik naar mezelf. Dat is de juiste weg om een gelijkwaardige partner toe te kunnen laten in mijn leven. Daarna komt alles goed!

O, wat vond ik internetdaten stom

Sandra (47)

O, wat vond ik internetdaten stom. Ik vond het ook stom dat ik het nodig had, want ik ben een leuke vrouw en waarom kan ik niet gewoon een leuke man in het wild ontmoeten? De profielen op internet vond ik ook maar niks. Al die vrolijke blabla-verhalen die achteraf alleen maar tegen kunnen vallen. Maar goed, ik was 7 jaar alleen en het zou toch wel heel leuk zijn om een man te ontmoeten.

Ik ben de uitdaging aangegaan en ben bij Carla gestart. Het programma bleek veel meer te zijn dan alleen een man vinden. Ik heb veel inzichten over mezelf opgedaan, bijvoorbeeld dat ik uitstraalde dat ik alles heel goed alleen kon en daar trek je geen goede man mee aan. Ik was erg oordelend en kritisch en hield daarmee bij voorbaat iedereen buiten de deur. Carla heeft me de ogen geopend en ik ben veel losser geworden, ook tegen mijn kinderen. Ik mag nu meer achteroverleunen en meer ontvangen. Ik heb ontdekt dat je daarmee je zelfstandigheid niet verliest.

Uiteindelijk ben ik mijn man gewoon tegengekomen. In eerste instantie heb ik tegen Carla gezegd dat hij mijn type niet was. Toen zei Carla ‘ja maar je type is tot nu toe niet blijven hangen’. Pijnlijk, maar waar. Ik ben het aangegaan en het is goed dat ze me in de eerste fase van de relatie heeft begeleid. Het ging namelijk niet vanzelf. Ze heeft me geleerd om door de oppervlakkigheden heen te kijken. Hij was wat dikker, hij rookte en had rare gebaartjes, maar dat zijn allemaal dingen die veranderd zijn nu we samen zijn. De basis is dat hij een hele zorgzame en krachtige man is en dat we heel veel plezier hebben. Hij heeft mijn eerste oordeel, dat bij mij altijd zo sterk was dat niemand erdoorheen kwam, overleefd.

Carla kan heel mooi vertellen, ze durft je aan te spreken en ze voelt en ziet dingen die ze terug kan geven, waar je zelf niet bij stil staat. Je krijgt meer informatie dan alleen het woordelijke. Ik kan heel goed met haar praten, zonder dat we vriendinnen worden en ze brengt je steeds terug naar je doel. Ze is heel open, heel direct, ondersteunend en ze snapt gelijk waar de angel zit. Wat voor mij heel belangrijk was, is dat ze je ondersteunt bij het daten. Vooraf en achteraf, ze is altijd bereikbaar.

Ik zou anderen de begeleiding van Carla zeker aanraden, omdat het veel verder gaat dan het krijgen van een relatie. Voor mij was het een grote ontdekkingsreis en uiteindelijk heeft het ook gewerkt dat je losser wordt, dat je dingen verwerkt en dat je toegankelijker wordt. Je gaat andere dingen uitstralen en dan zijn andere mensen meer geneigd om op je af te komen. Dan komt die fijne man ineens zomaar op je pad en daar ben ik Carla heel dankbaar voor. Ondertussen hebben we samen een mooi oud huis gekocht en zijn we vorig jaar getrouwd.

Openstaan voor coaching in de liefde vond ik moeilijk

Atty (56)

In september 2016 startte ik in het programma van Carla. Getriggerd door haar titel ‘Vind je eindman’ durfde ik de stap te zetten. Als laatste poging om die ene lieve partner te vinden. Na meer dan tien jaar met regelmaat op datingsites en zeker 100 dates verder, was ik behoorlijk gefrustreerd. Toch dacht ik ook: het moet anders kunnen. Van Carla leerde ik wat er beter kon. In het begin vond ik het lastig om open te staan voor coaching in de liefde. Ik ben nu eenmaal een daadkrachtig type. Dus vooral het achterover leunen en ‘wachten’ op een man was lastig voor mij. Met vallen en opstaan en door steeds te blijven luisteren naar haar coaching, is het me gelukt. Ik pakte het daten écht anders aan. Wat heb ik veel mogen oefenen en leren. Gelukkig hebben we ook enorm gelachen tijdens de weekenden. Ik had steun aan de andere vrouwen en hun verhalen, via de geheime Facebook-groep.

Het resultaat mag er zijn: een warme, toegewijde en krachtige partner die helemaal voor me gaat. Iemand die past en toch helemaal anders is dan dat ik me vooraf had voorgesteld. En daar gaat het ook om. Oude patronen en beelden loslaten en openstaan voor de essentie. Mijn vrouwelijke kant krijgt weer ruim baan, in uitstraling, in kleding, in hoe ik me gedraag. Het is overweldigend. Bedankt Carla, dat je op mijn pad kwam.

Hoe ik als anti-dater nu toch met mijn eindman samenwoon

Marije (39)

Als Carla er niet was geweest dan had ik mijn vriend waarschijnlijk nooit ontmoet en dat zou zo jammer zijn geweest. Want ik was heel erg anti-daten en door haar programma ben ik pas over mijn wens gaan praten. Zo heeft een vriendin me aan een kennis van haar voorgesteld. Als ik hier niet over was begonnen, had zij dit waarschijnlijk nooit gedaan. Ik ben haar erg dankbaar dat ze het wel heeft gedaan, want ik ben nu heel gelukkig en ik kan me een leven zonder mijn vriend niet meer voorstellen.

Waar ik altijd tegenaan liep was dat ik, voordat ik met de Laatste Liefde Date Methode aan de slag ging, heel erg anti-daten was. Ik was altijd erg nerveus tijdens dates en kon me daarom niet ontspannen. Daardoor was ik totaal niet bezig met de man tegenover mij. In het programma leerde ik om me te ontspannen en was ik daardoor rustiger tijdens dates. Ook ontdekte ik toen pas wat belangrijk is voor een goede relatie en heb ik geleerd om mezelf belangrijk te vinden. Daar schortte het in mijn vroegere relaties aan. Die mannen hadden niet de 6 karaktereigenschappen én ik zette mezelf en mijn eigen wensen op de achtergrond. Die 6 noodzakelijke karaktereigenschappen hebben me nu geholpen om te zien of een man ook echt bij mij past. En ik stap dus niet meer in mijn oude valkuilen van mezelf wegcijferen en genoegen nemen met minder. De inzichten die ik heb opgedaan hebben mij echt verder geholpen.

Wat ik heel fijn vind is dat we met een groep vrouwen zijn in dit programma die allemaal in hetzelfde schuitje zitten. Iedereen heeft haar eigen uitdagingen en het is fijn om daarin van elkaar te leren en te delen. Je mag je eigen tempo aanhouden en de coachcalls zijn heel fijn om je vragen te stellen. En Carla is een echte expert. Ze is daarnaast heel open en heeft op bijna iedere situatie een passend antwoord. Ze staat er ook voor open als je iets anders wilt doen dan hoe zij het ziet. Ik kwam er meestal wel achter dat ze gelijk had.

Ik raad het programma van Carla aan. Zeker aan vrouwen die relaties hebben gehad die fout zijn gelopen. Als je vastloopt in wat er fout is gegaan en als je niet weet hoe je het beter aan kunt pakken dan is het zo fijn dat er mensen zijn die meekijken en antwoorden hebben. Kun je je vinger er niet op leggen waarom het jou niet lukt, dan geeft dit programma je inzicht en dat maakt het verschil tussen wel of geen partner vinden.

Zoals ik al schreef heb ik mijn eindman gevonden en we hebben nu 9 maanden een relatie. We wonen samen en delen allebei een kinderwens. We zullen zien wat de toekomst ons zal brengen.

Mannen worden snel weggekaapt door snellere vrouwen

Marianne (66)

Ik heb een jaar of 10 geleden op een datingsite ingeschreven gestaan en dat is mij slecht bevallen. Ik ben namelijk nogal een denker en voordat ik mijn besluit over een man genomen had, was hij al weggekaapt door snellere vrouwen. Dit was duidelijk niet mijn weg. Maar goed, ik ben nu met pensioen en ik denk dat ik nog zo’n 20 jaar te gaan heb en die jaren wil ik niet alleen doorbrengen. Daarom heb ik ondersteuning gezocht bij Carla. 

Gelukkig maar, want mijn zoektocht is van een grote diffuusheid toegespitst op een heel duidelijk beeld van wat ik wil in een relatie. Dat beeld heb ik gebruikt tijdens mijn dates. Ik heb heel goed gekeken en heb vandaaruit de informatie laten zakken en ben daarmee aan de slag gegaan.

Het was een heel proces naar degene die ik uiteindelijk heb ontmoet en bij hem viel alles onmiddellijk samen. Ik heb nu een goede stevige relatie, die vanaf het eerste moment meteen doorging. En wat wel heel leuk is om te vertellen: we moesten tijdens het programma een moodboard maken en als ik nu terugkijk naar dat moodboard, dan is hij precies mijn moodboard. Dat wist ik niet toen ik dat ging maken, het is dus leuk om te zien hoe dingen samengevallen zijn.

Wat voor mij echt een belemmering was om te gaan daten, was het feit dat ik met een man heb samengewerkt die in het begin heel aardig leek, maar hij heeft hele gemene psychische spelletjes gespeeld tot aan serieuze bedreigingen aan toe. Dat heeft mij weerhouden om te gaan daten, stel dat ik zo’n man tegenkom die ik aardig vind en die uiteindelijk helemaal niet aardig blijkt te zijn.

Carla heeft me daar uitstekend bij begeleid. Wat ik heel prettig vond, is dat ze altijd beschikbaar was. Bij dates gebeuren dingen die je overvallen, dan is een snelle reactie belangrijk, te allen tijde werd er gereageerd op mijn mails of telefoontjes en dat vond ik heel fijn. Dat was precies de begeleiding die ik nodig had. Daarnaast weet Carla waar ze het over heeft en is ze gewoon een aangenaam, aardig en goed mens.

Ik zou het programma zeker aan andere mensen aanraden en dat heb ik ook al gedaan. Ik merk dat het voor heel veel mensen toch moeilijk is om de basiselementen voor een langdurige relatie echt voor ogen te hebben op het moment dat je gaat daten. Dan komt het vaak op uiterlijke kenmerken aan en daar zit het ‘m niet in. Ik heb de basiselementen toegepast en zo mijn man gevonden en ik hoop dat we samen nog veel mooie jaren mogen beleven.

Ik voel geen twijfel of knagende stemmetjes

Dorien (47) & Remco (59)

‘One day someone will walk into your life and make you see why it never worked out with anyone else.’

Voor mij is deze zin waarheid geworden. Terwijl ik druk bezig was met het programma van Carla, ontmoette ik Remco, ‘in het wild’. We gingen een dag samen op pad en voelden gelijk een klik. Maar die negeerde ik maar even voor het gemak, want ik zag alleen de nadelen: zijn leeftijd, de reisafstand tussen ons én het was een collega. Wat moest ik hier nu mee? Ik was nog hard aan de slag met mijzelf om grenzen te stellen en oude pijnen te bekijken. Carla adviseerde me de vooroordelen naast me neer te leggen en het te onderzoeken.

Ook toen ging het nog niet vanzelf. We waren beiden geïnteresseerd, dat was duidelijk. Maar een vervolgafspraak lukte om allerlei redenen niet. Wat werd ik daar onrustig van! Carla adviseerde me om ruimte te geven en het contact van zijn kant te laten komen. Om dat vol te houden, oefenden we in het loslaten van verwachtingen. Gewoon vertrouwen hebben dat het goed komt, of hij het nou is of niet. Ik heb mijn moodboard, affirmatie en Carla’s meditaties als hulpmiddel hiervoor gebruikt. Niet gemakkelijk, maar het lukte uiteindelijk wel.

Na een paar weken zocht hij weer contact, wat resulteerde in een afspraak. Daarna bouwden we het langzaam op. Inmiddels brengen we het weekend met elkaar door. Ik voel geen twijfel of knagende stemmetjes. Dankzij mijn werk in het voortraject kan ik dat helemaal loslaten.

Ik ervaar ruimte om mijzelf te zijn en andersom. Zelfs de moeilijke onderwerpen bespreken we. Zo ervaren we juist vrijheid in plaats van dat we elkaar claimen. Leeftijd en afstand spelen geen enkele rol meer. Het gaat als vanzelf met ons. Het voelt licht en feestelijk. Natuurlijk is het nog pril allemaal en ik wil niet al te hysterisch klinken, maar ik geloof oprecht: dit is mijn eindman.

Ik vond het doodeng om zo te kijk te staan op internet

Aleid (59)

Mijn relatie liep stuk en voor het eerst in lange tijd was ik echt alleen. Dat voelde niet eens zo verkeerd: ik vond mezelf best leuk gezelschap. En het leek me niet verstandig me direct in iets nieuws te storten. Eerst maar even aan mezelf werken. Daarvoor nam ik contact op met Carla, die ik al kende omdat we samen een opleiding hadden gevolgd. Ik was nog niet van plan actief een nieuwe liefde te zoeken. 

Er volgde een prettig en leerzaam traject. Voor het serieuze datingwerk was ik nog te huiverig. Een vriendin van me had zich op E-matching aangemeld, nou dat leek mij helemaal niks. Ik vond het doodeng om zo te kijk te staan op internet. Aangespoord door Carla waagde ik het er toch op. Maar na een week verwijderde ik mijn profiel alweer. Ik was er nog niet klaar voor.

Intussen hoorde ik natuurlijk de ervaringen van anderen en voerde ik gesprekken met Carla. Het gaf mij steeds meer verhelderende inzichten. Vooral over de karaktereigenschappen ten opzichte van de persoonlijkheidskenmerken. Ik besloot weer een poging te wagen. Dit keer zonder foto en met een fictieve naam. Prompt kreeg ik een match met een mannenprofiel, ook zonder foto. We deden samen een testje op de site, waaruit bleek dat we totaal niet bij elkaar zouden passen. Maar mijn match was lekker eigenwijs en riep: ‘Het wordt wel wat met ons.’ Ik vond dat wel grappig, dus raakten we aan de praat.

Na een poosje wisselden we dan eindelijk onze foto’s uit. Ik keek ernaar en dacht: ik weet niet of ik wel contact zou hebben gezocht als ik dit plaatje erbij had gehad. Hij had exact hetzelfde gedacht. Dus was ik blij dat we al wat hadden uitgewisseld en een klik hadden gevoeld. Een mooi uiterlijk weegt niet op tegen een negatief karakter, zo las ik in een van de Facebookgroepen van Carla. En zo is het; er gaat niets boven een goed karakter.

Bij de eerste ontmoeting vond ik zijn ogen meteen leuk. Al had ik een ander plaatje in mijn hoofd. Ik was onder de indruk van zijn uitstraling, open communicatie en het tonen van zijn gevoel. Daardoor kon ik mijn hart openen.

Door Carla’s inzichten ben ik veel wijzer geworden in hoe we vaak dingen invullen voor een ander. Ook in mijn werk als ondernemers- en loopbaancoach merk ik dat. Vaak worden capabele mensen afgewezen op leeftijd, dat is zo jammer. Het zou zo mooi zijn als we wat minder zouden focussen op dergelijke randzaken.

Ik ben in ieder geval blij dat mij dat gelukt is in de liefde. Deze maand zijn we drie jaar samen.

“Ik leerde beter mijn grenzen aan te geven en niet direct af te knappen op de eerste foto’s van zijn datingprofiel.”

– Annemarie

Hoe Hanneke (63), dit keer zonder drama’s, nu een relatie heeft die niet zonder slag of stoot tot stand kwam.

Hanneke was vergeten te vertellen in de video dat ze een echte drama queen was en dat precies dit gedrag haar lang heeft weggehouden van een gezonde relatie. Waarvan akte.

Voor haar een groot inzicht omdat ze hierna pas ervaarde wat een volwassen relatie is.

Ik geloofde er niet meer in dat er ook mannen zijn die een serieuze relatie willen

Anneke (63)

Ik had me er eigenlijk al bij neergelegd dat ik single zou blijven, maar een vriendin vroeg me mee naar de ‘ik vind mijn man-dag’. Daar voelde ik al snel dat ik toch een verlangen had, het verlangen naar een man.

Ik geloofde er niet meer in dat er mannen zijn die ook verlangen naar een relatie en dat die mannen daar serieus in zijn. Carla heeft me overtuigd van het feit dat het wel zo is en het is voor mij heel belangrijk dat ze dat bij mij heeft weten te bereiken.

Ik heb mijn man overigens nog niet gevonden, maar ik ben wel direct begonnen met het ontwikkelen van mijn vrouwelijke kant. De volgende dag ben ik meteen rokjes gaan passen en ik vind het nu leuk om een jurk te dragen als ik uit ga. En toen zag ik gisteren ineens dat er iemand gereageerd had op mijn profiel op Paiq. Hij schreef dat hij ook van buiten zijn houdt en van lezen en dat vind ik dan toch leuk.

Ik heb het aan niemand in mijn omgeving verteld dat ik naar Carla ging en ik had een heleboel twijfels. Achteraf ben ik blij dat ik gegaan ben, ik ben helemaal opgetild vooral door haar deskundigheid. Ze wist de groep zo goed te leiden en gaf iedereen de aandacht die ze nodig hadden. Ik was bang dat er een heleboel gepraat zou worden en dat we het steeds met elkaar eens zouden zijn, maar dat er verder niks zou gebeuren. Die twijfel bleek ongegrond. Carla had een inhoudelijk aantrekkelijke werkmap gemaakt, de persoonlijke verhalen waren herkenbaar en de voorbeelden waren beeldend en grappig.

Het was ook heel dubbel om naar de dag te gaan, een deel van die dubbelheid was ook: wil ik het eigenlijk wel, een relatie en al dat gedoe? En dan denk ik aan Oliver Sacks die op zijn zeventigste zijn eerste relatie kreeg. Dan denk ik: misschien overkomt mij dat ook nog. Eigenlijk wil ik dat wel en zodra ik er klaar voor ben, kan ik met de tips van Carla meteen aan de slag.

Mijn grote liefde is mijn overleden man. Daardoor stond ik niet open voor andere mannen

Thea (51)

Na het overlijden van mijn man, nu tien jaar geleden, hield ik me niet bezig met een eventuele nieuwe partner. Pas toen de kinderen het huis uit gingen, miste ik gezelschap en merkte ik steeds nadrukkelijker hoe stil het thuis was. Ik voelde steeds vaker de eenzaamheid en miste de intimiteit van een relatie. Op dit punt in mijn leven kwam ik met Carla in contact en zij heeft mij erg geholpen. We hadden een gesprek waarin mij zoveel duidelijk werd. O.a. waarom ik de stap naar een andere man niet durf te zetten. Ik ontdekte mijn grootste belemmering hierin: mijn grote liefde is mijn overleden man. Daardoor stond ik niet open voor andere mannen. Dit had ik mij nooit gerealiseerd en op de ‘klaar voor de liefde-dag’ hebben we dit verder uitgewerkt.

Natuurlijk waren er lastige momenten die dag maar we hebben ook erg gelachen en ik voelde me blij en opgelucht. Carla verstaat de kunst om stil te staan bij moeilijke dingen en het tegelijkertijd licht en speels te houden. Sinds deze dag voel ik me veel rustiger en heb ik vertrouwen in de toekomst en ben ik heel voorzichtig wat stappen op het mannenpad aan het zetten. Beetje spannend maar vooral fijn.

Ik weet nu waaraan ik aandacht moet geven

Jetty (49)

De ‘klaar voor de liefde-dag’ bleek een smaakvolle en nuttige bijdrage aan mijn persoonlijke ontwikkeling en levensgeluk. De diepergelegen emoties toonden zich en ik weet nu waaraan ik aandacht moet geven. Omdat ik al veel aan persoonlijke ontwikkeling heb gedaan, zowel privé en als coach, was ik hierdoor blij verrast.

Carla is echt een professional op dit gebied. Door haar persoonlijke ervaring, passie en de kennis over dit specifieke onderwerp, is zij heel nabij. Daarnaast luistert ze echt en oordeelt niet. De vaart, afwisseling en diepgang in het programma maken het actief en afwisselend.

Ik heb nu een zachtere, meer liefdevolle kijk op mezelf. Vanuit deze basis verheug ik me om de man van mijn leven te ontmoeten.

Nou Carla, je hebt mijn leven behoorlijk opgeschud

Karin (52)

Nou Carla, je hebt mijn leven behoorlijk opgeschud, maar op een positieve manier. In eerste instantie voelde ik wel een heleboel weerstand bij de term eindman, maar hoe langer ik er over nadacht hoe meer ik voelde dat dit wel was wat ik zocht. Daarom ben ik je mails gaan lezen, luisterde ik naar je podcasts en heb ik je webinar gekeken. 

Tijdens het kijken naar het webinar kreeg ik zoveel tips over datingsites, over jezelf laten zien en over de 6 karaktereigenschappen. En ik kan wel stellen dat die 6 karaktereigenschappen mijn leven veranderd hebben.

Wat gebeurde er vervolgens: ik ging op een datingsite, mijn profiel beschreef details in plaats van algemeenheden, ik heb er leuke recente foto’s bij geplaatst, verschillende serieuze mannen reageerden (en ik heb die mannen niet direct afgeserveerd op hun blauwe ogen wat ik voor Carla’s tips wel gedaan zou hebben), ik werd bij de winkel spontaan aangesproken door een leuke man, ik schrok en gooide figuurlijk de deur dicht (blijkbaar stond ik toch nog niet aan. Dus al Carla’s info nog maar eens doorgelezen.)

Nu heb ik via de datingsite een man ontmoet die lijflijk niet echt aan mijn wensen voldoet, maar onze karaktereigenschappen passen perfect! Voorheen zou ik hem nog geen blik waardig hebben gekeurd, maar nu hebben Sjoerd en ik naar elkaar en onze gezamenlijke 5 kinderen uitgesproken dat we verliefd zijn. Geweldig!

Ik ben zo blij dat het niet alleen mij is gegund, maar ook alle mensen om me heen. Al die liefde, verbinding en vertrouwen. Dat geeft zoveel positieve energie. En dat komt door Carla die mij liet zien dat ik authentiek mag zijn, dat IK er mag zijn. Verder heeft Carla mijn blinde vlekken aangetipt waardoor ik valse overtuigingen uit het verleden los kon gaan laten. En ja, ik denk nog wel eens bij mijn eindman: Is dit de man waar ik op val? Uiterlijk misschien niet, maar innerlijk wel en dat is zo bijzonder.

Carla, enorm bedankt voor je mails, je podcasts en je webinar. Zonder jou had mijn alleen-zijn nog heel lang geduurd, als ik het al ooit had aangedurfd om op zoek te gaan naar mijn eindman. Maar ik heb hem gevonden en hij mij en bij deze wil ik je enorm bedanken voor je hulp.

Ik durf mezelf nu echt te laten zien

Tara (60)

Na mijn huwelijk kreeg ik al snel een nieuwe relatie, die na enkele jaren stopte. Ik stond bij vlagen op datingsites, maar vond het niet zo prettig om zo geëtaleerd te staan. Zelfs zonder foto. Een vriendin had de eendaagse workshop bij Laatste Liefde gevolgd. Het sprak me aan en ik besloot me aan te melden voor een traject bij Carla.

Ik leerde waar je wel en niet op moest letten bij het daten en dat maakte dat ik weer hoop kreeg op een goede afloop. Ik kreeg zelfs weer zin in het daten. Mijn profieltekst bleek niet goed te verwoorden wie ik ben. Dat paste ik aan. En jawel, er werden ook mooie foto’s van me gemaakt! Nooit had ik gedacht dat ik mezelf zo zou durven laten zien, maar met Carla’s hulp kon ik die hobbel nemen. Want natuurlijk keek ik zelf wel naar foto’s op mannenprofielen.

Het mooie is, dat de begeleiding van Carla niet stopte bij het maken van een goede profieltekst en prachtige foto’s. Dankzij haar ontdekte ik dat die angst om mezelf te laten zien nog steeds een thema was in mijn leven. Ik had daar al eens hulp voor gezocht, maar het zat me toch nog in de weg in contact met een man. Samen hebben we die laatste restjes op weten te ruimen. Ook op andere vlakken merk ik nu verschil. Ik geef nu eerder mijn mening, vertel wat er in me omgaat. En daardoor voel ik me gezien en gehoord.

De live-dagen vond ik heel inspirerend. Niet alleen dankzij de herkenning in de verhalen van andere vrouwen, maar ook door de persoonlijke aanpak.

Ik heb nu een fijne relatie met mijn eindman. Natuurlijk komen we af en toe een hobbeltje tegen, maar ik kan nu benoemen wat er in me omgaat en het ook bij mezelf houden. Het voelt zoveel beter dan bij mijn vorige relaties. Gelijkwaardiger, rustiger.

Ik vertel vriendinnen graag over mijn traject bij Laatste Liefde en adviseer het boek. Want echt, als het daten niet wil lukken en je kunt je openstellen voor een andere aanpak, dan is dit de moeite meer dan waard.

Ik ben nooit verliefd geweest op Arco

Irene (60)

Zo’n 10 jaar geleden heb ik ook al gedatet op internet en ik had er zo’n hekel aan. Wat een frustratie was dat! Daar had ik echt geen zin meer in. Maar ja, mijn verlangen naar een partner was wel erg groot. En als je iets wilt, dan moet je er wat voor doen. Dat ik hem niet in het wild tegen zou komen, was me inmiddels wel duidelijk. Dus begon ik met frisse tegenzin weer te daten.

Een goede vriendin van me had haar eindman gevonden via Laatste Liefde. Ze vertelde me over de enthousiaste, motiverende begeleiding en dat je ook een duwtje in de rug krijgt als het even niet meer gaat. Dat was precies wat ik nodig had, anders had ik het bijltje er na twee dates weer bij neergegooid. Gelukkig heb ik dat laatste niet gedaan, want op het moment dat ik het het minst verwachtte, vond ik mijn man. Ik zou mijn profiel op de 50+ datingsite stopzetten en ik schoonde mijn favorietenlijstje op door ze allemaal nog een mailtje te sturen. Arco reageerde en na een paar fijne dates was het ‘aan’. Carla weet echt waar ze het over heeft en legt heel goed uit wat handig is in het daten. Ze wees me op fouten die ik in het verleden maakte tijdens het daten. En leerde me om minder mijn best te doen om leuk te zijn voor de man en beter te kijken naar wat ik van die man vond. Dat is een heel andere insteek, die het daten zoveel ontspannener maakte. Waar ik ook veel aan heb gehad, zijn de zes sleutelkarakteristieken waar een man aan moet voldoen (en ikzelf natuurlijk ook). Het is heel praktisch en concreet en niet iets vaags als ‘het voelt niet goed, maar ik weet niet waarom’.

Ik voel me nu heel stevig in mijn relatie en dat is anders dan in vorige relaties. Ik geef veel beter aan wat ik fijn vind of dat ik bijvoorbeeld tijd voor mezelf nodig heb. Ik doe niet mijn best om leuk te zijn, maar Arco vindt mij wel ontzettend leuk en dat is toch geweldig? Zo mooi dat je op deze leeftijd een heel fijn iemand treft. En wat voor mij zo bijzonder is: ik ben nooit verliefd geweest op Arco. Bij mijn vorige relaties was ik zo knetterverliefd, maar deze relaties hebben het niet gered. Ik weet nu ook dat verliefd zijn geen vereiste is voor een gelukkige relatie. Carla zei dat ook altijd, maar toen kon ik het niet geloven. Nu wel.

Inmiddels zijn Arco en ik getrouwd en we hebben het zo fijn met elkaar. We kunnen het over alles hebben en we spreken het ook meteen naar elkaar uit als iets niet goed voelt. Zo voorkomen we dat ergernissen uitgroeien tot een onoverkomelijke berg. Het traject bij Laatste Liefde was best een investering in tijd, geld en moeite, maar als ik zie wat ik nu bereikt heb: mijn persoonlijke groei én een fijne relatie. Dat was het dubbel en dwars waard. Ik moet mezelf af en toe in mijn arm knijpen om te geloven dat het echt waar is, maar het is waar. Ik heb mijn man gevonden.

Ik kan alles zelf wel. Ik heb geen man nodig

Mary (46)

Voordat ik naar de ‘ik vind mijn man-dag’ ging geloofde ik er niet meer in en had ik ook geen zin meer om te daten. Ik vond dat het te druk had met mijn werk en mijn kind, maar ondertussen had ik het gevoel dat ik toch ‘iets’ miste. Ik heb toen een gesprek met Carla gehad en ik voelde dat ik toch echt iets moest gaan doen. 

Tijdens de cursus kwamen mijn valkuilen al snel naar boven. Ik heb geen tijd en energie om een man te zoeken en als ik er dan een heb, dan geef ik veel te veel en raak ik daardoor uitgeput. Verder had ik ook het gevoel dat ik geen man nodig heb, ik kan alles zelf wel. En ik zorgde niet goed voor mezelf, dat was een heel goed inzicht voor mij. Carla zei: ‘Wat je in een relatie wilt, dat moet je nu ook al gaan doen. Als je goed voor jezelf zorgt dan trek je ook iemand aan die goed voor zichzelf en voor jou zorgt’. Daar ben ik dus net weer mee begonnen. Ik ga weer sporten en naar de sauna en ik neem veel meer tijd voor mezelf. 

Ik ben nog niet aan het daten, met de tips van Carla wil ik eerst betere foto’s maken en ga ik mijn teksten aanpassen. Wat ik ook geleerd heb, is dat ik met korte mails ga reageren op mannen. En dat ik het naast me neer moet leggen als ik geen reactie krijg. Dat laatste vind ik nog wel moeilijk. Maar goed, als iemand niet eens de moeite neemt om te reageren, dan is die persoon het ook niet waard om energie in te steken. Ik ben daar makkelijker in aan het worden. 

Ik ben heel blij dat ik de ‘ik vind mijn man-dag’ heb gedaan, omdat ik het gevoel heb dat ik veel inzichten over mezelf heb opgedaan en niet alleen op het gebied van daten. In een dag tijd ben ik zachter geworden en dat was echt de moeite waard. 

Carla heeft mensen goed door en het is heel bijzonder dat ze ineens wat tegen je kan zeggen wat gewoon heel raak is. Ik vond het ook mooi om te zien dat er vrouwen van zowel jongere als oudere leeftijd waren. Het maakt niet uit of je 60 of 30 bent, je hebt er allemaal wat aan. Er zijn ook mensen die zo’n cursus geven en die hebben zelf nog steeds geen relatie. En dan denk ik ‘ja, dan geloof ik je niet’. Omdat Carla uit eigen ervaring spreekt dat geeft vertrouwen. Oké, misschien kost het 20 dates maar mijn man bestaat wel. Ik moet gewoon volhouden. Wat ik ook nog belangrijk vond is dat ze zei: ‘Je verdient een hele man’. Daardoor ging ik mezelf ook veel meer als heel zien. Ik ben ook een hele vrouw en ik verdien een hele man en niet iemand die bijvoorbeeld emotioneel niet beschikbaar is. Vroeger dacht ik altijd: Laat maar, ik ben toch niet goed genoeg. Nu denk ik: Ik ben wel goed genoeg. Ik wil nu de hele taart en niet alleen de kruimels.

Een verbinding zoals deze heb ik nog nooit gevoeld

Desirée (54)

In de drie jaar dat ik aan het daten was, heb ik veel uiteenlopende types ontmoet. Had ik Carla’s tips maar eerder gehoord! Dan had het niet zo lang hoeven duren. Maar ik zie nu ook in dat het een proces is geweest. Ik moest zelf ondervinden wat wel en niet werkt voor mij. Dat heeft veel hartenpijn opgeleverd, maar ook mooie lessen.

Het contact met Carla kwam precies op het juiste moment. Zij hielp me de sleutel te vinden. Dat begon al met het lezen van haar boek Vind je eindman. Ik besefte dat ik de verkeerde mannen benaderde, afgaande op uiterlijkheden in plaats van karaktereigenschappen. In haar coachingstraject werd me duidelijk dat ik nog een en ander op te ruimen had uit mijn jeugd. Door misbruik in mijn tienerjaren was mijn kijk op mannen gekleurd. Ik had al eens therapie gevolgd om dat misbruik een plek te geven, maar samen met Carla heb ik de laatste obstakels doorvoeld en verwerkt. Ook had ik een stevig mechanisme ontwikkeld om maar niet gekwetst te worden: ik maakte het altijd uit.

Op hetzelfde moment kwam ik in contact met mijn eindman, al wist ik toen nog niet dat hij dat zou worden. Ik dreigde weer in mijn oude patroon te vervallen toen hij dichtbij kwam: gauw de stekker eruit trekken, dan blijft mijn hart heel. Carla hielp me inzien dat ik die hordes juist moest nemen om mijn hart te kunnen openen. Dat ik mijn keuzes niet moest laten bepalen door bindingsangst. Doodeng, maar het was de enige manier. En zij loodste mij erdoorheen.

Ik ben nu ruim een jaar samen met mijn eindman. We wonen zelfs samen. De openheid waar ik altijd zo angstig voor was, blijkt juist verbindend te werken. Het brengt ons dichter bij elkaar. Ik ben zo dankbaar voor de stappen die ik dankzij Carla durfde te zetten. Want een verbinding zoals deze heb ik nog nooit gevoeld. Ik dacht altijd dat het niet bestond.

Op sommige foto’s stond ik te meisjesachtig

Susanne (37)

Ik ben bijna vijf jaar single en date regelmatig, maar het blijft bij geen klik, een of twee dates en dat is het. Het Laatste Liefde programma deed me inzien dat mijn foto’s niet goed genoeg zijn voor een datingsite. Op sommige foto’s stond ik te meisjesachtig en dat geeft een verkeerde indruk. Ook heb ik op advies veel aan mijn teksten veranderd. 

Het is fijn en interessant om de ervaringen van anderen te horen. Dan merk je dat iedere leeftijdsgroep zijn eigen hobbels heeft. Carla is heel benaderbaar en open over haar eigen ervaringen. Ze heeft zelf ook veel dates gehad voordat ze de ware tegenkwam.

Ik leer waar ik op moet letten bij de selectie van de mannen, wat belangrijk is en minder belangrijk is. Vooral als je gaat internetdaten. Carla heeft de dynamiek tussen mannen en vrouwen uitgelegd, wat ik echt een eyeopener vond. Als je bijvoorbeeld een heel daadkrachtige vrouw bent en dat vooral laat zien, trek je juist mannen aan met heel weinig initiatief. Ik zoek een energieke, meer extraverte man. Maar telkens als ik dan een leuke man online tegenkwam, dan bleek hij in het echt een moederskindje te zijn.

Ik ben nog niet zo lang bezig en had gisteren een date met man die in één afspraak al meer initiatief toonde dan al mijn vorige dates bij elkaar. Al is mijn eindman nog niet in beeld, ik heb er alle vertrouwen in dat hij komt.

“Wat ik geleerd heb in het programma van Laatste Liefde, heb ik goed kunnen inzetten bij het zoeken naar de juiste man.

En die heb ik gevonden!”

– Anna

Nora (29) vertelt over haar mindshifts en fijnere dates die ze kreeg na het beluisteren van de Laatste Liefde podcasts.

Ik leerde vertrouwen op mezelf en dat het prima is om kwetsbaar te zijn

Louise (36)

Ik geef met veel plezier leiding aan een grote afdeling binnen een bank. Op een gegeven moment merkte ik dat ik me in gezelschap van mannen onzeker voelde. Niet op mijn werk, want daar kon ik afstandelijk zijn en mezelf “verstoppen”. Het ging vooral om mijn privéleven. Daar was ik banger om die andere kant in mij te laten zien. Ik was vergeten hoe ik ook kon zijn: kwetsbaar, lief en behulpzaam. Naarmate ik me hier bewuster van werd, raakte ik steeds verder van mezelf verwijderd, ondanks alles wat ik had geleerd en ervaren. Dicht bij mezelf komen werd steeds moeilijker en ik werd nog onzekerder.

Ik vroeg me af: Hoe wil en moet ik nu verder? Ik miste een partner, maar wist niet hoe ik met mannen in contact kon komen. Via via kwam ik in gesprek met Carla. We spraken over mijn angsten en waar ik deze ontwikkeld had. Ik leerde vertrouwen op mezelf en dat het prima is om kwetsbaar te zijn. De gesprekken met Carla waren heerlijk, ontwapenend, humorvol en ze gaven me energie.

Van Carla leerde ik dat ik spontaan tegen een man kan zeggen dat ik hem leuk vind. Dat heb ik gedaan en sinds 9 maanden heb ik een hele fijne relatie met een hele bijzondere man…Mijn man.

Gezocht en gevonden: eindman met een warm hart

Kathelijne (53)

Ik was al een tijdje alleen en vond dat ik het best goed voor elkaar had. Toch sluimerde er diep in mij een verlangen naar een partner, zeker na een open gesprek met een vriendin hierover. Zij vertelde over Carla’s coaching en dat zette me aan het denken. Maar de drempel om te gaan daten was bij mij erg hoog. Het was volslagen onbekend terrein, ik voelde me er onzeker bij. Ik wist ook niet goed wat ik zocht of hoe ik dat aan moest pakken. Tot ik me realiseerde dat hulp vragen mág; je hoeft niet altijd alles alleen te doen. En dat anderen het ook fijn vinden om iemand te helpen. Dat hielp mij over mijn schroom heen om Carla’s hulp te aanvaarden. 

Bij het eerste gesprek vroeg ze welk cijfer ik aan mijn verlangen zou geven. Ik zei een 9, en daar schrok ik zelf van. Kennelijk was dat verlangen heel groot, maar wist ik het weg te stoppen in mijn zelfstandigheid.

Het was erg fijn om met een groepje gelijkgestemde vrouwen aan deze onderwerpen te werken. De herkenning was prettig, hun verhalen gaven me moed. Ik had er nog nooit bij stilgestaan waar ik zelf stond, wat ik zocht in een man of in een relatie. Nu leerde ik die vragen stuk voor stuk te beantwoorden. Een mooi middel daarbij was het moodboard, dat me heel goed hielp mijn toekomstige relatie te visualiseren. Dat wakkerde het verlangen aan, maar het hielp me ook over de drempel heen.

Geheel toevallig zette ik op Valentijnsdag mijn eerste stappen ooit op een datingsite. Een paar maanden en een handjevol dates later ontmoette ik daar Toine. Na onze eerste date voelde ik direct: jou wil ik beter leren kennen. Het verliep tegen mijn verwachting in vrij makkelijk.

In mijn werk ben ik daadkrachtig: mannelijke energie noemt Carla dat. Ik heb veel verantwoordelijkheid en ben dus gewend door te pakken en zaken niet te laten hangen. Dat zat me wel eens dwars bij de eerste periode. Het tempo van Toine en van mij verschilde, ik wilde te snel. Carla leerde me op mijn handen te zitten, om niet te snel een date erdoor te duwen, maar hem de ruimte te geven om zelf initiatief te tonen. Ik moest mijn vrouwelijke kant meer laten spreken. Daar heeft ze me heel goed in gesteund.

Doordat ik die stap terug kon doen, kwam het uiteindelijk helemaal goed tussen Toine en mij. Mijn ongeduld verdween, de stabiliteit kwam. Ik ben heel blij dat Carla er op die cruciale momenten voor mij was. Ze was heel zorgvuldig in het evalueren hoe het nu met mij ging. Niet zozeer met mijn relatie, maar of dit was wat bij me paste. Dat gaf me rust en vertrouwen.

Een grappig detail: op mijn moodboard had ik een term geplakt, ‘Warm hart’, een van de eigenschappen die mijn eindman zou moeten hebben. En Toines profielnaam op de datingsite luidde: Warm hart. Dat kon geen toeval zijn. Het bleek het begin van een heel fijne relatie, die nu al drie jaar duurt.

Hij kookt en roeit niet

Hannah (53)

Ik had een heftige periode afgesloten en kon weer genieten van het leven. Een vakantie in Schotland was daarbij een keerpunt. Het was een verhelderende ervaring: een reis in mijn eentje, mensen ontmoeten en weer verder gaan met mijn leven. Ik besloot er toen echt voor te gaan, voor het vinden van een nieuwe liefde. Ik schreef me vol goede moed in voor het Laatste Liefde traject.

Het liep niet zo soepel als ik had gehoopt. Er gebeurde maar weinig. In eerste instantie leek het niet voor mij weggelegd, dat internetdaten. Mijn vooroordelen en overtuigingen zaten me in de weg. Maar dankzij de steun en coaching wist ik dat het me ging lukken. Door enkele veranderingen in mijn profieltekst en de keuze voor een andere datingsite, kwam het plotseling los. Al snel trof ik een man met wie het klikte, Bram. De eerste date was er een volgens het boekje: een kop thee en een wandeling van 1,5 uur. Het gesprek tijdens die wandeling verliep zo vanzelfsprekend, dat het me nog ontroert.

De tweede date nam Bram me mee uit eten naar een buffetrestaurant. Stomverbaasd was ik over die keuze! Wat is daar nou romantisch aan? Maar mijn les was juist om minder snel te oordelen, dus ben ik zonder commentaar meegegaan. En wat bleek? Hij had er juist goed over nagedacht. Het bleek dat zijn ex-vrouw een kieskeurige eter was, en hij kende mijn eetgewoontes nog niet. Mijn eigen invulling zat er dus finaal naast.

De dates erna was ik vooral verwonderd over wat er gebeurde. Bram wist al vrij snel zeker dat hij met mij verder wilde, terwijl ik wat meer tijd nodig had. Hij reageert daar zo fijn op, liet mij het tempo bepalen. In het begin was ik bang dat kleine verschillen een grote rol zouden gaan spelen, maar al snel merkte ik dat die zaken er helemaal niet toe doen. We leren van elkaar, stemmen op elkaar af. Dit had ik echt niet kunnen bedenken toen we elkaar voor het eerst ontmoetten.

Als je mij van te voren had gevraagd of ik mijn volle sociale leven zou willen aanpassen aan een relatie, dan had ik dat stellig ontkend. Maar door zijn rust maak ik vanzelf ruimte voor hem. We genieten zo van elkaars gezelschap; het is een boeiende ontdekkingsreis naar elkaar en onszelf. Nooit gedacht dat dit voor mij weggelegd was.<br><br>

Door Carla’s coaching heb ik mijn overtuigingen en saboteurs los kunnen laten en me kunnen overgeven in de ontmoetingen met Bram. Hierdoor is ruimte ontstaan om tot een diepere laag in mijzelf te kunnen komen, daar waar ik werkelijk iets voelde voor deze man.

Het grappige is dat ik van te voren een plaatje in mijn hoofd had van de man die ik wilde ontmoeten. Iemand die kon koken en die van roeien hield, want het leek me zo fijn om dat samen te kunnen doen. Bram kookt niet en roeit niet. En ach weet je, ik vind het totaal niet belangrijk meer. Al mijn gedachten over wat er niet leuk/interessant/etc. aan hem zou zijn, heb ik leren loslaten door de coaching. Daardoor kon ik zien wat er wél is, hoe dit groeit en zich verdiept.

Internetdaten werkt wel degelijk

Sabine (39)

Ik was het internetdaten eigenlijk zat en voor mijn gevoel had ik alle mogelijkheden wel geprobeerd. Toen ontmoette ik Carla en zij heeft me ervan overtuigd dat internetdaten wel degelijk kan werken. En het is gelukt! Ik heb een hele leuke man ontmoet en daar ben ik zo blij mee. Ik ben eindelijk niet meer de enige in mijn vriendenkring die nog alleen is. Het programma bij Laatste Liefde heeft me op een andere manier aan het denken gezet. Het gaf inzicht in mezelf, maar ook ondersteuning bij praktische zaken, zoals wat doe je wel of juist niet, hoe schrijf je een goede profieltekst, dat soort dingen. 

Carla zegt waar het op staat, maar op een milde, objectieve manier. Dat kon ik erg waarderen. Ze heeft een therapeutische achtergrond en dat merk je. Bovendien heeft ze zelf ook meegemaakt dat het in de liefde niet wilde lukken en dat is heel fijn. Tegelijkertijd was er een bepaalde losheid en humor, waardoor ik mijn spanning los kon laten. Het hele liefdesgebeuren had voor mij namelijk wel een zwaar gevoel gekregen. 

Je kunt deze professionele begeleiding niet vergelijken met het contact dat je met vriendinnen hebt. Vriendinnen zijn veel meegaander en kiezen altijd voor jouw kant. Dat helpt je vaak niet verder. Mijn vriendinnen die al een relatie hadden, begrepen mij ook niet, maar zij deed dat wel. Daarnaast heb je ook de live programmadagen met andere vrouwen. Je kent elkaar niet, maar je herkent elkaars problemen wel en het is heel fijn om te delen met deze vrouwen. Ik vind het soms bijna jammer dat ik deze groep niet meer heb. 

Inmiddels woon ik samen met mijn eindman en vorig jaar hebben we samen een huis gekocht. Het is zo fijn om met elkaar een nieuw leven op te bouwen. We hebben ons nieuwe huis dan ook samen ingericht. Zelfs samen behangen ging prima. En wat de toekomst betreft: misschien trouwen en we hopen nog op kinderen. Het zou heel fijn zijn als dat nog lukt, maar we zijn niet piepjong meer en heel eerlijk: we hebben het ook heel fijn met elkaar. In dit traject ga je niet alleen op zoek naar een man, je groeit tegelijkertijd als persoon. Ik ben sterker en minder onzeker geworden en dat bevalt me prima. Ik zou het Laatste Liefde- programma dus aan iedereen aanraden die er klaar mee is om alles alleen te doen. Carla helpt je echt en komt naast je staan. Niet alleen tijdens het programma, maar ook daarna. Nu ik mijn man, Pieter, gevonden heb, wordt het contact niet zomaar afgekapt en dat waardeer ik heel erg.

Mijn leven was al leuk

Ria (67)

Mannen speelden lange tijd geen rol van betekenis in mijn leven. Na een lange relatie waarin ik me vooral eenzaam heb gevoeld, genoot ik vooral van mijn vrijheid. Als het zo moet zijn, dan komt er vast wel iemand op mijn pad. Hoopte ik. Op een dag, ik was toen 65, vroeg ik mezelf af: moet ik ook dat laatste stuk van mijn leven alleen blijven? Dat kon mij wel eens benauwen. Toen ik via een vriendin over Carla hoorde, dacht ik dan ook: niet geschoten is altijd mis.

De live-dagen vond ik ongelooflijk leuk, het was heel fijn om herkenning te vinden bij andere vrouwen. Ik ontdekte dat ik te kritisch was op mannen en snel allerlei aannames bedacht. Bij een eerste date zag ik vrijwel altijd al: dit wordt niks. Met Carla’s hulp heb ik die drempel kunnen overwinnen. Ik was heel blij met haar tips. Want ook al was ik me van veel dingen wel bewust, het is niet makkelijk om je gedrag te veranderen.

En toen kwam ik in contact met Tom. Op mijn initiatief, want ik reageerde op zijn profiel terwijl ik eigenlijk een echte afwachtster ben. Maar Carla moedigde me daartoe aan. Er kwam al snel een enthousiaste reactie. Door omstandigheden konden we niet snel afspreken en ontstond er een intens mailcontact. Iets dat normaal afgeraden wordt, want dan gaat er al gauw een film in je hoofd draaien. Toen we elkaar voor het eerst zagen, was het dan ook even vreemd. Maar al gauw bleek Tom de man te zijn die ik via mails had leren kennen. Het liep net zo soepel als in de mail. Alsof alle puzzelstukjes op hun plek vielen.

Dankzij Carla’s traject ben ik milder geworden naar mezelf en naar de mensen om mij heen. Ik heb meer vertrouwen in mezelf. Tijdens het traject dacht ik: al levert dit me misschien geen eindman op, ik heb zoveel baat bij al deze wijsheid. Zo was ik altijd heel stellig: samenwonen? Dat gaat niet gebeuren. Nu ben ik daar niet meer zo ferm in. Ik laat het wat meer en zie wel hoe het zich ontwikkelt. Te weten dat je van de ander houdt, zorg draagt voor elkaar en elkaar steunt waar nodig, is voor mij nu het belangrijkste. Mijn leven was al heel leuk, maar is nu zo enorm verrijkt.

“Ik heb een man ontmoet die ik in het verleden zou hebben afgehouden. Hij is ouder, woont ver bij mij vandaan en heeft totaal andere hobby’s… Maar nu ik mijn oude patronen doorbroken heb, vind ik zo’n man heerlijk!”

– Louise