Wat heeft Yoga en onthecht zijn met een liefdesrelatie te maken?

Mijn eerste spreekbeurt op de basisschool in de 6de klas, ging over WAT IS YOGA. Ik vond mijn verhaaltje laatst nog terug. Schattig geschreven en ik weet ook nog mijn gevoel om op onderzoek uit te gaan, te willen weten over de menselijke geest en het lichaam. In de sfeer van waarin ik opgroeide: “Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg” een knappe prestatie ???? al zeg ik het zelf.

Yogaweek

Het heeft me nooit meer losgelaten. Een yogastudie verder, vele jaren lesgeven en daarna altijd zelf lessen blijven volgen bij collega’s, brachten me uiteindelijk afgelopen week in Abdij Sion in Diepenveen. Hier gaf mijn yogadocente Marjan Hulshof uit Deventer een yogaweek. Asana’s in combinatie met verdieping over de yoga. Precies waar ik behoefte aan had na een jaar stevig doorwerken.

Hoofd uit

Even het hoofd uit, niets-tijd, stilte, oefeningen doen, grenzen tegenkomen en dat allemaal op de 1 vierkante meter. Nu is dat natuurlijk geen knop die je even omzet en gaandeweg de week zakte ik er meer in. Alles een beetje trager, stiller, innerlijk weer iets meer wakker.

Onthechting

Wat me het meest raakte deze week was het onderwerp gehechtheid of onthechting. Ha, ha je kunt toch zo’n bepaald idee van jezelf hebben wat soms gewoon niet klopt. Ik dacht dat ik dat allemaal wel onder controle had maar ik verraste mezelf toch weer. Een heel A4tje aan gehechtheden wist ik op te sommen. Van gehechtheid aan mijn werk tot aan Netflix series kijken of graag praten.

En waarom boeit me dit zo? Omdat ik net als iedere hardwerkende ondernemer of daadkrachtige werknemer door het dagelijkse werk toch een bepaalde stress en spanning opbouw. Wel te hanteren maar na verloop van tijd voel ik dan toch weer: Mag het een tandje minder? Het boeit me zo omdat voor mij gehecht zijn betekent iets te veel geïdentificeerd zijn met dat waar ik aan gehecht ben. Onthechting maakt vrij en geeft rust. Als ik gehecht ben aan bepaalde dingen en die veranderen dan geeft dat stress, weerstand en is dat energievretend.

De uitspraak “Ergert u niet, verwondert u slechts“ spreekt me dan ook zeer aan.

De mal van de liefdesrelatie

En al schrijvende zo over gehechtheden kwam een belangrijke gehechtheid van mij weer oppoppen in de jaren dat ik single was en die ik ook dagelijks meemaak in mijn werk in de liefde. Die ik nu als belangrijkste oorzaak zie van het niet vinden van een fijne relatie. Namelijk het idee dat we hebben over een liefdesrelatie, vaak het romantische beeld. Ik had ook een vast beeld hoe die zou zijn/moest zijn en dat besloeg best een lijstje ????. Over wat de man dan minimaal moest zijn/kunnen/hebben zodat ik er een mooie relatie mee zou kunnen hebben.

Hij moest:

  • Graag willen en goed kunnen praten.
  • Romantisch zijn en me met van alles verrassen.
  • Spiritueel goed onderlegd zijn (tsja wat dat dan ook mag zijn?!? maar toen prijkte die zo ongeveer boven aan de lijst).
  • 200 % voor mij en de kinderen kiezen.
  • Zijn eigen verleden verwerkt hebben. Rugzakken waren alleen leeg en bij de voordeur gewenst ????.

En zo ging dit lijstje nog wel even door.

Yoga en een liefdesrelatie

Ik was uitermate gehecht aan mijn eigen verwachting en beeld over wat een goede liefdesrelatie voor mij was. En natuurlijk paste er jarenlang niemand in deze mal. En ondertussen ontdekte ik:

Verwachtingen zijn leugens, verhalen die ik mezelf vertelde en vervolgens ging geloven. Dat een partner dit moest zijn en dat een relatie er op die bepaalde manier uit moest zien. En vooral ook hoe gehecht ik was aan dat beeld. Het heeft mij jarenlang weggehouden van een fijne, warme liefde. Mijn hoofd, mijn verwachtingen stonden tussen mij en die fijne liefde in.

Mijn partner moet…

Herken je dat dat je een vastomlijnd beeld hebt van de liefde of je toekomstige partner? Enkele voorbeelden

  • Dat hij het liefst heel aantrekkelijk en verzorgd is. Het oog wil ook wat is de standaard toevoeging hierbij.
  • Dat het belangrijk voor je is wat je vriendinnen en familie van hem zullen vinden omdat zij belangrijk voor je zijn.
  • Dat hij minstens hetzelfde of hoger opgeleid moet zijn dan jijzelf. Want je gaat ervanuit dat het dan een gelijkwaardige gesprekspartner is.

Misschien herken je ook net als wat ik had dat je een man zoekt met wie je net zo makkelijk kunt praten als met je vriendinnen. Of dat je ook graag een spirituele man wilt, of een romantische. En waarschijnlijk heb je zelf zo ook nog wel wat aanvullingen.

En wat is nu het gevaarlijke van zo’n wensenlijst en beeld? Dat het aannames zijn dat als iemand niet aan onze wensen (soms eisen) voldoet hij niet geschikt zou zijn voor een volwassen relatie. En dit vasthouden aan, dit gehecht zijn aan dit beeld is de dood in de pot voor beginnende contacten. Dat zijn de vrouwen en mannen die bij iedere eerste dateafspraak al zeggen: ‘dit gaat hem/haar niet worden.’ En als je jezelf hierin herkent kun je misschien ook voelen hoe sterk je overtuiging nu is, de weerstand die je voelt over mijn woorden hier.

Of denk je ‘Oeps dit gaat over mij en ik ben wel benieuwd wat die andere kijk dan zou zijn. Want tot nu toe heeft het me nog geen relatie opgeleverd waar ik gelukkig van werd en bleef.’ Er gaat een wereld aan geschikte partners voor je open als je je kunt losmaken, onthechten van je vaststaande beeld over een liefdesrelatie.

Over wat wel en wat vooral ook niet een geschikte partner is heb ik nog veel meer te vertellen. Dat doe ik (onder andere) tijdens mijn gratis online webinar ‘Hoe je in 5 stappen jouw eindman vindt’. Wil je meedoen, klik dan op de link en kijk wanneer de volgende mogelijkheid is.

Op naar de liefde.
Carla

PS: Kun je niet op de eerstvolgende datum, maar wil je het webinar graag zo snel mogelijk zien? Schrijf je dan toch in en dan stuur ik de volgende dag automatisch de opname naar je toe. Kun je kijken wanneer het jou uitkomt.

Laat een reactie achter