Hoe weet ik nu of dit wél een goede man voor mij is? Deze vraag en ook: waar moet ik nou op letten bij een nieuwe liefde? Hoe weet ik nu of dit wel een man is die ook voor lange tijd bij mij past? Hoe weet ik nu zeker dat dit niet weer een ‘foute’ man is?
En, zoals ik eind juni al schreef, ga ik je hierbij helpen omdat dit je kans op een gelijkwaardige, liefdevolle relatie zeer sterk verhoogt.

De ”ja maar jij bent ook zó kritisch!” uitdrukking komt jou vast niet onbekend voor. En als jij dit hoort zal het bijna zeker van je naasten zijn die weten van jouw relatiewens en jouw zoektocht. En hoewel ze waarschijnlijk een punt hebben is het de halve waarheid. Zij nemen iets waar in jouw verhaal waarvan zij wel aanvoelen; ‘Ja maar daar gaat het niet alleen om’ of ‘daar gaat het niet écht over.’ Ik ga je precies uit de doeken doen wat je familie en je vriendinnen zeer waarschijnlijk bedoelen maar je nog niet echt duidelijk hebben kunnen maken.

Waarover je beter niet kritisch bent en waarover je kritisch MOET zijn.
Om dit toe te lichten maak ik het onderscheid tussen persoonlijkheidskenmerken en karaktereigenschappen.

Persoonlijkheidskenmerken zitten meer in de buitenrand van iemands persoon en vooral in wat hij doet. Denk daarbij aan lichaamsbouw, hobby’s, uiterlijk, aantrekkelijkheid, kleding, opleiding, woonplaats, geloof of spiritualiteit, gezond etend, al dan niet romantisch, al dan niet een schoon en gezellig huis hebbend enz enz. En hoewel dit allemaal heel belangrijk en echt noodzakelijk lijkt, gaat het hier toch niet om. Het zijn de dingen die niet wezenlijk relevant zijn voor een relatie en die meestal bespreekbaar en veranderbaar zijn.

Karaktereigenschappen zijn heel relevant voor een relatie. Karakter gaat over wie je bent, over zijn. Daar valt vaak nog wel in te groeien maar daar is over het algemeen weinig aan te veranderen. Dit gaat over het hart. Zoek je in de eerste plaats iemand met een goed hart of staat hoe je je met hem kunt vertonen bovenaan? Ik durf met al mijn ervaring ondertussen te stellen dat door het ontbreken van één van deze zes noodzakelijk eigenschappen iedere relatie vroeg of laat stukloopt of ongelijkwaardig wordt op precies die ontbrekende eigenschap.

En de noodzaak van deze eigenschappen geldt natuurlijk voor beiden in de relatie. Niet alleen voor de man die je zoekt. Ik wil je dan ook van harte uitnodigen om deze meetlat eerst langs jezelf te houden voor je het op een ander toepast. Want van iets wat in jezelf ontbreekt of nog niet voldoende ontwikkeld is mag je niet van een ander verwachten dat in jouw leven te brengen. We zijn verantwoordelijk voor ons eigen leven. We kunnen elkaar wel aanvullen maar dat is iets anders.

En wat zijn dan die zes noodzakelijke karaktereigenschappen die nodig zijn om een gelijkwaardige en stabiele liefdesrelatie op te kunnen bouwen? Ik zet ze hieronder voor je op een rijtje:

  1. Zelfreflectie
  2. Emotionele openheid
  3. Integriteit
  4. Volwassenheid en verantwoordelijkheid
  5. Zelfvertrouwen
  6. Positieve levenshouding

Ik deel deze waardevolle informatie heel graag en ik heb besloten dit niet langer uit te stellen. Telkens weer zie ik hoe belangrijk en life-changing dit inzicht is over waar wél en waar niet kritisch op te zijn. Ik zal in dit artikel de start maken met de eerste eigenschap door er meer over te vertellen en hoe je die eigenschap kunt herkennen.

1. Zelfreflectie
Deze eerste eigenschap vraagt een bepaalde bereidheid tot persoonlijke ontwikkeling. Het is een eigenschap die bij de gemiddelde volwassene aanwezig is. Het vraagt of je kunt terugkijken naar iets wat gebeurd is. Dat je bewust bent hoe bepaald gedrag van jezelf op de ander overkomt.

Kun je bijvoorbeeld terugkijken op zaken in je leven waarbij je je realiseert: dat had ik anders of beter kunnen doen? Of daar ben ik niet trots op? Of iets waar je juist heel trots op bent? Maak je wel eens excuses aan een ander? Ben je bereid iets nieuws te ontdekken of te bespreken als het over gevoelens gaat? Een gezonde relatie en ieder contact vraagt om reflectie momenten van beide partijen. Het gesprek aangaan over voorvallen of gevoelens. Bijvoorbeeld: ‘wat gebeurde er dat we plotseling ruzie kregen?’ of de ander uitnodigen gevoelens te delen ‘wat maakt je emotioneel als het over mijn kinderen gaat?’. Gevoelens uitwisselen en daarbij je eigen aandeel kunnen zien is bereid zijn je verder te ontwikkelen of op jezelf te reflecteren.

Deze informatie en nog veel meer beschrijf ik uitgebreid in mijn boek: ‘Vind je eindman’.

Wil je alvast een voorproefje van het boek? Dat kan.

Ik geef je mijn eerste hoofdstuk cadeau.

Vraag dan vandaag nog gratis het 1ste hoofdstuk aan.

Ja ik wil graag het eerste hoofdstuk gratis ontvangen

In de volgende artikelen (iedere 14 dagen) zal ik de andere 5 eigenschappen verder toelichten.
Dus hou je mailbox in de gaten en verzamel ze. Stop ze in je handtas en zoals een deelneemster uit mijn programma vertelde: ”Als ik dit lijstje eerder had gehad, was geen enkele ex door de ballotagecommissie gekomen. Alleen mijn huidige lief.”

Ik hoor heel graag wat je van het eerste hoofdstuk vond en of je er zin door krijgt de rest ook te lezen?

Mail me gerust: carlaketelaar@laatsteliefde.nl

Hartelijke groet,
Carla

 

Leave A Comment