Wat nou met je ‘ik vind je lichamelijk niet aantrekkelijk’?

Kijk je wel eens naar First Dates? Ik soms, maar eigenlijk zou ik er helemaal mee moeten stoppen, want ik erger me een ongeluk. Waarom? Nou hierom…

First dates

Voor wie het programma niet kent, First Dates wordt volgens mij iedere weekdag om 19.30 uur ’s avonds uitgezonden op NPO3. In dit programma komen mensen voor een blind date met iemand die volgens de programmamakers perfect bij hen past. En wat zie ik leuke stellen voorbijkomen… …die uiteindelijk niet met elkaar verder gaan.

Voorbij de oppervlakkigheid

Luister bijvoorbeeld naar het verhaal van Jo en Gus. Jo is 44 jaar oud en ze snakt naar een leuke vent van haar eigen leeftijd. Ze ziet er zelf jong uit en ze trekt tot op heden ook steeds echt jongere mannen aan. Mannen die haar dan vervolgens een xtc-pil voor haar verjaardag geven. Dat dus…

Nu zit Jo aan tafel met Gus, een guitige timmerman. En ze hebben het zo leuk samen. Ze zitten honderduit te praten en ze voelen met elkaar mee hoe ellendig het kan zijn als je als vrijgezel niet meer zo piepjong bent. Ik zit daar dan naar te kijken en denk meteen: dit ziet er goed uit.

Met als ondertitel Maak even kennis met Jo en Gus

 

https://www.youtube.com/watch?v=KfVplzvMirs

Jo wordt even apart genomen door de programmamakers en ze krijgt de vraag wat ze van Gus vindt. Ze zegt dat ze zo blij is dat ze nu eindelijk een echt leuke vent tegenkomt, die nog van haar leeftijd is ook. En ze hoopt dat ze samen gaan ontdekken of zij een stel kunnen zijn.

Maar dan…

Aan het eind van de aflevering komen de stellen samen en spreken ze voor de camera uit of ze elkaar nog een keer willen zien. Zo ook Gus en Jo. De presentator stelt de vraag ‘gaan jullie elkaar na deze date nog ontmoeten?’ En Gus neemt meteen het woord en zegt luid en duidelijk ‘nee’.

Gus vertelt verder: ‘ik voel geen lichamelijke aantrekkingskracht en als ik dat niet heb dan weet ik dat het kansloos is’. Wat hij vervolgens doet is de pil van de afwijzing verzachten door haar op te hemelen. Hij maakt het wel heel bont, alsof hij haar in de uitverkoop doet. Alsof hij een proefrit in een auto gemaakt heeft en tegen de verkoper zegt dat hij de auto niet wil hebben maar… hij zit prima in de lak, er zit een set goede banden onder en de motor loopt als een zonnetje.

Hij zegt: ‘Ze is zo leuk, ze ziet er goed uit, ze heeft een interessante carrière, ze heeft leuke vrienden en een fijne familie’. En Jo, arme Jo. Je ziet haar emotioneel worden, rode vurige vlekken trekken omhoog boven haar prachtige blauwe jurk. Haar gezicht staat strak en ze staat op en beent weg.
Natuurlijk is Jo boos en verdrietig.

Gus snapt er niks van

Gus zit ondertussen vol verbijstering toe te kijken en heeft geen idee wat hij fout heeft gedaan. Nou, ik weet het wel. Terwijl Jo in de taxi stapt om naar huis te gaan zegt ze precies wat ik denk. Ze zegt ‘ik had zo gehoopt dat deze man voorbij de oppervlakkigheid kon kijken. Maar niet dus.’

Ondertussen zegt Fred (de host van het programma) ‘Ja, dat weten we hè. Als er geen lichamelijke aantrekkingskracht is dan wordt het niks.’ En dan roep ik heel hard tegen de tv: ‘Fout, niet waar, Jo heeft gelijk.’

Mijn missie

Ik zie dit zo vaak fout gaan. We kijken te weinig voorbij de oppervlakkigheid. Dat geldt voor eerste dates waarbij gelijk al gedacht wordt dat dit ‘m niet gaat worden. Voor het constant appen, waarbij mensen elkaar (zeker in het begin) heel makkelijk verkeerd begrijpen. En dat geldt helemaal voor de 6 karaktereigenschappen, die je op een eerste date nog amper kunt toetsen.

Daarom stap ik nu op de barricades.
Nee, het is niet zo dat als er niet direct een klik is dat het dan niks wordt
Het is niet waar dat als je hem niet wilt zoenen dat dit een teken is
Nee, het is niet zo dat je iemand gelijk seksueel aantrekkelijk moet vinden
Het is niet waar dat je per se dolverliefd moet zijn
Nee, het is niet zo dat als iemand niet of weinig appt dat er dan iets mis is met hem
Het is heel normaal dat je tijdens je eerste dates nog niet direct het gevoel hebt dat je met iemand wilt zoenen, ermee wilt vrijen, niet verliefd bent.

Je bent nog vreemden voor elkaar. En gevoelens hebben tijd nodig om te ontstaan en te groeien. Als je elkaar beter leert kennen en gaat waarderen dan kunnen al deze gevoelens nog komen. Ga voorbij de oppervlakkigheid en geef elkaar echt een kans. Daar wordt de wereld een stuk mooier van.

Er is meer nodig

Wil jij vanaf nu je zomervakantie mét een leuke man doorbrengen? Alleen voorbij de oppervlakkigheid kijken is niet genoeg. Daarom geef ik binnenkort mijn (gratis) online webinar ‘Hoe je in 5 stappen jouw eindman vindt. Daarin deel ik mijn beste tips en natuurlijk de 5 stappen die nodig zijn om jouw eindman binnen te hengelen. Met die informatie kun je meteen zelf aan de slag.

Op naar de liefde,
Carla

PS: Ben je toevallig al met vakantie? Als de datum en tijd je niet uitkomen dan is dat geen probleem. Schrijf je toch in, dan ontvang je achteraf de opname van het webinar in je mail. Kun je dit lekker op je eigen moment terugkijken.

 

2 reacties

 1. Laura mei 4, 2022 at 9:48 pm- reageer

  Misschien moet dit artikel naar First Dates gestuurd worden en kunnen de kandidaten ter voorbereiding eea te lezen krijgen van deze site, zodat het voor Nederland een leerzamer programma wordt? Idem voor boer zoekt vrouw…

  • liesbeth mei 6, 2022 at 7:51 am- reageer

   Bedankt voor het compliment Laura en ja, dit zou een heel goed idee zijn. Mijn ‘handen jeuken’ als ik naar dit soort programma’s kijk en ik zie zoveel dingen fout gaan. Wat niet nodig was geweest. Zo jammer.

   Hartelijke groet van Carla

Laat een reactie achter