Wat is het geheim van een langdurige liefde?
Op Facebook en in mijn mailbox krijg ik meer en meer reacties van vrouwen die zich ergeren aan mijn berichten. Omdat ik het heb over ‘je eindman vinden’. ‘Hoe kun je dit nu zeggen’ schrijven ze dan ‘je kunt toch nooit 100% zeker weten dat je iemand gaat vinden die voor altijd bij je blijft.’
Deze vrouwen hebben helemaal gelijk. Je kunt niet zeker weten dat je een man (of vrouw) gaat vinden die voor altijd bij je blijft. En ik kan het je ook niet beloven. Sterker nog: het blijkt dat scheidingen op latere leeftijd steeds vaker voorkomen. In Nederland meldt het CBS al jaren een toenemend aantal scheidingen van 50-, 60-, 70- en zelfs 80-plussers. De grootste groep mensen die gaat scheiden, doet dat na een relatie van 5 tot 10 jaar. Tel daarbij op dat daten alsmaar sneller en vluchtiger lijkt te worden en daar ga je de bietenbrug op met je eindman!
Dus garantie geven op een relatie voor altijd? Nee dat kan niet. Maar maximaal inzetten op dat je wel die intentie hebt, dat kan wel. Er zijn namelijk duidelijke factoren en eigenschappen die een relatie een betere kans geven op een lang leven.
Het geheim van een langdurige liefde
Zelf heb ik een rotsvast vertrouwen in langdurige relaties. Waarom? Omdat ik het zelf ervaar en dagelijks met eigen ogen zie. Hoe doen stellen die het wel lukt het toch? Dit weekend kwam ik een prachtig artikel tegen in de Volkskrant over levenslange liefde. En daar las ik zoveel overeenkomsten met Laatste Liefde dat ik er graag stukken uit citeer.
De Duitse wetenschapsjournalist Werner Bertens verzamelde meer dan honderd onderzoeken op dat terrein en bracht ze samen in een boek dat ‘Het geheim van lange liefde’ heet. Wat blijkt? Er is niet zozeer sprake is van één geheim, maar van een optelsom van tamelijk nuchtere feiten. Aandacht, emotionele betrokkenheid en respect bijvoorbeeld, vergroten de slagingskansen van een relatie.
Verder blijkt uit het onderzoek dat het handig is als de partners zo veel mogelijk op elkaar lijken qua leeftijd, opleidingsniveau, religie, cultuur, nationaliteit en sociaal-economische achtergrond. Daar ben ik het overigens niet zo mee eens. Ik zie vaak genoeg stellen die het heel goed met elkaar hebben, maar die al deze overeenkomsten niet hebben en die als persoon erg verschillend zijn. Dan komt het aan op wederzijds respect en elkaar iets gunnen.
De allerbelangrijkste voorspeller voor een geslaagde relatie is dus weten dat je bij de ander terecht kunt, dat diegene je steunt als je het nodig hebt. Individuele verschillen verdwijnen naar de achtergrond als de relatie goed is en goed onderhouden wordt.
De vijf belangrijkste voorspellers voor relatietevredenheid bleken de intentie bij elkaar te blijven en het samen te rooien wat er ook gebeurt, waardering hebben voor je partner, het gevoel dat je partner blij is met jou, seksuele tevredenheid, en weinig conflict. Wat ook helpt, je mag best een beetje onrealistisch zijn over de ander. Dat je hem bewondert omdat hij zo goed kan koken, terwijl dat eigenlijk heel erg meevalt. Maar voor hem is het fijn dat jij hem een superkok vindt. En veel lachen samen, ook een geheim van een langdurige liefde.
Breng ook eens een bloemetje mee, zet ongevraagd de vuilnisbak buiten en bedank de ander. Want tegenover iedere negatieve opmerking of gedraging mogen vijf positieve acties staan om de boel weer in balans te krijgen. Eén snauw dus, tegenover vijf keer een compliment, een arm om de schouder, een kop koffie ’s ochtends op bed. Dat is wat nodig is voor een stabiele relatie. Dit rijtje komt ook weer terug in de 6 noodzakelijke karaktereigenschappen voor een gezonde relatie waar ik het in de Laatste Liefde Date Methode over heb.
Veilige hechting
Uit zijn onderzoek met duizend paren blijkt dat 50 procent van de relatietevredenheid van ondervraagde stellen samenhangt met hoe veilig de partners gehecht zijn. Onderzoeker Conradi zegt: ‘Veilig gehecht raak je als je van je ouders de zorg en steun krijgt die je nodig hebt. Krijg je die niet, of niet vaak genoeg, dan kun je angstig gehecht of vermijdend gehecht raken. Dat blijken risicofactoren voor elke relatie: angstig gehechte mensen vertonen vaak klampgedrag of worden boos. Vermijdende mensen lopen weg of trekken zich terug. Allebei negatief voor de relatie, want, zo blijkt telkens weer uit onderzoek, waardering en steun kunnen vragen én bieden zijn daarin wezenlijk.’
Het goede nieuws: wie zulke mechanismen doorkrijgt, kan er vaak wat aan veranderen. Zo onderzocht Conradi een relatiecursus gericht op het veiliger maken van hechting en hij vond veelbelovende effecten. ‘Als mensen leren hun emoties te herkennen en uit te spreken, verbetert de relatie aanzienlijk.’ En dit onderstreep ik zo. Vaak denken we bij bindingsangst of verlatingsangst: Ongeschikt voor een relatie. Maar dat is niet waar. We kunnen helen, er doorheen groeien. Dit kan echter alleen als je je er bewust van wordt en bereid bent niet weg te lopen of te gaan claimen als het moeilijk is, maar dit juist te delen met de ander.
Wat is nodig om je eindman te vinden en te houden?
(Veel) geven en (wat minder) nemen dus. En het mooie is: lukt dat een beetje, dan gaan stellen met ouder worden het alleen maar leuker krijgen met elkaar.
Blijft nog één belangrijke vraag over: waar en hoe vind je die eindman (of eindvrouw) met wie je dit pad wilt belopen? Daarover vertel ik tijdens mijn gratis, online webinar ‘Hoe je in 5 stappen jouw eindman vindt’. Doe je mee? Schrijf je dan hier direct in.
Op naar de liefde!
Carla
Over Carla Ketelaar
Carla Ketelaar (1963) is relatie-expert en auteur van de bestseller ‘Vind je eindman’. Vanuit haar bedrijf Laatste Liefde leert zij ondernemende, single vrouwen wat nog nodig is om de juiste liefdespartner te ontmoeten. Zo vond ook zij haar eindman Steven. Ze zijn getrouwd en hebben samen zeven kinderen.
Over Carla Ketelaar
Carla Ketelaar (1963) is relatie-expert en auteur van de bestseller ‘Vind je eindman’. Vanuit haar bedrijf Laatste Liefde leert zij ondernemende, single vrouwen wat nog nodig is om de juiste liefdespartner te ontmoeten. Zo vond ook zij haar eindman Steven. Ze zijn getrouwd en hebben samen zeven kinderen.