Wat heeft een gezonde relatie met een gewond kind te maken?
Heb jij je gewonde kind al geheeld?
Wat een vraag, of je je gewonde kind al geheeld hebt. Wat is een gewond kind, hoe kan ik het helen en wat heeft het in hemelsnaam met het vinden van je eindman te maken? Nou heel veel, kan ik je wel vertellen.
Ik zie het ook steeds weer terugkomen in de Facebookgroep ‘Vragen van single vrouwen over de liefde en daten’. Posts, vragen en antwoorden die geschreven zijn vanuit het gewonde kind. Het kind dat door haar ouders niet gehoord en gezien is. En dat gewonde kind reageert anders dan wie jij ten diepste bent. Het zijn de posts over wat de man niet goed doet, waar hij tekortschiet, alleen aan zichzelf denkt, niet luistert, geen vragen stelt.
Laat ik mezelf als voorbeeld geven als het over het gewonde kind gaat
Ik kom uit een gewoon gezin met liefhebbende ouders. Ik was het 4e kind en mijn ouders hadden eigenlijk gehoopt op een jongen. Ze zouden me Karel genoemd hebben, maar ik was een meisje en mijn naam werd Carla. Mijn moeder zei altijd, en daar bedoelde ze niets verkeerds mee, “Je was niet gepland maar wel gewenst en we hadden stiekem gehoopt op een jongen”. Een ogenschijnlijke onschuldige opmerking maar op een kind heeft dit onbewust een flinke impact. Als kind voelde mijn meisje zijn als ‘ongewenst’. Ook al zei mijn moeder er meteen achteraan ‘we zijn wel heel blij met je hoor’.
Blijkbaar trok ik me dat van die zoon echt aan en ik ben ernaar gaan leven. Tot in mijn volwassen leven heb ik geworsteld met mijn vrouwelijkheid. Kort haar, rouwdouwer en ik gedroeg me als een halve jongen/man. Ik ontwikkelde een onechte ik. Niet zozeer omdat dat de wens was van mijn ouders, maar omdat ik onbewust voelde dat het van me verwacht werd. En in het begin van mijn volwassen leven en in mijn relaties was mijn mannelijke actiekant altijd in veel grotere mate aanwezig dan de zachtere vrouwelijke ontvangkant.
Hebben mijn ouders dit zo bedoeld of gewild?
Hebben mijn ouders dit zo bedoeld of gewild? Nee natuurlijk niet. Maar die onbewuste opmerkingen van mijn ouders hebben wel een grote impact op me gehad. Neem ik het ze kwalijk? Nee hoor. Heb ik er last van? Ja, lange tijd heel erg. Nu, door bewustzijn en heling van deze wond niet meer en ben ik in mijn relatie ook in balans.
Begrijp me goed, ik wil hiermee niet zeggen dat ik zielig ben of dat ik de enige ben. Sterker nog, ik geloof dat iedereen een gewond kind in zich heeft. Hoe goed onze ouders het ook met ons bedoelen of bedoeld hebben. Onze ouders hebben ook een gewond kind in zich en, of je het wilt of niet, onze kinderen hebben ook een gewond kind in zich.
Hoe krijg je een gezonde relatie
Volg je me al een tijdje dan heb je iets met de liefde. Dan gaat dat niet vanzelf. Dan heb je al relaties achter de rug waar je niet gelukkig van werd, is je partner overleden of heb je nog nooit een relatie gehad. Of vind je het spannend om er (weer) aan te beginnen. Meestal speelt bij deze hoge drempel of obstakel je gewonde kind een rol.
Dat is waarom ik het bij het vinden van een gezonde relatie zo benadruk. De impact van een gewond kind op het vinden van een gezonde relatie is groot. Dit verandert direct als je je er bewust van wordt. Dan is de ander niet schuldig aan gevoelens die jij hebt maar ben je zelf verantwoordelijk hiervoor. Waardoor je een volwassenere houding en gevoel krijgt voor een gezonde relatie. En ik zie dagelijks veel gewonde kinderen met elkaar daten via de datingsites. Hunkerende meisjes en jongentjes. Maar helaas, een kind kan niet daten.
We hoeven niet af te zijn, dat blijf ik zeggen. Maar je bewust worden of je aan het daten bent vanuit een hunkerend meisje of vanuit een volwassen vrouw maakt wel de wereld van verschil. Je gaat ook de volwassen man of het hunkerende jongetje direct herkennen.
Alles voor die gezonde, volwassen relatie.
Op de liefde.
Hartelijke groet,
Carla
P.S. Wil je nog meer weten over hoe je een gezonde relatie krijgt dan nodig ik je uit voor a.s zondag 8 november om 9.30 uur. Dan geef ik weer mijn gratis online webinar ‘Hoe je in 5 stappen jouw eindman vindt”. Doe je mee? Schrijf je dan hier in.
Kun je niet op 8 november, schrijf je dan toch in en dan stuur ik je de volgende dag automatisch de opname van het webinar toe. Of kies voor een andere datum, dat kan natuurlijk ook.
Over Carla Ketelaar
Carla Ketelaar (1963) is relatie-expert en auteur van de bestseller ‘Vind je eindman’. Vanuit haar bedrijf Laatste Liefde leert zij ondernemende, single vrouwen wat nog nodig is om de juiste liefdespartner te ontmoeten. Zo vond ook zij haar eindman Steven. Ze zijn getrouwd en hebben samen zeven kinderen.
Over Carla Ketelaar
Carla Ketelaar (1963) is relatie-expert en auteur van de bestseller ‘Vind je eindman’. Vanuit haar bedrijf Laatste Liefde leert zij ondernemende, single vrouwen wat nog nodig is om de juiste liefdespartner te ontmoeten. Zo vond ook zij haar eindman Steven. Ze zijn getrouwd en hebben samen zeven kinderen.
[…] zegt: ‘Veilig gehecht raak je als je van je ouders de zorg en steun krijgt die je nodig hebt. Krijg je die niet, of niet vaak genoeg, dan kun je angstig gehecht of vermijdend gehecht […]