Waarom Marco Borsato nog niet volwassen is

Waarom Marco Borsato nog niet volwassen is

Heb je toevallig afgelopen 13 maart gekeken naar het interview van Linda de Mol met Marco Borsato? Je snapt natuurlijk wel dat ik hier als liefdesexpert iets van vind 😊 en dat is ook de reden dat ik een artikel schrijf over waarom Marco Borsato nog niet volwassen is. En niet alleen ik vind hier iets van, het was wel duidelijk dat heel Nederland over hem heen valt als je als bekende Nederlander vreemdgaat en een heleboel verdriet veroorzaakt. Dan kun je een tegenreactie verwachten.

Ik zou het hele voorval niet eens meer genoemd hebben als er niet een interessante verandering heeft plaatsgevonden tussen de twee vechtende echtelieden.

Tot mijn grote verbazing lees ik namelijk op 18 juni dat het weer ‘aan’ is tussen Marco en Leontine. Gaat niet goed komen, daar ben ik van overtuigd. Of laat ik het anders zeggen: het gaat wel goed komen maar of het goed blijft gaan als alle media-aandacht en de eerste verliefdheid bubbel weer weg zijn, dat betwijfel ik zeer.

Begrijp me goed hoor, ik vind zijn muziek mooi en de man aardig en ik hoop van harte dat ik het bij het verkeerde eind heb. Heel graag zelfs. Maar waarom ik hier zo aan twijfel? Omdat je voor een volwassen gelijkwaardige relatie twee volwassenen nodig hebt. En de vraag is:

Is Marco Borsato wel volwassen?

Laat ik meteen uitleggen waarom ik voor mijn titel gekozen heb ‘Waarom Marco Borsato nog niet volwassen is’. Natuurlijk is Marco lichamelijk volwassen en hij is de leeftijdsgrens waarop je volwassen wordt al lang gepasseerd. Maar volwassenheid is zoveel meer dan een getal of een staat van een lichaam. Laten we het eens over de volwassenheid hebben die nodig is om een gezonde, volwassen relatie te kunnen hebben. En helaas is dit precies de eigenschap die hem ontbrak tijdens zijn vreemdgaan. Waar heb ik het over?

6 noodzakelijke karaktereigenschappen voor een gezonde relatie

Ik heb het regelmatig over de 6 noodzakelijke karaktereigenschappen die je nodig hebt om een gezonde en langdurige relatie te kunnen hebben. En dat doe ik natuurlijk niet voor niets. Die zijn belangrijk. Wat zeg ik? Die zijn essentieel. Ik som ze nog even voor je op:

  1. Zelfreflectie
  2. Emotionele openheid
  3. Integriteit
  4. Volwassenheid en verantwoordelijkheid
  5. Zelfvertrouwen
  6. Positieve levenshouding

En op punt 3 en 4 ging het dus mis bij Marco. Integriteit is duidelijk afwezig bij vreemdgaan. Maar wat heeft volwassenheid met vreemdgaan te maken?

Wat is precies volwassenheid binnen een relatie?

Dat je beiden verantwoordelijkheid wilt nemen voor het slagen de relatie. Dat je weet en begrijpt dat een relatie niet vanzelf alleen maar goed gaat. Dat een relatie een bepaald onderhoud nodig heeft. Regelmatig checken bij elkaar, fijne momenten creëren, aandacht houden voor elkaar, uitspreken als er dingen dwars zitten. Geen hogere wiskunde maar wel lastig om te doen blijkt vaak. En dit is een kant van een relatie die we meestal niet willen zien. Het past ook niet zo in het romantische plaatje van ‘we zijn verliefd en blijven dat voor altijd’.

Terug naar Marco, wat had hij kunnen doen als hij zich volwassen had gedragen?

Twee mogelijkheden: Hij had kunnen zeggen: “He Tien, het bevalt me niet meer ik stop ermee” of “het bevalt me niet meer maar laten we hulp zoeken/elkaar meer aandacht geven.” Zoiets. Er open over zijn dat er iets mist in de relatie. Maar dat werd niet gedaan. Hij kiest voor een nieuwe verliefdheid naast zijn eigen relatie. En daarmee ontloopt hij het probleem van zijn bestaande relatie met Leontine, dat daar wat hapert, iets mist.

En dat maakt het onvolwassen. Volwassen is het probleem aankijken en aanpakken. Onvolwassen is je ogen sluiten voor wat er speelt en het buiten je relatie zoeken.

En hoe nu verder?

Heeft Marco nu echt spijt? Veel mensen denken van niet, maar ik denk van wel. Spijt dat hij gesnapt is en spijt omdat hij nu ziet wat hij heeft weggegooid. Maar de oplossing ligt niet in spijt betuigen en de ogen uit je kop huilen. Medelijden met jezelf hebben. Of een half jaar onder een dekentje liggen, zoals hij over zichzelf vertelde. De oplossing ligt in jezelf onder ogen komen. Zorgen dat je goed scoort op de 6 noodzakelijke karaktereigenschappen. Volwassen worden en niet alleen aan jezelf denken maar juist ook aan de ander.  En als dat lukt is er de mogelijkheid dat hij de vrouw van zijn dromen houdt.

En ja dat kost moeite. Jezelf onderzoeken. Accepteren dat je fouten hebt gemaakt. En zorgen dat je het vanaf nu anders doet. Dat de wereld niet alleen om je eigen navel draait maar ook om die van je partner en je kinderen. Dit is het begin. En wat is nog meer nodig om een gezonde relatie te krijgen en te houden?

Wil jij graag weten hoe jij een gezonde relatie krijgt?

Juist in de vakantie vertel ik graag over hoe je een gezonde relatie krijgt en dat doe ik op zaterdagavond 14 augustus om 19.30 in mijn gratis online webinar ‘Hoe je in 5 stappen jouw eindman vindt’. Schrijf je hier alvast in en ook als je er niet live bij kunt zijn, mag je je inschrijven. Dan ontvang je de volgende dag de herhaling in je mailbox.

Fijne vakantie en tot snel.

Hartelijke groet,
Carla