Waarom je van het podium af wilt komen

Als je een succesvolle ondernemer, directeur of manager bent dan heb je in je werk een soort van bovenpositie. Jij regelt de boel, jij bepaalt en jij bent vaak ook eindverantwoordelijk.

In je bedrijf is het nodig dat je deze rol op je neemt. Erboven staan, overzicht houden en de lijnen bepalen. Je kent vast wel het gevoel ‘lonely at the top’. Voor een bedrijf werkt dat en is het zelfs noodzakelijk. Voor de liefde is het funest.

De bovenpositie nemen

Zo moest ik een tijdje geleden denken aan de Vlaamse Bénèdicte. Zij heeft een eigen bedrijf met 50 medewerkers en ze is zeer succesvol. En zij wilde daarnaast zo graag die lieve man vinden waarmee ze een fijne, gelijkwaardige relatie op kan bouwen. Maar tijdens het daten bleef ze in de bovenpositie. Ze was zo gewend om een beetje boven mensen te staan dat ze dat ook ongemerkt bij haar dates deed. Ik heb haar geholpen om dit anders te gaan doen.

Hoewel ik het haar kon vertellen en uitleggen, wilde ik het haar laten ervaren wat die rol en positie met je doet. Wat ik voelde was dat ik haar een fysieke ervaring wilde geven hoe het was om letterlijk boven de ander te staan. Ik pakte een stoel en zette die boven op mijn bureau. Ik zei tegen haar ‘ga daar maar eens zitten’. Ze dacht dat ik gek was, maar ik nodigde haar uit om het echt te doen.

Lonely at the top

Wat verbaasd stapte ze op het podium. Terwijl ze daar zat vertrok haar gezicht. Ik vroeg haar wat ze nu voelde. Met tranen in haar ogen zei ze; ik voel:

  • Geen contact
  • Me niet verbonden met wie dan ook
  • Zoveel eenzaamheid

Logisch, een onmisbare ervaring en niet verwonderlijk dat ze zich zo voelde. Want tot die tijd had ze niet in de gaten dat ze die afstand zelf creëerde. Want ja, je bent waarschijnlijk een goede catch omdat je succesvol bent in je zakelijke leven en de boel op orde hebt. Ja, je hebt zelfvertrouwen in je werk en een goede maatschappelijke positie.

En nee, dat werkt dus niet in de liefde. Zeker niet als je een gelijkwaardige relatie met iemand wilt. Ik noem dat de volwassen relatie.

Van het podium af komen

Wat bleek? Bénèdicte had een kille, emotioneel schrale opvoeding gehad en uit zelfbescherming had ze haar hart onbewust op slot gedaan. Dat slot mocht er eerst afgehaald worden, anders kon ze niemand bij zich binnenlaten. Ze moest dus ook letterlijk van de stoel op mijn bureau en van het podium af komen. Nu pas werd ze zich bewust van haar erboven-staan-rol.

Op het podium zat ze in haar mannen actiekant. Regelen, sturen, bepalen. En was haar vrouwelijke, ontvangende kant ver te zoeken. Maar mannen zoeken niet naar een verlengstuk van zichzelf, ze zoeken naar zachtheid. Een paar weken geleden kreeg ik een mailtje van Martin die dit bevestigde. Hij schreef:

Ik geniet altijd van jouw uitleg over de “mannen actiekant” bij vrouwen. Die herken ik direct en daar heb ik een grondige hekel aan. Het verveelt snel omdat ik vooral de zachte kant wil leren kennen van mijn potentiële partner. Goede baan, huis, inkomen etc kan ik snel vaststellen, maar het verkennen van de zachte kant kost meer tijd, mede omdat deze vaak verborgen blijft. Dus adviseer vrouwen vooral deze kant te laten zien en de mannen actiekant uit te zetten.

Mannen zoeken de vrouwelijke ontvangende kant

Laten we vooral niet onderschatten dat mannen heel precies weten wat ze zoeken in een vrouw. En dat is vaak niet wat we als eerste als daadkrachtige vrouw laten zien aan een man.

Bénèdicte en ik zijn dus samen aan het werk gegaan om haar zachtheid en vrouwelijkheid weer tevoorschijn te halen. Het was er nog wel, maar het had te weinig aandacht gekregen al die jaren. En daarbij hoefde ze niets op te offeren. Haar zakelijke kant, haar kracht en haar mannen actiekant mochten gewoon blijven, maar er mocht iets naast komen. De zachtheid, de vrouwelijke ontvangende kant die ze meenam in haar zoektocht naar die fijne partner.

Toen ze die zachtheid weer bij zichzelf ontdekt had, ging het snel. Ze heeft nu een leuke man ontmoet en ze zijn samen aan het onderzoeken of zij de eindman en eindvrouw voor elkaar zijn. En Bénèdicte geniet van het feit dat ze het niet altijd allemaal zelf hoeft te doen maar dat er iemand is die er heel graag voor haar wil zijn.

Kies jij ook de bovenpostitie?

Herken je dit bij jezelf, dat jij regelmatig de bovenpositie kiest? Voel je je thuis bij:

  • Alles onder controle te hebben
  • Weten waar je aan toe bent
  • Uiteindelijk willen bepalen hoe het gaat lopen
  • Je hart niet laten raken
  • Graag het voortouw nemen

Dan valt het niet mee om je vrouwelijk op te stellen. Maar weet dat het kan, je kunt krachtig en zacht tegelijk zijn. Dit proces van mannen actiekant naar vrouwen ontvangkant is geen druk op de knop. Het is een proces. Iets wat we al zoveel jaar op deze manier leven, vraagt tijd en aandacht om dit anders te kunnen doen. Want het komt ook ergens vandaan. Zeer waarschijnlijk kreeg je vroeger vooral aandacht en liefde als je goed presteerde in plaats van gewoon om wie je was.

Je kunt de zachte spier trainen

Je mag weer leren en voelen om uit zachtheid te handelen. Dat kun je, die ‘spier’ is alleen te lang niet meer getraind. Ik weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het is om dit te doen. Ook omdat ik (en waarschijnlijk jij ook) blinde vlekken had op dit stuk. Ik heb er dus hulp voor gezocht en ik help jou nu ook graag. Naar een liefdevol leven mét jouw eindman naast dat succesvolle bedrijf of die succesvolle baan.

Dus, ben jij die daadkrachtige ondernemer, directeur of manager en zie je weinig tijd en kans dit in je eentje toe te passen en wil je graag mijn persoonlijke begeleiding? Dan kun je 1-op-1 met mij aan de slag. Dat is echter niet voor iedereen. Het vraagt een serieuze investering in tijd en geld en ik wil zeker weten dat dit de juiste stap voor jou is op dit moment. Daarom heb ik een vragenlijst voor je die je in kunt vullen. Op basis van je antwoorden hoor je dan zo snel mogelijk of wij samen in gesprek gaan.

Wil liever zelf aan de slag? Heb je mijn boek Vind Je Eindman al gelezen? Ik hoor regelmatig terug dat vrouwen door het lezen van mijn boek anders zijn gaan daten en daarmee wel hun eindman hebben gevonden.

Wat je ook kiest, geef niet op in de liefde.

Liefdevolle groet,
Carla

Laat een reactie achter