Waarom je geen kritiek en feedback aan moet nemen van familie, vrienden en vreemden

Als je al lang alleen bent en al het nodige hebt geprobeerd om een partner te vinden dan snap ik heel goed dat het verleidelijk wordt om hulptroepen in te schakelen. Dan ga je mogelijk om feedback vragen aan vrienden of familie. Of krijg je dat misschien wel ongevraagd. Of neem je feedback of kritiek serieus van mensen die jou helemaal niet zo goed kennen. Omdat je het zelf niet begrijpt en ook echt niet weet waar het aan kan liggen. Dan ben je kwetsbaar en stel je je open voor hulp van anderen.

Begrijpelijk maar niet ongevaarlijk. Want wat is nou wijsheid? Van wie kun je kritiek en feedback aannemen en van wie kun je het veel beter naast je neerleggen? Wie is betrouwbaar hierin? En ook al bedoelen de meeste mensen het goed dat wil nog niet zeggen dat de feedback klopt.

Ik deel de feedback/kritiekgevers even in twee groepen: de bekenden en de onbekenden. En beiden zitten er over het algemeen flink naast.

Bekenden, zoals vrienden en familie

Bekenden gunnen je het beste, maar zijn vaak niet de beste raadgevers. Want ze:

  • Vinden het misschien rot voor je en willen je beschermen voor pijn of hun eerlijke woorden en proberen de pil te verzachten.
  • Hebben zelf wel een relatie en snappen daarmee jouw situatie niet.
  • Weten niet hoe het is om een leven alleen te leiden en weten niet wat je daarin tegenkomt.
  • Staan zelf niet op een datingsite en weten er gewoon te weinig van om hier iets zinnigs over te zeggen.
  • Hebben zelf ook geen relatie en als ze zichzelf daarin al niet kunnen helpen, dan kun je ook niet verwachten dat deze mensen jou gaan helpen om wel die fijne relatie te krijgen.
  • Hebben een emotionele verbinding met je door het gedeelde verleden waardoor ze bijna altijd subjectief zijn in hun adviezen. En mogelijk spelen er ook eigen belangen mee in het advies of de feedback.

Want wat het lastig maakt is dat deze mensen vaak van je houden. Ze hebben een gekleurde bril van je op. Ze vinden je leuk, mogen je graag of vinden je geweldig en dat is natuurlijk goed, maar dat hoeft niet helpend te zijn hierin.

“Ik begrijp niet waarom een leuke vrouw zoals jij nog geen man heeft” is een veelgehoorde uitspraak als we het hebben over feedback van bekenden. Wat hier mist is een objectieve kijk zonder emotionele band. De nuchtere blik van een objectieve buitenstaander zonder een enkel belang.

Een andere mogelijkheid is dat jaloezie in het spel is. Tegen singles wordt vaak gezegd: “Nou jij hebt het maar goed voor elkaar en kunt lekker doen wat je wilt en hoeft met niemand rekening te houden.” Of anders gezegd: Je zou wel gek zijn als je je situatie probeerde te veranderen. Dan krijg je feedback die ervoor zorgt dat je op je plek blijft of dat je je zelfs kleiner maakt. ‘Ach ja wat doe ik ook moeilijk.”

Wat ik ook vaak zie gebeuren is dat eigen ervaringen als basis voor de feedback gebruikt wordt. En dan krijg je dus een advies wat niet over jou gaat maar over henzelf. Dat ze zelf een negatieve ervaring hebben met daten en jou ervan proberen te weerhouden. Terwijl jij een compleet andere persoon bent en voor jou zou het wel kunnen werken. Welke kant deze adviezen van bekenden ook opgaan, het is niet ideaal.

Feedback en kritiek van vreemden of bijna onbekenden

Feedback en kritiek aannemen van vreemden of bijna onbekenden, kan tot nog gekkere situaties leiden. Als mensen die jou niet kennen feedback gaan geven dan gaat het 9 van de 10 keer over henzelf en niet over jou. Ze reageren vanuit hun eigen frustraties, hunkering en/of tekorten op jou en daar kun je best van slag van raken.

Zo sprak ik een paar weken geleden een deelneemster die feedback had gekregen op haar profieltekst van iemand die ze had ontmoet op een datingsite. “Dus ging ze nu haar profieltekst aanpassen.” Gelukkig kon ik dit voorkomen, want waarom zou ze deze ‘vreemde’ zo veel macht over haar leven geven? Ze kende hem helemaal niet en hij haar niet, dus wat hij te zeggen had kwam uit iets van hemzelf of een eerdere ervaring en ging niet over haar. Lekker laten gaan dat soort opmerkingen.

Zoek naar iemand die er echt verstand van heeft

Het maakt me niet uit aan wie je hulp vraagt, maar wat je nodig hebt is iemand die ervaring heeft met jouw uitdaging zonder dat er emotionele belangen in het spel zijn. Die er verstand van heeft. Iemand die zelf in deze situatie heeft gezeten en weet waar hij/zij over praat. Die jou echt snapt.

Waar je behoefte aan hebt is iemand die met een neutrale blik naar jou kijkt. Die de vinger op de zere plekken kan leggen en dat ook benoemt. Die benoemt wat er net onder de oppervlakte speelt in jouw leven en presentatie en die je verder brengt en zorgt dat je die eindman gaat vinden. Dan is het lekker rustig en aan te raden om meteen al die andere goedbedoelde opmerkingen aan de kant te schuiven.

Daar heeft Brené Brown iets heel moois over geschreven wat ik graag met je deel.

Wees specifiek over wiens mening ertoe doet.
Het is niet dat het je niet boeit.
Het boeit je niet wat ???????????????????????????????? denken.

Dus kies van wie jij feedback aanneemt, geloof niet alles wat anderen over je zeggen of van je menen te mogen vinden.

Ben jij klaar voor kritiek en feedback van iemand die er verstand van heeft

Wil jij nu eindelijk de support en objectieve feedback van iemand die precies weet wat jij voelt (ik ben zelf ook 12 jaar single geweest terwijl dat absoluut niet was wat ik wilde). Ik kan je helpen. Je kunt natuurlijk meedoen met mijn gratis online webinar ‘Hoe je in 5 stappen jouw eindman vindt’ maar het duurt nog een paar weken voordat ik dat webinar weer geef. Als je direct aan de slag wilt en wilt ontdekken hoe je je eindman wél vindt, lees dan mijn boek ‘Vind Je Eindman’. Vandaag besteld is binnen een paar dagen in huis.

Op de liefde,
Carla 

Laat een reactie achter