Waarom een relatie niks bijzonders is

Daten, het kan toch zo’n vorm van leedvermaak zijn. En het verkoopt blijkbaar, want deze column wordt veel gelezen.

Je kunt de column alleen lezen als je een abonnement hebt op De Telegraaf, daarom een korte samenvatting: de schrijfster van het verhaal was aan het daten en ze besluit om contacten te beëindigen. Op het moment dat ze dat doet schieten de mannen plotseling in de actie-stand en lijken ze ineens toch wel serieus met haar verder te willen. Ze zegt dus ‘het lijkt wel alsof niet beschikbaar zijn mannen als vliegen op de stroop aantrekt’ en legt de verantwoordelijkheid hiervoor volledig bij de mannen.

Ik zie in dit artikel een dans tussen twee personen. De een met bindingsangst, de ander met verlatingsangst. Een explosieve mix die maakt dat de ander zo aantrekkelijk wordt als je niet meer beschikbaar bent. 

Deze vrouw beschrijft alles waar ik NIET voor sta. Wat ik sowieso al zie is dat ze niet naar haar eigen aandeel van het drama kijkt, alleen maar naar wat de mannen doen. En het lijkt er ook op dat gewoon gelukkig zijn niet goed genoeg meer is. Dat gewoon gelukkig zijn geassocieerd wordt met ‘saai’. En dat is dus niet waar.

Terug in de tijd

Ik dacht meteen terug aan een paar jaar geleden, toen zat ik ik tijdens onze vakantie in Zuid Engeland samen met Steven op het strand. We praatten over wat getrouwd en samen zijn voor ons betekende. Terwijl we praatten zag ik allemaal mooie gladgeschuurde stenen om ons heen liggen en het deed me aan ons samen denken. In 14 jaar  tijd hebben we ons geschuurd en gepolijst aan elkaar.

Steven als introvert die het liefst alles eerst intern oplost voor hij het naar buiten brengt. En naast hem, ik, Carla als extravert die alles gelijk naar buiten brengt. Die door het te bespreken zaken voor mezelf duidelijk probeert te krijgen.

Voor we elkaar leerde kennen waren we allebei ‘te’

Hij ‘te’ stil over wat er van binnen speelde en ik ‘te’ open over wat er zich in mijn innerlijk afspeelde. Uiteraard heeft dit frustraties en misverstanden opgeleverd en nu soms nog. (Vlak na dit heerlijke strandgesprek kregen we een stevige ruzie om niks? een simpele verkeerde interpretatie.)

Maar wat er vooral gegroeid is in deze jaren, is waardering voor het anders zijn van de ander. Het moeite willen doen elkaar te begrijpen en te bereiken. De liefde voor elkaar die altijd in de onderstroom voelbaar is wat de ander ook zegt of doet. En was/is dit makkelijk? Nee zeker niet. Dit vraagt geduld, compassie en liefde. Was/is het de moeite waard? Meer dan.

Elkaar aanvullen, uitdagen en persoonlijke groei

Vaak hoor ik zeggen dat een relatie willen/hebben de makkelijke weg kiezen is in het leven. De happy single die zich nogal eens afzet tegen het beeld van geluk met twee. Of de fans van persoonlijke ontwikkeling die het leven alleen als moeilijker, uitdagender en verdiepender ervaren dan wanneer ze samen zijn met iemand. Voor bijna alle vrouwen en mannen die ik spreek is dit niet zo. Ze hebben een goed leven en zijn tevreden maar missen de verdieping, iemand om het fijne leven mee te delen. Het leven met een relatie is niet makkelijker dan zonder, het is absoluut anders. We ontdekken hele nieuwe nog onderbelichte delen van onszelf die pas naar boven komen door een intensief contact zoals een liefdesrelatie. Gelukkig realiseren we ons dit niet allemaal van tevoren anders zouden er veel minder relaties gestart worden.

Voor vrienden en familie veranderen we niet

Want dat wat vrienden en familie tolereren van je is voor een partner een heel ander verhaal. Als doordrammer heb ik mijn vrienden en vriendinnen regelmatig geïrriteerd. Maar na enkele uren gingen we weer uit elkaar en was de noodzaak om het aan te gaan samen niet of heel weinig aanwezig. Ik werd niet gecorrigeerd, aangesproken op deze irritante kant. Maar in mijn relatie was dat voor Steven geen doen. Dus daar heb ik echt aan moeten sleutelen en schuren om mijzelf hiervan bewust te worden en het anders te doen.

Zoek de overeenkomsten en omarm de verschillen

Steven en ik zijn elkaars uitersten wat betreft communiceren. We hebben ondertussen geleerd ons ook naar de andere kant te bewegen en elkaar aan te vullen. Zo ben ik veel rustiger geworden en heb ik geleerd het eerst bij mijzelf te overwegen voor ik iets naar buiten breng. Steven is opener geworden en is meer gaan delen over wat hij innerlijk meemaakt. We hebben een fijn midden gevonden waar we ons beiden goed voelen. Daar hebben we alle twee moeite voor gedaan. Door deze keuze om het aan te gaan samen en een relatie te hebben zijn we persoonlijk gegroeid. En om nog even terug te komen op de makkelijke weg kiezen?!? Nee dit is geen makkelijke weg maar wel een dierbare en vervullende weg omdat we naast de verschillen ook veel overeenkomsten hebben. Want dat is waar je op aanhaakt aan het begin van de relatie.

De relatie als bijzonder en gewoon

Waarom nou dit hele persoonlijke verhaal? Omdat ik graag wil laten zien dat een relatie hebben heel bijzonder maar ook heel gewoon is. Je neemt jezelf mee. Wat je in je eentje tegenkomt kom je zeker ook met je partner tegen. Met als bonus dat je nog onbewuste dingen van jezelf pas te weten komt door de intensiteit van de relatie.

Hoe hoog ligt de lat?

Ten aanzien van relaties ligt de lat hoog onder alleenstaanden. Het moet bijzonder, speciaal en afwisselend zijn. Iedere dag iets opwindends. Helaas, of beter gezegd gelukkig, is dat niet zo.

Alle mensen die ik geholpen heb met het vinden van een partner bevestigen naderhand dat het heel anders is dan ze dachten en meestal zeggen ze erbij, ‘veel gewoner’. Ik ben dan natuurlijk altijd heel erg geïnteresseerd of ze dat is tegengevallen. En de antwoorden zijn: ‘Nee helemaal niet’, ‘doe nog steeds wat ik ook deed toen ik alleen was’, ‘voel me verassend vrij’, ‘eigenlijk vind ik dit heerlijk’! Ja natuurlijk vinden we dat heerlijk. Zo moet het ook zijn. Je leven verandert niet 180 graden door een relatie. Je blijft je eigen leven leiden en daar komt een heerlijke, lieve partner bij. Als we van tevoren wisten wat we meemaken in een goede relatie zouden we de lat bij het zoeken wat minder hoog leggen. En dan heb ik het zeker niet over ‘genoegen nemen met minder’
Maar daarover een andere keer meer.

Wil je weten wat de juiste hoogte van de lat is?

De hoogte van de lat is een van de onderwerpen die ik bespreek tijdens mijn gratis, online webinar ‘Hoe je in 5 stappen jouw eindman vindt’. Dat doe ik onder andere door te vertellen over de 6 noodzakelijke karaktereigenschappen. Want voordat je de lat kunt leggen wil je wel weten WAARVOOR je een lat wilt leggen. Denk je nu ‘waar heb je het over Carla???’. Schrijf je dan in voor mijn webinar, dan leg ik het allemaal uit.

Hartelijke groet,
Carla

Laat een reactie achter