Waarom bindingsangst zo geniepig is dat je het bij jezelf niet eens herkent

Hoe lang lees je mijn artikelen al?
Hoe vaak dacht je al?
‘Tsja, ze heeft wel een punt.’
Of: ‘nee dat is bij mij toch echt anders.’
Of irriteert het een beetje wat ik schrijf?
Ik wil je uitnodigen wel verder te lezen want dit kan het keerpunt in je leven zijn.

Waar gaat het fout?

Je hebt me waarschijnlijk ook al vaak over de 6 karaktereigenschappen gehoord die noodzakelijk zijn voor een liefdevolle en gezonde relatie. De eerste is zelfreflectie. Het is niet toevallig dat dit de eerste is. Hier valt of staat alles mee. Dit is er een die cruciaal is voor het vinden van de juiste liefdespartner. Wat vaak niet herkend wordt is onze eigen angst om te binden. En bindingsangst is een aspect van zelfreflectie.

Zelf kreeg ik het pas na jaren daten door dat ik vanuit een angst om weer gekwetst te worden dubbele signalen gaf. ‘Ja ik wil’ maar ondertussen flink met die voet op de rem staan. Gas geven en remmen. Ik hoop dat je het nooit geprobeerd hebt maar je blaast de motor op (je frustreert jezelf) en je komt geen meter vooruit. Pas in mijn relatie met Steven heb ik mijn bindingsangst geheeld.

 

Het is een monster dat zich verbergt

Bindingsangst (en verlatingsangst) is zo’n geniepige, dat je hem zelf vaak niet herkent. Terwijl hij je continu hard in je gezicht slaat. Hoe? Door achter mannen aan te gaan die het nooit gaan worden. Denk aan een getrouwde man, een man die nog niet klaar is voor een vaste relatie of iemand die alleen maar op zoek is naar EEN vrouw en niet naar DE vrouw.

Wat is bindingsangst precies?

Bindingsangst is een overlevingsmechanisme wat ontstaan is op een moment in je leven dat de liefde onveilig was. Het vertrouwen geschonden, de liefde die plotseling ophield. Of dat uitingen over de liefde onduidelijk of onuitgesproken bleven.

In onze jeugd kan dit gaan van seksueel misbruik tot te weinig bevestigd te worden dat je oké, lief, stoer, mooi bent. Dat je een kind bent om van te houden.
In ons volwassen leven kan dit ontstaan door plotseling verlies van liefde door overlijden, scheiding, te lang blijven in een relatie die slecht voor je is.

Schermpje optrekken vanbinnen

Om dit niet nogmaals te hoeven meemaken trekken we, meestal onbewust, vanbinnen een schermpje op tussen onszelf en de buitenwereld. Soms naar iedereen die we tegenkomen maar meestal naar degenen op wie we projecteren wat iemand anders ons heeft aangedaan. Die ontzegging van de liefde en de bevestiging.

Voor vrouwen met een emotioneel afwezige vader bijvoorbeeld is dit meestal op de mannen, de potentiële partners in haar leven gericht.
Voor mannen met emotioneel afwezige moeders zijn dit de vrouwen, de potentiële partners in zijn leven.

En wat nu?

Dit schermpje is bij de meeste singles de oorzaak van het nog niet gevonden hebben van een liefdevolle, gelijkwaardige relatie. Als je me al een tijdje volgt ken je het woord onderstroom. In de bovenstroom zeggen we ‘ja ik wil weer graag een relatie’ maar in de onuitgesproken onderstroom stralen we uit dat we op afstand willen blijven. Dat we onze veiligheid willen behouden.

Dit schermpje laten we niet zomaar zakken. Het heeft ons helpen overleven in de mindere tijden. We hebben geleerd en zijn eraan gewend geraakt dat liefde er niet zomaar is. Daar moet je moeite voor doen, voor strijden en vaak voor lijden of eerst heel veel geven.

Ben jij je bewust of je bindingsangst of verlatingsangst hebt?

Je hebt de liefde misschien wel of nog nooit beleefd in een relatie, maar de relaties liepen telkens fout. Of je partner is overleden.
Je hebt er al heel wat boeken over gelezen en leest ieder nieuw boek hierover ook.
Je weet wel dat er iets aan de hand is maar niet precies wat.
Misschien heb jij gewoon geen bindingsangst en dat kan.

Maar misschien herken je het niet dat de angst om te binden jou blokkeert om een goeie liefde te vinden. Wil je het eens checken?

Het risico van de liefde

Er zijn heel wat signalen die meestal niet herkend worden als bindingsangst maar dat wel zijn. Ik noem het daarom ook het bindingsangstmonster wat zich slim weet te vermommen. Zo verzekert dit je van het behouden van de huidige situatie. Beter alleen en iets minder gelukkig dan het risico lopen van de liefde en je eindman ontmoeten.

Laat ik er eens enkele noemen. Misschien herken je er een of meerdere.

 • Wel een relatie willen maar jezelf tegenspreken. ‘Ja ik wil heel graag een relatie maar…’
 • Bij binnenkomst in een split second weten of de ander een kans bij je maakt
 • Weinig openstaan voor tweede afspraken
 • Bang zijn om opnieuw gekwetst te worden
 • Het initiatief nemen in het beëindigen van de relatie
 • Stabiele mannen saai noemen
 • Snel seks hebben
 • De ander snel bijzondere eigenschappen toekennen of snel op de ander neerkijken
 • Meestal relaties hebt gehad met (emotioneel) onbereikbare mannen
 • De mysterieuze of niet zo peilbare mannen aantrekkelijk vinden
 • Veel behoefte aan een opwindend en meeslepend leven
 • Snel het gevoel hebben dat je vast zit
 • Hang naar lijden in de liefde is je niet vreemd. Drama’s ken je in relaties
 • Kritisch zijn over zijn houding in de eerste maanden. Hij appt te veel, hij appt te weinig. Hij stelt geen vragen, hij praat te veel, hij heeft te weinig aandacht voor je, hij is te veel op je gericht

Vol gaan voor de drama relatie

Ik zie vrouwen met bindingsangst, inclusief mezelf in het verleden, vol voor dit soort mannen gaan. Ik heb jaren in de wachtkamer gezeten en heel wat drama’s meegemaakt in mijn relaties. En ik maar denken dat hij het probleem was ????. Want het blijkt keer op keer dat een relatie maar niet wil lukken en dat is, met deze kennis, ook logisch. Deze mannen zijn een veilige keuze als je zelf bindingsangst hebt.

De getrouwde minnaar gaat echt niet voor je kiezen, wat hij je ook voorspiegelt. De flirter kiest  niet volledig voor jou want dit doet hij met andere vrouwen ook. En de man met heel veel vriendinnen gaat dat niet veranderen voor een vaste relatie met jou. Door toch voor deze mannen te kiezen hoeven we ons eigen probleem niet onder ogen te komen. Onze eigen verborgen pijn.

Ik wil me wel binden maar hij niet

En nu zeg je misschien dat je juist wil dat die getrouwde man voor jou kiest, dat je dus wel klaar bent om te binden. Maar is dat echt zo? Waarom is deze man zo aantrekkelijk? Juist omdat hij niet bereikbaar is. Merk je dat het bindingsangstmonster zich goed weet voor te doen als een vurige wens, maar je onbewust tegenwerkt?

Als er dan wel een man verschijnt die helemaal weg van je is en wel degelijk voor je gaat en zegt ‘lieverd, ik blijf gewoon op je wachten’ dan slaat de paniek toe. Want daar is ie, de man waar je eigenlijk op zit te wachten. Maar onbewust wil je hem niet, want dan moet je je bindingsangst onder ogen komen en overwinnen.

We gaan dan dingen zeggen als:

 • Hij zet me op een voetstuk
 • Wil alles voor me doen
 • Heeft maar 1 vriend
 • Heeft geen eigen leven
 • Gaat meeliften op mijn sociale netwerk
 • Heeft zulke andere interesses

Deze lijst is eindeloos en we vinden dan dat we gelijk hebben maar dit is de vermomming van de bindingsangst. Je hebt ongelijk als je zegt dat je dit allemaal al aan het begin van het contact kunt concluderen.

Dit zeg je omdat je diep van binnen bang bent. En ik weet als geen ander hoe dat voelt.
Maar ik ken ondertussen ook een ander gevoel. Het geluk van samen zijn, het leven weer delen met een open hart. En wat gun ik jou dat ook.
Want laten we eerlijk zijn. Je wilt graag een relatie.
Je volgt me al een tijdje omdat je mijn geworstel herkent.

Waar wacht jij nog op?

Ik heb achteraf maar van 1 ding spijt in mijn leven en dat is dat ik zoveel kostbare jaren verloren heb laten gaan omdat ik het niet doorhad.

Het is nu bijna weer zomer, hoeveel zomers wil jij dit nog? Alleen zijn en je verlangen naar samen wel voelen maar niet weten hoe je dit verlangen vervult?
Ik help je heel graag.

Schrijf je hier in voor mijn gratis (online) webinar Hoe je in 5 stappen je eindman vindt.
Lekker thuis met een kop thee achter je computer, of vanaf je vakantieadres. Het enige wat nodig is, is een uur van je tijd en een werkende internetverbinding en ik vertel je alles over de aanvliegroute naar een langdurende en liefdevolle relatie. Ook als je bindingsangst hebt.

Het bestaat wel, ook voor jou.

Hartelijke groet,
Carla

PS: Mochten de datums en tijden je niet uitkomen dan is dat helemaal niet erg. Schrijf je toch in, dan stuur ik achteraf automatisch de opname naar je toe.

 

6 reacties

 1. Isabelle juli 22, 2022 at 3:44 am- reageer

  Ik ben ondertussen al 8 jaar gescheiden, zowel mijn ex als mezelf zijn het meest van die periode alleen gebleven, doordat hij nog altijd alleen is denk ik soms : misschien moeten we het gewoon nog es proberen. Hij kan me nog altijd niet in de ogen kijken, voor de dochter doen we alles, het ideale gescheiden koppel dus, we helpen elkaar waar we kunnen. Tijdens die 8 jaar heb ik na een zware burn-out vooral aan mezelf gewerkt, en wou dat alleen doen, en nu is mijn cirkel eindelijk rond, en sla ik telkens op de vlucht bij het bekomen van een afspraakje, gewoon omdat ik nu eindelijk rust gevonden heb in mijn hoofd en ik eigenlijk nog nooit zo gelukkig ben geweest als nu, en ik bang ben dat dit door liefdesverdriet of zo’n toestanden terug kapot gemaakt zal worden.
  Maar eigenlijk is het nu tijd dat ik me een beetje ga openstellen voor een relatie, maar het is constant gevoelens en vooroordelen die ik moet wegdrukken en mezelf overtuigen dat ik het gewoon moet proberen.
  Maar ik wil ook geen te brave man die alles voor me doet, daar dweil ik gegarandeerd de vloer mee, en ook geen flierefluiter waar ik constant moet achter jagen…
  Hoe moet ik me dan opstellen bij een eerste date, en de eventuele volgende dates ?
  Isabelle

 2. Harm maart 6, 2023 at 8:27 pm- reageer

  Hi Carla,
  Ik ben een man. Ben toch geïnteresseerd in je webinar. Mag ik een keer aansluiten?

  • TeamLaatsteLiefde maart 7, 2023 at 9:35 am- reageer

   Uiteraard Harm, er zijn veel vaker mannen bij mijn webinar. Het gaat niet 100% voor je op wat ik vertel, maar je kunt heel vaak het woord man vervangen door vrouw (en andersom) en dan geldt het ook weer gewoon.

 3. Sabrina november 21, 2023 at 5:30 am- reageer

  Lieve Carla, kan ik jouw webinar nog zien? Of kunnen we een keertje bellen?

Laat een reactie achter