Waarom bindingsangst zo geniepig is dat je het bij jezelf niet eens herkent

Hoe lang lees je mijn artikelen al?
Hoe vaak dacht je al ‘Tsja, ze heeft wel een punt’?
Of: ‘nee dat is bij mij toch echt anders.’
Of irriteert het een beetje wat ik schrijf?
Ik wil je uitnodigen wel verder te lezen want dit kan het keerpunt in je leven zijn.

Bindingsangst helen, waar gaat het fout?

Je hebt me waarschijnlijk ook al vaak over de 6 karaktereigenschappen gehoord die noodzakelijk zijn voor een liefdevolle en gezonde relatie. De eerste is zelfreflectie. Het is niet toevallig dat dit de eerste is. Hier valt of staat alles mee. Dit is er een die cruciaal is voor het vinden van de juiste liefdespartner.

Wat ondernemende vrouwen vaak niet bij zichzelf herkennen is de eigen angst om te binden. En bindingsangst is een aspect van zelfreflectie.

Zelf kreeg ik het pas na jaren daten door dat ik vanuit een angst om weer gekwetst te worden dubbele signalen gaf. ‘Ja ik wil’ maar ondertussen flink met die voet op de rem staan. Gas geven en remmen. Ik hoop dat je het nooit geprobeerd hebt maar je blaast de motor op (je frustreert jezelf) en je komt geen meter vooruit.

Pas in mijn relatie met Steven heb ik mijn bindingsangst geheeld.

Een monster dat zich verbergt

Bindingsangst (en verlatingsangst) is zo’n geniepige, dat je hem zelf vaak niet eens herkent. Terwijl het iedere keer als een boemerang bij je terugkomt. Hoe? Doordat het resultaat van je zoektocht nog steeds geen fijne, stabiele relatie heeft opgeleverd. Door geïnteresseerd te blijven in mannen die het nooit gaan worden. Denk aan een emotioneel onbereikbare man, beetje mysterieuze, ongrijpbare types. De gebonden man, een man die nog niet klaar is voor een vaste relatie of iemand die alleen maar op zoek is naar EEN vrouw en niet naar DE vrouw.

Even een tussenstap, want verliefd zijn op getrouwde mannen, dat gebeurt nog vaak. Journaliste Natasja Bijl vroeg me of ik mijn kijk hierop wilde delen. Dat deed ik met alle liefde want het gaat mij zeer aan het hart dat er nog zoveel vrouwen zijn die genoegen nemen met kruimels of met een halve man zoals ik het noem. Door een nieuwe stap te zetten, een gezondere keuze te maken, kies je gelijk voor je bindingsangst-oplossing.

Wat ik in de Marie Claire adviseer is het volgende:

‘Minnaressen nemen eigenlijk genoegen met een halve man. Een man die er voor hen alleen is als het hem uitkomt. De seks is meestal goed, maar daarna voelen ze zich hol en leeg. Hij gaat terug naar zijn partner of gezin en jij zit alleen, te wachten tot hij weer eens tijd heeft. Alles staat in teken van hem. Sportlessen en etentjes worden afgezegd, want ja hij zou wel eens kunnen bellen of langskomen.

Als je een schraal liefdesverleden hebt gehad, ben je vaak blij met deze kruimels. Maar waarom zou je, als je ook een rijk belegde boterham kunt krijgen? Iemand met wie je leuke dingen kunt doen en met wie je openlijk arm in arm kunt lopen.

Mijn advies is om meteen uit zo’n ongezonde relatie te stappen en jezelf open te stellen voor een man die er wel voor de volle honderd procent voor gaat. Die keuze heb je! Ook al lijkt het er in dit soort situaties op dat het probleem bij desbetreffende man ligt, omdat hij diegene is die maar niet kiest.

Maar volgens mij zegt het in de meeste gevallen meer over de vrouw. Wellicht geeft ze wegens gebrek aan eigenwaarde alle regie uit handen. En dat is zonde. Kostbare jaren tikken weg, terwijl jij aan het wachten bent.’

Wat betekent Bindingsangst precies?

Bindingsangst is een overlevingsmechanisme wat ontstaan is op een moment in je leven dat de liefde onveilig was. Het vertrouwen geschonden, de liefde die plotseling ophield. Of dat uitingen over de liefde onduidelijk of onuitgesproken bleven.

In onze jeugd kan dit gaan van seksueel misbruik tot te weinig bevestigd te worden dat je oké, lief, stoer, mooi bent. Dat je een kind bent om van te houden.

In ons volwassen leven kan dit ontstaan door plotseling verlies van liefde door overlijden, scheiding, te lang blijven in een relatie die slecht voor je is. Je hebt in ieder geval ervaren dat iemand aan wie je gehecht was je pijn heeft gedaan. Daardoor wil je niets meer verwachten van een geliefde.

Wat ook kan: je hebt ervaren dat een belangrijke persoon in je leven te verstikkend was en je heeft belast met allerlei emoties en gevoelens die niet van jou waren. Jouw emoties en behoeftes werden hierdoor aan de kant gezet. Je vertrouwen is daardoor weg en het is veiliger om iemand anders niet te dichtbij te laten komen.

Voor de buitenwereld lijkt het alsof je sterk en onafhankelijk bent, maar van binnen voel je je angstig en eenzaam. Deze gevoelens onderdruk je het liefst met afleiding en korte termijn kicks.

Bindingsangst oorzaak

De bindingsangst oorzaak ligt dus (bijna) altijd in het verleden. Om de moeilijke situaties van toen niet nogmaals te hoeven meemaken trekken we, meestal onbewust, van binnen een schermpje op tussen onszelf en de buitenwereld. Soms naar iedereen die we tegenkomen maar meestal naar degenen op wie we projecteren wat iemand anders ons heeft aangedaan. Die ontzegging van de liefde en de bevestiging.

Voor vrouwen met een emotioneel afwezige vader bijvoorbeeld is dit meestal op de mannen, de potentiële partners in haar leven gericht.
Voor mannen met emotioneel afwezige moeders zijn dit de vrouwen, de potentiële partners in zijn leven.

Mannen en vrouwen laten verschillende signalen zien waaraan je kunt zien dat je met bindingsangst te maken hebt.

Bindingsangst man

Als een man bindingsangst vertoont dan zie je vaak terughoudendheid bij toewijding. Dus mannen met bindingsangst kunnen moeite hebben om zich te binden. Dan houden ze de boot af als je stappen wilt zetten, zoals samenwonen, trouwen of gezamenlijke toekomstplannen maken.

Mannen met bindingsangst kunnen ook moeite hebben om diepe emotionele verbindingen aan te gaan en kunnen zich afstandelijk gedragen. Kwetsbaarheid tonen en openlijk over gevoelens praten doen deze mannen vaak niet of moeilijk.

Hoe ga je om met een man met bindingsangst?

Respecteer zijn grenzen als een man aangeeft dat hij ruimte nodig heeft. Als hij nog niet klaar is voor een diepere relatie. Pushen gaat in ieder geval niet het resultaat opleveren wat je hoopt.

Probeer wel met hem te praten. Maak zijn bindingsangst bespreekbaar en deel ook jouw behoeften en verwachtingen in de relatie. Ik gun je echt dat hij mee gaat bewegen. Maar zit er echt geen beweging in, dan mag je voor jezelf checken wat je wilt. Hem nog een kans geven of de relatie afronden. Bij geen enkele progressie staat de ander stil in zijn bindingsangst en laat jij je in de wachtkamer zetten. Van in de relatie-wachtkamer blijven zitten, is nooit iemand beter van geworden.

Bindingsangst man bindingsangst vrouw

Bindingsangst vrouw

Bij vrouwen zie je vaak andere uitingen van bindingsangst. Vrouwen met bindingsangst kunnen bang zijn om zich emotioneel afhankelijk te maken van een partner. Voor deze vrouwen is het belangrijk om hun autonomie te houden. Dat is sowieso goed, een relatie is een aanvulling op je leven en geen invulling. Maar het samen moet er natuurlijk wel zijn.

Vrouwen met bindingsangst hebben vaak de neiging om de relatie en de gevoelens van hun partner steeds weer te analyseren. Kunnen mannen helemaal gek van worden. Al dat gedenk en gedraai.

Hoe ga je om met een vrouw met bindingsangst?

Omgaan met een vrouw met bindingsangst verschilt niet zo veel van omgaan met een man met bindingsangst. Hetzelfde eerste advies dus: als een vrouw duidelijk aangeeft dat ze ruimte nodig heeft of niet klaar is voor een diepere verbintenis, is het belangrijk om haar grenzen te respecteren.

Ook bij vrouwen helpt pushen niet. Het is juist belangrijk om begripvol en geduldig te zijn. Om haar de tijd en ruimte te geven die ze nodig heeft om zich goed te voelen binnen de relatie.

Ook hier, het mag niet over jouw grenzen heen gaan. In ieder geval niet blijvend. Door openlijk te praten over bindingsangst en jullie behoeften en verwachtingen, kun je een beter begrip voor elkaar krijgen. En vandaaruit kunnen jullie verder bouwen en de bindingsangst stapje voor stapje overwinnen.

En wat nu?

Bindingsangst is bij de meeste singles de oorzaak van het nog niet gevonden hebben van een liefdevolle, gelijkwaardige relatie. Als je me al een tijdje volgt ken je het woord onderstroom. In de bovenstroom zeggen we ‘ja ik wil weer graag een relatie’ maar in de onuitgesproken onderstroom stralen we uit dat we op afstand willen blijven. Dat we onze veiligheid willen behouden.

Dit schermpje laten we niet zomaar zakken. Het heeft ons helpen overleven in de mindere tijden. We hebben geleerd en zijn eraan gewend geraakt dat liefde er niet zomaar is. Daar moet je moeite voor doen, voor strijden en vaak voor lijden of eerst heel veel geven.

Bindingsangst overwinnen

Bindingsangst symptomen

Er zijn heel wat bindingsangst symptomen die meestal niet herkend worden als bindingsangst maar dat wel zijn. Ik noem het daarom ook het bindingsangstmonster wat zich slim weet te vermommen. Zo verzekert dit je van het behouden van de huidige situatie. Beter alleen en iets minder gelukkig dan het risico lopen van de liefde en je eindman ontmoeten.

Laat ik eens enkele bindingsangst symptomen noemen. Misschien herken je er een of meerdere.

  • Wel een relatie willen maar jezelf tegenspreken. ‘Ja ik wil heel graag een relatie maar…’ Je gaat daarbij commitment uit de weg, je wilt je vrijheid niet verliezen en het liefst alles open laten.
  • Bij binnenkomst in een split second weten of de ander een kans bij je maakt.
  • Weinig openstaan voor tweede afspraken.
  • Bang zijn om opnieuw gekwetst te worden. Je houdt de ander het liefst op afstand en je kunt grenzen stellen die de ander als onredelijk ervaart. Je vermijdt echt contact en als het pijnlijk wordt dan ben je vertrokken.
  • Het idee om te gaan trouwen of samenwonen benauwt je.
  • Het initiatief nemen in het beëindigen van de relatie. Je wilt wegrennen als iemand te dichtbij komt.
  • Stabiele mannen saai noemen.
  • Je blijft twijfelen over de relatie en je rationaliseert de relatie.
  • Snel seks hebben, maar je vindt het tegelijkertijd moeilijk om intiem te zijn als er verwachtingen aan gekoppeld zijn. Liever jaag je op mannen en als de buit binnen is, is het leuke er eigenlijk ook alweer snel af.
  • De ander snel bijzondere eigenschappen toekennen of snel op de ander neerkijken. Of je stelt je gereserveerd op.
  • Meestal relaties hebt gehad met (emotioneel) onbereikbare mannen.
  • De mysterieuze of niet zo peilbare mannen aantrekkelijk vinden.
  • Veel behoefte aan een opwindend en meeslepend leven. Je bent steeds op zoek naar iets nieuws en spannends.
  • Snel het gevoel hebben dat je vastzit. Je ervaart de ander als ‘te veel’ of zelfs verstikkend.
  • Hang naar lijden in de liefde is je niet vreemd. Drama’s ken je in relaties. Je gedraagt je tegenstrijdig en geeft wisselende signalen af.
  • Kritisch zijn over zijn houding in de eerste maanden. Hij appt te veel, hij appt te weinig. Hij stelt geen vragen, hij praat te veel, hij heeft te weinig aandacht voor je, hij is te veel op je gericht. Je hebt de neiging om fouten te zoeken bij de ander.
  • Je hebt een laag zelfbeeld en dat vermom je naar buiten toe met zelfoverschatting. Je bent je daarbij meer bewust van je angsten dan van je verlangens.

Vol gaan voor de dramarelatie

Ik zie ondernemende vrouwen met bindingsangst, inclusief mezelf in het verleden, vol voor niet beschikbare of onbereikbare mannen gaan. Ik heb jaren in de wachtkamer gezeten en heel wat drama’s meegemaakt in mijn relaties. En ik maar denken dat hij het probleem was. Want het blijkt keer op keer dat een relatie maar niet wil lukken. En dat was, met mijn kennis van nu, ook logisch. Deze mannen zijn een veilige keuze als je zelf bindingsangst hebt.

De getrouwde minnaar gaat echt niet voor je kiezen, wat hij je ook voorspiegelt. De flirter kiest niet volledig voor jou want dit doet hij met andere vrouwen ook. En de man met heel veel vriendinnen gaat dat niet veranderen voor een vaste relatie met jou. Door toch voor deze mannen te kiezen hoeven we ons eigen probleem niet onder ogen te komen. Onze eigen verborgen pijn.

Ik wil me wel binden maar hij niet

En nu zeg je misschien dat je juist wil dat die getrouwde man voor jou kiest, dat je dus wél klaar bent om te binden. Maar is dat echt zo? Waarom is deze man zo aantrekkelijk? Juist OMDAT hij niet bereikbaar is. Merk je dat het bindingsangstmonster zich goed weet voor te doen als een vurige wens, maar je onbewust tegenwerkt?

Als er dan wel een man verschijnt die helemaal weg van je is en wel degelijk voor je gaat en zegt ‘lieverd, ik blijf gewoon op je wachten’ dan slaat de paniek toe. Want daar is ie, de man waar je eigenlijk op zit te wachten. Maar onbewust wil je hem niet, want dan moet je je bindingsangst onder ogen komen en overwinnen.

We gaan dan dingen zeggen als hij:

  • Zet me op een voetstuk.
  • Wil alles voor me doen.
  • Heeft maar 1 vriend.
  • Heeft geen eigen leven.
  • Gaat meeliften op mijn sociale netwerk.
  • Heeft zulke andere interesses.

Deze lijst is eindeloos en we vinden dan dat we gelijk hebben maar dit is de vermomming van de bindingsangst. Je hebt ongelijk als je zegt dat je dit allemaal al aan het begin van het contact kunt concluderen.

Dit zeg je omdat je diep van binnen bang bent. En ik weet als geen ander hoe dat voelt.
Maar ik ken ondertussen ook een ander gevoel. Het geluk van samen zijn, het leven weer delen met een open hart. En wat gun ik jou dat ook.
Want laten we eerlijk zijn. Je wilt graag een relatie.
Je volgt me al een tijdje omdat je mijn geworstel herkent.

Bindingsangst overwinnen

Ik heb achteraf maar van 1 ding spijt in mijn leven en dat is dat ik zoveel kostbare jaren verloren heb laten gaan omdat ik het niet doorhad. Dat ik mijn bindingsangst kon overwinnen.

Als jij dit ook herkent, hoe lang wil je dit nog? Aan de pijn en angst kun je werken. Als je durft los te laten en de pijn durft te voelen, dan wordt een gelijkwaardige en liefdevolle relatie haalbaar. Ik help je heel graag. Wat kun je doen?

1. Lees mijn boek Vind Je Eindman. Ik hoor regelmatig terug van vrouwen die anders zijn gaan daten nadat ze mijn boek hebben gelezen en die nu wél hun eindman gevonden hebben.

2. Wil jij vanaf nu je leven mét een leuke man doorbrengen? Alleen voorbij de oppervlakkigheid kijken is niet genoeg. We hebben ook inzicht in onszelf nodig. Ik kan je helpen om die gelijkwaardige partner te krijgen. De man van jouw kaliber die precies bij jou past.

Ben je die daadkrachtige ondernemer, directeur of manager en zie je weinig tijd en kans om jouw eindman in je eentje te zoeken? En vind je het belangrijk om binnen een jaar die fijne gelijkwaardige partner te krijgen, die precies bij jou past. Dan ben je van harte welkom om je aan te melden voor een persoonlijk gesprek. Er is namelijk iets wat jou als daadkrachtige vrouw nog belemmert in het vinden van een man van jouw kaliber. Ik help je graag om inzichtelijk te krijgen wat dit voor jou is.

In een vrijblijvend inzichtgesprek bekijken we samen of er een klik is. We krijgen graag een beeld van jou en jouw situatie. Daarom is het belangrijk dat je een aantal belangrijke vragen beantwoordt. Dan hoor je van ons of je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Mochten we denken dat jouw situatie nog niet passend is, dan laten we je dat natuurlijk ook weten.

Op de liefde!
Carla

P.S: In mijn Laatste Liefde programma maak ik veelvuldig gebruik van Systemisch werk en familieopstellingen. Helend voor oude patronen, maar juist ook om te ontdekken of de stoel naast je echt vrij is. Of daar nog niet iets of iemand op zit (je werk, een ex of overleden partner, een kind), zodat er domweg geen plek is voor jouw eindman. Hoe groot je verlangen ook is.

Ken je Systemisch werken of familieopstellingen nog niet (of al wel en wil je weten hoe dit werkt met betrekking tot de liefde)?

Op 10 en 11 mei is de allereerste Laatste Liefde Live tweedaagse, waarin ik met Katelijne Vermeulen (Expert in Systemisch werk) vrouwen ga helpen om stappen te zetten richting hun eindman. Er zijn nog een paar kaarten, dus je kunt er bij zijn.

 

Over Carla Ketelaar

Carla Ketelaar (1963) is relatie-expert en auteur van de bestseller ‘Vind je eindman’. Vanuit haar bedrijf Laatste Liefde leert zij ondernemende, single vrouwen wat nog nodig is om de juiste liefdespartner te ontmoeten. Zo vond ook zij haar eindman Steven. Ze zijn getrouwd en hebben samen zeven kinderen.

Over Carla Ketelaar

Carla Ketelaar (1963) is relatie-expert en auteur van de bestseller ‘Vind je eindman’. Vanuit haar bedrijf Laatste Liefde leert zij ondernemende, single vrouwen wat nog nodig is om de juiste liefdespartner te ontmoeten. Zo vond ook zij haar eindman Steven. Ze zijn getrouwd en hebben samen zeven kinderen.

10 reacties

  1. Isabelle juli 22, 2022 at 3:44 am- reageer

    Ik ben ondertussen al 8 jaar gescheiden, zowel mijn ex als mezelf zijn het meest van die periode alleen gebleven, doordat hij nog altijd alleen is denk ik soms : misschien moeten we het gewoon nog es proberen. Hij kan me nog altijd niet in de ogen kijken, voor de dochter doen we alles, het ideale gescheiden koppel dus, we helpen elkaar waar we kunnen. Tijdens die 8 jaar heb ik na een zware burn-out vooral aan mezelf gewerkt, en wou dat alleen doen, en nu is mijn cirkel eindelijk rond, en sla ik telkens op de vlucht bij het bekomen van een afspraakje, gewoon omdat ik nu eindelijk rust gevonden heb in mijn hoofd en ik eigenlijk nog nooit zo gelukkig ben geweest als nu, en ik bang ben dat dit door liefdesverdriet of zo’n toestanden terug kapot gemaakt zal worden.
    Maar eigenlijk is het nu tijd dat ik me een beetje ga openstellen voor een relatie, maar het is constant gevoelens en vooroordelen die ik moet wegdrukken en mezelf overtuigen dat ik het gewoon moet proberen.
    Maar ik wil ook geen te brave man die alles voor me doet, daar dweil ik gegarandeerd de vloer mee, en ook geen flierefluiter waar ik constant moet achter jagen…
    Hoe moet ik me dan opstellen bij een eerste date, en de eventuele volgende dates ?
    Isabelle

    • liesbeth juli 27, 2022 at 7:51 am- reageer

      Dat zijn nogal wat twijfels Isabelle. Wat ik je wil adviseren is om mee te doen met mijn gratis online webinar ‘Hoe je in 5 stappen jouw eindman vindt’. Ik denk dat je daar dingen van me gaat horen die je richting geven: https://www.laatsteliefde.nl/inschrijven-webinar/

  2. Harm maart 6, 2023 at 8:27 pm- reageer

    Hi Carla,
    Ik ben een man. Ben toch geïnteresseerd in je webinar. Mag ik een keer aansluiten?

    • TeamLaatsteLiefde maart 7, 2023 at 9:35 am- reageer

      Uiteraard Harm, er zijn veel vaker mannen bij mijn webinar. Het gaat niet 100% voor je op wat ik vertel, maar je kunt heel vaak het woord man vervangen door vrouw (en andersom) en dan geldt het ook weer gewoon.

  3. Sabrina november 21, 2023 at 5:30 am- reageer

    Lieve Carla, kan ik jouw webinar nog zien? Of kunnen we een keertje bellen?

  4. Carla Abels maart 17, 2024 at 10:34 am- reageer

    Herkenbaar allemaal.
    Vooral dat onveilige gevoel als kind.
    Heb emdr gedaan.
    Heeft wel wat scherpe kantjes er af gehaalt.
    Maar de bindings angst zit er nog steeds.

    • TeamLaatsteLiefde maart 18, 2024 at 3:48 pm- reageer

      Dank je wel voor je reactie Carla

  5. MaRia de Heus maart 17, 2024 at 12:51 pm- reageer

    Hallo Carla. Herken wel het een en ander in dit artikel. Zit op dit moment ook in een situatie waarvan ik niet precies weet wat ik er mee wil/mag/kan. Ben 23 jaar alleen geweest en heb altijd gezegt dat ik pas een relatie wil met iemand waarbij ik een diep gevoel heb, maar wil niet dat ie getrouwd is. Nu kwam ik plm 2,5 jaar iemand tegen die mij dat gevoel weer heeft mogen ervaren, maar is getrouwd. Het heeft mij 3 mnd gekost om uiteindelijk maar toe te geven aan mijn gevoelens. Hij heeft al vanaf het begin aangegeven dat ie niet v zijn vrouw afgaat omdat zei al plm 25 jaar ziek is en hij een mantelzorger geworden is voor haar. Ben nu op een punt aangekomen of ik dit nog wel wil doorzetten, maar herken ook wel wat symptomen wat betreft bindingsangst na 3 huwelijken. Heb wat dat betreft ook iets ander leven gehad dan hij, nooit verhuisd, 1x getrouwd, terwijl ik al 9x verhuisd ben door heel Nederland en 3 relaties achter de rug heb. Gevoelsmatig kan ik hem niet loslaten, maar anderzijds vraag ik mij af wat het dan voor zin heeft hiermee door te gaan. Alvast bedankt voor het lezen v mijn ervaring.

    • TeamLaatsteLiefde maart 18, 2024 at 3:50 pm- reageer

      Bedankt voor het delen Maria, en dit is precies waar ik het in het artikel over heb. Ik snap dat het niet zo makkelijk is als ik nu zeg, maar waarom zou je voor ‘kruimelmannen’ kiezen als er ook mannen zijn die echt voor je willen gaan.

Laat een reactie achter