Valse hoop geven, waarom het arrogant is om te denken dat dit niet mag
Twee weken geleden las ik weer zo’n mooi verhaal, dit keer van Els. Zij zegt ‘Het wordt mij helder hoe mijn oordelen in de weg staan voor een mooie ervaring. Zo merk ik dat ik bang ben om mannen valse hoop te geven. Dat ik aan kom lopen en eigenlijk meteen al zie dat deze man hem niet gaat worden. Dan voel ik meteen een nee en wil ik deze man geen valse hoop geven.’
Ze zag het meteen al. Is dat waar?
Ik wil een paar stukjes uit het verhaal van Els verder uitdiepen. Allereerst dat ze meteen al ziet dat dit ‘m niet gaat worden. Het kan natuurlijk dat je inderdaad meteen een rode vlag ziet, in grote neonletters nee. Maar meestal is dat niet zo en zit je gevoel/reactie rond neutraal, een kleine ja of een kleine nee.
Als dat het geval is, dan is dit een reden om wél door te daten. Tijdens een tweede date kom je namelijk een ander persoon tegen. Jij bent tijdens een tweede date zelf ook anders. De eerste date is spannend voor jou en voor hem en je doet vaak veel te veel je best. Vergeet ook niet dat we vaak al een beeld van elkaar hebben voordat we elkaar überhaupt voor het eerst zien. Dat beeld moet gereset worden. Hij is niet de prins op het witte paard en jij bent niet die prinses die wakker gekust moet worden (mag wel natuurlijk).
Valse hoop geven
Het realistische beeld komt in de eerste paar dates en dat mag je onderzoeken. Dat onderzoeken heeft niks te maken met hem valse hoop geven. Als je dit zegt ga je er onbewust van uit dat je met een onvolwassen man te maken hebt. Zeggen dat je iemand valse hoop geeft, daarmee ga je boven hem staan. Je gaat er op deze manier van uit dat deze man de golven van het leven niet aan kan. Met zeggen dat je iemand geen valse hoop wilt geven zet je je hart op voorhand al op slot en de ander buitenspel.
Zo schreef Els ook nog dat ze het ooit had gezegd en dat ze naar de man had geschreven dat ze het verder met hem wilde onderzoeken maar dat ze hem geen valse hoop wilde geven en dat ze daarom ook verder wilde kijken. Hij heeft het contact meteen verbroken en dat vond Els niet fijn.
Daten = risico
Tja, dat is het risico dat je loopt. Weet ook dat het gevoel dat jij iemand anders kunt teleurstellen een arrogante houding is. Wie ben jij om te denken dat je een ander kunt teleurstellen? Je vergeet dat iedereen volwassen is. Iedereen weet dat hij een risico loopt. Je kunt afgewezen worden. Part of the deal op een datingsite. Dat geldt net zo goed voor jou. Maar daarvoor hoeft een ander je niet te betuttelen.
Je mag er voor kiezen om een paar maanden met iemand op te lopen en dat een van de twee op een bepaald moment zegt dat dit het niet wordt. Dat hoort erbij. Maar op het moment dat je gaat zeggen ‘ik ben bang om de ander teleur te stellen’ maak je een ingewikkelde move voor jezelf. Je sluit je hart af en je laat de ander niet zelf beslissen of hij dit aandurft of niet.
Wat zit er werkelijk achter deze gedachte?
Het is je eigen angst en het is waarschijnlijk een thema dat je het moeilijk vindt om grenzen te stellen. Hoe zou het zijn om echt bij je eigen hart te blijven? Op het moment dat je zegt dat je bang bent om hem teleur te stellen ben je al uit je hart en ben je in je hoofd. Je gaat er van uit dat hij jou leuker vindt dan jij hem. Laat je hoofd eens thuis en ga voelen zonder iets te vinden. Hoe voel ik me naast hem? Rustig? Ontspannen? Kan ik mezelf zijn?
Stiekem ben je eigenlijk bezig met voorkomen dat je zelf afgewezen kunt worden. Stel dat je wel in je hart kunt zitten en wel kwetsbaar durft te zijn, dan loop je de kans dat de ander na 5x zegt dat hij er mee stopt. Dát is de diepere angst die eronder zit. Dat willen we niet, dus we gaan erboven staan. Stop met je bezig te houden met de ander.
Grenzen geven
Zegt hij al snel dat hij verliefd op je is en voel jij dat nog niet? Boeien! Zijn verliefdheid is niet jouw verantwoordelijkheid. Het is een gegeven en dat mag je lekker bij hem laten. Voel je zeker niet verplicht om te zeggen dat jij ook verliefd bent op hem en zeg zeker niet ‘ik ben NIET verliefd’. Als je dat laatste doet dan trek je de stop uit het luchtbed en dan stopt het ook vaak. Dan denkt de man ‘we zitten zo niet op 1 lijn’.
Durf te zeggen wat je wel voelt, bijvoorbeeld ‘ontzettend leuk om te horen, ik vind het ook heel gezellig met je’. Dan hou je het open en loopt het contact door. Het enige verschil is dat hij zich anders uitdrukt en dat wil niet zeggen dat hij al wil trouwen. Jij bent wat meer terughoudend en dat is jouw keuze. Het hoeft niet op dezelfde manier en jij mag hiermee op een speelse manier een grens stellen. Je noemt iets wat je wél voelt.
Hoe kun je dus een sterke overtuiging negeren? Door bij je hart te blijven en uit je hoofd te gaan. Met je hoofd kun je namelijk niet daten. Dan vinden we van alles en wat we vinden van mannen is eindeloos. In ons hart kunnen voelen en dát is je beste graadmeter.
Hoe nu verder?
En nu? Wat kun je zelf doen? Er zijn vele wegen die naar Rome (lees: je eindman) leiden. Kijk hier wat ik aan gratis mogelijkheden voor je heb om te zien hoe ik je verder kan helpen. Wil je direct kiezen voor mijn persoonlijke hulp, dan kan natuurlijk ook. Klik hier voor de mogelijkheden
Over Carla Ketelaar
Carla Ketelaar (1963) is relatie-expert en auteur van de bestseller ‘Vind je eindman’. Vanuit haar bedrijf Laatste Liefde leert zij ondernemende, single vrouwen wat nog nodig is om de juiste liefdespartner te ontmoeten. Zo vond ook zij haar eindman Steven. Ze zijn getrouwd en hebben samen zeven kinderen.
Over Carla Ketelaar
Carla Ketelaar (1963) is relatie-expert en auteur van de bestseller ‘Vind je eindman’. Vanuit haar bedrijf Laatste Liefde leert zij ondernemende, single vrouwen wat nog nodig is om de juiste liefdespartner te ontmoeten. Zo vond ook zij haar eindman Steven. Ze zijn getrouwd en hebben samen zeven kinderen.