Stop met appen. Vandaag nog

“Ik app je wel even”

Iedere week zie ik meerdere berichten voorbij komen in de besloten Facebookgroep Vragen van single vrouwen over de liefde en daten die in de kern gaan over appen. Of beter gezegd: over de misverstanden of de vele aannames die ontstaan door het appen. De relatie kan nog heel pril zijn of er is nog geen sprake van een relatie. Een leuke man heeft een contactverzoek gestuurd of er was een match op Tinder en het appen begint. Als het doel is om een live afspraak te maken is dat helemaal prima en een mooie, vlotte manier om dit te bereiken. Maar helaas is dat meestal niet de reden. We beginnen te appen om elkaar alvast ’wat beter te leren kennen’. En daar zit de grootste denkfout én valkuil in datingland. En daarom zeg ik: stop met appen!

Appen is nep

Appen is een nepcontact, gebakken lucht, als je iemand niet of bijna niet kent. Je leert iemand niet kennen door digitale berichten. Waar dus ook chatten en e-mailen onder vallen.

UCLA professor Albert Mehrabian zei in zijn onderzoek over communicatie-elementen in 1981 al dat de verdeling in communicatie als volgt is:

 • 55% visueel (lichaamstaal, houding en gebaren)
 • 38% vocaal (toon, hard/zacht, intonatie)
 • 7% verbaal (de argumentatie).

Bron: Mehrabian, A. (1981). Silent messages: Implicit communication of emotions and attitudes (2nd ed.). Wadsworth, Belmont, California.

Hoezo beter leren kennen

De cijfers blijken iets genuanceerder te liggen, maar tegenwoordig gaat men er nog altijd uit van dat 33% van de communicatie visueel en vocaal is. En bij een appje is dat aandeel NUL. De twee belangrijkste elementen (visueel en vocaal) neem je niet waar bij digitaal geschreven berichten. Waarom denken we dan dat we iemand zo beter leren kennen?

Omdat we het zo graag willen

We willen graag iemand leren kennen en appen en chatten lijken zulke geschikte manieren. Maar je leert elkaar niet kennen, integendeel zelfs. We maken onbewust iemand anders van de persoon met wie we appen en die we niet of bijna niet kennen. Je creëert een beeld in je hoofd over hoe jij hoopt dat de ander zal zijn. Dit vul je verder in met behulp van zijn berichten. Want ongemerkt hopen en denken we onze dates altijd in meer of mindere mate richting ons ideaalbeeld, de prins op het witte paard.
Het tegendeel is waar. Je leert elkaar niet kennen door te appen.

De film begint te draaien

Je leert elkaar dus niet kennen door appen. Wat je doet is een film aanzetten van jouw beeld over een partner, jouw ideaalbeeld van een relatie. En het schadelijke van een draaiende film is dat de werkelijkheid bijna altijd tegenvalt. Dit is wat ik dagelijks hoor en lees na digitale contacten die verder gingen dan alleen die live afspraak te maken. Je kleurt het beeld in naar je wens. Dit is helaas onontkoombaar. Bij het allereerste contact valt er een beeld op ons netvlies. Het gevolg, van dit beeld vullen met berichten zonder live check, is dat de man of vrouw in kwestie in het echt tegenvalt. Of dat hij of zij al tijdens het appcontact onterecht beoordeeld wordt omdat er niet gewenst geantwoord wordt.

Ongewenste antwoorden

En het ongewenste antwoord is zeer divers.
Heb je even? Ongewenste antwoorden zijn: niet antwoorden, niet snel antwoorden, teveel smileys, te weinig smileys, je aanspreken met lief of schat, zonder kus eindigen, met kus eindigen, seksuele toenaderingen maken, geen appjes uit zichzelf, teveel appjes sturen, te weinig gevoel in zijn woorden, overstelpend met gevoelens enzovoort.

Deze lijst is oneindig omdat we allemaal verschillend zijn en andere behoeftes hebben. Ga er maar aan staan om het goed te doen. Appen doe je nooit of maar kort goed bij (nog bijna) onbekenden. Omdat er nog niets is om op terug te vallen. Geen concreet beeld en ervaring met die persoon. Het enige waar we voor zorgen is dat we op deze manier elkaar niet leren kennen zoals we echt zijn. En dat juist bij iets wat voor ons juist zo belangrijk is: het vinden van de liefde.

Stop met appen

Daarom breek ik vandaag een lans om te stoppen met appen. Natuurlijk is appen ook handig. Met vrienden, met je lief als je een relatie hebt, met kinderen. Als je kind in de supermarkt 10 verschillende potten pindakaas ziet staan is natuurlijk een appje met “welke moet het zijn?” heel handig. Maar whatsappen als communicatiemiddel over gevoelens en inhoud is ronduit waardeloos. Zelden heb ik zoveel aannames en misverstanden voorbij zien komen door deze manier van communiceren.

Je hebt vast ook wel de ervaring dat je zelfs met een mail waar je heel goed over nagedacht hebt een hele rel kunt veroorzaken omdat de ontvanger niet goed ‘hoort’ wat jij wilt zeggen. Laat staan met de korte tekstjes op WhatsApp en dan nog de smileys, kusjes en andere iconen die helemaal verkeerd opgevat kunnen worden.

Ga altijd voor het persoonlijke contact

Als je een man leuk vindt (of hij stuurt jou een contactverzoek) maak dan zo snel mogelijk (binnen 14 dagen) een afspraak om elkaar in levenden lijve te zien. Praat met elkaar, voel elkaar aan en zie elkaar. Dát is communiceren. Het scherm ertussen maakt meer kapot dan je lief is. Het lijkt leuk zolang de berichten naar je zin zijn en aan je verwachtingen voldoen. Maar o wee als hij anders of ongewenst reageert? Dat veroorzaakt onbegrip, veel speculaties en frustraties. En het grootste verlies is eigenlijk het mislopen van potentieel geschikte matches. Ik hoor en lees het dagelijks. Zo jammer vooral omdat het heel simpel te voorkomen is.

Wil je een relatie voor lang of wil je tijdelijke troost?

Laat daten je zo weinig mogelijk tijd kosten. Verspil je kostbare tijd en energie niet met appen en chatten. Het zijn dé tijd- en energievreters tijdens het daten en voor heel veel mensen ‘troosters’ voor de eenzaamheid. Veel mannen en vrouwen op datingsites en -apps zijn namelijk helemaal niet uit op een serieuze relatie. Die zoeken afleiding en troost. Dat mag natuurlijk, maar ik ga ervan uit dat jij een relatie voor lang wilt en geen tijdelijke troost zoekt. Door te stoppen met appen en chatten en aan te sturen op een afspraak, filter je de troostzoekers c.q. tijdverspillers er zo uit. En een mooie bijvangst is dat je de nepprofielen direct herkent. Die haken altijd af bij een concrete afspraak want dat is natuurlijk niet hun bedoeling.

Ook na de eerste date

Mijn advies om te stoppen met appen houdt niet op na de eerste date. Eigenlijk is appen en andere digitale communicatie pas veilig als je elkaar goed kent, het contact tegen een stootje kan en je kunt vragen wat de ander precies bedoelt. En dat duurt soms een paar maanden. Gebruik het zeker wel als je praktische vragen of opmerkingen hebt. Dus “wat was het adres van het restaurant ook alweer?”, “hoe laat kom je aan?” of “ik geef je mijn telefoonnummer, als er iets misgaat kun je me bellen”. Dit zijn opmerkingen die je heel goed kunt appen, maar als het dieper gaat dan dat, doe het dan gewoon niet.

Waarom niet appen?

Ik blijf het zeggen: omdat je elkaar zo gemakkelijk verkeerd begrijpt. Vergeet niet dat je 93% van de communicatieboodschap niet kunt ‘lezen’ door een scherm. En dan ontstaan er dit soort gesprekken met vriendinnen of in de Facebookgroep: “Wat vinden jullie ervan als hij dit zegt?”, of: “En toen appte ik dat en daar reageerde hij zo raar op”. Ondertussen wordt het gedoe zo groot dat de blijdschap over de eerste afspraak verdwijnt en dat het contact vroegtijdig verbroken wordt.

Beginnende relaties die stuk gaan door appen

En daarom vind ik het zo belangrijk om je hier bewust van te maken. Ik zie zelfs beginnende relaties die een mooie toekomst hebben gewoon stuklopen op simpel onbegrip door geschreven teksten en de gevolgen daarvan.
En de oplossing is de meest simpele die er is. Stop met inhoudelijk appen en chatten als je iemand niet goed kent.

Ja maar hij wil appen

En als ik dit advies geef hoor ik altijd “Ja maar híj wil appen”. Ja jammer dan. Jij wilt het niet. Of besluit na dit artikel dat je het niet meer wilt. Spreek de volgende magische woorden bij het uitwisselen van jullie telefoonnummers: “Ik geef je mijn nummer maar ik ben niet zo van het appen en chatten. Alleen een beetje voor de praktische dingen”. En voilà, de ander mag appen en chatten tot hij een ons weegt en jij hoeft er niet op te reageren. Dit is jouw grens en jouw duidelijkheid. Geniet van de rust die je hierna ervaart.

De niet-appende man

En ik wil eindigen met het huldigen van de ”niet-appende man”. Die zijn er veel en worden meestal verwijtend besproken. ”Hij appt (bijna) niets terug”. Hoera, een lintje voor hem. Die heeft het begrepen.

Vind je het leuk om meer praktische tips en handigheden over daten te ontvangen? Iedere 14 dagen schrijf ik over daten en ervaringen en beantwoord ik vragen. Schrijf je hier in als je deze artikelen gratis wilt ontvangen.

Stuur dit artikel gerust door aan vrouwen of mannen waarvan jij denkt dat het ze aanspreekt.

Ik wens je een hele fijne relatie toe.

Hartelijke groet,
Carla

8 reacties

 1. Vervaet Patrick november 8, 2023 at 3:51 am- reageer

  Hallo Carla ik hoop dat ik hier als man iets mag schrijven zoniet zal ik wel een reactie terug krijgen he en ga er direct bijschrijven dat dit schrijven niet de bedoeling is om dames aan te vallen he laat dat duidelijk zijn en heb hier alles aandachtig zitten lezen en klinkt mij zo bekend in de oren maar zou de rollen hier nu even willen omdraaien van man naar vrouw. En ik schrijf nu over hoe ik het beleef. Had ook al veel van die facebook groepen gehoord en gaat nu over daten en heb ze ontdekt en wat ik daar allemaal al gezien heb , gelezen heb , aangeboden gekregen heb had ik nooit durven dromen. En heb de indruk dat facebook zelf die niet controleert en zo wel dan vind ik dat ze wel met twee maten en gewichten werken. Als ik indertijd een foto durfde sturen op manier van spreken naar iemand ander zijn profiel met een knopje teveel open direct “” Aanstootgevend , gevaar voor de community “” enz verwittigingen kreeg bij de eerste post al en op die groepen zelfs ongevraagd volledig naakte personen ontvangt dat mag dan wel ?? Vanwaar het verschil ? T zelfde met als je iets verdacht ziet laat het dan weten bij de moderator van die groep !!! Zowel bij de private als openbare groepen heb ik al meerdere meldingen gedaan ivb valse foto ‘s , valse profielen , valse woonplaatsen , of gsm nrs met de melding ” neuken , massage en dergelijke”” zie hier mijn telefoon nummer en bel me via whatsapp word nog niet eens op gereageerd niet met een bedankje voor te melden als gaan dit uitzoeken !!!! Bij ons in Belgie zeggen ze ” oeren en boeren ” . En dan denk ik nu bij de dames is dat misschien ook zo maar andersom na alles hier te lezen. En dat zal dan ook weer hetzelfde zijn naar vrouwen toe. Ik ben niet gediend met ongevraagd foto’s van dames hun onderste wage wijd open te ontvangen als dat de dames dickpicks ongevraagd krijgen . Moet je daar iemand met imponeren ? zielig niet en sommige mannen denken met hun lul niet met hun verstand ook zielepoten. Dat wou ik even schrijven en dan zwijg ik nog van “de Datings site’s nog zo n pest. Wat vind jij hiervan Carla ?? Grtz

  • TeamLaatsteLiefde november 10, 2023 at 8:57 am- reageer

   Hoi Patrick, ik weet niet helemaal wat je vraag is :-). Maar wat ik je in ieder geval wel kan vertellen dat ik er in mijn boek en in mijn programma’s over vertel hoe je je wel wilt profileren online. En je hebt alleen invloed op wat je zelf doet. Maar wat ik merk is dat vrouwen die met mooie foto’s en een goede tekst op de datingsite staan, dat ‘foute’ personen die negeren. Gaat het eigenlijk een beetje vanzelf om wel in contact te komen met serieuze opties. En foto’s van geslachtsorganen is sowieso altijd ongepast, zeker online op Facebook en datingsites. Succes met daten! Carla

  • Ariën december 1, 2023 at 12:54 pm- reageer

   ik zal wel de uitzondering zijn die de regel bevestigd: ik heb ruim een jaar lang geappt voordat we elkaar live zagen: toen we elkaar ontmoeten viel alles op zijn plek en was het alsof we elkaar al heel lang kende. Een relatie van 10 volgde. Ik vermoed dat je in het gesprek eerlijker opener en minder terughoudend bent omdat het allemaal nog redelijk fictief is. Dat kan wel degelijk een kickstart aan het “getting to know you” proces geven!

   • TeamLaatsteLiefde december 5, 2023 at 9:26 am- reageer

    Hoi Ariën, de uitzondering bevestigt de regel natuurlijk. En soms is het ook niet anders, als je om de een of andere reden heel ver uit elkaar bent en het lastig is om een live afspraak te maken. Maar 9 van de 10 keer is appen niet de beste weg om te gaan.

 2. Jantine februari 4, 2024 at 5:12 pm- reageer

  Dankjewel voor dit interessante stuk ik herken het heel erg. Maar ik heb een vraag ik merk na 1 dag elkaar te hebben leren kennen online er via de app als miscommunicatie is vanuit de man. Ik merk dat dit mij stress geeft hoe kan ik dit nog ombuigen naar iets positiefs voordat hij afhaakt zonder dat we elkaar gezien hebben?

  • TeamLaatsteLiefde februari 13, 2024 at 9:23 am- reageer

   Hoi Jantine, bedankt voor je vraag. Het advies is altijd om zo snel mogelijk af te spreken. Je zou hem kunnen appen met dat appen niet de meest handige manier van communiceren is en dat je liever live met iemand praat. Zodat je eventuele miscommunicatie meteen op kunt lossen.

 3. N. Sakioudi februari 5, 2024 at 5:04 pm- reageer

  Hallo,

  Is veel bellen vóór de eerste date ook ongewenst?

  • TeamLaatsteLiefde februari 13, 2024 at 9:24 am- reageer

   Bedankt voor je vraag en het is altijd het beste om zo snel mogelijk live af te spreken. Soms kan dat niet (als je bijvoorbeeld heel ver van elkaar vandaan woont). Dan kan bellen een goede optie zijn. Maar elkaar ontmoeten is altijd het beste.

Laat een reactie achter