Wat ‘samen tandenpoetsen’ voor je relatie kan doen

Afgelopen week sprak ik een vriendin die zei ‘Carla, ik heb zoiets leuks. Mijn man en ik hebben de Vertellis Relatie-editie gekocht en daarin stel je je geliefde vragen waardoor je elkaar nog beter leert kennen. Iedere avond pakken we een kaartje met een nieuwe vraag en het brengt ons steeds weer tot interessante gesprekken’.

Fantastisch vind ik dat, want het is goed dat je bezig blijft met het ontwikkelen van je relatie. Want met alleen het hebben van een relatie ben je er nog niet. Ook ik niet. Of wij moet ik zeggen.

 

Samen tandenpoetsen

Ik mag dan wel liefdesexpert zijn, maar dat wil niet zeggen dat wij nooit iets tegenkomen of dat het altijd koek en ei is. Daarom hebben Steven en ik ‘samen tandenpoetsen’ in het leven geroepen en dat doen we al een hele tijd.

Hoe werkt ‘samen tandenpoetsen’? Iedere week of minstens een keer in de twee weken gaan we bij elkaar zitten en dan krijgen we allebei 5 tot 10 minuten de tijd om te vertellen wat ons niet zint. Waar we ons aan ergeren, waar we boos over worden of misschien zelfs wel verdrietig. En dat kan van alles zijn, van niet uit laten praten tot een vies fornuis ????.

De ander mag op dat moment niks terugzeggen. Niets, nada, noppes. Mond houden! Heel eerlijk, dat vinden we beiden niet makkelijk. Dan vinden we er inwendig zeker iets van maar we houden ons keurig stil. En het is heerlijk dat als je aan het woord bent dat je even alles mag/kunt zeggen, ook waar je niet blij mee bent. Zonder dat je iets hoeft uit te leggen of erover in gesprek hoeft te gaan. Gewoon dat het gevoel er mag zijn. Terecht of niet doet er helemaal niet toe.

Positief afsluiten

Na maximaal 10 minuten is het klaar en mag degene die het woord had zelf aangeven wat hij/zij wil. Wil je een reactie horen van de ander of alleen maar ‘dank je wel dat je dit met mij hebt gedeeld?’ En daarna mag de ander zijn/haar 5 minutes of fame nemen. En ook daarna weer de keuze of je een reactie wilt of liever niet.

Waar we dan altijd mee afsluiten is dat we iets leuks, liefs over elkaar zeggen. Mijn favoriete onderdeel van dit tandenpoetsen ????. Een compliment, een leuke anekdote, een lief gebaar. Alles is goed, want het is belangrijk dat het ‘samen tandenpoetsen’ positief afgesloten wordt.

Weet je wat het leuke is? In het begin praatten we rustig 10 minuten vol en bleven ‘de klachten’ naar buiten stromen. Nu we dit regelmatig gedaan hebben is dat echt anders. Vaak komt er nog wel iets maar steeds minder.

Want we wéten gewoon van elkaar wat we wel en wat we niet goed vinden gaan. Het lucht enorm op dat je alles mag zeggen en dat je het ook doet. Want we kunnen nu eenmaal geen gedachten lezen en als we dat denken te kunnen dan vullen we meestal maar van alles in. Het gewoon simpelweg uitspreken van wat je dwars zit, doet wonderen.

Spaar geen zegeltjes

Want weet je wat er vaak gebeurt tussen mensen, dus ook in relaties? Ik noem het ‘zegeltjes sparen’. Wij sparen ‘de zegeltjes’ (dat wat ons niet zint) op en net als in de winkel leveren we dan in 1x zes of zeven boekjes tegelijk in. Met supermarktzegeltjes is dat best handig om te doen, met emoties en gevoelens is het minder geslaagd. Zorg dat je je hart lucht op het moment dat iets nog klein en hanteerbaar is en niet pas op het moment dat de stoom al uit je oren komt. Dan zeg je dingen die je achteraf gezien beter niet had kunnen zeggen.

Je ziet, dit keer geen tip om je man te vinden dus, maar een tip om je man te houden. Ik zou zeggen ‘probeer het eens’ en kijk wat het voor je (beginnende) relatie doet.

De tip van ‘samen tandenpoetsen’ staat niet in mijn boek. In mijn boek staan juist heel veel tips om je eindman te vinden. Dat is stap 1 voor een relatie en daarna snel ‘samen tandenpoetsen’ oké.

Op de liefde.
Carla

Laat een reactie achter