Nieuwe relatie na overlijden partner. Dit kun je allemaal tegenkomen

Een nieuwe relatie vinden na het overlijden van je partner, hoe doe je dat? Als je een partner verliest, lijkt de wereld stil te staan. Het is een verlies dat alles raakt: je hart, je toekomst, je identiteit. Misschien had je samen plannen voor later. Misschien voelde het alsof jij en je partner één waren. En nu… nu sta je alleen.

Maar ergens, diep vanbinnen, kan er op een dag een vraag opkomen. Een verlangen. Een nieuwsgierigheid misschien. ‘Zou ik ooit weer iemand in mijn leven kunnen toelaten?’ Of misschien is het geen vraag, maar juist angst: ‘Mag ik dat wel? Is het niet te vroeg? Wat zullen anderen denken?’

Wat kun je zoal tegenkomen na het verlies van je partner?

In dit artikel nemen we je mee langs alles wat je kunt tegenkomen wanneer je na het verlies van je geliefde openstaat voor een nieuwe liefde. Wees welkom met alles wat je voelt. Er is geen goed of fout. Alleen jouw tempo. Jouw hart. Jouw pad.

Want een nieuwe relatie vinden na het verlies van je partner, hoe doe je dat?

  • Kan dat wel?
  • Wat voel je daarbij?
  • Wanneer ben je eraan toe?
  • Waar loop je zelf tegen aan?
  • Waar loopt jouw nieuwe liefde tegen aan?
  • Hoe maak je er samen een succes van?

Een nieuwe relatie na het overlijden van je partner kan voor heel wat opschudding zorgen. Bijvoorbeeld voor je omgeving. Want kinderen, familie en vrienden kunnen het lastig vinden om jou ineens met iemand anders te zien. Maar het grootste obstakel ga je zeer waarschijnlijk zelf zijn.

Een nieuwe relatie na overlijden partner, hoe doe je dat nou?

Ik spreek regelmatig vrouwen die het knap lastig vinden om een nieuwe relatie aan te gaan na het overlijden van hun partner. Het is namelijk niet zo dat een partner zomaar spontaan aanbelt. Er is wat nodig om die nieuwe partner te vinden. Denk aan op een datingsite, misschien dating-apps uitproberen. Of je kunt deelnemen aan allerlei sociale activiteiten voor singles.

Maar als je tientallen jaren gelukkig bent geweest met je partner, heb je mogelijk voor het laatst gedatet als tiener en is jouw dating-spier al heel lang niet meer gebruikt. Je vraagt je dan af: hoe ging dat ook alweer, dat daten, weer iemand ontmoeten? En: wat wordt er van mij verwacht als ik met iemand op date ga?

Hierboven hebben we het over de puur praktische uitdagingen, maar er ligt waarschijnlijk nog een veel lastigere uitdaging onder. Namelijk dat deze stap niet zomaar vanzelf gaat. Vaak is er onbewust toch een flinke weerstand om op pad te gaan voor de liefde. En wat is die weerstand dan?

Partner verliezen, je leven staat ineens stil

Want als je je partner verliest, lijkt het leven vaak stil te staan. Het verlies van een geliefde is een van de meest ingrijpende ervaringen die een mens kan meemaken. De leegte die achterblijft, zowel emotioneel als praktisch, is groot en kan verlammend aanvoelen.

Je hebt niet alleen te maken met het verlies op zich, maar ook met de schok van het verlies en met angst. Want als je iemand die je zo dierbaar is, kunt verliezen, durf je dan nog wel opnieuw mensen in je leven zo dichtbij toe te laten?

Bijna 60.000 mensen per jaar verliezen hun partner en het kan ons dus allemaal overkomen. Herken je dit? Dat je partner waar je veel van houdt in een keer is weggevallen? Dit kom ik vaak tegen in mijn contacten met single vrouwen. Wat ik ook zie, is dat er meestal angst ontstaat om opnieuw het hart open te stellen en te verbinden met een ander.

Bindingsangst na het overlijden van een liefdespartner

Logisch natuurlijk. Want wat er met deze partner is gebeurd, kan je natuurlijk ook met een eventuele nieuwe partner overkomen. Dan is de verleiding groot om het risico van de liefde maar te vermijden en alleen te blijven. Liever dat, dan nog een keer deze pijn te moeten doormaken.

Ook spelen schuldgevoel, onzekerheid en twijfel mee. Veel mensen voelen zich schuldig, omdat ze de overleden partner niet willen ‘verraden’ door opnieuw de liefde te vinden. Toch is het belangrijk om te beseffen dat liefde voor iemand anders niet betekent dat de liefde met je overleden partner minder waard wordt.

Te snel nieuwe relatie na overlijden

Als je dit herkent dan weet je waarschijnlijk ook dat de tijd helaas niet alle wonden heelt. Het gaat er ook om wat je met die tijd doet.

Iedereen rouwt op zijn eigen manier en in eigen tempo, en er is geen vaste tijdslijn om ‘klaar’ te zijn met rouwen. Voor sommigen voelt het natuurlijk aan om na een paar maanden weer te daten, terwijl anderen jaren nodig hebben om te herstellen van het verlies. Er is geen goed of fout over wanneer je weer klaar bent voor een nieuwe relatie. Er zijn alleen persoonlijke keuzes. En al doende ontdek je het.

Het kan dus zijn dat je snel na het overlijden van je partner op zoek gaat naar een nieuwe relatie. Maar het kan dus ook zijn dat je onnodig lang wacht om op zoek te gaan naar een nieuwe lief.

Voordat je aan een nieuwe liefde toe bent zijn er een paar dingen die je op orde wilt hebben:

  • Heb je je verdriet durven toelaten, kun je het er mee uithouden?
  • Zijn er mensen om je heen die je steunen?

Rouw is namelijk echt nodig. Bewust stilstaan bij het verdriet, de pijn van het gemis. Als je dit hebt doorgemaakt, dan klaart het meestal stukje bij beetje weer op in je leven en mag het verlangen naar liefde in je leven er weer voorzichtig zijn.

Verschillende soorten van rouw

Er zijn trouwens verschillende soorten rouw en helaas worden niet alle vormen van rouw erkend. De belangrijkste soorten van rouw:

  • Rouw vanwege overlijden van een geliefde of rouw vanwege verlies van liefdespartner door scheiding;
  • Rouw om een kinderwens die voorbijgaat. Om een kindje dat je nooit gaat krijgen, vanwege fertiliteitsproblemen van een van beiden of vanwege je biologische klok;
  • Rouw om een dierbare vriend of familielid. Terwijl je het zo goed had met die persoon;
  • Rouw om kinderen die uit huis gaan of werk wat afgerond moet worden.

Er zijn dus vele vormen van rouw.

Het verschil tussen rouw door overlijden en rouw na scheiding is namelijk verschillend.
En dit is natuurlijk afhankelijk van hoe de relatie was vóór de ander er niet meer was/is.

In dit artikel richt ik me op rouw door verlies van liefdespartners door overlijden.

Relatie na overlijden partner

Als het een fijne relatie was, wat bij weduwen vaker het geval is, heb je 2 momenten van rouw. Het eerste moment is de periode na het overlijden van je partner. Het tweede moment kom je pas tegen bij het op zoek gaan/vinden van een nieuwe liefde. Zolang er nog geen nieuwe liefde is en je overleden partner figuurlijk gezien nog op de stoel naast je kan zitten, blijft het meestal rustig. Er is nog geen vergelijk, er is geen twijfel of dit nu wel het juiste is om te doen enzovoort.

Maar zodra er een nieuwe relatie na het overlijden van je partner in beeld komt, gaat het schuiven. Dan zal de stoel naast je beschikbaar mogen komen voor die nieuwe partner. En wie de moed heeft het risico van de liefde wél te lopen, komt hier het restant van de rouw tegen. Je bewust zijn van dit restant aan rouw en erbij stilstaan, brengt je bij de volgende stap: meer afstand inbouwen. Meer afstand inbouwen tussen jou en je overleden partner, terwijl mogelijk alles in je roept ‘nee, niet meer afstand’.

Wat hier vaak meespeelt als de relatie fijn was, is dat je misschien bang bent dat je nooit meer iemand zal ontmoeten die net zo leuk is als je overleden partner. En als dat dan gebeurt en het toch fijn is, kunnen andere dingen meespelen zoals:

  • Ben ik als weduwe al wel toe aan een nieuwe liefde?
  • Hoe blijf ik uit de vergelijking met mijn overleden partner?
  • Hoe is het om te daten met een weduwnaar of juist met iemand die geen weduwnaar is?
  • Ben ik wel echt toe is aan een nieuwe liefde? Hoe weet ik dat het zo is?

De kern is eigenlijk altijd de angst om opnieuw het risico van de liefde te lopen. Durf jij dat? Het risico van de liefde lopen?

Nieuwe relatie op oudere leeftijd

De waarheid is dat liefde niet gebonden is aan leeftijd. Hoewel het misschien wat anders voelt om op oudere leeftijd weer te gaan daten, is het zeker heel goed mogelijk. Veel mensen ontdekken juist in deze fase van hun leven opnieuw het genieten van het samenzijn met iemand. Terwijl je vaak meer levenservaring en wijsheid hebt dan toen je nog jong was. Waardoor je beter weet wat je wel en niet zoekt in een partner.

Een nieuwe relatie op oudere leeftijd brengt wel extra uitdagingen met zich mee. Wat ik al eerder schreef, het is dan net alsof je terug puber bent. Dat je weer een beetje mag flirten en je in de kijker mag spelen bij iemand. Terwijl je dat wellicht al 35 jaar niet meer gedaan hebt. Die versier spier heb je al zo lang niet meer nodig gehad, je weet niet meer hoe je dat doet of hoe het is om het hof gemaakt te worden. Dat kan je heel onzeker maken. Omdat je niet meer weet hoe het gaat en wat er van je verwacht wordt.

Dat maakt het extra moeilijk om weer te starten. En ik hoor ook vaak genoeg dat de drempel zo hoog is dat vrouwen er helemaal niet meer aan beginnen. ‘Laat maar zitten ik heb het toch nu ook goed met mezelf.’Terwijl er ondertussen ook een verlangen sluimert naar partner liefde in het leven.

Nieuwe relatie na je 50ste

Een nieuwe relatie na je 50ste kan al een hele uitdaging zijn. De kinderen zijn wellicht net uit huis. En die partner waar je het zo fijn mee had is helaas overleden. En daar sta je voor de nieuwe uitdaging. Op zoek naar de liefde terwijl je daar 20 misschien 30 jaar niet mee bezig hebt hoeven zijn. Natuurlijk is het niet gek als je hier onzeker over bent.

Maar vergeet niet dat mannen aan de andere kant precies hetzelfde voelen. Een grote valkuil van ons vrouwen is dat we vaak vergeten dat mannen het ook allemaal niet weten hoe dit te doen en met gemak net zo onzeker zijn aan hun kant.

Nieuwe relatie na 60

Vrouwen van boven de 60 twijfelen vaak nog meer aan zichzelf. Kan dat wel? Als vrouw weer een relatie vinden na je 60e? Jazeker, dat weet ik uit ervaring dat 60 jaar of ouder een prima leeftijd is om te daten. De oudste vrouw die ik geholpen heb om weer een nieuwe liefde te vinden was 86.

Het kan echt. Als jij je er voor open stelt en de man in kwestie ook, dan kunnen jullie nog mooie jaren samen beleven.

Klaar raken voor een nieuwe relatie

Een van de meest gestelde vragen is: ‘Hoe lang moet je wachten voordat je een nieuwe relatie aangaat na het overlijden van je partner (of na een scheiding, dat maakt in dit geval niet uit)?’ Het antwoord is simpelweg dat er geen vaste tijd is. Rouw is een persoonlijk proces, en iedereen verwerkt het verlies van een partner op zijn eigen manier. Sommige mensen voelen zich na zes maanden klaar om weer te gaan daten, terwijl anderen vijf jaar nodig hebben.

Wat belangrijk is, is dat je eerlijk bent tegenover jezelf en je gevoelens. Het is essentieel om eerst ruimte te geven aan het rouwproces, om ervoor te zorgen dat je klaar bent voor een nieuwe verbinding. Het kan nuttig zijn om te praten met vrienden, familie of zelfs een therapeut over je gevoelens en twijfels.

Een veelgehoorde angst is dat anderen oordelen als je ’te vroeg’ een nieuwe relatie aangaat. Toch is het belangrijk te beseffen dat het jouw leven is en dat je geen verantwoording hoeft af te leggen aan anderen. Jij bent de enige die echt kan voelen wanneer je klaar bent om opnieuw liefde te vinden.

Zeg jij: ‘Ja ik durf dat risico te lopen en ik wil een nieuwe levenspartner’

Uit eigen ervaring, en uit alle jaren dat ik dit nu doe, kan ik zeggen dat een tweede of derde grote liefde wel bestaat. Het is altijd anders. Maar zeker ook weer vervullend en niet minder de moeite waard dan de eerdere liefdespartners. En vergeet niet dat je van iedere liefdespartner in je leven veel leert, van jullie samen, van jezelf persoonlijk. Vanuit deze ervaring zou ik iedere weduwe en weduwnaar willen bemoedigen en zeggen: ‘Toe maar, het bestaat wel.’ Je was al in staat tot liefhebben en je weet al wat een goede relatie nodig heeft en hoe dat minimaal kan voelen. Geef het een nieuwe kans.

Wat is nodig om opnieuw voor de liefde te gaan?

En dan gebeurt het: iets wat je misschien niet voor mogelijk hield, je wordt opnieuw verliefd. Maar wat gebeurt er als je een nieuwe liefde vindt? Of als je de nieuwe liefde bent van iemand die een liefde verloren heeft?

Het is en klinkt mooi en hoopvol, om de liefde te (her)vinden maar tegelijk eng, ingewikkeld, beladen en verwarrend. Je wordt verliefd, en een nieuw leven wacht. Maar wat gebeurt er dan met je verdriet en het leven dat je niet los wilt laten? Hoe gaan (nieuwe) liefde en rouw samen?

Wat kom je allemaal tegen als je opnieuw voor de liefde gaat? Je kunt veel verwerken en een rouwperiode goed afsluiten. Maar er is één ding wat niet van tevoren te verwerken is. Als je definitief je hart opent voor een nieuwe liefde kom je het laatste restje rouw tegen. Dit is onvermijdelijk en dit komt ook pas naar boven als er een nieuwe partner in beeld is.

De ‘ja’ vanuit je hart komt naast de ‘ja’ die je eerder gaf aan je overleden partner. Dat kan pijn doen en vraagt wat tijd. Ook die pijn wordt zachter en milder en dan bemerk je dat er meerdere kamers in je hart zijn waar (oud)geliefden wonen. Gelukkig maar. We hoeven ons niet van ons verleden af te sluiten maar kunnen zelf kiezen welke kamers we vaak openen en welke niet. Of welke kamers we maar heel af en toe binnenlopen

Conclusie: Liefde Kent Geen Tijd

Liefde vinden na het verlies van een partner is geen eenvoudige reis, maar het is ook geen onmogelijke. Of je nu na maanden, jaren of zelfs decennia opnieuw open staat voor een relatie, wat telt is dat je trouw blijft aan jezelf en je gevoelens. Liefde is niet afhankelijk van je leeftijd, en een nieuwe relatie kan heerlijk zijn als je er klaar voor bent.

Of je nu 50, 60, of ouder bent, het belangrijkste is dat je luistert naar jezelf. En goed nieuws: je kunt je vrijmaken en weer vol goede moed aan een nieuwe relatie beginnen. Als dat jouw diepe wens is, dan kun je hiermee aan de slag.

We helpen je graag, dus ben jij klaar om serieus werk te maken van het vinden van jouw eindman? Laat ons weten wie je bent, door deze vragen in te vullen. Dan kijken we samen of je een geschikte kandidaat bent om binnen het jaar met Laatste Liefde je eindman te vinden.

Ondertussen: hou vol en zorg goed voor jezelf en op naar de liefde.

Warme groet,
Carla

P.S. Heb jij mijn boek Vind Je Eindman al? Op dit moment heb ik een mooi aanbod voor je. Je kunt hier meteen kijken wat je precies krijgt.

Over Carla Ketelaar

Carla Ketelaar (1963) is relatie-expert en auteur van de bestseller ‘Vind je eindman’. Vanuit haar bedrijf Laatste Liefde leert zij ondernemende, single vrouwen wat nog nodig is om de juiste liefdespartner te ontmoeten. Zo vond ook zij haar eindman Steven. Ze zijn getrouwd en hebben samen zeven kinderen.

Over Carla Ketelaar

Carla Ketelaar (1963) is relatie-expert en auteur van de bestseller ‘Vind je eindman’. Vanuit haar bedrijf Laatste Liefde leert zij ondernemende, single vrouwen wat nog nodig is om de juiste liefdespartner te ontmoeten. Zo vond ook zij haar eindman Steven. Ze zijn getrouwd en hebben samen zeven kinderen.

Laat een reactie achter