Waarom je NIET wilt vasthouden aan jouw type man als het niet wil lukken in de liefde

Als liefdesexpert kom ik veel vrouwen tegen bij wie het niet wil lukken in de liefde. Ook al hebben deze vrouwen allemaal hetzelfde probleem, de redenen waarom het niet lukt zijn divers.

Niet klaar voor de liefde

Zo kan het zijn dat je gewoon nog niet klaar bent voor een nieuwe liefde. Misschien ben je nog aan het rouwen om een overleden partner, of nog veel bezig met je ex, de scheiding is mogelijk nog niet rond of er speelt bindingsangst. Dat laatste had ik. Ik ontmoette best leuke mannen. Maar ik was er ook erg goed in om van al die mannen wat te vinden, waardoor ik van tevoren al snel besloot dat het geen succes kon worden.

Daten met de handrem erop

Als je onbewust nog niet klaar bent voor de liefde dan date je wel maar met de handrem erop. Dan geef je wel gas. Je staat op een datingsite, je vertelt aan je vriendinnen dat je op zoek bent naar een lieve partner en je plant actief afspraken. Dat is de bovenstroom, wat je zichtbaar doet. Maar het onzichtbare, de onderstroom, is waar het probleem ligt. Daar is die overleden partner of die eventuele ex die weer om de hoek komt kijken. Of kijk ook eens naar je enorme zelfstandigheid. Die zelfstandigheid die je wel heel hard nodig hebt als single vrouw. Want je wilt leuk werk, dat het goed gaat met de kinderen en je wilt fijn wonen. En er is maar 1 persoon die dat kan regelen, dat ben jij. En dat ‘fixen we wel even’  is een goede gewoonte geworden.

Maar die enorme zelfstandigheid, dit fixen, werkt helaas op alle gebieden behalve in de liefde. Maar ja, het valt niet mee om dat los te laten. Wat zie je? We willen de liefde regelen,  in de hand houden. We zijn snel, we reageren snel en mannen moeten ook snel reageren anders zijn we er gauw klaar mee. En waarschijnlijk heb je je portemonnee ook in de aanslag bij de eerste afspraak. Want er moet niet gedacht worden dat we niet ons mannetje staan.  En daarmee schrikken we mannen af. Want mannen zoeken geen verlengstuk van zichzelf maar juist de andere energie van een vrouw. Dat ze het fijn vindt om iets te ontvangen bijvoorbeeld. En geef de ander de kans om je iets te geven.

Mannen willen meestal graag betalen, maar we laten het niet toe. We willen laten zien dat we het allemaal zelf kunnen en de ander echt niet nodig hebben. Maar dat is niet waar dit over gaat. Hiermee zit je te veel in de ‘doe kant’ je ‘mannen-actie kant’ en je mist de ‘ontvangende kant’. Herken je dit, dan heb ik meteen een tip voor je: ga op je handen zitten. Reageer niet direct en laat een man initiatief tonen. Want mannen krijgen vaak niet eens de kans om initiatief te tonen.

Kritisch op de verkeerde dingen

Het laatste obstakel in het vinden van een nieuwe liefde is dat wij vrouwen vaak kritisch zijn op de verkeerde zaken. We letten te veel op de persoonlijkheidskenmerken (gewicht, kleding, haarkleur, roken, wel of geen kinderen, afstand enz enz) en dit zijn zaken waar je beter NIET kritisch op bent.

Denk je nu: wel of geen kinderen is toch heel belangrijk? Vaak denk je dat omdat je zelf verhalen hebt en aannames doet bij de kinder-status van de man. Je gaat er bijvoorbeeld van uit dat een man met kinderen beter kan aanvoelen hoe het is om kinderen te hebben. Maar wat je dan vergeet is dat een man zonder kinderen meer tijd en ruimte heeft voor jouw gezin, geen concurrentie op dat gebied. En mannen die geen kinderen hebben zijn dat lang niet altijd bewust. Er komt ook veel ongewilde kinderloosheid voor onder mannen.

Dus weten wij veel over mannen met of zonder kinderen? Het zegt helemaal niets over hoe jouw relatie met die persoon zal zijn en of er aandacht voor jou en de kinderen zal zijn. Vandaar dat het hebben van wel of geen kinderen er bijvoorbeeld niet toe doet en een persoonlijkheidskenmerk genoemd wordt.

Persoonlijkheidskenmerken kunnen veranderen. Als het echt liefde is, wil je graag dat de ander zich ook goed voelt en als je daar aan bij kunt dragen zie ik dit vaak. Er wordt heel wat verhuisd, afgevallen en gestopt met roken of drinken omdat een van beide partners dat heel graag wil. Ik zie het telkens weer gebeuren als de liefde in het leven komt. Dan is de liefde net dat zetje dat de motivatie geeft om met een lastige gewoonte nu wél te stoppen.

Waar wil je of MOET je wél kritisch op zijn?

Je moet wel kritisch zijn op de 6 noodzakelijke karaktereigenschappen. Die zijn onmisbaar voor een gezonde en stabiele relatie. Als deze karaktereigenschappen er niet zijn, dan gaat de relatie vroeg of laat fout op precies deze ontbrekende eigenschap.

Wat zijn dan de zaken waar je wel kritisch op moet zijn? De 6 noodzakelijke karaktereigenschappen (die gelden voor hem maar zeker ook voor jezelf):

  • Zelfreflectie, kan hij naar zichzelf kijken. Kan hij sorry zeggen en vroegere gebeurtenissen overdenken en zeggen ‘als ik het over moest doen deed ik het anders.’ Kortom, is hij zich bewust van het feit dat niet alles dat fout gaat aan een ander ligt.
  • Emotionele openheid, is hij bereid om gevoelens te delen. Dat is de verbinding van hart tot hart. Mannen zijn meer doeners en uiten zich minder, maar de gevoelens zijn er heus. Stel er eens een vraag over. Weigert je date keer op keer om hierover te praten dan is zijn emotionele openheid te laag. En even voor de duidelijkheid: emotionele openheid is geen drama en oude verhalen. Het is gewoon de vraag om te delen wat je voelt.
  • Eerlijkheid, integriteit. Een beetje eerlijk bestaat niet en een relatie kan niet zonder eerlijkheid. Als je de ander niet kunt vertrouwen kun je niet veilig zijn.
  • Zelfstandigheid/volwassenheid, in hoeverre heeft hij zijn leven op orde. Heeft hij een sociaal leven, heeft hij een daginvulling?
  • Zelfvertrouwen/zelfwaardering, en dat is niet pochen of opscheppen. Mannen die dat doen zijn juist onzeker. Nee, een man met zelfvertrouwen dat voel je, dat straalt hij uit.
  • Positieve levensinstelling. Heeft hij veerkracht. Kan hij problemen oplossen of klaagt hij alleen maar. We krijgen allemaal ellende in het leven, maar hoe is je houding hierin?

Hoe weet je of iemand aan de karaktereigenschappen voldoet?

Ben je aan het daten, dan kun je binnen 3 à 4 dates ontdekken hoe jouw date scoort op de 6 noodzakelijke karaktereigenschappen. Dan kun je kiezen, doorgaan of stoppen. Ben jij een echte helper, probeer dan niet in de valkuil te stappen om door te gaan. Want hij kan groeien in karaktereigenschappen, maar alleen als hij zelf wil. En wat niet werkt, is blijven hopen (lees ‘trekken’) aan iemand die niet echt wil groeien.

Als je de 6 noodzakelijke karaktereigenschappen hebt, dan lukt een relatie eigenlijk altijd. Weet ook dat een relatie niet altijd 100% leuk is. Je hebt een hele mooie relatie als je 80% blij en tevreden bent met de relatie en 20% work in progress ervaart. Als je 80 / 20 hebt samen kom je ook uit de dingen die je lastig vindt aan elkaar. En de eerste persoon die 100% tevreden met zichzelf is, moet nog geboren worden volgens mij ???? . Dus wees in je relatie ook reëel.

Niet vasthouden aan jouw type man

Weet ook dat niet alles 100% naar je wens kan zijn. De ander past niet in je mal. Blijf niet teveel vasthouden aan je eisen en wensen. Bijvoorbeeld over het type man wat je zoekt. Wat is dat? Je type man. Vrouwen in mijn programma zijn vaak nadat ze hun eindman ontmoet hebben, heel verbaasd ‘dit is helemaal niet mijn type. Ik had nooit gedacht dat dit mijn man zou worden.’ Wat mij betreft is dat goed nieuws want het type man waar je voor valt is het tot dusverre nog niet geworden. Het type waarvan jij dacht dat jouw type was, is hoogstwaarschijnlijk niet de juiste man voor jou. Anders was hij er al wel. Dus verbreed je blik eens naar mannen die niet direct je type zijn.

Mijn beste advies voor jou is dan ook ‘zet eens een andere bril op’. Hoe je dat doet? Een goede start is dat je mijn boek leest. Heb je mijn boek ‘Vind Je Eindman’ nog niet, dan kun je het hier direct bestellen.

Op de liefde,
Carla

Over Carla Ketelaar

Carla Ketelaar (1963) is relatie-expert en auteur van de bestseller ‘Vind je eindman’. Vanuit haar bedrijf Laatste Liefde leert zij ondernemende, single vrouwen wat nog nodig is om de juiste liefdespartner te ontmoeten. Zo vond ook zij haar eindman Steven. Ze zijn getrouwd en hebben samen zeven kinderen.

Over Carla Ketelaar

Carla Ketelaar (1963) is relatie-expert en auteur van de bestseller ‘Vind je eindman’. Vanuit haar bedrijf Laatste Liefde leert zij ondernemende, single vrouwen wat nog nodig is om de juiste liefdespartner te ontmoeten. Zo vond ook zij haar eindman Steven. Ze zijn getrouwd en hebben samen zeven kinderen.

Laat een reactie achter