Nepprofielen 7 tips om ze direct te herkennen

In mijn besloten Facebookgroep en tijdens webinars zie ik het steeds weer terugkomen: vrouwen die teleurgesteld zijn over daten op het internet omdat ze in aanraking zijn gekomen met een nepprofiel. Het is een veelgenoemde frustratie. 

Er is veel te doen over nepprofielen en het gevaar daarvan. In mijn ogen gaat er echter onnodig veel negatieve energie naar toe. Ik geef je vandaag 7 waardevolle tips zodat dit voor jou geen gevaar of probleem hoeft te zijn.

Wat zijn nepprofielen?

Eerst even: wat is een nepprofiel eigenlijk? Het is een profiel van iemand die niet onder zijn eigen naam handelt en meestal erop uit is om zogenaamde liefdesrelaties op te bouwen met vrouwen die gevoelig en zorgzaam zijn en zich wat alleen voelen. Met als doel: geld willen ontvangen. En om een fabel de wereld uit te helpen: ja dit gebeurt ook slimme en intelligente vrouwen. Hoe dat kan?

Hoe bestaat het dat je daar intrapt?

Eerst wordt er met meestal mooie woorden en veel complimenten een contact gelegd, een emotionele verbinding gemaakt. Dat het een schijnverbinding is weet je dan nog niet want je wilt ook niet te bevooroordeeld zijn. En ach die heerlijke aandacht, al best een tijd geleden dat iemand zulke lieve dingen tegen je zei. Daar steekt toch geen kwaad in en het streelt ook wel weer. 

Maar dan begint het… en dit zijn echt alarmbellen en rode vlaggen. Eerst wordt er een klein geldbedrag gevraagd, meestal voor een ziekenhuis waar het innig geliefde kind/zus/moeder anders niet de juiste verzorging kan krijgen. Dat kleine bedrag wordt netjes terugbetaald waardoor hij als integer en betrouwbaar overkomt. Dit herhaalt zich nog enkele malen tot er een veel groter bedrag gevraagd wordt. En verrassing, dat bedrag komt niet meer terug. 

Zodra er geld speelt in de digitale contactmomenten zit je al op een verkeerd spoor.

Wat ook kan is dat je bijvoorbeeld aan het chatten bent met iemand en die blijkt na een tijdje een hele andere persoon te zijn. Ik kan me heel goed voorstellen dat je je dan bedonderd voelt. Je hebt er moeite, tijd en emoties in gestoken en dan blijkt het allemaal nep te zijn.

Wat doe je eraan? Aan die profielen niets. Dat ligt bij de datingsites omdat op te lossen. Maak vooral wel een melding bij hen want dat voorkomt dat anderen er ook mee in contact komen. Maar goed daarmee is jouw eigen leed nog niet opgelost.

Wat doe je eraan? Hoe voorkom je dit voor jezelf?

7 waardevolle tips om nepprofielen te herkennen

1. Zoek altijd een bekende site of app en het liefst eentje waar je voor betaalt. Omdat je dan ook recht van spreken hebt en dat ze moeite voor je doen als je een klacht hebt. Vermijd ook de gratis datingmogelijkheden van Facebook bijvoorbeeld.

2. Niet chatten maar mailen via de datingsite of app. Daar hebben de nepprofielen meestal geen zin in want ze kunnen je dan minder makkelijk ‘emotioneel bewerken’ omdat dit langer duurt.

3. Let op het taalgebruik. Vaak is het wat gebrekkig Nederlands met veelal dezelfde grammaticale fouten met bijvoorbeeld lidwoorden. 

4. Stuur altijd aan op een live afspraak. Die afspraak wil je binnen 14 dagen ongeveer en dan haken ze meestal al af. Als er excuses komen, meerdere keren uitstellen stop dan het contact ook. Dit langer digitaal in contact blijven is voor hen de kans om invloed op je te krijgen. 

5. Alleen je telefoonnummer geven als je een afspraak hebt staan. En helemaal perfect is het als je een oude telefoon hebt met een prepaid kaart apart voor het daten. Nooit traceerbaar en met weinig mogelijkheden om te appen.

6. Als je twijfelt of het zeker weet dat het niet klopt, direct dit profiel blokkeren en melding maken op de site bij de beheerders.

7. Schrijf zelf een heldere tekst, plaats geschikte foto’s en de nepprofielen zullen weinig in je geïnteresseerd zijn. Hoe concreter, hoe duidelijker, hoe zichtbaarder hoe minder schimmige types op je zullen reageren. Uit een goed profiel straalt een emotioneel volwassen vrouw met een bepaalde mate aan zelfvertrouwen en zin in het leven en dat zijn niet de personen waar oplichters naar op zoek zijn.

Ik ben uiteraard op de hoogte van het bestaan van nepprofielen maar in de 8 jaar dat ik ondertussen duizenden vrouwen help en geholpen heb bij de liefde en het daten is er nog nooit oplichterij aan de orde geweest. Met je eigen profiel selecteer je echt aan de poort. 

En nu?

Doe je voordeel met deze tips. Probeer altijd weg te blijven van vage signalen en afspraken en MAAK NOOIT GELD OVER. Wees helder over wat je wilt en wat je niet wilt en laat je nooit opjagen. 

En als het je dan toch tegen zo’n profiel aanloopt en er al even mee in gesprek bent en je voelt je bedonderd… maak het niet te groot. Shit happens en we zijn niet altijd alert. Maar gebruik het niet als excuus om dan maar helemaal niet meer digitaal in contact te komen met een liefdespartner. Of om hier uitgebreid met anderen over te hebben of anderen te ‘waarschuwen’. 

Ik hoop van harte dat je dit artikel helpt verspreiden en laten we onze aandacht richten op al die fijne, boeiende mannen die ook op de sites staan.

Laten we gaan voor kansrijke dates. Ik help je er graag bij.

Op een mooie liefde.

Hartelijke groet van,
Carla

Laat een reactie achter