Mijn alleen-zijn is me overkomen. Ik ben weduwe

De laatste tijd krijg ik regelmatig mailtjes van vrouwen die weduwe zijn en die zeggen ‘Mijn man is overleden en ik herken me niet in ‘een moeilijke relatie achter de rug hebben en het nu anders willen doen.” Dat snap ik. Maar je bent wel alleen en als je mijn artikelen leest dan is de kans groot dat je het wel graag anders zou willen.

Zoals ik in mijn boek beschrijf hebben we allemaal thema’s in ons leven die aandacht vragen. Ben je gescheiden of gaat het op relatiegebied niet gemakkelijk in jouw leven dan heb je ‘Relaties’ als thema. Als je man is overleden is dat veelal niet zo. Je had een fijne relatie, maar het leven heeft jullie ingehaald en de ander werd ernstig ziek of overleed plotseling.

Alleen-zijn door scheiding of dood is een groot verschil

De pijn na een dood of een scheiding is vaak erg verschillend. Waar er bij een scheiding meestal naast verdriet en pijn ook nog sprake is van boosheid en frustratie op de persoon gericht, is dit bij overlijden meestal anders. Daar is de pijn niet minder rauw, maar wordt die vaak verzacht door de mooie tijd waar ook op teruggekeken kan worden. En de boosheid op de persoon bij overlijden ‘waarom laat je me alleen‘ is meestal korter en milder omdat de ander niet wilde vertrekken.

Van rauw naar rouw

Alle pijn is rauw in het begin. Haast onverdraaglijk als een dood of scheiding je net is overkomen. Toch gaat het leven door en is de rouwperiode bij iedereen verschillend. Qua duur en intensiteit.

Er komt vroeg of laat een moment dat je je afvraagt: ‘En hoe nu verder? Wil ik alleen blijven of wil ik weer graag samen met iemand verder?’ En op dit punt is het voor iedereen weer hetzelfde als je besluit ‘samen’ een nieuwe kans te geven.

Hoe verder als je partner overleden is?

Een nieuwe partner vinden nadat je partner is overleden. Dat is na een lang huwelijk of een lange relatie vaak een groot obstakel. Waar begin je? Hoe weet je of het veilig is? Ga je weer iemand vinden met wie je het zo goed kunt hebben? Een nog grotere vraag: Hoe blijf je uit het vergelijken met je man of uit het gevoel dat er toch niemand kan tippen aan hem?

Hoe weet je of een nieuwe partner ook weer niet zomaar uit je leven verdwijnt? Wil je het risico van de liefde nog wel een keer lopen? Je hebt de ervaring dat iemand waarvan je houdt zomaar uit je leven kan verdwijnen. En ik heb er alle respect voor dat als je dit zo ervaart, je de beslissing neemt het niet nogmaals te riskeren. Het geeft rust en berusting die soms te verkiezen is boven een leven met iemand anders samen. Dat is een hele persoonlijke keuze.

Zeg jij: ‘Ja ik durf dat risico te lopen en ik wil een nieuwe levenspartner’

Uit eigen ervaring, en uit alle jaren dat ik dit nu doe, kan ik zeggen dat een tweede of derde grote liefde wel bestaat. Het is altijd anders. Maar zeker ook weer vervullend en niet minder de moeite waard dan de eerdere liefdespartners. Vanuit deze ervaring zou ik iedere weduwe en weduwnaar willen bemoedigen en zeggen: ‘Toe maar, het bestaat wel.’ Je was al in staat tot liefhebben en je weet al wat een goede relatie nodig heeft en hoe dat minimaal moet voelen. Geef het een nieuwe kans.

Wat is nodig om opnieuw voor de liefde te gaan?

Wat kom je allemaal tegen als je opnieuw voor de liefde gaat? Je kunt heel veel verwerken en een rouwperiode goed afsluiten. Maar er is één ding wat niet van tevoren te verwerken is. Als je definitief je hart opent voor een nieuwe liefde kom je het laatste restje rouw tegen. Dit is onvermijdelijk en dit komt ook pas naar boven als er een nieuwe partner in beeld is.

De ‘ja’ vanuit je hart komt naast de ‘ja’ die je eerder gaf aan je overleden partner. Dat kan pijn doen en vraagt wat tijd. Ook die pijn wordt zachter en milder en dan bemerk je dat er meerdere kamers in je hart zijn waar (oud)geliefden wonen. Gelukkig maar. We hoeven ons niet van ons verleden af te sluiten maar kunnen zelf kiezen welke kamers we vaak openen en welke niet. Of welke kamers we maar heel af en toe binnenlopen

Alleen-zijn na dood of scheiding

Dus het klopt, er zijn veel verschillen in beleving van het alleen-zijn na scheiding of overlijden. Maar de overeenkomst is dat er meestal weer een moment komt dat je merkt ‘Ja ik wil weer opnieuw de liefde beleven.’ Als je dat voelt dan ben je weer toe aan je eerste stappen op je nieuwe liefdespad.

Ben jij toe aan een nieuwe liefde en weet je niet goed hoe je dit nu het beste kunt aanpakken? Waar begin je en waar moet je op letten? Ik vertel het je graag.

Doe mee met mijn gratis online webinar ‘Hoe je in 5 stappen je eindman vindt’. Klik hier vul je gegevens in, kies de datum en tijd die bij je past en je doet mee.

Ik kijk er naar uit je te ontmoeten.

Hartelijke groet,

Carla

PS: Doe je liever niet mee met een webinar en vind je het fijn om meer te lezen en te zien, ik heb ook een boek geschreven. Mijn Vind Je Eindman-boek kun je hier bekijken

Laat een reactie achter