Mijn man is overleden

De laatste tijd krijg ik regelmatig mailtjes van vrouwen die weduwe zijn.
Je herkent je dan niet in ‘een moeilijke relatie achter de rug hebben en het nu anders willen doen.’ Maar je bent wel alleen en zou dat wel graag anders willen.

Relaties als kopzorg

Zoals ik in mijn boek beschrijf hebben we allemaal thema’s in ons leven die aandacht vragen. Ben je gescheiden of gaat het op relatiegebied niet gemakkelijk in jouw leven dan heb je Relaties als thema. Als je man is overleden is dat veelal niet zo. Je had een fijne relatie, maar het leven heeft jullie ingehaald en de ander werd ernstig ziek of overleed plotseling.

Alleen-zijn door scheiding of dood is een groot verschil

De pijn na een dood of een scheiding is vaak erg verschillend. Waar er bij een scheiding meestal naast verdriet en pijn ook nog sprake is van boosheid en frustratie op de persoon gericht, is die bij overlijden meestal anders. Daar is de pijn niet minder rauw, maar wordt die vaak verzacht door de mooie tijd waar ook op teruggekeken kan worden. En de boosheid op de persoon bij overlijden  ‘waarom laat je me alleen‘ is meestal korter en milder omdat de ander niet wilde vertrekken.

Van rauw naar rouw

Alle pijn is rauw in het begin, haast onverdraaglijk als een dood of scheiding je net is overkomen. Toch gaat het leven door en is de rouwperiode bij iedereen verschillend. Qua duur en intensiteit.
En komt vroeg of laat een moment dat je je afvraagt: ‘En hoe nu verder? Wil ik alleen blijven of wil ik weer graag samen met iemand verder?’
En op dit punt is het voor iedereen weer hetzelfde als je besluit ‘samen’ een nieuwe kans te geven.

Hoe pak ik dat aan om weer iemand te ontmoeten nu mijn man is overleden?

Na een lang huwelijk of een lange relatie is dit vaak een groot obstakel. Waar begin ik? Hoe weet ik of het veilig is? Ga ik weer iemand vinden met wie ik het zo goed kan hebben? Hoe blijf ik uit het vergelijken met mijn man of uit het gevoel dat er toch niemand kan tippen aan hem?

Hoe weet ik of een nieuwe partner niet ook zomaar weer uit mijn leven verdwijnt?

Weet jij ook nog niet of je het risico van de liefde wel wilt lopen? Je hebt de ervaring dat iemand waarvan je houdt zomaar uit je leven kan verdwijnen. En ik heb er alle respect voor dat als je dit zo ervaart, je de beslissing neemt het niet nogmaals te riskeren. Het geeft rust en berusting die soms te verkiezen is boven een leven met iemand anders samen. En dat is een hele persoonlijke keuze.

Zeg jij: ‘Ja ik durf dat risico wel te lopen en wil echt op zoek naar een nieuwe levenspartner’

Uit eigen ervaring en uit alle jaren dat ik dit nu doe kan ik zeggen dat een tweede of derde grote liefde wel bestaat. Het is altijd anders, maar zeker ook weer vervullend en niet minder de moeite waard dan de eerdere liefdespartners. Vanuit deze ervaring zou ik iedere weduwe en weduwnaar willen bemoedigen en zeggen: ‘Toe maar, het bestaat wel, je was al in staat tot liefhebben en je weet al wat een goede relatie nodig heeft en hoe dat minimaal moet voelen. Geef het een nieuwe kans.’

Wat kom ik allemaal tegen als ik opnieuw ga voor de liefde?

Je kunt heel veel verwerken en een rouwperiode goed afsluiten. Maar er is één ding wat niet van tevoren te verwerken is. Als je definitief je hart opent voor een nieuwe liefde kom je het laatste restje rouw tegen. Dit is onvermijdelijk en komt ook pas naar boven als er een nieuwe partner in beeld is.

De ‘Ja ‘vanuit je hart komt naast de ‘Ja’ die je eerder gaf aan je overleden partner.

Dat kan pijn doen en vraagt wat tijd. Ook die pijn wordt zachter en milder en dan bemerk je dat er meerdere kamers in je hart zijn waar (oud) geliefden wonen. Gelukkig maar. We hoeven ons niet van ons verleden af te sluiten maar kunnen zelf kiezen welke kamers we vaak openen en welke niet of maar heel af en toe.

Alleen-zijn na dood of scheiding

Dus het klopt, er zijn veel verschillen in beleving van het alleen-zijn na scheiding of overlijden maar de overeenkomst is; Ja ik wil weer opnieuw de liefde beleven.

Wil jij ook weten of je al weer toe bent aan een nieuwe liefde? Weet jij niet goed hoe je dit nu het beste kunt aanpakken? Waar begin je en waar moet je opletten?
Ik vertel het je graag.

Op vrijdagavond 13 april ben ik te gast in de Stadskamer in Zwolle als spreker en auteur.
De lezing is gratis en vrouwen en mannen zijn van harte welkom.
Aanmelden kan hier en is noodzakelijk, dan houden wij een stoel voor je vrij. 

Ik kijk er naar uit je te ontmoeten.
Hartelijke groet,
Carla

Kun je niet naar Zwolle komen en vind je het fijn om meer te lezen en te bekijken:
gratis artikelen op de website