Liefde is niet in geld uit te drukken, of toch wel?

Laten we het vandaag eens over geld hebben. Waarom? Liefde is niet in geld uit te drukken, dus wat heeft geld met liefde te maken zou je kunnen zeggen? Veel. En ik besteed daar graag ook eens aandacht aan. Omdat ik merk dat vrouwen het moeilijk vinden om in zichzelf te investeren als het om de liefde gaat.

Ik hoor je denken:

‘Maar Carla, liefde is onbetaalbaar, toch? Of hoezo moet het vinden van een man geld kosten?’

20 jaar geleden hadden dit mijn eigen woorden kunnen zijn. Maar ondertussen niet meer, want er zitten andere kanten aan investeren in jezelf die ik graag deel. Waarbij het niet over veel of weinig gaat, maar om het feit óf je zou investeren in jezelf als het binnen je mogelijkheden ligt.

Liefde is niet in geld uit te drukken?

Als we vrouwen spreken tijdens kennismakingsgesprekken, zijn ze zonder uitzondering geraakt door het snelle en respectvolle blootleggen van het kernprobleem. Hun hart zegt dan bijna altijd JA tegen het vervolg. Uiteraard komt in dit gesprek dan ook de investeringsbereidheid ter sprake. En dan gebeurt er iets met de JA uit het hart. Die gaat schuiven.

Plots gaat het hoofd meepraten. Want voor een serieuze investering in jezelf – en ook nog eens voor de liefde – gaan er echt wel wat radertjes draaien van binnen. En dat begrijp ik helemaal. Want waarom zou je überhaupt willen betalen voor zoiets als de liefde? Komt de uitdrukking weer: ‘liefde is niet in geld uit te drukken’.

Wat ik vaak hoor zijn dingen als:

  • ‘Zo’n bedrag voor mezelf uitgeven heb ik nog nooit gedaan…’
  • ‘Als het nu voor een studie was of zo, of voor een nieuwe auto, dan vind ik dat niet moeilijk en eigenlijk wel logisch…’
  • ‘Zo’n uitgave moet wel zinvol zijn, een goede reden hebben. Maar zomaar en alleen voor mezelf…’

Mijn vraag is dan natuurlijk: ‘Wat is een betere reden dan je eigen geluk en welzijn’? Tegelijkertijd herken ik het zo van die Carla van 20 jaar geleden die ook voor beslissingen kwam te staan om alleen in eigen geluk en ‘beter voelen’ te investeren. Meer aantoonbare en zogenoemde noodzakelijke zaken waren makkelijker aan mezelf te verkopen. Zoals een studie, iets voor de kinderen of een andere auto.

Wat er bij mij en bij veel vrouwen achter zit, is het beeld dat we hebben meegekregen uit onze jeugd. Dat je als vrouw in de eerste plaats denkt aan en zorgt voor anderen en pas daarna aan jezelf. Anderen gaan voor veel vrouwen nog altijd voor. Iets met genen en voorbeelden 🙈.

Voorbeelden die we gehad en gezien hebben van 0 tot 8 jaar zijn op celniveau in ons opgeslagen. Daar zijn we mee vergroeid geraakt alsof het altijd al van onszelf was.

En hier start de verwarring. We leven vaak nog steeds het oude patroon. Waar we tegelijkertijd zo aan gewend zijn geraakt dat het ons niet eens meer opvalt. Eerst de ander en dan ik. Want het tegenovergestelde, aan jezelf denken en je bekommeren om jezelf in de eerste plaats, wordt al snel egoïstisch genoemd. En wie wil er nu egoïstisch zijn?

liefde is niet in geld uit te drukken relatie moeder

Wat heeft geld met mijn moeder te maken?

Dan nog iets anders waar je misschien nog nooit bij stil hebt gestaan: wat geld met je moeder te maken heeft. Meer dan we vaak denken of weten. Zelf kreeg ik dit pas veel later door en hoorde het steeds vaker terug bij de ondernemende vrouwen voor wie de investering geen belemmering hoefde te zijn. Vaak de vrouwen die wij bij Laatste Liefde begeleiden. Daar vielen veel kwartjes.

In de eerste plaats vanwege het voorbeeld van de moeder waarmee meisjes zich identificeren in hun jeugd. Ieder kind neemt in het begin van zijn leven de houding, woorden, eigenlijk alles van vader en moeder ongefilterd over. Alles is waar, papa en mama hebben altijd gelijk (ook als dat niet het geval is) en ze zijn het grote voorbeeld. Je hebt geen keuze en je neemt alles aan, omdat je tot ongeveer 8 jaar voornamelijk voelend bent en niet denkend. Pas na een jaar of 8 doet de ratio mee. Dan is wat je overneemt minder klakkeloos en niet meer vanzelfsprekend.

En op de tweede plaats heeft het omgaan met geld als volwassene een systemische achtergrond. Issues of geldzaken die niet makkelijk gaan of waarbij je een diepe innerlijke weerstand ervaart om geld aan eigen geluk uit te geven, hebben een direct verband met onze moeders. Systemisch gezien ook weer met haar moeder, jouw oma dus. Dit geldt voor zowel vrouwen als mannen.

Issues of problemen met de volwassen plek vinden in de wereld, onrust hebben in werksituaties, geen geschikte levensinvulling kunnen vinden, zijn gerelateerd aan het contact met vader. Systemisch gezien ook weer met zijn vader, jouw opa dus.

Terug naar de moeder. Moeder is je pure overleving. Zowel tijdens de zwangerschap als de eerste jaren na je geboorte. Moeder staat garant voor de toevoer van liefde en voeding. Door de geboorte wordt automatisch iets aangezet, vrijgemaakt in de moeder waardoor ze deze stroom voelt ontstaan (waar ze zich eerder niet bewust van was dat ze dit in zich had). In de ideale situatie gaat het zo.

Maar kinderen worden vaak niet in ideale situaties geboren en groeien vaak niet in ideale situaties op. Heb jij dat geluk wel gehad, dan zul je je weinig herkennen in wat ik erover ga zeggen. Dan heeft de liefde van je moeder naar jou vrij kunnen stromen.

Wat heeft liefde met geld te maken?

Liefde voedt hart en geest. Voeding voedt ons fysieke lichaam. We hebben beide nodig om te overleven, om te kunnen bestaan. Het zijn onze eerste overlevingsmiddelen.

In ons volwassen leven heeft onze moeder deze functie niet meer en regelen we dat zelf en daar komt geld om de hoek kijken. Om te kunnen overleven in onze wereld hebben we geld nodig. Hiermee verkrijgen we onze overlevingsmiddelen. Een woonplek, warmte in huis, voedsel en nog meer dingen die bijdragen aan ons geluk en veilig voelen.

Afhankelijk dus van of liefde en voeding in je eerste jaren wel of niet vrijelijk naar je toe hebben kunnen stromen, zul je in je volwassen leven wel of geen geld-issues of geldstress hebben.

Wat de moeder heeft meegemaakt, voelt of doet komt direct bij je binnen als kind. Was je verwacht, gewenst, welkom of was je niet gepland? Was het onvrijwillig, was er spanning, was er verdriet of waren er zorgen die de vrijelijke liefde en voeding belemmerden? Dan zul je schraalte en zorgen, angst of verdriet hebben ervaren en mogelijk ook onveiligheid.

Laten we angst als voorbeeld nemen. Een moeder die om welke reden dan ook een angstige moeder is, brengt – onbewust en ongewild – angst over op het kind. In plaats van een vrije liefdesstroom.

De band die je met je moeder hebt, spiegelt indirect jouw verhouding met geld. Is de relatie gebaseerd op angst? Dan zal het moeilijk zijn om financiële rust te ervaren. De angst voor tekort zul je dan herkennen. Bekijk je huidige verhouding met geld eens. Geld is niet meer dan energie. Een ruilmiddel voor afnemen of ontvangen van waarde.

Hoe verhoud jij je tot geld?

  • Zit er spanning op?
  • Komt het wel goed?
  • Heb je angst dat het niet genoeg zal zijn?
  • Wat als je werk ophoudt?
  • Gooi je geld over de balk of vind je het moeilijk geld uit te geven?
  • Vind je het moeilijk om geld aan jezelf uit te geven als het over ontwikkelen gaat?
  • Reserveer je een grote buffer?
  • Of verdien je veel en heb je van je werk je grote liefde gemaakt? Waardoor je nooit meer van iemand anders afhankelijk hoeft te zijn.

Bekijk daarom je verhouding met je moeder eens, waarbij het niet uitmaakt of ze nog in leven is of niet.

  • Was er een warme, neutrale of koude band?
  • Een gunnende of misgunnende band?
  • Was ze afhankelijk van je of dominant?
  • Was er plek voor jou in het leven van je moeder?
  • Heb je een problematische verhouding met je moeder of een onbezorgde?
  • Heb je je moeder al op jonge leeftijd moeten missen?
  • Was je moeder jaloers?
  • Was ze oververmoeid?

Zomaar een heel aantal ingrijpende dingen die je kunt meemaken als kind. Herken je hier dingen van én heb je vaak iets met geld?

Liefde is niet in geld uit te drukken licht op geld1

Durf je de uitdaging aan en dit te onderzoeken? Licht laten schijnen op je verhouding met geld gaat je direct helderheid geven over je liefdesleven en waarom dit niet makkelijk lukt.

Zo was er Veronique. Zij had helaas op jonge leeftijd haar moeder verloren en daarmee ook het contact met haar vader. Als gevolg daarvan besloot ze al op jonge leeftijd, nooit afhankelijk te worden van een ander, zowel financieel als emotioneel. Ze bouwde haar eigen bedrijf tot een florerend succes. Wat maakt dat ze heel vrij in het leven kan staan. Naast een fijne sociale kring maakt ze mooie reizen, heeft ze leuke hobby’s en een prachtige garderobe. Maar voor een leuke man aan haar zijde ontbrak de tijd en de moed.

We kwamen met elkaar in gesprek. We voelden allebei heel snel een ‘Ja’ bij dat de hulp en begeleiding van het Laatste Liefde programma een goede keuze en passend zou zijn. En toch, hoorde ook zij die stemmetjes van: zoveel geld aan mezelf uitgeven? Ze heeft toch ‘Ja’ gezegd, omdat haar verlangen naar een fijne liefde groter was dan de belemmerende stemmen van binnen. En wat we bij zoveel vrouwen zien gebeuren die de stap zetten, is dat er in de eerste 3 tot 4 maanden al zoveel in positieve zin veranderd is dat sommigen zeggen: ‘Laat die eindman maar zitten, ik ben nu al zoveel gelukkiger.’

Doen we natuurlijk niet. We gaan voor die eindman, de kers op de taart. Want dat was het diepe verlangen waarvoor we zijn gestart. We hebben Veronique hiermee geholpen.

Wil jij dit ook? Weet dat we jou ook kunnen helpen.

Ben jij er klaar voor om werk te maken van het vinden van jouw eindman? Laat ons weten wie je bent, door deze vragen in te vullen. Dan kijken we samen of je een geschikte kandidaat bent om binnen het jaar met Laatste Liefde je eindman te vinden.

Ondertussen: hou vol en zorg goed voor jezelf en op naar de liefde.

Liefdevolle groet,
Carla

P.S.: Wil jij liever zélf aan de slag met het vinden van je eindman? Met de complete boekbundel krijg je niet alleen mijn bestseller, maar ook 4 exclusieve extra’s waaronder 10 geheime video’s, alleen hier te bekijken. Hierdoor weet je precies wat de meest gemaakte fouten zijn en wat jij nu juist wel kunt doen om die liefdevolle relatie te krijgen. Bekijk hier wat je in de bundel krijgt én profiteer van het speciale aanbod dat voor je klaarstaat.

Over Carla Ketelaar

Carla Ketelaar (1963) is relatie-expert en auteur van de bestseller ‘Vind je eindman’. Vanuit haar bedrijf Laatste Liefde leert zij ondernemende, single vrouwen wat nog nodig is om de juiste liefdespartner te ontmoeten. Zo vond ook zij haar eindman Steven. Ze zijn getrouwd en hebben samen zeven kinderen.

Over Carla Ketelaar

Carla Ketelaar (1963) is relatie-expert en auteur van de bestseller ‘Vind je eindman’. Vanuit haar bedrijf Laatste Liefde leert zij ondernemende, single vrouwen wat nog nodig is om de juiste liefdespartner te ontmoeten. Zo vond ook zij haar eindman Steven. Ze zijn getrouwd en hebben samen zeven kinderen.

2 reacties
  1. Aukje maart 16, 2025 at 11:53 am- reageer

    Heel herkenbaar

    • TeamLaatsteLiefde maart 18, 2025 at 8:50 am- reageer

      Dank je wel voor je bericht.

Laat een reactie achter