‘Ben je niet té kritisch?’, ‘Ben je nu nog steeds alleen?’, ‘Je bent zo leuk, hoe kan dat nou dat jij nog steeds geen relatie hebt?’ Als je al wat langer single bent dan heb je deze vragen waarschijnlijk allemaal wel gehoord.

Singleschaamte

En dan die goedbedoelde adviezen, de scheve blikken. Het maakt dat je je keer op keer ongemakkelijk voelt op feestjes en partijen en dat je familiebezoeken soms liever uit de weg gaat.

Ik herken het allemaal uit mijn periode van 12 jaar single zijn en ik werd er niet blij van. Waar ik nu wel blij van word is dat deze gevoelens een naam hebben: singleschaamte. In het Parool is er zelfs een compleet artikel aan gewijd. In dit artikel word ik trouwens nog persoonlijk aangesproken, ‘In Amerika zijn er zelfs cursussen om met deze ‘singleschaamte’ om te gaan en ook in Nederland is er een handjevol (liefdes)coaches die je er graag van afhelpen.’

De joker

Weet je waar singleschaamte bij mij voor stond? Voor het feit dat het soms wel leek alsof ik het vermaak was op verjaardagen. Dat mijn leven een soapserie was en dat het voor de aanwezigen mooie verhalen waren om naar te luisteren en om over te lachen.

Maar het is niet om te lachen. Ik voelde me dan soms ook heel naïef als ik weer mijn verhalen deelde. Want het is kwetsbaar, intiem en pijnlijk. Door schade en schande ben ik tot de conclusie gekomen dat het soms beter is om niet met iedereen over je situatie te praten. Je mag kiezen om je verhaal alleen te delen met mensen die echt oprecht interesse hebben. En ondertussen verder te gaan op de weg die goed voelt voor jou.

Relatie is geen garantie voor geluk

Zoals ik al vaker gezegd heb, een relatie is geen garantie voor geluk en het is niet mijn persoonlijke missie om iedereen die single is aan een relatie te helpen. Er zijn vrouwen (en mannen) genoeg die het heerlijk vinden om alleen te zijn en daarvan te genieten of om te fladderen, te flirten en te scharrelen.

Ik ben er voor de vrouwen die wel het gevoel hebben dat hun leven onaf is zonder partner. Die op zoek zijn naar hun eindman en bij wie het maar niet wil lukken, om welke reden dan ook. En daar kan ik je bij helpen.

Alvast een paar belangrijke tips

Heb je mijn boek ‘Vind je eindman’ al gelezen? Daarin leg ik stap voor stap uit wat er nodig is om jouw eindman te vinden en te houden.

  1. Zorg dat je stoepje schoon is. Ga aan de slag met oude pijnen, onverwerkte emoties en andere gevoelens die in de weg staan om een frisse nieuwe start te maken.
  2. Kijk naar je eigen onderstroom en ga daarmee aan de slag.
  3. Houd de 6 karaktereigenschappen goed in de gaten. Als jouw date niet aan deze eigenschappen voldoet is het waarschijnlijk de juiste keuze om niet met hem verder te gaan.

Denk je nu ‘waar heeft Carla het allemaal over’? Je kunt mijn boek natuurlijk direct bestellen

Als je eerst een gratis voorproefje wilt, dan kan dat ook. Klik hier, klik op de blauwe knop, laat je naam en e-mailadres achter en je ontvangt meteen een link naar het eerste hoofdstuk van mijn boek.

En weg met die singleschaamte.

Hartelijke groet,
Carla