Ben je te kritisch in de liefde? (hét verschil tussen karaktereigenschappen en persoonlijkheidskenmerken)

Als je een beetje op mij lijkt dan komt de ”ja maar jij bent ook zó kritisch!” uitdrukking jou vast niet onbekend voor. En als jij dit hoort zal het bijna zeker van je naasten zijn die weten van jouw relatiewens en jouw zoektocht. En hoewel ze waarschijnlijk een punt hebben, is het de halve waarheid. Zij nemen iets waar in jouw verhaal, waarvan zij wel aanvoelen ‘Ja maar daar gaat het niet alleen om’ of ‘Daar gaat het niet écht over’.

Ik ga je precies uit de doeken doen wat je familie en je vriendinnen zeer waarschijnlijk bedoelen, maar je nog niet echt duidelijk hebben kunnen maken. Want hoe weet je nu of dit wél een goede man voor je is? Deze vraag en ook ‘Waar moet ik nou op letten bij een nieuwe liefde? Hoe weet ik nu of dit wel een man is die ook voor lange tijd bij mij past? Hoe weet ik nu zeker dat dit niet weer een ‘foute’ man is?’

Ik ga je helpen om op bovenstaande vragen antwoord te krijgen op het moment dat je (weer) gaat daten. Waarover je beter niet kritisch bent en waarover je kritisch MOET zijn. Dit licht ik toe door onderscheid te maken tussen persoonlijkheidskenmerken en karaktereigenschappen. Een cruciaal verschil, dus lees even door.

Persoonlijkheidskenmerken lijst

Wat zijn persoonlijkheidskenmerken? Persoonlijkheidskenmerken zitten meer in de buitenrand van iemands persoon en vooral in wat hij doet, heeft of hoe hij eruit ziet. Denk daarbij aan:

  • Lichaamsbouw
  • Hobby’s
  • Uiterlijk, aantrekkelijkheid
  • Kleding
  • Opleiding
  • Woonplaats
  • Geloof of spiritualiteit
  • Gezond etend
  • Wel of geen kinderen
  • Al dan niet romantisch
  • Al dan niet een schoon en gezellig huis hebbend 
  • En zo verder… 

En hoewel dit allemaal heel belangrijk en noodzakelijk lijkt, gaat het hier toch niet om. Het zijn de dingen die niet wezenlijk relevant zijn voor een relatie en die meestal bespreekbaar en veranderbaar zijn. Denk je nu ‘Carla is niet goed bij haar hoofd’? Kijk maar eens naar wat karaktereigenschappen zijn.

Karaktereigenschappen

Karaktereigenschappen zijn heel relevant voor een relatie. Karakter gaat over wie je bent, over zijn. Daar valt vaak nog wel in te groeien als iemand dat zelf wil, maar daar is over het algemeen weinig aan te veranderen. Dit gaat over het hart. Zoek je in de eerste plaats iemand met een goed hart of staat hoe je je met hem kunt vertonen bovenaan?

Het lijkt mij dat het goede hart het belangrijkst is. En ik durf met al mijn ervaring ondertussen te stellen dat door het ontbreken van één van deze zes noodzakelijke karaktereigenschappen iedere relatie vroeg of laat stukloopt of ongelijkwaardig wordt op precies die ontbrekende eigenschap.

persoonlijkheidskenmerken kritisch

Persoonlijkheidskenmerken en karaktereigenschappen zijn bij beiden belangrijk

Persoonlijkheidskenmerken en karaktereigenschappen zijn beide belangrijk. Alleen is de valkuil voor veel vrouwen én mannen die ik spreek, dat ze te vroeg in de ontmoetingen selecteren op de persoonlijkheidskenmerken. En daardoor vaak te weinig letten op de karaktereigenschappen. Ze vergeten te voelen met hun hart en ze kijken te veel met hun hoofd en dat hoofd vindt van alles.

Belangrijk: de noodzaak van deze eigenschappen geldt natuurlijk voor beiden in de relatie. Niet alleen voor de man die je zoekt. Ik wil je dan ook van harte uitnodigen om deze meetlat eerst langs jezelf te houden voor je het op een ander toepast. Want iets wat in jezelf ontbreekt of nog niet voldoende ontwikkeld is, daarvan mag je niet van een ander verwachten dat in jouw leven te brengen. We zijn verantwoordelijk voor ons eigen leven. We kunnen elkaar wel aanvullen maar dat is iets anders.

Laat ik tot de kern komen: wat zijn dan die zes noodzakelijke karaktereigenschappen die nodig zijn om een gelijkwaardige en stabiele liefdesrelatie op te kunnen bouwen? Ik deel deze waardevolle informatie heel graag en ik heb besloten dit niet langer uit te stellen. Telkens weer zie ik hoe belangrijk en life-changing dit inzicht is over waar wél en waar niet kritisch op te zijn. Ik zet de karaktereigenschappen hieronder voor je op een rijtje:

De 6 noodzakelijke karaktereigenschappen lijst voor een gezonde, volwassen relatie

  1. Zelfreflectie
  2. Emotionele openheid
  3. Integriteit
  4. Volwassenheid en verantwoordelijkheid
  5. Zelfvertrouwen
  6. Positieve levenshouding

Ik vertel in dit artikel meer over hoe je die eigenschappen kunt herkennen.

1. Zelfreflectie

Deze eerste eigenschap vraagt een bepaalde bereidheid om naar jezelf te kijken. Het is een eigenschap die bij de gemiddelde volwassene aanwezig is. Het vraagt of je kunt terugkijken naar iets wat gebeurd is. Dat je bewust bent hoe bepaald gedrag van jezelf op de ander overkomt.

Kun je bijvoorbeeld terugkijken op zaken in je leven waarbij je je realiseert: dat had ik anders of beter kunnen doen? Of daar ben ik niet trots op. Of iets waar je juist heel trots op bent. Maak je wel eens excuses aan een ander? Ben je bereid iets nieuws te ontdekken of te bespreken als het over gevoelens gaat? Een gezonde relatie en ieder contact vraagt om reflectiemomenten van beide partijen. Het gesprek aangaan over voorvallen of gevoelens.

Bijvoorbeeld: ‘Wat gebeurde er dat we plotseling ruzie kregen?’ Of de ander uitnodigen gevoelens te delen. ‘Wat maakt je emotioneel als het over mijn kinderen gaat?’ Gevoelens uitwisselen en daarbij je eigen aandeel kunnen zien is bereid zijn je verder te ontwikkelen door op jezelf te reflecteren.

2. Emotionele openheid

Ben je bereid en in staat om iets wat zich binnen in je afspeelt te delen met een ander? Deel jij je gevoelens, je gedachten of je wensen weleens met een ander? En als iemand jou een gevoelsvraag stelt, kun je daar wat mee of klap je dicht? Bijvoorbeeld ‘Is er iets waar jij heel blij van wordt op je werk?’ Of ‘Waar geniet jij van?’

De karaktereigenschap emotionele openheid is belangrijk om verbinding met de ander te kunnen voelen. Als het niet over je belevingen, gevoelens etc. kan gaan, wordt de relatie oppervlakkig. Dan heb je het over een verstandshuwelijk. De gesprekken gaan dan alleen nog maar over praktische zaken, voorvallen, andere mensen, discussies. Allemaal interessant, maar weinig verbindend vanuit het hart.

Hartsverbinding is noodzakelijk voor een langdurende en gelijkwaardige relatie. Als je daartoe in staat bent, word je een stuk gelukkiger.

3. Integriteit

Dit gaat over eerlijk en oprecht zijn en niet omkoopbaar of manipulatief. Ben je betrouwbaar? Doe je wat je zegt en zeg je wat je doet? Heb je geen verborgen agenda? Zijn je emoties echt?

In een relatie zijn integriteit en eerlijkheid noodzakelijk, omdat je dan pas veilig je hart kunt openen, wetende dat de ander je gevoelens niet zal beschamen of beschadigen. Zonder dit kun je nooit echt kwetsbaar zijn. Iets wat voor een gelijkwaardige relatie wel nodig is.

Zo had Trudy een heel leuk contact met Paul. Ze spraken open en eerlijk over van alles. Hij had zijn verleden ook verwerkt had ze gemerkt en ze maakten fijne plannen voor de toekomst. Tot Trudy op een bepaald moment afstand begon te voelen. Een afspraak die afgezegd werd, een telefoon die weggestopt werd in haar bijzijn. De druppel was dat ze hem een keer onverwacht op een terras tegenkwam met een andere vrouw. Het zag er vertrouwd en gezellig uit.

Ze schrok hiervan en toen ze hem daar later op aansprak gaf hij toe dat toen zijn ex gehoord had dat hij een nieuwe vrouw had leren kennen, zij weer contact met hem had opgenomen. Ze dronken nu regelmatig wat en het was gezellig, niet meer dan dat. Voor Trudy was het feit dat hij dit niet met haar gedeeld had zo onveilig en kwetsbaar dat ze besloot het uit te maken. Hij gaf aan dat hij er geen kwaad in zag en er ook niets mee bedoelde. Voor Trudy voelde dit niet eerlijk en ontwijkend en niet passend bij hun contact. Met pijn in haar hart bleef ze trouw aan zichzelf en ging na verloop van tijd weer verder daten met een ervaring wijzer.

integriteit

4. Volwassenheid en verantwoordelijkheid

Heb je een aangenaam leven voor jezelf gecreëerd waarin je plek hebt voor je eventuele kinderen of de kinderen van je toekomstige partner? Sta je voor wat je belangrijk vindt en houd jij je aan je afspraken? Neem je verantwoordelijkheid in je leven? Voor jezelf, de invulling van je eigen leven en het leven samen.

Zo hoorde ik een paar weken geleden een verhaal van Annet. Zij had na jaren daten een lieve partner gevonden via een datingsite. Hoewel het intense contact tussen hem en zijn ouders haar wel opviel vond ze niet dat ze daarover kon oordelen omdat zij zelf nogal problematische ouders had. Ze genoot ervan om bij haar schoonouders te zijn.

Wel merkte ze steeds vaker dat haar vriend de mening van zijn ouders belangrijker vond dan die van haar. De druppel was voor Annet dat hij de beslissing om een nieuw huis te kopen terugdraaide, omdat zijn vader het geen verstandige beslissing vond. Helaas zag haar partner zelf het probleem niet maar voor Annet was dit onoverkomelijk en ze heeft uiteindelijk de relatie verbroken.

5. Zelfvertrouwen

Voel je je grotendeels tevreden over jezelf? Ervaar je enkele dingen in jezelf waar je niet blij mee bent, maar leef je daar prima mee? Kun je de ander waarderen om wie hij/zij is? Kun je bij de ander voelen dat hij ook een soort basis-tevredenheid heeft? Een tien scoren op zelfvertrouwen hoeft echt niet en dat geldt ook voor de ander. We zijn mensen en hebben natuurlijk onze onzekerheden. Maar aan de basis sta je er en zoek je iemand die dat ook heeft.

Ik deel graag een verhaal van Mieke met je. Want Mieke’s partner was erg onzeker. Zo onzeker dat hij niet op een baan durfde te solliciteren. Zij deed dat dan voor hem, belde naar het bedrijf voor meer informatie en sprak hem moed in. Maar de baan kreeg hij helaas niet. Mieke heeft alles geprobeerd om hem zijn zaakjes zelf te laten regelen, maar het bleek er echt niet in te zitten. Ze kon er op den duur niet meer tegen en ze zijn als goede vrienden uit elkaar gegaan.

6. Positieve levenshouding

Dat staat voor zin hebben in het leven. De wereld vanuit de positieve kant bekijken. We weten allemaal dat het leven niet altijd makkelijk is. Maar het is niet het lijden dat ons het meest in de negativiteit brengt, maar onze houding ten opzichte van dat lijden.

Het gaat erom hoe je met tegenslag en negativiteit omgaat. Is jouw glas halfvol of halfleeg? Ga je erin mee, laat je je makkelijk meeslepen met de negatieve stroom? Of weet jij jezelf te herpakken en er iets positiefs uit te halen?

Als jij met een positieve houding in het leven staat, verlang je dat waarschijnlijk ook van je partner. Je relatie raakt vroeg of laat uit balans als de een altijd positief is en de ander snel naar de negatieve kant overhelt.

Zoals bijvoorbeeld de partner van Janneke. Klagen, veel klagen, dat doet hij graag. Niks is goed en wat Janneke ook zegt of doet, het lijkt gewoon niet bij hem binnen te komen. Altijd maar de kar trekken valt haar zwaar. Zij zou ook zo graag eens bemoedigd worden maar dat zit er niet in. Of hij het niet wil of niet kan, weet ze niet maar ze voelt dat ze er steeds meer in meegetrokken wordt en dat ze zelf ook negatiever wordt. Ze weet niet hoe lang ze dit nog volhoudt maar wat ze wel weet is dat dit niet de bedoeling kan zijn van een relatie. Ik geef Janneke groot gelijk hierin. Somber zijn en dat zelf niet weten te keren, geen veerkracht of zelf oplossing zien hiervoor is een echte dealbreaker.

6 noodzakelijke karaktereigenschappen geluk

Dit waren de 6 noodzakelijke karaktereigenschappen en weet dat ieder mens deze karaktereigenschappen minimaal nodig heeft om een volwassen, liefdevolle en stabiele relatie op te bouwen. Geluk is namelijk niet wat een relatie tot een succes maakt, maar het kiezen van de juiste persoon.

Persoonlijkheidskenmerken voorbeelden

Dus wees vooral kritisch ten aanzien van bovenstaande zes punten. Ook als je daardoor langer alleen blijft. Focus in je zoektocht op de karaktereigenschappen en laat de persoonlijkheidskenmerken maar even voor wat ze zijn. Dat komt later vanzelf. Als het op de belangrijkste innerlijke punten klikt tussen jullie, is alles in die buitenring minder relevant.

Want persoonlijkheidskenmerken kunnen veranderen. Er wordt wat verhuisd, afgevallen en gestopt met roken (om maar een paar voorbeelden te geven) voor de liefde. Dit is namelijk vaak het gevolg van het feit dat de liefde gevonden is. Dan wíl je het beste voor de ander en dan is de drive om te veranderen ook groter.

Om een voorbeeld te geven: als je iemand nog maar net kent kun je zeggen dat je niet wilt verhuizen. En dat is op dat moment eigenlijk ook wel logisch, want zou jij verhuizen om dichtbij een complete vreemde te zijn? Nee toch? Maar wel als er eenmaal liefde is. Als er een samen is. Dan kan de woonplaats ineens niet meer zo belangrijk zijn en ben je wel bereid om de stap te zetten.

Dit gaat natuurlijk niet altijd op en helaas is hier geen zekerheid vooraf over te krijgen, maar ik heb het al zo vaak gezien dat het wél gebeurde. Want; als het met de liefde goed zit, komt de vorm vanzelf. Misschien blijkt voor jullie een LAT-relatie wel de ultieme vorm. Alles is mogelijk.

Is een persoonlijkheidstest noodzakelijk?

Hoe herken je dan die 6 noodzakelijke karaktereigenschappen? Die vraag hoor ik regelmatig. Moet je daar een persoonlijkheidstest voor doen? Zal de man met wie je een eerste date hebt leuk vinden. Loopt ie meteen gillend weg.

Nee hoor, een persoonlijkheidstest is niet nodig. Wat er wel nodig is is dat je een aantal dates met de betreffende man hebt. Zodat je met elkaar kunt praten en dingen kunt doen waardoor je als vanzelf ontdekt of hij wel of niet de 6 noodzakelijke karaktereigenschappen heeft.

Iedere date kun je er zeker 1 of 2 afstrepen. Vertelt hij dat hij een goede baan heeft en dat hij een druk sociaal leven heeft, dan kun je er al redelijk van uit gaan dat hij een positieve levensinstelling heeft en dat hij een volwassen leven leidt. Zegt hij bijvoorbeeld dat hij hele dagen op de bank zit en nergens toe komt omdat het toch allemaal geen zin heeft, dan weet je ook genoeg. Dan mist die man een positieve levensinstelling en hij mist ook de  volwassenheid om er een andere draai aan te geven.

Zo kun je alle karaktereigenschappen checken en je conclusies trekken.

Mijn uitnodiging aan jou (maar pas op met snelle conclusies over de ander)

En nu? Wat je kunt doen is de 6 karaktereigenschappen ‘tegen jezelf aanhouden’. Stel jezelf de vraag ‘Hoe scoor ik zelf op deze 6 noodzakelijke punten?’ Wees niet bang, je hoeft geen tienen te scoren. Maar als je je zwakke punten kunt zien dan weet je waarom het mogelijk nog niet gelukt is, maar ook waar jouw kant van het liefdesverhaal vastloopt. En daar kun je mee aan de slag. Om die karaktereigenschap, of nog zwakke kant in je, te versterken.

Het woord ‘zien’ in de vorige alinea is een belangrijke. Want ik maak het zo vaak mee dat vrouwen die ik spreek een blinde vlek hebben voor hun eigen tekorten in de eigenschappen. Zien is al een hele grote stap voorwaarts en je kunt ervoor zorgen dat je hoger gaat scoren op bepaalde eigenschappen. In de Laatste Liefde Date Methode schenken we ruim aandacht aan de karaktereigenschappen en hoe je deze verder bij jezelf kunt ontwikkelen.

Karaktereigenschappen voorbeelden, en hoe scoor jij ze voor jezelf

  • Heb je alles gemiddeld of hoger? 
  • Met welke eigenschappen zit je al helemaal top? 
  • Heb je enkele heel laag of meerdere heel laag? 
  • Kun je zien wat jouw eigen tekorten zijn? 
  • Waar kun je je nog verder ontwikkelen? 

Mogelijk krijg je nu ook zicht op waardoor je vorige relatie misschien niet in balans was.

Karaktereigenschappen negatief of positief?

”Wat fijn dat we de 6 karaktereigenschappen nu kennen…” hoor ik vrouwen in mijn programma vaak zeggen. En dat is helemaal waar. Maar er schuilt ook een gevaar in het kennen van de karaktereigenschappen. Namelijk dat je te rigoureus bent en te snel zegt dat ie een bepaalde eigenschap mist. En weer door naar de volgende, waar we ook snel weer ‘fouten’ in zien.

Het bepalen of iemand de 6 noodzakelijke karaktereigenschappen heeft, vraagt zelfreflectie. Het is nodig dat je een goede inschatting kunt maken en het is ook zeker nodig dat je zelf deze eigenschappen hebt. Maar neem ook zeker de tijd om een eerlijke inschatting te maken om ze te herkennen bij de ander, jouw date in dit geval. En hier zit het gevaar. Want ik zie vrouwen die mooie liefdesmatches mislopen omdat ze niet altijd de juiste inschatting weten te maken of hij nu wel of niet voldoende scoort op de eigenschappen.

De 6 karaktereigenschappen juist interpreteren is dus niet snel een oordeel of aanname hebben over de ander. Het ligt genuanceerder dan dat. Bijvoorbeeld de man die meer dan trots is op zichzelf wordt vaak zelfvertrouwen toebedacht, de 4e eigenschap. Maar hoog opgeven over eigen prestaties is juist geen teken van zelfvertrouwen maar het is een teken van onzekerheid. En dit onderscheid leren maken daar zit de crux.

Of de vrouw die bij de man twijfelt over emotionele openheid, de 2e eigenschap, maar niet ziet dat ze zelf veel moeite heeft om haar eigen hart weer te openen.

karaktereigenschappen persoonlijkheidskenmerken vinden zoeken

Blinde vlekken en de Laatste Liefde Date Methode

Gelukkig zijn we in mijn programma met goede experts om mee te kijken naar de juiste interpretaties van de 6 eigenschappen. En ja daar komt ie weer: vaak zijn dat de blinde vlekken. Dit is precies waar we vrouwen mee helpen als ze meedoen met het Vind Je Eindman Programma. Dan spreken we concrete situaties door en dan kan het zijn dat we inderdaad direct adviseren ‘afronden en door naar de volgende’. Of dat we juist zeggen ‘ga met deze man eens voor de tweede afspraak en kijk of je aannames kloppen.’

Spreekt je dit aan en kun jij hier hulp bij gebruiken, dan nodig ik je uit om je aan te melden voor het gratis online webinar ‘Hoe je in 5 stappen jouw eindman vindt’. Want het bestaat wél. Ook voor jou loopt er ergens een eindman rond. Het is de kunst om hem te vinden en vooral ook te herkennen als jouw eindman.

Want als ik iets geleerd heb in de afgelopen jaren dan is dat dat de man die je uiteindelijk vindt bijna nooit de man is die je zoekt. Maar hij is het wel.

Deze waardevolle informatie deel ik heel graag omdat ik dagelijks zie hoeveel mooie relaties er ontstaan door verandering van mindset, door een andere bril op te zetten.

Jij kunt ook jouw huidige situatie veranderen. Ik deel met veel liefde mijn methode zodat jij jouw eindman vindt.

Voel jij nu; ja, dit gaat echt over mij! Ik ben al te lang alleen en ik wil heel graag een relatie met een geschikte man. Schrijf je dan nu in voor het gratis online webinar: ‘Hoe je in 5 stappen jouw eindman vindt‘.

Zie ik je daar?

Op een mooie liefde.

Hartelijke groet,
Carla

 

2 reacties

  1. Frank Peltenburg juni 26, 2023 at 10:09 am- reageer

    Goedemorgen Carla,
    Wat een bijzonder mooie handleiding.
    Je adviezen zal ik zeker gaan beleven.
    Ben sinds vorig jaar april weduwnaar na een 43 jarig prachtig huwelijk.
    Nu nog in de rouwverwerking waar ik ook positieve dingen in beleef.
    Het moeilijke vind ik in een nieuwe relatie, dat er steeds prikkels zijn die me terug zetten.
    Waarschijnlijk ben ik nog te vroeg met het aangaan van de aanvulling die ik mis.
    Eerst de eenzaamheid beleven.
    Bedankt dat ik het kunnen aanvaarden.
    Met vriendelijke groet,
    Frank Peltenburg

    • TeamLaatsteLiefde juni 27, 2023 at 8:34 am- reageer

      Goedemorgen Frank, 43 jaar huwelijk, dat moet een groot gemis zijn. En ja, het verschilt van persoon tot persoon hoe lang het duurt voordat je weer toe bent aan een nieuwe relatie. Neem je tijd hierin en voel wat voor jou klopt.

Laat een reactie achter