Is dit mijn eindman als er steeds weer wrijving tussen ons is?
Ik weet het, ik val in herhalingen met de mooie verhalen en vragen die ik via de mail ontvang. Tegenwoordig beginnen die mails regelmatig met de vraag ‘is dit mijn eindman?’ Daarna volgt een heel verhaal. Het zijn de verhalen uit het echte leven en het maakt wederom duidelijk dat we niet alleen zijn in onze worstelingen in een relatie.
Laat me je vertellen over Leonie. Ze is geen 20 meer, maar 53 en heeft al een leven aan ervaringen achter zich. Leonie heeft een zoon en een dochter die op dit moment bijna altijd thuis zijn, omdat ze geen studie of werk hebben. En hoewel ze ruim woont voelt haar huis, met haar eindman die sinds kort bij haar woont, toch overvol.
Is dit mijn eindman?
Leonie zou zo graag willen dat het in elkaar schuiven van twee levens (die van haar en haar eindman) vanzelf zou gaan, maar dat is niet zo. En dat is ook logisch. Waar twee authentieke, oprechte mensen samenkomen, ontstaat wrijving.
Vertaal die ‘wrijving’ niet met het woord ‘onenigheid’, want dat hoeft niet zo te zijn. Het is normaal en juist goed dat deze wrijving ontstaat. Het is een teken dat er iets is wat jouw aandacht nodig heeft. Het kan iets zijn dat wringt. Maar omdat we dit niet als signaal oppakken als: ‘Hé, ik moet ergens ingrijpen’ gaat dit woekeren in je hoofd.
Leonie is daar erg goed in. Het wordt al snel groter in haar hoofd, een filter waarmee ze alles waarneemt. Totdat uiteindelijk, na veel gepieker, dé vraag naar boven komt: ‘is dit mijn eindman als er zoveel gedoe is?’
Over deze vraag heb ik een podcast opgenomen, hij heet Lang Leve De Relatiecrisis.
Mijn advies aan Leonie
Niet alles gaat vanzelf in een relatie, ook al lijkt dat naar de buitenwereld toe vaak wel zo. Hoe anders is het als je jonger bent en je eerste liefde hebt. Je groeit voor een groot deel samen op. Je ontdekt samen wat een relatie wel of niet inhoudt, hoe intimiteit werkt of hoe het een struikelblok kan worden.
Met een leven aan ervaringen verder is het tijd om op de rem te stappen als je jezelf de vraag stelt: is dit mijn eindman wel? Daarvoor is het goed om terug te gaan naar het knelpunt en kijken wat je ermee kunt. Bij Leonie blijkt het een oud patroon: geen ruimte voor zichzelf innemen.
Ze stelt te weinig grenzen aan haar kinderen bijvoorbeeld. Ja, in een relatie kan ze heel goed haar eigen dingen doen. Afspreken met vriendinnen, in haar eentje naar de film, geen enkel probleem. Maar het innemen van haar eigen ruimte in huis, dat blijkt een uitdaging voor haar. Ze maakt snel ruimte voor anderen, ten koste van haar eigen ruimte.
Hoe doorbreek je dat oude patroon?
Zo’n oud patroon doorbreken, hoe doe je dat? Dat doe je in kleine stappen. Zeker als je het niet gewend bent om voor jezelf op te komen. Dan kom ik op mijn stokpaardje: Vriendelijk grenzen geven.
Leonie, die veel behoefte heeft aan tijd met haar man samen, kan op een vriendelijke manier haar grens geven aan haar kinderen. ‘Wat fijn dat jullie het hier zo gezellig vinden beneden, maar vanaf nu is het iedere donderdagavond mijn avond met B. Dus of jullie die avond boven willen blijven of iets buitenshuis kunnen ondernemen.’
Dit heeft ze gedaan en ze ziet nu al uit naar een vast samen-moment met haar lief waarin ze echt tijd hebben voor elkaar. Een moment om de verbinding weer aan te halen. Om dingen te bespreken die anders een eigen leven gaan leiden.
Dat is zo belangrijk, om met elkaar in gesprek te blijven, tegen elkaar aan te zitten, elkaar te voelen. Om elkaar te bevragen wat er speelt en hoe de ander over bepaalde dingen denkt. Want als je zelf in gaat vullen ontstaat vroeg of laat steeds meer wrijving. Door het er niet over te hebben gaan je eigen gedachtes over die ander jouw waarheid worden en gaat de wrijving richting een relatiecrisis. En ja, dan ga je twijfelen en vraag je jezelf af; ‘Is dit wel mijn eindman?’
Wat verder nog belangrijk is om te weten
Wrijving tussen partners is in de basis gezond. Want een relatie zonder wrijvingen is meestal uit balans. Dan geeft de een altijd toe. Waar twee zelfstandige, authentieke mensen bij elkaar komen, krijg je wrijving. Omdat we verschillend zijn en daardoor niet altijd afgestemd zijn op elkaar. Wrijven wordt polijsten en het mooie is dat we hierdoor meestal aardiger en betere mensen voor onszelf, elkaar en onze omgeving worden.
Zonder partner is er maar weinig feedback op gedrag en meningen. Met een partner aan je zijde krijg je meer tegengas. Niet leuk maar wel erg de moeite waard, omdat het ingebed is in de liefde.
Herken jij je in het verhaal van Leonie en ga je bij tegenwind twijfelen over jullie relatie en die ter discussie stellen? Daarin ben je zeker niet alleen, ik heb dit heel wat keren zelf ook gedaan en kom zoveel vrouwen tegen die hetzelfde hebben.
Het goede nieuws is dat je hier iets aan kunt doen en dat kun je gewoon zelf. Lees hiervoor bijvoorbeeld mijn boek ‘Vind je eindman’, daarin geef ik je handvatten voor hoe je met dit soort situaties en gevoelens om kunt gaan.
Op naar een gezonde liefde.
Hartelijke groet,
Carla
P.S.: Ben jij klaar om serieus werk te maken van het vinden van jouw eindman? Laat ons weten wie je bent, door deze vragen in te vullen. Dan kijken we samen of je een geschikte kandidaat bent om binnen het jaar met Laatste Liefde je eindman te vinden.

Over Carla Ketelaar
Carla Ketelaar (1963) is relatie-expert en auteur van de bestseller ‘Vind je eindman’. Vanuit haar bedrijf Laatste Liefde leert zij ondernemende, single vrouwen wat nog nodig is om de juiste liefdespartner te ontmoeten. Zo vond ook zij haar eindman Steven. Ze zijn getrouwd en hebben samen zeven kinderen.

Over Carla Ketelaar
Carla Ketelaar (1963) is relatie-expert en auteur van de bestseller ‘Vind je eindman’. Vanuit haar bedrijf Laatste Liefde leert zij ondernemende, single vrouwen wat nog nodig is om de juiste liefdespartner te ontmoeten. Zo vond ook zij haar eindman Steven. Ze zijn getrouwd en hebben samen zeven kinderen.
Lieve Carla, wat kost het ongeveer om van jullie begeleiding te krijgen in de zoektocht naar mijn eindman?
Lieve Ingrid, ik heb meerdere mogelijkheden dus dat kan ik niet zomaar zeggen. Daarom wil ik je uitnodigen om een gratis gesprek met me aan te vragen. Dan kunnen we kijken wat het best bij je zou passen. Je kunt het gratis gesprek hier aanvragen: https://www.laatsteliefde.nl/1op1gesprek-artikelen/