kwetsbaarheid bij een nieuwe liefde

Ik krijg de kriebels van kwetsbaarheid en wat heeft dat nou met een nieuwe liefde te maken?

Jeuk

Heb jij dat ook? Jeuk bij het woord kwetsbaarheid als het over zoeken naar liefde of een beginnende liefde gaat? Het lijkt in strijd met je zelfstandigheid en de manier waarop je in het leven staat. Associeer jij het ook met zwakheid? En dat je dan mogelijk iets kan gebeuren wat je niet wilt?
Ik heb er al eerder over geschreven omdat het me zo aan het hart gaat en dit ook een van mijn grootste valkuilen was. Mijn zelfstandigheid vooral laten zien maar mijn kwetsbaarheid niet.

Wat is dat dan, kwetsbaar zijn?

Kwetsbaar zijn is niet zwak maar juist krachtig. Je hoeft in de eerste ontmoetingen echt niet alles over jezelf te vertellen of aan te horen van de ander.
Maar wat is het dan wel? Praten vanuit je hart, wat je beleeft, erbij voelt. En niet alleen vanuit je hoofd wat je ervan vindt. Liefde gaat over het hart, elkaar raken. En er kan je niets gebeuren als je deelt wat voor jou veilig genoeg is om te delen. Daar heb je grenzen in.

Praktisch voorbeeld van kwetsbaarheid

Als de ander in de eerste afspraak uitgebreid begint te vertellen over zijn verleden met zijn ex kun je kwetsbaar en krachtig tegelijk antwoorden: ‘Wat bijzonder dat je dat al met me deelt. Je hebt veel meegemaakt hoor ik wel. Voor mij is dat ook zo. Heb best wat achter de rug waar ik je zeker over wil vertellen, maar liever niet in deze eerste afspraak. Laten we elkaar vertellen wat ons blij maakt’.

Het is maar een voorbeeld waarbij je uiteraard je eigen taalgebruik moet toepassen. Het gaat om de zachtheid en kracht in een zin. En in een volgende afspraak voel je aan welk deel van je verleden je al wilt delen en wat niet. Zo maak je stapjes naar elkaar toe. Als er geen kwetsbaarheid zit in de eerste afspraak komt er meestal geen tweede afspraak. Gevoelscontact maken is aantrekkelijk en schept direct een band. Durf je jezelf, binnen je eigen begrenzing uiteraard, te laten zien? En dit gaat ook niet over spitten of de ander wel genoeg diepgang heeft. Gevoelscontact maak je door bepaalde vragen te stellen. Zelfs over een auto of over voetbal kun je een gevoelsvraag stellen.

Kwetsbaarheid tegenover 120 mensen, ga er maar aan staan

Dat kwetsbaarheid kracht is blijkt ook op de boeklancering van precies een week geleden in Harderwijk. Alle reacties en complimenten van de afgelopen week gingen over hoe bijzonder het was dat zoveel vrouwen die avond bereid waren hun eigen persoonlijke verhaal te delen.
Vrouwen die nu een relatie hebben vertelden over de weg ernaartoe, wat ze tegenkwamen, moeilijk vonden en waar ze trots op waren.
Verhalen van vrouwen die op hun weg zijn naar een partner en hem nog niet gevonden hebben. Toegeven dat het in de liefde in jouw leven niet vanzelf gaat, daar is moed voor nodig. Dat is kwetsbaar. Wij als toehoorders openden ons hart als vanzelf door deze kwetsbaarheid en er ontstond een gevoel van verbondenheid en herkenning. Dat is wat kwetsbaarheid doet. Het opent je hart en het verbindt. En dat is precies wat we nodig hebben om je juiste liefde te ontmoeten.

Hieronder een korte impressie van de boeklancering

Wil je meer informatie over wat ik met Laatste liefde voor jou kan betekenen neem dan een kijkje op de website www.laatsteliefde.nl

Wil je het boek VIND JE EINDMAN cadeau doen aan jezelf, je zus, vriendin, moeder, dochter, collega of buurvrouw klik dan op www.laatsteliefde.nl/boek/

Hartelijke groet,
Carla Ketelaar