“Ik ben een goede catch, ik mag toch wel iets verwachten?”

Als ambitieus, doelgericht mens met een goede functie en fijn sociaal netwerk ben je een goede catch voor een partner. En dan wil je toch ook graag minimaal een man die daaraan kan tippen? Zo’n partner waar je mee aan kunt komen bij je vrienden en familie. Omdat hij er goed uitziet en zijn carrière ook op orde heeft.

We willen dit in het allereerste contact het liefst meteen zien, dus de foto’s op het dateprofiel zijn het belangrijkst. Ja toch! Helaas, hier zeg ik dus volmondig nee op. Ik ga het je laten zien aan de hand van een voorbeeld: Kijk je wel eens naar First Dates?

First Dates

Voor wie het programma niet kent, First Dates wordt iedere weekdag uitgezonden.

In dit programma komen mensen voor een blind date met iemand die speciaal geselecteerd is door de programmamakers en wat daarom een goede match op zou kunnen leveren. En eerlijk is eerlijk, wat zie ik heel regelmatig stellen voorbijkomen die van alles in zich hebben om er iets moois van te maken. Maar… die er geen 2de afspraak voor over hebben. Helaas kunnen ze zo ook niet ontdekken of er meer in zou zitten samen.

Luister bijvoorbeeld naar het verhaal van Jo en Gus. Jo is 44 jaar oud en ze snakt naar een leuke vent van haar eigen leeftijd. Ze ziet er zelf jong uit en ze trekt tot op heden alleen hele jonge mannen aan. Mannen die graag naar festivals gaan en haar vervolgens een xtc-pil voor haar verjaardag geven. Dat dus…

Nu zit Jo aan tafel met Gus, een leuke man van haar eigen leeftijd. En ze hebben het echt leuk samen. Ze praten makkelijk met elkaar en hebben lol. Ik zit daar dan naar te kijken en voel meteen: dit ziet er heel goed uit.

Maak even kennis met Jo en Gus
https://www.youtube.com/watch?v=KfVplzvMirs

Jo wordt even apart genomen door de programmamakers en ze krijgt de vraag wat ze van Gus vindt. Ze zegt dat ze zo blij is dat ze nu eindelijk een echt leuke man tegenkomt, die nog van haar leeftijd is ook. En ze hoopt dat ze samen gaan ontdekken of zij een stel kunnen zijn.

Lichamelijk niet aantrekkelijk (genoeg)

Aan het eind van de aflevering komen de stellen samen en spreken ze voor de camera uit of ze elkaar nog een keer willen zien. Zo ook Gus en Jo. De presentator stelt de vraag ‘gaan jullie elkaar na deze date nog ontmoeten?’ En Gus neemt meteen het woord en zegt luid en duidelijk ‘nee’.

Gus vertelt verder: ‘ik voel geen lichamelijke aantrekkingskracht en als ik dat niet heb dan weet ik dat het kansloos is’. Wat hij vervolgens doet is de pil van de afwijzing verzachten door haar op te hemelen. Hij maakt het wel heel bont, alsof hij haar in de uitverkoop doet. Alsof hij een proefrit in een auto gemaakt heeft en tegen de verkoper zegt dat hij de auto niet wil hebben maar… hij zit prima in de lak, er zit een set goede banden onder en de motor loopt als een zonnetje.

Hij zegt: ‘Ze is zo leuk, ze ziet er goed uit, ze heeft een interessante carrière, ze heeft leuke vrienden en een fijne familie’. En Jo, arme Jo. Je ziet haar emotioneel worden, rode vurige vlekken trekken omhoog boven haar prachtige blauwe jurk. Haar gezicht staat strak en ze staat op en beent weg. Natuurlijk is Jo boos en verdrietig.

Voorbij de oppervlakkigheid

Gus zit ondertussen vol verbijstering toe te kijken en heeft geen idee wat hij fout heeft gedaan. Nou, ik weet het wel. Terwijl Jo in de taxi stapt om naar huis te gaan zegt ze precies wat ik denk. Ze zegt ‘ik had zo gehoopt dat deze man voorbij de oppervlakkigheid kon kijken. Maar niet dus.’

Ondertussen zegt Fred (de host van het programma) ‘Ja, dat weten we hè. Als er geen lichamelijke aantrekkingskracht is dan wordt het niks.’ En dan roep ik heel hard tegen de tv: ‘Fout, niet waar, Jo heeft gelijk.’

Ik ben een goede catch

In bovenstaand voorbeeld van Jo en Gus is de man degene die de dodelijke woorden uitspreekt. Maar wij vrouwen kunnen er ook wat van. Zeker als we vinden dat we geslaagd zijn in het leven. Goed bedrijf of functie, een mooi huis, meer dan voldoende te besteden en mooi in de kleding. We doen ons best om heel goed voor de dag te komen en dat verwachten we ook van onze date.

Dus vinden we de foto’s heel belangrijk en serveren we een man al snel af als daar ook maar iets op te zien is wat niet in ons beeld van goede catch past. En dat is jammer. Want je wijst een man af voordat je de kans hebt gekregen om hem te leren kennen. Om zijn hart te voelen en te kijken of er iets moois kan groeien. Of hij wél die man kan zijn die jouw buitenogen-test kan doorstaan.

Mijn missie

Ik zie dit zo vaak fout gaan. We kijken te weinig voorbij de oppervlakkigheid. Dat geldt voor eerste dates of een selectie van dates, waarbij gelijk al gedacht wordt dat dit ‘m niet gaat worden.

Daarom ga ik nu de barricades op.
Nee, het is niet zo dat als er niet direct een klik is dat het dan niks wordt.
Het is niet waar dat als je hem niet wilt zoenen dat dit een teken is.
Nee, het is niet zo dat je iemand gelijk seksueel aantrekkelijk moet vinden.
Het is niet waar dat je per se dolverliefd moet zijn.
Nee, het is niet zo dat als iemand niet of weinig appt dat er dan iets mis is met hem.
Het is heel normaal dat je tijdens je eerste dates nog niet direct het gevoel hebt dat je met iemand wilt zoenen. Ermee wilt vrijen. Niet verliefd bent.

Je bent nog vreemden voor elkaar. En gevoelens hebben tijd nodig om te ontstaan en te groeien. Als je elkaar beter leert kennen en gaat waarderen dan kunnen al deze gevoelens nog komen. Ga voorbij de oppervlakkigheid en geef elkaar echt een kans. Daar wordt de wereld een stuk mooier van.

Mag ik je helpen?

Wil jij vanaf nu je leven mét een leuke man doorbrengen? Alleen voorbij de oppervlakkigheid kijken is niet genoeg we hebben ook inzicht in onszelf nodig. Ik kan je helpen om die gelijkwaardige partner te krijgen. De man van jouw kaliber die precies bij jou past.

Ben je die daadkrachtige ondernemer, directeur of manager en zie je weinig tijd en kans om jouw eindman in je eentje te vinden en wil je graag mijn persoonlijke begeleiding? Dan kun je 1-op-1 met mij aan de slag. Dat is echter niet voor iedereen. Het vraagt een serieuze investering in tijd en geld en ik wil zeker weten dat dit de juiste stap voor jou is op dit moment. Daarom heb ik een vragenlijst voor je die je in kunt vullen. Op basis van je antwoorden hoor je dan zo snel mogelijk of wij samen in gesprek gaan.

Op de liefde!

Carla

PS: Heb je mijn boek Vind Je Eindman al gelezen? Ik hoor regelmatig terug dat vrouwen door het lezen van mijn boek anders zijn gaan daten en daarmee wel hun eindman hebben gevonden.

 

Over Carla Ketelaar

Carla Ketelaar (1963) is relatie-expert en auteur van de bestseller ‘Vind je eindman’. Vanuit haar bedrijf Laatste Liefde leert zij ondernemende, single vrouwen wat nog nodig is om de juiste liefdespartner te ontmoeten. Zo vond ook zij haar eindman Steven. Ze zijn getrouwd en hebben samen zeven kinderen.

Over Carla Ketelaar

Carla Ketelaar (1963) is relatie-expert en auteur van de bestseller ‘Vind je eindman’. Vanuit haar bedrijf Laatste Liefde leert zij ondernemende, single vrouwen wat nog nodig is om de juiste liefdespartner te ontmoeten. Zo vond ook zij haar eindman Steven. Ze zijn getrouwd en hebben samen zeven kinderen.

2 reacties

 1. Laura mei 4, 2022 at 9:48 pm- reageer

  Misschien moet dit artikel naar First Dates gestuurd worden en kunnen de kandidaten ter voorbereiding eea te lezen krijgen van deze site, zodat het voor Nederland een leerzamer programma wordt? Idem voor boer zoekt vrouw…

  • liesbeth mei 6, 2022 at 7:51 am- reageer

   Bedankt voor het compliment Laura en ja, dit zou een heel goed idee zijn. Mijn ‘handen jeuken’ als ik naar dit soort programma’s kijk en ik zie zoveel dingen fout gaan. Wat niet nodig was geweest. Zo jammer.

   Hartelijke groet van Carla

Laat een reactie achter