Waarom ik het altijd over hoogopgeleid heb

Als je me al een tijdje volgt, dan weet je dat ik vaak iets deel over mijn eigen zoektocht en over mijn leven met mijn eindman Steven. Maar waar ik het bijna nooit over heb is over mijn eigen werkende leven. Een heel belangrijk onderdeel zeker voor de hoogopgeleid, zelfstandige, single vrouw die ik jarenlang was.

Mijn zoektocht als ondernemer en in de liefde

Mijn weg als ondernemer en mijn weg in de liefde zijn zo met elkaar verweven en ze lijken zelfs op elkaar. Terwijl het 2 compleet verschillende gebieden zijn. Toch is het niet gek dat beide wegen op elkaar lijken, want er zit 1 constante factor in beide verhalen: ikzelf. Ik vertel je er graag over en dan leg ik meteen uit waarom ik toch iedere keer terugkom op dat ‘onhandige’ woord als ik zeg dat ik met ‘hoogopgeleide’ vrouwen werk.

Als ik kijk naar mezelf dan was ik altijd bezig met de liefde. Of ik was op zoek naar liefde, of ik probeerde het vast te houden of het was weer tijd om het los te laten. Zo ook als ondernemer. Ik was nog maar 27 toen ik als zelfstandig ondernemer begon. Een redelijk impulsieve stap met hoge toppen en diepe dalen. Ik kan na 25 jaar ondernemerschap wel zeggen dat ik zo’n beetje alles heb meegemaakt wat je als ondernemer met personeel kunt meemaken.

Want deze weg ging niet alleen over rozen. En terugkijkend heeft het opbouwen van een bedrijf (project werk) stevige overeenkomsten met mijn zoektocht naar mijn liefde (project man). Beide projecten hebben trouwens ook een aantal ingrediënten nodig om succesvol te worden:

 • Daadkracht
 • Geduld
 • Zelfinzicht
 • Keuzes maken
 • Doorzetten
 • Risico durven lopen
 • Positiviteit

Zo was het in ieder geval voor mij en ik merk dat veel vrouwen waar ik mee werk hierin op mij lijken. Want vrouwen zoals ik hebben hun leven als single echt op de rit. Ze hebben een leuk leven, een fijne sociale kring, een goede carrière en ze wonen leuk. Er gaat heel veel goed, alleen in de liefde wil het niet lukken.

De kracht van een goede werkhouding

Wat is ‘ons’ probleem. ‘We’ zijn zeer zelfstandig en zelfbewust, we werken hard en we regelen het allemaal wel even. Lekker oplossingsgericht. Waar is het probleem en we fixen het wel. Net als ik, toen ik mijn 2 fitnessbedrijven had en daarnaast nog een bedrijf in gezondheidsproducten runde. Ik was verantwoordelijk voor flink wat gezinnen, want ik had 25 mensen op de loonlijst.

Maar helaas, de prijsvechters sloegen toe. Er was niet meer te concurreren met de fitnessbedrijven die lidmaatschappen aanboden voor een habbekrats. Ook toen al stond ik pal achter onze persoonlijke touch maar daarmee was het in deze branche niet meer haalbaar. Ja en wat dan? Net voor een faillissement weg kunnen blijven gelukkig, maar het waren zeer magere jaren en heel veel piekernachten in mijn eentje met veel zorgen over het bedrijf.

Of je trekt de stekker eruit

Op een bepaald moment leek het me het beste om mijn zaken te verkopen en hoewel meerdere signalen op rood stonden zette ik mijn schouders eronder en deed ik er een tandje bij. En het lukte me uiteindelijk om mijn bedrijven te verkopen. Ik wilde het per se en op een vrijdag was het zo ver. De verkoopdocumenten werden ondertekend en de champagnefles ging open. Ik had mijn bedrijf verkocht.

De euforie was van korte duur. In datzelfde weekend werd ik op de vroege zondagmorgen uit bed gebeld met de vraag of ik wist dat mijn zaak in brand stond. En het was een fikse brand in hartje Apeldoorn. De brand kreeg zelfs aandacht van de landelijke pers. Gevolg: de koop ging alsnog niet door.

En door…

Ik moest dus verder en dat heb ik gedaan. Met moeite en zeker in het begin. Het roer moest om want het oude werkte niet meer. De standaard fitness gingen we aanvullen met Yoga en meditatie en allerlei groepslessen voegden we toe aan de programma’s. En het werd een groot succes. Non- liefhebbers van Yoga en meditatie vonden bij mij wel hun plek. ‘Omdat ik niet zweverig was’ zeiden ze nog . Toen mijn bedrijf na 5 jaar weer helemaal up and running was heb ik het alsnog verkocht.

Wat wil ik met bovenstaand verhaal zeggen? Dat ik mijn daadkracht hard nodig had en mijn geduldige kant kon ontwikkelen hier. Gelukkig had ik voldoende zelfinzicht om hulp in te schakelen en in te schatten wat ik aan kon en waar ik het verschil kon maken. En uiteindelijk durfde ik de keus te maken om te gaan voor lichaam én geest. Doorzetten was hier mijn overlever, wat ik een hele moeilijke vond na het afbranden van mijn zaak.

Als hoogopgeleide vrouw heb je specifieke problemen

Als je mijn verhaal leest, herken jij dit dan ook in jezelf:

 • Dat je altijd degene bent met de oplossingen? Omdat jij de leidinggevende bent of de directeur of omdat je zelfstandig ondernemer bent;
 • Je komt snel in actie en regelt alles;
 • Stilstaan is geen optie.

Die energie is fantastisch op zakelijk gebied en het is ook belangrijk want je moet je zaakjes voor elkaar maken. Maar in de liefde is het niet handig.

 • Ik had relaties die niet goed waren maar die ik koste wat het kost wilde behouden. Ik ging er wel aan werken en het fixen;
 • Soms twijfelde ik wel aan relaties omdat ze misschien niet goed voor me waren, maar ja opgeven was geen optie. Ik ging gewoon door, ook bij tegenslag;
 • Ten slotte reageerde ik op verkeerde profielen. Ik toonde meestal zoveel initiatief dat ik niet de zelfstandige mannen aantrok die ik graag wilde maar de ‘bagagedrager mannen’ (je weet wel, die mannen die het heerlijk vinden om bij je achterop de bagagedrager te springen en zich te laten pamperen).

De liefde vraagt om uit je hoofd te komen en naar je hart te gaan. Liefde is circulair terwijl werk lineair is. In je werk ga je van A naar B en als je de juiste stappen zet, dan kom je er. Maar de liefde vraagt om er te zijn, te ontvangen, los te laten en te vertrouwen. Je daadkracht, initiatiefrijkheid komt dus als een boemerang terug als het om de liefde gaat. En dat is wat ik vaak zie bij ‘hoogopgeleide vrouwen’.

Hoogopgeleid is niet het handigste woord, maar het geeft wel aan wat ik bedoel

Geef me een beter woord, want hoogopgeleid is hier niet het meest handige woord. Het maakt een onnodige splitsing maar bij gebrek aan beter geeft het wel weer wat ik bedoel. Het zijn vrouwen die vaak sleutelposities op werkgebied vervullen. Daarmee zijn deze vrouwen niet bijzonder en/of hebben ze ook niet meer recht op het vinden van de liefde. Maar als je de eigenschappen hebt die ik noem, dan heb je een belemmering in het vinden van de liefde.

Je ziet dat het je niet lukt om die fijne man te vinden, maar je weet niet waarom het je niet lukt. En je hebt ook geen idee wat nu precies je probleem is. Wat je probleem is, is je ‘mannen actie-kant’. In je werk gedraag je je met je energie meer als een man met actie, dan als een vrouw. En daarmee stoot je de daadkrachtige mannen juist af. Mannen met ballen zoeken namelijk niet naar een verlengstuk van zichzelf, ze zoeken een vrouw.

Die mannen actie-kant hoeft zeker niet weg maar in de liefde zit het je juist in de weg. En die vrouwen ontvang-kant is er zeker nog in ons. Onze vrouwelijke kant. De verbindende, ontvangende, warme kant. Het is alleen wat onder het stof geraakt. Uit de mottenballen ermee, afstoffen en dan een beetje op pimpen.

Welk probleem heb ik als ‘hoogopgeleide’ vrouw in mijn eigen leven opgelost?

Terug naar mijn carrière. Na een tussenstap van 7 jaar als leidinggevende/directeur van kinderopvangcentra, werd ik toch weer zelfstandig ondernemer. Vanuit mijn therapiepraktijk voor volwassenen met o.a. relatieproblemen kreeg ik van Laura Babeliowsky, mijn toenmalige businesscoach, het advies om me op een hele specifiek groep te richten aan wie ik mijn hulp zou kunnen geven.

De vraag die me daar gesteld werd was: ‘Welk probleem heb je in je eigen leven opgelost?” En daar was ik snel uit. Het probleem in mijn eigen leven wat ik had opgelost was dat ik na 12 jaar single zijn de sleutel had gevonden. Via bewustzijn en praktische tools heb ik mijn liefdespartner gevonden. Eindelijk die lang gekoesterde wens die in vervulling ging.

Zo koos ik voor hoogopgeleide, single vrouw. Zoals ik al eerder zei, misschien niet het meest handige woord. Maar zoekende naar een woord wat de eigenschappen van mijzelf en veel zelfstandige vrouwen omvat. En…… ik sta zeker open voor suggesties wat een beter woord zou zijn.

Als jij je in mijn verhaal herkent dan weet je wat ik bedoel. En dan zie je misschien dat het ook bij jou ook op dit gebied misgaat in de liefde. Omdat ik zelf in exact dezelfde positie heb gezeten, kan ik je helpen om ook deze hobbel te overwinnen. Dat is waar ik goed in ben en daarom zeg ik dat ik graag voor ‘hoogopgeleide’ vrouwen werk.

Want het opzetten van een bedrijf is vergelijkbaar met het vinden van de liefde.

Bepaal:

 • Wie wil ik
 • Wat zoek ik
 • Waar ga ik hem vinden

Als je hulp kunt gebruiken om doelgericht jouw ‘project Man’ aan te vliegen dan ben ik je vrouw.

Op de liefde,
Carla

PS: Denk jij nu ‘oké Carla, kom maar door. Hoe kun jij helpen om mijn eindman te vinden?’ Je kunt op deze website naar het kopje gratis om direct te zien hoe ik je verder kan helpen. Wil je direct kiezen voor mijn persoonlijke hulp, dan kan natuurlijk ook. Klik hier voor de mogelijkheden

Laat een reactie achter