Hoezo de hond mee naar de eerste date?

Als je mijn artikelen al langer leest, dan weet je dat ik regelmatig de inbreng van vrouwen gebruik om vraagstukken over daten uit te leggen. Zo heb ik vandaag de vraag van Marie-Joke. Zij heeft contact met een leuke man die meteen al in zijn profieltekst aangeeft dat hij dol is op zijn hond. Geen probleem voor Marie-Joke, maar als hij bij het maken van de allereerste afspraak al vraagt of zijn hondje ook mee mag, slaat de twijfel toe. Is dit een teken? Een teken dat dit hondje op de eerste plaats komt en dat zij altijd tweede viool zal spelen? Haar vraag aan mij: “Heeft het wel zin om deze afspraak door te laten gaan, als ik nu al bang ben dat ik het nooit ga winnen van een hond?”

Mijn advies

Mijn advies is dat Marie-Joke de afspraak WEL door laat gaan. De aanname dat je altijd op de tweede plek zal komen, is een voorbarige. We weten niet waarom hij zijn hond wil meenemen. Is ie net geopereerd en kan de hond niet alleen blijven? Is de eigenaar slechtziend? Is de hond anders te lang alleen thuis? Het kan van alles zijn wat het rechtvaardigt om de hond mee te nemen. Dit is de ene kant van het verhaal.

De alleenstaandenstand

Maar wat ik een belangrijker en veel interessanter deel van dit verhaal vind is dat we allemaal, op het moment dat we starten met het daten, nog in de alleenstaandenstand staan. Dan hebben we nog gewoontes en patronen waar niemand last van heeft en waar we zelf blij van worden. Een voorbeeld is een druk leven hebben. Als je alleenstaand bent heb je vaak automatisch een druk leven. Alleen al praktisch gezien omdat alles op één persoon neer komt in plaats van op twee. Je hebt het misschien druk met je kinderen of je huisdieren, je hebt je werk wat vaak fulltime is. En je creëert ook een actief sociaal leven met familie en vrienden omdat alleen thuis zitten je niet altijd vrolijk maakt en je blij wordt van contacten met anderen.

En dan besluit je om te daten. Als je weer gaat daten, is je leven niet van de ene op de andere dag ineens helemaal anders. Je gaat niet op voorhand al van alles veranderen in je leven omdat er misschien iemand bij komt. Je leven wordt niet in een keer rustig. Dat ontstaat vanuit een behoefte van meer samen willen zijn. Dan besluit je om dat clubje – wat wel leuk was maar best gemist kan worden – op te geven. Dat doet geen pijn want er iets anders voor in de plaats gekomen. Namelijk je lief waar je graag tijd mee doorbrengt.

Te druk voor een relatie

Ik hoor mannen en vrouwen regelmatig zeggen: ‘Hij of zij is veel te druk voor een relatie’ en haken vervolgens af. Maar geef jezelf en de ander tijd om langzaam in elkaars leven in te ritsen. Geef elkaar een kans om langzaamaan een positie in te nemen in elkaars leven.

Mijn ervaring is dat het zeker 3 à 4 maanden duurt om op elkaars levens af te stemmen, in te ritsen. En nee, dan heb ik het nog niet over samenwonen of trouwen. Ik heb het dan over naar elkaar toegroeien en ontdekken dat die man of vrouw die ene speciale in jouw leven is.

In het begin staan de agenda’s nog vol met afspraken die al gemaakt zijn voor je elkaar kende. In het begin, voor het gevoel er helemaal is, heb je vaak nog andere prioriteiten. Bijvoorbeeld je hond, je kat, je werk, dat clubje of die vakantie met je vrienden. Misschien zelfs je auto. Het heeft gewoon tijd nodig, maar als je een goed gevoel hebt bij elkaar, dan komen jullie agenda’s na enige tijd als vanzelf naast elkaar te liggen. En dan speel je niet meer tweede viool, maar ben je glansrijk eerste.

Geef het een kans

Het enige dat je hoeft te doen is de ander en jezelf een kans geven. Een kans om elkaar te ontmoeten en te leren kennen. Ben je direct al kritisch op de gewoontes van een ander dan kom je zelden verder dan de eerste afspraak. Als je aan het begin start met ‘Hoezo een hond?’ of ‘Gaat de afspraak niet door vanwege een kat?!’ dan wordt het niks. Accepteer dat jouw potentiële eindman nog even andere prioriteiten heeft. Op het moment van het allereerste contact is dat niet meer dan logisch. De huisdieren zijn tot steun en jij bent nog een onbekende voor die ander. Je moet die plek nog gaan krijgen. Dat komt vanzelf, als jullie elkaars liefde zijn en als je het tijd geeft. Marie-Joke volgde gelukkig het advies op en heeft nu haar 3de afspraak met de man en zijn hondje.

Wil je nog meer weten over daten met succes?

Ben je klaar met dat alleen zijn en wil je nu eindelijk je eindman vinden? Dan heb ik een mooie boek voor je. Daarbij stuur ik je meteen een gratis moodboard toe. Dit moodboard is de eerste stap om jouw eindman naar je toe te halen en zorgt ervoor dat je die ene versneld gaat vinden. Extra tip: mijn boek is natuurlijk ook heel geschikt om aan iemand cadeau te geven.

Bekijk hier het boek ‘Vind je Eindman’

Hartelijke groet,
Carla

Laat een reactie achter