Hoe weet ik nu of het een goede man voor mij is?

Hoe weet ik nu of dit een goede man voor mij is? Waar moet ik precies op letten bij een nieuwe liefde als ik niet in dezelfde oude valkuilen wil stappen? Hoe weet ik nu of dit een man is die ook voor lange tijd bij mij past? Hoe weet ik zeker dat dit niet weer een ‘foute’ man is?
Ik ga je hierbij helpen omdat dit je kans op een gelijkwaardige, liefdevolle relatie zeer sterk verhoogt.

Bestaat té kritisch zijn?

De ‘ja maar jij bent ook zó kritisch!’ uitdrukking komt jou vast niet onbekend voor. En als jij dit hoort zal het bijna zeker van je naasten zijn die weten van jouw relatiewens en jouw zoektocht. En hoewel ze waarschijnlijk een punt hebben is het de halve waarheid. Zij nemen iets waar in jouw verhaal waarvan zij wel aanvoelen: ‘Ja maar daar gaat het niet alleen om’ of ‘daar gaat het niet écht over’. Ik ga je precies uit de doeken doen wat je familie en je vriendinnen zeer waarschijnlijk bedoelen maar je nog niet echt duidelijk hebben kunnen maken.

De vraag is niet of je té kritisch bent maar waarop je kritisch bent

Wees kritisch op wat er werkelijk toe doet in een relatie.
En laat dat nu ook het lastigste zijn om te ontdekken. Wat is dat dan? Wat doet er echt toe? Voor een helder inzicht maak ik een duidelijk onderscheid tussen waar je je zeker druk over moet maken en wat je echt naast je neer kunt leggen.
Concentreer je op de karaktereigenschappen en niet op de persoonlijkheidskenmerken. Wat is het verschil?

De grootste fout van de meeste singles

De grootste fout die de meeste singles maken is dat ze té kritisch zijn op de persoonlijkheidskenmerken en te weinig kritisch zijn op de karaktereigenschappen.
Wat is het verschil dan precies?
Persoonlijkheidskenmerken
zitten meer in de buitenrand van iemands persoon en vooral in wat hij doet. Denk daarbij aan lichaamsbouw, hobby’s, uiterlijk, aantrekkelijkheid, kleding, opleiding, woonplaats, geloof of spiritualiteit, gezond etend, al dan niet romantisch, al dan niet een schoon en gezellig huis hebbend enz enz. En hoewel dit allemaal heel belangrijk en echt noodzakelijk lijkt, gaat het hier toch niet om. Het zijn de dingen die niet wezenlijk relevant zijn voor een relatie en die meestal bespreekbaar en veranderbaar zijn.
Karaktereigenschappen zijn heel relevant voor een relatie. Karakter gaat over wie je bent, over zijn. Daar valt vaak nog wel in te groeien maar daar is over het algemeen weinig aan te veranderen. Dit gaat over het hart. Zoek je in de eerste plaats iemand met een goed hart. Ik durf met al mijn ervaring ondertussen te stellen dat door het ontbreken van één van deze zes noodzakelijk eigenschappen iedere relatie vroeg of laat stukloopt of ongelijkwaardig wordt op precies die ontbrekende eigenschap.
Beiden zijn zeker belangrijk. Alleen is de valkuil voor veel vrouwen én mannen die ik spreek, dat ze te vroeg in de ontmoetingen selecteren op de persoonlijkheidskenmerken. En daardoor vaak te weinig letten op de karaktereigenschappen.

Als hij er maar aan voldoet

En de noodzaak van deze eigenschappen geldt natuurlijk voor beiden in de relatie.
Niet alleen voor de man die je zoekt. Ik wil je dan ook van harte uitnodigen om deze meetlat eerst langs jezelf te houden voor je het op een ander toepast. Want van iets wat in jezelf ontbreekt of nog niet voldoende ontwikkeld is mag je niet van een ander verwachten dat in jouw leven te brengen. We zijn verantwoordelijk voor ons eigen leven. We kunnen elkaar wel aanvullen maar dat is iets anders.

En wat zijn dan die zes noodzakelijke karaktereigenschappen?

De eigenschappen die nodig zijn om een gelijkwaardige en stabiele liefdesrelatie op te kunnen bouwen? Ik zet ze hieronder voor je op een rijtje:

  1. Zelfreflectie
  2. Emotionele openheid
  3. Integriteit
  4. Volwassenheid en verantwoordelijkheid
  5. Zelfvertrouwen
  6. Positieve levenshouding

Ik deel deze waardevolle informatie heel graag. Telkens weer zie ik hoe belangrijk en life-changing dit inzicht is over waar wél en waar niet kritisch op te zijn. In dit artikel licht ik de 6 eigenschappen toe en vertel ik hoe je die eigenschappen kunt herkennen.

Dus, waarop je kritisch MOET zijn:

1. Zelfreflectie

Deze eerste eigenschap vraagt een bepaalde bereidheid tot persoonlijke ontwikkeling. Het is een eigenschap die bij de gemiddelde volwassene aanwezig is. Het vraagt of je kunt terugkijken naar iets wat gebeurd is. Dat je bewust bent hoe bepaald gedrag van jezelf op de ander overkomt.

Kun je bijvoorbeeld terugkijken op zaken in je leven waarbij je je realiseert: dat had ik anders of beter kunnen doen? Of daar ben ik niet trots op? Of iets waar je juist heel trots op bent? Maak je wel eens excuses aan een ander? Ben je bereid iets nieuws te ontdekken of te bespreken als het over gevoelens gaat? Een gezonde relatie en ieder contact vraagt om reflectie momenten van beide partijen.

Het gesprek aangaan over voorvallen of gevoelens. Bijvoorbeeld: ‘wat gebeurde er dat we plotseling ruzie kregen?’, of de ander uitnodigen gevoelens te delen: ‘wat maakt je emotioneel als het over mijn kinderen gaat?’ Gevoelens uitwisselen en daarbij je eigen aandeel kunnen zien, is bereidheid om je verder te ontwikkelen en op jezelf te kunnen reflecteren.

2. Emotionele openheid

Ben je bereid en in staat om iets van wat zich binnenin je afspeelt te delen met een ander? Deel jij je gevoelens, je gedachten of je wensen weleens met een ander? En als iemand jou een gevoelsvraag stelt, kun je daar wat mee of klap je dicht? Bijvoorbeeld: ‘Is er iets waar jij heel blij van wordt op je werk?’ Of ‘Waar geniet jij van?’ De karaktertrek emotionele openheid is belangrijk om verbinding met de ander te kunnen voelen. Als het niet over je belevingen, gevoelens etc. kan gaan, wordt de relatie oppervlakkig. Dan heb je het over een verstandshuwelijk. De gesprekken gaan dan alleen nog maar over praktische zaken, voorvallen, andere mensen, discussies. Allemaal interessant, maar weinig verbindend vanuit het hart.

Hartsverbinding is noodzakelijk voor een langdurende en gelijkwaardige relatie. Als je daartoe in staat bent, word je een stuk gelukkiger.

3. Integriteit

Dit gaat over eerlijk en oprecht zijn en niet omkoopbaar. Ben je betrouwbaar? Doe je wat je zegt en zeg je wat je doet? Heb je geen verborgen agenda? Zijn je emoties echt?
In een relatie is integriteit noodzakelijk, omdat je dan pas veilig je hart kunt openen, wetende dat de ander je gevoelens niet zal beschamen of beschadigen. Zonder dit kun je nooit echt kwetsbaar zijn. Iets wat voor een gelijkwaardige relatie wel nodig is.

4. Volwassenheid en verantwoordelijkheid

Heb je een aangenaam leven voor jezelf gecreëerd waarin je plek hebt voor je eventuele kinderen of de kinderen van je toekomstige partner? Sta je voor wat je belangrijk vindt en houd jij je aan je afspraken? Neem je verantwoordelijkheid in je leven? Voor jezelf, de invulling van je eigen leven en het leven samen.

Zo hoorde ik een paar weken geleden een verhaal van Annet. Zij had na jaren daten een lieve partner gevonden via een datingsite. Hoewel het intense contact tussen hem en zijn ouders haar wel opviel vond ze niet dat ze daarover kon oordelen omdat zij zelf nogal problematische ouders had. Ze genoot ervan om bij haar schoonouders te zijn. Wel merkte ze steeds vaker dat haar vriend de mening van zijn ouders belangrijker vond dan die van haar. De druppel was voor Annet dat hij de beslissing om een nieuw huis te kopen terugdraaide, omdat zijn vader het geen verstandige beslissing vond. Helaas zag haar partner zelf het probleem niet maar voor Annet was dit onoverkomelijk en ze heeft uiteindelijk de relatie verbroken.

5. Zelfvertrouwen

Voel je je grotendeels tevreden over jezelf? Ervaar je enkele dingen in jezelf waar je niet blij mee bent, maar leef je daar prima mee? Kun je de ander waarderen om wie hij/zij is? Kun je bij de ander voelen dat hij ook een soort basistevredenheid heeft? Een tien scoren op zelfvertrouwen hoeft echt niet en dat geldt ook voor de ander. We zijn mensen en hebben natuurlijk onze onzekerheden. Maar aan de basis sta je er en zoek je iemand die dat ook heeft.

Mieke’s ex-partner was erg onzeker. Zo onzeker dat hij niet op een baan durfde te solliciteren. Zij deed dat dan voor hem, belde naar het bedrijf voor meer informatie en sprak hem moed in. Maar de baan kreeg hij helaas niet. Mieke heeft alles geprobeerd om hem zijn zaakjes zelf te laten regelen, maar het bleek er echt niet in te zitten. Ze kon er op den duur niet meer tegen en ze zijn als goede vrienden uit elkaar gegaan.

6. Positieve levenshouding

Dat staat voor zin hebben in het leven. De wereld vanuit de positieve kant bekijken. We weten allemaal dat het leven niet altijd makkelijk is. Maar het is niet het lijden dat ons het meest in de negativiteit brengt, maar onze houding ten opzichte van dat lijden. Het gaat erom hoe je met tegenslag en negativiteit omgaat. Is jouw glas halfvol of halfleeg? Ga je erin mee, laat je je makkelijk meeslepen met de negatieve stroom? Of weet jij jezelf te herpakken en er iets positiefs uit te halen?
Als jij met een positieve houding in het leven staat, verlang je dat waarschijnlijk ook van je partner. Je relatie raakt vroeg of laat uit balans als de een altijd positief is en de ander snel naar de negatieve kant overhelt.

Klagen, veel klagen, dat doet de partner van Janneke. Niks is goed en wat Janneke ook zegt of doet, het lijkt gewoon niet bij hem binnen te komen. Altijd maar de kar trekken valt haar zwaar. Zij zou ook zo graag eens bemoedigd worden maar dat zit er niet in. Of hij het niet wil of niet kan weet ze niet maar ze voelt dat ze er steeds meer in meegetrokken wordt en dat ze zelf ook negatiever wordt. Ze weet niet hoelang ze dit nog volhoudt maar wat ze wel weet is dat dit niet de bedoeling kan zijn van een relatie.

Dus JA wees kritisch

Deze zes karaktereigenschappen heeft een mens minimaal nodig om een volwassen, liefdevolle en stabiele relatie op te bouwen. Geluk is namelijk niet wat een relatie tot een succes maakt, maar het kiezen van de juiste persoon.
Dus wees vooral kritisch ten aanzien van bovenstaande zes punten. Ook als je daardoor langer alleen blijft. Focus in je zoektocht op de karaktereigenschappen en laat de persoonlijkheidskenmerken maar even voor wat ze zijn. Dat komt later vanzelf. Als het op de belangrijkste innerlijke punten klikt tussen jullie, is alles in die buitenring minder relevant.
Deze waardevolle informatie deel ik heel graag omdat ik dagelijks zie hoeveel mooie relaties er ontstaan door verandering van mindset, door een andere bril op te zetten.

Goede man voor mij?

Binnenkort vertel ik je wat jij kunt doen om dit te gaan herkennen in profielteksten en afspraken, in het webinar: Hoe je in 5 stappen jouw eindman vindt. Je kunt hier ook je eigen vragen kwijt.

Je kunt het webinar gewoon thuis volgen, het kost je niets. Je hebt alleen een scherm en internet nodig. En… je moet er echt zin in hebben je zoektocht af te sluiten en je lief te ontmoeten.

Dit webinar geef ik op meerdere momenten: klik hier om je in te schrijven

Zie ik je daar?

Op een mooie liefde.

Hartelijke groet,
Carla

Over Carla Ketelaar

Carla Ketelaar (1963) is relatie-expert en auteur van de bestseller ‘Vind je eindman’. Vanuit haar bedrijf Laatste Liefde leert zij ondernemende, single vrouwen wat nog nodig is om de juiste liefdespartner te ontmoeten. Zo vond ook zij haar eindman Steven. Ze zijn getrouwd en hebben samen zeven kinderen.

Over Carla Ketelaar

Carla Ketelaar (1963) is relatie-expert en auteur van de bestseller ‘Vind je eindman’. Vanuit haar bedrijf Laatste Liefde leert zij ondernemende, single vrouwen wat nog nodig is om de juiste liefdespartner te ontmoeten. Zo vond ook zij haar eindman Steven. Ze zijn getrouwd en hebben samen zeven kinderen.

Laat een reactie achter