Hoe mijn worsteling jou kan helpen bij het vinden van de liefde

Tegenwoordig noem ik mezelf liefdesexpert. Maar dat ben ik zeker niet altijd geweest. Verre van dat zelfs. Sterker nog: ik heb jarenlang een hulpverleningspraktijk gehad voor volwassenen én ik was zelf al 12 jaar alleen en (af en toe) behoorlijk wanhopig op zoek naar die ene om mijn leven mee te delen. Toen ik nadacht over wat ik specifiek wilde met mijn praktijk stelde iemand mij de vraag welk probleem ik in mijn eigen leven had opgelost. En toen wist ik het meteen. Want na 12 jaar was het me eindelijk met heel veel vallen en opstaan gelukt om mijn eindman te vinden en ik wíst ook direct dat ik daar andere vrouwen mee kon helpen.

 

Ik ben geworden wie ik zelf zo gemist heb

Ik was zelf hulpverlener, maar ik kon geen gepaste hulp vinden voor mijn probleem, want ik had natuurlijk een beetje een raar probleem. Het is niet echt een probleem waar je bijvoorbeeld even voor naar de psycholoog gaat. Die ziet je al komen. ‘Wat is er aan de hand?’ ‘Nou, ik kan geen man vinden.’ En zelfs al geeft een psycholoog je inzicht en weet je waar het aan schort, dan heb je nog steeds je man niet gevonden, dat is weer een stap verder. Mijn ervaring is dat er tussen weten wat er aan de hand is en de eindman vinden nog wel een vierbaansweg ligt. Een soort van gapend gat tussen weten waardoor het komt en het wel anders willen maar niet weten hoe.

Welke vrouwen wilde ik dan helpen?

De vrouwen die ik nu kan helpen, hebben hun leven prima op orde. Leuk werk, lieve vrienden en een goed sociaal leven. Alles is goed, echt waar. Maar wat maar niet wil lukken is de liefde en deze vrouwen snappen het zelf ook niet waarom het niet lukt. Waarom het anderen wel lijkt te lukken en bij hen niet. Ze krijgen zelf niet helder wat ze dan precies fout doen. Dit was precies wat ik ook had. Wat was er mis met mij? Ik was een leuke vrouw en toch was ik alleen. Daar heb ik echt veel last van gehad. En ik werd er heel onzeker van, want ik zag het ook als persoonlijk falen.

Afkicken van het vinden van de liefde

Het alleen zijn na de scheiding was voor mij een schraal stuk in mijn leven. Ja, ik had het zeker weer leuk en goed, maar er was ook altijd iets níét. En ik had het er maar druk mee. Overal waar ik kwam stond mijn radar aan. Was hier misschien een leuke man?

Toen ik eenmaal met Steven was, moest ik hier echt van afkicken. Ik hield heerlijk veel tijd over. Voor mijn kinderen, mijn werk en mijn vriendinnen. Mijn mannenradar mocht uit, want ik had de mijne gevonden.

Welke stappen heb ik genomen?

Ik merkte bij mezelf dat het vinden van de liefde in fases gaat. Eerst zoek je het bij de ander. Voor mij was dat simpel. Datingsites zijn stom en alle mannen zijn losers. En er zijn helemaal geen leuke mannen en alle leuke mannen zijn al bezet was een goede tweede.

Maar op een bepaald moment besefte ik dat dit me niet verder hielp. Dat ik misschien naar mezelf moest kijken. Ik kon blijven kijken naar de mannen en wat ze niet goed deden in mijn ogen. Maar ja dat is de buitenwereld en die is niet te veranderen. Ik kon alleen bij mezelf blijven. Wat kan ik anders doen? Welke keuze maak ik? Dat begint al bij anders kijken.

Daten met handrem erop

Wat ik ook merkte was dat ik aan het daten was met de handrem erop. Ik zei dat ik een relatie wilde. Ik deed er ook keurig de acties voor om een man te vinden en heb bijvoorbeeld verschillende datingsites uitgeprobeerd. En ik zei ook tegen vriendinnen dat ik zoekende was. De bovenstroom (naar buiten toe) was dus goed.

Maar de onderstroom is anders. Ondertussen was ik namelijk heel druk met laten zien dat ik een goed leven had. Dat ik het heel goed alleen kon. En ik had angst om me te binden. Dus als ik een geschikte man ontmoette dan vond ik hem al snel saai. Het perfecte excuus om er een eind aan te breien. Dat soort gedachtes is vaak een blinde vlek en het was ook mijn blinde vlek. Net als bijvoorbeeld dat je nog te veel aan je ex denkt om een nieuwe relatie aan te gaan.

Nee, je hoeft niet af te zijn

Ondertussen staat er trouwens 1 ding als een paal boven water. Je hoeft niet eerst 100% ‘af’ te zijn. Daar kon ik vroeger zo gefrustreerd over raken. Dan zat ik op een feestje en dan vroeg iemand ‘en hoe is het met de liefde’. Met schaamte vertelde ik dan soms mijn verhaal en wat hoorde ik dan ‘ja, maar je moet eerst van jezelf houden voordat je een partner kunt vinden’. On-zin! Ik was al gelukkig of in ieder geval heel tevreden met mijn leven en ik hoefde echt niet eerst in therapie. En jij ook niet.

Wat wel belangrijk is: toets of je er echt klaar voor bent. Dat kan al heel simpel door hier de ‘ben-ik-klaar-voor-de-liefde’-test te doen. En maak liefde belangrijk in je leven, ga aan de slag om de liefde te vinden. Hij belt niet aan. Steek er tijd en moeite in. Liefde is het belangrijkste in het leven maar het krijgt meestal niet de meeste of zelfs geen tijd. De auto, het huis en de kinderen gaan meestal voor. En omdat het niet veel tijd mag kosten frutselen we op een datingsite in een uurtje een profieltekst in elkaar, we gooien er een paar vakantiekiekjes bij en gaan. Dat is toch best gek voor iets heel belangrijks in je leven. De liefde is van wezenlijk belang voor je leven, dus maak er een project van, Project Man.

Laatste uitdaging, de schaamte

Datingsites, dat vond ik echt te sneu voor woorden. Ik wilde hem spontaan ontmoeten en dat hoor ik van veel vrouwen. Maar ik kwam ze niet tegen, mannen die alleen waren. Naast enkele mannelijke vrienden bestond mijn wereld voornamelijk uit vrouwen. Moeders op het schoolplein, yoga, vriendinnen. Weinig mannen in het vizier. Laat staan leuke vrijgezelle mannen. En dan kun je natuurlijk actief gaan zoeken, maar het werkt het beste om je te laten vinden. Je zult dan wel zelf zichtbaar moeten worden en dat lukt heel goed in het grootste internetcafé met singles. Hoe makkelijk wil je het hebben, maar dan moet je je wel over je schaamte en schroom heen zetten.

Ik zeg nu zelf ‘ik ben 12 jaar alleen geweest en als ik eerder actie had ondernomen had ik dat zeker met de helft kunnen bekorten’. Het is mijn missie om vrouwen die graag een liefdesrelatie willen te helpen om de periode van vrijgezel zijn zo kort mogelijk te maken. Want als je niet aan de slag gaat dan kost je dat kostbare jaren. Jaren die je ook samen had kunnen doorbrengen.

Wil je leren waar je wel op moet letten bij het vinden van je eindman? Dan heb ik 3 opties voor je:

  • Meld je aan voor mijn gratis online webinar ‘Hoe je in 5 stappen jouw eindman vindt’. De volgende is op maandag 10 mei (schrijf je hier in).
  • Luister mijn podcasts, het zijn er inmiddels al 16. Daarin deel ik mijn meest inspirerende verhalen en geef ik mijn beste tips.
  • Lees mijn boek ‘Vind Je Eindman’. In dit boek deel ik al mijn tips en adviezen en kun je meteen zelf aan de slag om jouw eindman te vinden.

Ik help je graag.

Op naar de liefde,
Carla

Laat een reactie achter