Hoe het komt dat je moe wordt van het daten (en wat je er aan kunt doen)

Hoe verlies je minder tijd en energie?

Wat ik veel lees in de verhalen van vrouwen én mannen is dat ze veel tijd en energie investeren om die nieuwe partner te vinden. Hartstikke goed natuurlijk, want een liefdespartner vinden gaat vaak niet vanzelf. Maar je kunt ook overdrijven. Lees bijvoorbeeld het verhaal van Jeannette.

Jeannette, die nu vijf jaar op zoek is naar een liefhebbende partner, is een vlotte dame die het innerlijk besluit heeft genomen om er helemaal voor te gaan. Ze stond zo ongeveer te juichen om ‘project man’ aan te gaan. Na een maand hing ze huilend aan de telefoon. Ze voelde zich moe, energieloos en twijfelde of ze wel door zou gaan met ‘project man’ dat ze eerst zo vol enthousiasme aanvloog.

De tijd nemen

Wat is er gebeurd met Jeannette en wat zie ik veel vrouwen doen? Veel te veel tijd en energie besteden aan het daten. ’Ja, maar ik moest er toch voor gaan?’ hoor ik dan. Ja, dat klopt. Je moet er zeker voor gaan, er vertrouwen in hebben dat het gaat lukken. En het is mogelijk! Maar het is niet handig om je energie weg te geven, zodat het daten je uiteindelijk tegen gaat staan. Door je energie goed te verdelen tijdens elke stap in het daten, houd je het voor jezelf leuk én ben je bezig met essentiële zaken die ergens toe leiden.

Mijn ervaring is dat een nieuwe partner vinden je maximaal 20 minuten per dag mag kosten. Alles daarboven is energieverspilling.

Energievreters

Wat zijn nou die energievreters? Misschien herken je er een paar:

  • Wachten op een reactie nadat je een appje/chat/like stuurde. Herken je dit? Lees dan nog even mijn artikel over appen. Tip: stuur een app en laat het los. Hij reageert of reageert niet, hij neemt en krijgt de tijd. Als hij niet reageert, dan is hij waarschijnlijk niet geïnteresseerd. Ga na enkele dagen zelf verder met het sturen van contactverzoeken. Wacht niet, ga iets leuks plannen met vriendinnen, verwen jezelf.
  • Nog voor de eerste date je zorgen maken over zijn verleden. Online is veel informatie te vinden over je nieuwe date. Het is beter om dit vooraf niet te bekijken. Waarom? Doordat je voor de eerste date foto’s en informatie bekijkt op social media, vorm je je al een beeld. En dat staat een open ontmoeting in de weg. Het kost te veel energie om je daar druk over te maken. Herken je dit? ‘Hij ziet er niet leuk uit op die foto’, ‘Hij post berichten aan andere vrouwen’, ‘Hij lijkt geen werk te hebben’, etc. Sta open voor die eerste ontmoeting zonder te veel voorinformatie.
  • Eindeloos mailen/chatten/appen. Als je weken mailt, chat of appt met een man, dan lijkt dit een goede strategie om iemand beter te leren kennen. Je deelt persoonlijke onderwerpen lekker veilig via het scherm. En het is ook spannend. Het ‘You’ve got mail’ gevoel. Door al die berichtjes heb je al zoveel gedeeld, heb je een beeld gevormd en dan kan het alleen maar tegenvallen. We vormen onbewust ons beeld richting onze wensen en ideaalbeeld. Mijn advies is dan ook om te stoppen om al die energie en tijd in digitaal contact te investeren. Maak kort contact en probeer een live afspraak te plannen. Want wie kan nog voldoen aan verwachtingen die via deze prachtig geschreven berichten zijn geschapen?
  • Wachten op zijn initiatief voor een vervolgdate. Lastig hè dames? Ik lees veel over ‘op je handen zitten’. Vrouwen neigen naar het snel nemen van initiatief, terwijl we eigenlijk diep in ons hart een partner wensen die de leiding neemt. In onze maatschappij leren we om assertief te zijn en onze plek in te nemen. En dat kan heel goed zijn. Maar… tijdens de aanvliegroute naar een nieuwe, stabiele relatie die gelijkwaardig en in balans is, is het juist goed om achterover te leunen. Hiermee geef je de vrouwelijke energie ruimte. En je geeft de ander kans om met een initiatief te komen. Je kent mijn verhaal toch wel hoelang ik heb moeten wachten totdat mijn man contact opnam voor een vervolgdate: 10 hele dagen. Mijn tip: ga na vier dagen van radiostilte gewoon verder met het sturen van contactverzoeken. Ga uit de wachtstand en daarmee uit je irritatie van ‘niets van hem horen’. Laat het los, meld niet dat je het contact verbreekt, er hoeft niets afgerond te worden. Als hij verder wil, laat hij het horen. Je hoeft er niet achteraan te jagen of te zorgen en je bent niet verantwoordelijk voor zijn welzijn.

Energiegevers

Je herkent vast wel een paar energieslurpers die ik hierboven schetste. Deze energievreters versterken vaak de twijfel over onszelf of we wel leuk genoeg zijn voor de ander en of we wat fout doen. Als je aan het wachten bent op reacties van mannen is het goed om je zelfvertrouwen op te krikken of op peil te houden. Daarom wil ik je graag een paar tips geven om je energieniveau te bewaken. Wees je er bewust van dat daten energie kost en dat je dit dus mag doseren.

Mijn top 3 tips om jezelf met energie te blijven voeden:

  1. Bewegen (wandelen, zwemmen, schaatsen) helpt om uit je hoofd te raken.
  2. Geniet van kleine dingen. De zon die opkomt, het besneeuwde landschap, je kind die je belt, een onverwacht gesprek in de trein. Schrijf aan het eind van de dag 3 positieve ervaringen op, zo blijf je er meer bij dat er positieve dingen zijn.
  3. Maak gezond eten klaar. Kies eens een nieuw recept uit en nodig een vriendin uit om dit samen te eten.

Hou vol en zorg goed voor jezelf en op naar de liefde.

Hartelijke groet,
Carla

PS: Wil je meer tips blijven ontvangen? Schrijf je hier in voor mijn artikelen.

Laat een reactie achter