Hoe herken je nu of de ander echt geschikt voor je is?
Zoals ik in Deel 1 en Deel 2 (twee vorige artikelen) vertelde, is het juist heel belangrijk om wél kritisch te zijn op je toekomstige partner. Dit in tegenstelling tot de opmerking die je als zelfstandige, single vrouw waarschijnlijk regelmatig hoort: ’Ja, maar jij bent ook zo kritisch!’ Vrij vertaald wordt er eigenlijk gezegd: dat jij zo kritisch bent, is de reden dat je nog geen man hebt.

Dit is gelukkig maar de halve waarheid over kritisch zijn
De vraag is niet of je  kritisch bent maar waarover je kritisch bent.
Wees kritisch op wat er werkelijk toe doet in een relatie.
En laat dat nu ook het lastigste zijn om te ontdekken. Wat is dat dan? Wat doet er echt toe? Voor een helder inzicht maak ik een duidelijk onderscheid tussen waar je je zeker druk over moet maken en wat je echt naast je neer kunt leggen.
Maak je zeker druk over de karaktereigenschappen en niet over de persoonlijkheidskenmerken. Wat is het verschil? Dat leg ik je precies uit in mijn vorige artikelen deel 1 en deel 2.

Nogmaals de zes noodzakelijke karaktereigenschappen die nodig zijn om een gelijkwaardige en stabiele liefdesrelatie op te kunnen bouwen:

  1. Zelfreflectie
  2. Emotionele openheid
  3. Integriteit
  4. Volwassenheid en verantwoordelijkheid
  5. Zelfvertrouwen
  6. Positieve levenshouding

In deel 1 en deel 2 heb ik de eerste 3 eigenschappen toegelicht.
Nu verder met de laatste 3. Volwassenheid/verantwoordelijkheid, zelfvertrouwen en een positieve levenshouding

En ik spreek je als lezer direct aan op deze eigenschappen. Uiteraard willen we weten of de ander, onze potentiële partner, deze eigenschappen heeft, maar laten we bij onszelf beginnen.

4. Volwassenheid en verantwoordelijkheid
Heb je een aangenaam leven voor jezelf gecreëerd waarin je plek hebt voor je eventuele kinderen of de kinderen van je toekomstige partner? Sta je voor wat je belangrijk vindt en houd jij je aan je afspraken? Neem je verantwoordelijkheid in je leven? Voor jezelf, de invulling van je eigen leven en het leven samen.

Zo hoorde ik een paar weken geleden een verhaal van Annet. Zij had na jaren daten een lieve partner gevonden via een datingsite. Hoewel het intense contact tussen hem en zijn ouders haar wel opviel vond ze niet dat ze daarover kon oordelen omdat zij zelf nogal problematische ouders had. Ze genoot ervan om bij haar schoonouders te zijn. Wel merkte ze steeds vaker dat haar vriend de mening van zijn ouders belangrijker vond dan die van haar. De druppel was voor Annet dat hij de beslissing om een nieuw huis te kopen terugdraaide, omdat zijn vader het geen verstandige beslissing vond. Helaas zag haar partner zelf het probleem niet maar voor Annet was dit onoverkomelijk en ze heeft uiteindelijk de relatie verbroken.

5. Zelfvertrouwen
Voel je je grotendeels tevreden over jezelf? Ervaar je enkele dingen in jezelf waar je niet blij mee bent, maar leef je daar prima mee? Kun je de ander waarderen om wie hij/zij is? Kun je bij de ander voelen dat hij ook een soort basistevredenheid heeft? Een tien scoren op zelfvertrouwen hoeft echt niet en dat geldt ook voor de ander. We zijn mensen en hebben natuurlijk onze onzekerheden. Maar aan de basis sta je er en zoek je iemand die dat ook heeft.

Mieke’s ex-partner was erg onzeker. Zo onzeker dat hij niet op een baan durfde te solliciteren. Zij deed dat dan voor hem, belde naar het bedrijf voor meer informatie en sprak hem moed in. Maar de baan kreeg hij helaas niet. Mieke heeft alles geprobeerd om hem zijn zaakjes zelf te laten regelen, maar het bleek er echt niet in te zitten. Ze kon er op den duur niet meer tegen en ze zijn als goede vrienden uit elkaar gegaan.

6. Positieve levenshouding
Dat staat voor zin hebben in het leven. De wereld vanuit de positieve kant bekijken. We weten allemaal dat het leven niet altijd makkelijk is. Maar het is niet het lijden dat ons het meest in de negativiteit brengt, maar onze houding ten opzichte van dat lijden. Het gaat erom hoe je met tegenslag en negativiteit omgaat. Is jouw glas halfvol of halfleeg? Ga je erin mee, laat je je makkelijk meeslepen met de negatieve stroom? Of weet jij jezelf te herpakken en er iets positiefs uit te halen?
Als jij met een positieve houding in het leven staat, verlang je dat waarschijnlijk ook van je partner. Je relatie raakt vroeg of laat uit balans als de een altijd positief is en de ander snel naar de negatieve kant overhelt.

Klagen, veel klagen, dat doet de partner van Janneke. Niks is goed en wat Janneke ook zegt of doet, het lijkt gewoon niet bij hem binnen te komen. Altijd maar de kar trekken valt haar zwaar. Zij zou ook zo graag eens bemoedigd worden maar dat zit er niet in. Of hij het niet wil of niet kan weet ze niet maar ze voelt dat ze er steeds meer in meegetrokken wordt en dat ze zelf ook negatiever wordt. Ze weet niet hoelang ze dit nog volhoudt maar wat ze wel weet is dat dit niet de bedoeling kan zijn van een relatie.

Dus JA wees kritisch
Deze zes karaktereigenschappen heeft een mens minimaal nodig om een volwassen, liefdevolle en stabiele relatie op te bouwen. Geluk is namelijk niet wat een relatie tot een succes maakt, maar het kiezen van de juiste persoon.
Dus wees vooral kritisch ten aanzien van bovenstaande zes punten. Ook als je daardoor langer alleen blijft. Focus in je zoektocht op de karaktereigenschappen en laat de persoonlijkheidskenmerken maar even voor wat ze zijn. Dat komt later vanzelf. Als het op de belangrijkste innerlijke punten klikt tussen jullie, is alles in die buitenring minder relevant.
Deze waardevolle informatie deel ik heel graag omdat ik dagelijks zie hoeveel mooie relaties er ontstaan door verandering van mindset, door een andere bril op te zetten. Vind je dit interessant?

Zou je wel meer willen lezen over hoe je nu wél die leuke man naar je toe haalt?
Dat kan. Binnenkort ligt mijn boek: ‘Vind Je Man’ bij de drukker en vanaf 25 november in de boekhandels.

Wil je alvast een voorproefje van het boek lezen?

Ik geef je mijn eerste hoofdstuk cadeau.

Vraag vandaag nog gratis het 1ste hoofdstuk aan.

Ik hoor heel graag wat je van het eerste hoofdstuk vond en of je er zin door krijgt de rest ook te lezen?

Mail me gerust: carlaketelaar@laatsteliefde.nl

Hartelijke groet,
Carla

 

Leave A Comment