Hoe de liefde en verbinding ons kunnen redden in deze tijd van coronamaatregelen in Nederland
De persconferenties, ik vind het steeds moeilijker om ernaar te kijken. Zoals bijvoorbeeld de persconferentie van vorige week. Sindsdien word ik iedere ochtend wakker en vraag ik me af wat er allemaal gebeurt en in welke wereld we terecht zijn gekomen met de coronamaatregelen in Nederland. Ik weet niet hoe jij het ervaart, maar voor mij voelt het alsof we nieuwe geschiedenis aan het schrijven zijn. En ik ben ontzettend benieuwd hoe we hier over 5, 10, 15 jaar op terugkijken.
Coronamaatregelen in Nederland, de gevolgen
Sinds een week horen we het woord 2G. Ik dacht nog ‘we zijn toch al bij 5G?’ Maar binnen een week is het woord een begrip geworden. Een woord dat gaat over dualiteit. Over voor en tegen. Het gaat mij hier niet over welke mening je hebt, maar ik zou eens willen kijken naar wat kunnen we doen dat deze stip in de geschiedenis niet een hele dramatische wordt.
Want dit voor en tegen doet nogal wat. Hele gezinnen worden opgesplitst. Vriendenkringen liggen aan diggelen. Huwelijken gaan kapot omdat mensen het niet eens worden. Corona is vreselijk, maar het wordt veel erger omdat we allemaal persoonlijk de strijd voeren.
Strijd en dualiteit
Wat is strijd: je gaat in een kamp zitten. En wat we willen met die strijd is dat het andere kamp naar jouw kamp komt. Maar zo werkt het niet, we leven in een vrij land en iedereen mag zelf kiezen. Nog veel belangrijker: de kans dat iemand door de strijd een andere mening gaat krijgen is heel klein. Als een niet-gevaccineerde tegen een gevaccineerde roept ‘je gelooft alles maar’, daar haal je een gevaccineerde echt niet mee over de streep. En tegen een niet-gevaccineerde zeggen dat ie asociaal is, daar ga je geen zieltjes mee winnen.
Stop met vechten en zoek de verbinding en de liefde
Hoe komt het dat we dan toch in die strijd blijven zitten? Iedere strijd wordt gevoerd doordat we onderliggende angsten hebben. En ik ben daar niet vrij van, ik raak ook nog in strijd met mensen. Maar iedere morgen als ik wakker word vraag ik mezelf af ‘hoe wil ik deze dag in’. Strijdend? Of ga ik een verdieping hoger?
Die verdieping hoger is de verbinding zoeken met anderen. Verbinding en liefde redt de wereld. Dit is niet iets wat vanzelf gaat. Als ik naar mezelf kijk vraagt dit iedere dag een beslissing. Wat betekent dit concreet? Laat ik me meeslepen in het negatieve en verandert het de wereld? Nee, mijn strijd verandert de wereld niet op de manier die ik zou willen, ik wil dat we goed zijn voor elkaar. Dat we een mooie maatschappij hebben samen. Dat we staan voor de waarden die we hebben in ons land.
We hoeven het niet altijd met elkaar eens te zijn
Weet ook: we hoeven het niet altijd met elkaar eens te zijn om het goed te hebben in de maatschappij. Dat trek ik door naar liefdes en relaties. Daarin hoef je het ook niet altijd eens te zijn. Je hoeft bijvoorbeeld niet op dezelfde politieke partij te stemmen. Het gaat er om of we kunnen accepteren dat de ander andere keuzes maakt.
Sterke meningen worden gevormd door de angsten die eronder zitten. Ik ben natuurlijk ook wel eens op het discussie oorlogspad en als ik voel dat ik in zo’n discussiestand sta ga ik eerst bij mezelf te rade. En vervolgens kom ik altijd op mijn angst om mijn vrijheid te verliezen. Voor mij is dat een diepe angst, die is bij mij groter dan de angst voor de dood bijvoorbeeld. Door mijn angst kom ik in een overlevingsstand en dan word ik fanatiek.
Als ik in de discussiestand sta dan voel ik me vermoeid, gefrustreerd en het voelt verwijderend. Corona verandert niet als we elkaar afvallen, strijden en bestrijden. Waar ik voor pleit is dat we allemaal een stapje naar boven doen. Dat we het uit het persoonlijke halen en zeggen dat iemand anders een andere mening mag hebben. Dan hoeven vriendengroepen niet uit elkaar, dan blijven huwelijken heel, dan kunnen ouders gewoon met hun kinderen om blijven gaan. Corona is al erg genoeg. Laat niet nog meer breuken ontstaan. Het is het niet waard.
Corona wordt zwaarder door alle sociale gevolgen van de tweesplijting. Deze splijting is een veel groter gevaar dan corona. Met corona zullen we een weg vinden. Het wordt een ‘gewone’ griep, er komt een medicijn of het verdwijnt weer. We weten het niet, we kunnen niet in de toekomst kijken.
Corona en daten
Wat heeft corona met daten te maken? Veel. Er wordt op datingsites al gevraagd om in te vullen of je gevaccineerd bent bijvoorbeeld. En afgelopen week kreeg ik een vraag van een deelneemster aan mijn programma. Zij is gevaccineerd en zij had een afspraak met een niet-gevaccineerde man. Hij zei in de aanloop naar de afspraak iets van ‘kies jij maar een plek waar ik niet gediscrimineerd word’. Zij zei tegen mij dat ze hier helemaal geen zin in had.
Ze heeft gelijk, want je wilt het hier tijdens een eerste date helemaal niet over hebben. In de eerste afspraken wil je verbindende onderwerpen bespreken en geen polariserende onderwerpen als vaccineren of van welke politieke partij je bent. Je wilt raakvlakken vinden. Dat schept verbinding en zo leer je elkaar kennen. Ga je over polariserende onderwerpen praten dan ben je elkaar op voorhand al kwijt.
Wat ik haar adviseerde te antwoorden was: ‘Jij mag dit zo vinden, maar ik wil op de eerste of tweede date niet de discussie aangaan over corona. Jij bent verantwoordelijk voor jouw beslissingen en ik voor de mijne. Ik vind het prima om buiten de deur af te spreken, dan nemen we zelf koffie mee en dan is het hele probleem meteen opgelost’. Hij vond het goed en zei ook dat ze gelijk had. Je hoeft dit soort zware onderwerpen echt niet direct te bespreken.
Beweeg mee waar het kan
Het gaat dus heel erg over hoe flexibel je zelf bent. Durf jij als gevaccineerde af te spreken met een niet-gevaccineerde? Tijdens de eerste lockdown is er zoveel gedatet en er zijn zoveel mooie relaties ontstaan. De anderhalve meter is terug, je kunt samen wandelen en afstand houden en je neemt koffie mee. Dan kan je date gewoon doorgaan.
Corona maakt ook dat je naar jezelf kunt kijken. Ben je oordeel loos of zit je direct tegen het plafond als iemand anders iets anders vindt? Voel eens in hoeverre het je datemogelijkheden verstrakt of verruimt. Maak het zo open mogelijk, dan kun je door daten. Blijf zoeken naar de liefde. Ook in deze tijd ontstaan er relaties. En als je 3 of 4x buiten de deur hebt afgesproken dan weet je of je elkaar verder wilt ontdekken of niet. Zo ja, dan laat je hem in je inner circle. Dan is die persoon zo fijn voor jou dat je het aangaat.
Het is een keuze
Wees openminded en stap uit de dualiteit. Zie dat we oké zijn als mensen en we mogen onze eigen keuzes maken. Als je er zo in staat, dan is de verbinding wel mogelijk. Trouwens, als je verder gaat en je komt in de relatie dan zul je dit altijd tegenkomen. In een relatie met 2 authentieke volwassen mensen zullen er altijd verschillen zijn. We zijn niet identiek en dat hoeft ook niet. Dit heeft ook te maken met je eigen volwassenheid. Dat je je goed blijft voelen bij de ander als hij een andere mening heeft of dingen anders voelt.
Geef niet op in de liefde, zeker nu niet. Stap uit de polariteit, de strijd en de discussies. Het is een keuze. De werkelijke voeding is de verbinding, de liefde en wat je deelt met je dierbaren. Het is belangrijk, juist nu.
We gaan ervoor. Op de liefde.
Carla
PS: Heb je mijn boek al gelezen? Daarin vertel ik veel meer over daten en beginnende relaties en ook over hoe belangrijk volwassenheid in de relatie is. Het is 1 van de 6 karaktereigenschappen. Meer weten, klik hier en lees mijn boek Vind Je Eindman.