Hij vindt me leuk maar hij zegt nooit dat hij van me houdt

Lotte stelde me een vraag waar heel veel vrouwen zich in blijken te herkennen en daarom licht ik het er toch maar even uit. Ze maakt zich zorgen over haar date omdat ze zelf zegt ‘hij zegt nooit dat hij van me houdt’. Ze schreef:

‘Ik heb een vraag over emotionele intimiteit. Ik heb inmiddels zeven dates gehad, doe het keurig volgens het ‘rode boekje’ en ben in mijn ogen heel goed bezig.

Van binnen raast het alleen wel behoorlijk. In het begin was mijn date enorm uitreikend. Lieve woorden, bellen, ingesproken berichten etc. Geweldig voor iemand zoals ik, het bulkte van de energie en de verbinding. Hij veroverde me echt. Ik voelde aan alles dat hij mij leuk vond.

Hij praat ook over toekomstige dingen en heeft bijvoorbeeld kaartjes voor een concert geregeld. Maar…het contact is wel intensief want hij belt me vaak en wil graag samen zijn. En het contact is ook wat oppervlakkig geworden. Hij wil van alles voor me doen en koopt leuke dingen voor me maar hij zegt nooit dat hij van me houdt, of al die leuke, lieve dingen die hij aan het begin wel zei. Ik weet wel dat ie me leuk vindt maar hij zegt er niets meer over. Ik vraag me af of hij zich wel echt kan binden aan een ander.

Het lijkt bij koetjes en kalfjes te blijven tijdens ons contact en ik word daar ongelukkig van. Omdat ik het van hem niet voel, ga ik op slot en durf ik mezelf niet meer echt te laten zien.’

 

Mijn antwoord

Hallo Lotte,

Leuk dat hij alles uit de kast gehaald heeft om je te veroveren. En dat heeft ie goed gedaan blijkbaar want je bent hem echt leuk gaan vinden. Nu jullie contact er is en je hem beter leert kennen wordt hij weer kalmer en komt zijn ware zijn meer naar boven. Dus wie hij is als hij je niet hoeft te veroveren. Dan blijkt dat hoe hij is toch wat anders is dan je in de eerste instantie van hem dacht. Hij spreekt in een keer een andere taal dan in het begin. En hier zit de kern van je vraag.

Het lijkt of je zijn liefdestaal niet herkent. Iedereen heeft een eigen liefdestaal waarmee hij of zij uitdrukt welke gevoelens er voor de ander zijn. Dat doet je lief zeker wel, alleen spreek jij een andere taal en herken je dat dus niet als liefdesuitingen.

Heb je wel eens gehoord over het boek ‘De 5 talen van de liefde’ van Gary Chapman? Daarin licht hij de verschillende ‘liefdes-talen’ toe die we kunnen hebben. Dit zijn:

  1. Positieve woorden, dus bijvoorbeeld complimentjes geven
  2. Samen zijn
  3. Cadeaus geven
  4. Dienen, voor je willen zorgen
  5. Lichamelijk contact

Als het ik het verhaal van jouw date zo lees, dan wil hij in ieder geval samen met je zijn en cadeautjes geven (bijvoorbeeld de kaartjes voor het concert). Daarmee uit hij zijn gevoel voor jou.

Alleen is jouw liefdestaal positieve woorden. En voor jou zijn woorden/ praten daarom een uiting en bewijs van zijn liefde voor jou. En dat anderen dit massaal herkennen komt omdat de meeste vrouwen positieve woorden als hoofdtaal hebben en mannen veel meer bewegen tussen de andere 4 talen. De sterkste eigenschap die ik bij de mannen telkens tegen kom is dienen. Graag iets willen doen voor zijn lief. Ha, ha en dan roepen wij als zelfstandige vrouwen ‘Pfff ja maar dat kan ik best zelf’.
Precies dat is ook zo, maar hij doet het zo graag voor je omdat hij daarmee laat zien hoeveel je voor hem betekent. Dit is zijn uitdrukken van zijn liefde voor je. Je zou kunnen zeggen dat liefde gefluister is. Als je goed luistert hoor je het maar als we te veel in onze eigen taal blijven missen we het.

Hij zegt nooit dat hij van me houdt, of toch wel?

Jouw date heeft zijn eigen manier van zeggen dat hij om je geeft, terwijl jij een andere taal hebt. En dat geeft helemaal niks. Dat wil absoluut niet zeggen dat jullie geen liefdevolle relatie kunnen opbouwen. Echte liefde is ook elkaars taal willen leren kennen.

Ik lees in jouw verhaal over een man die zich op vele vlakken met jou wil verbinden. Ook al zeg jij ‘hij zegt nooit dat hij van me houdt’. Aan jou de vraag of jij je wilt/ kunt openstellen voor andere uitingsvormen dan alleen passend bij jouw persoonlijkheid of liefdestaal.

Wat dus heel belangrijk is, is dat jij gaat zien dat hij zijn liefde wel aan je laat zien. Niet op de manier die jij gewend bent of hoopt of verwacht, maar op zíjn manier. Hem hierom afwijzen is een grote kans dat je een mooie match afwijst om de verkeerde redenen. Waardeer zijn manier en zorg dat hij ook snapt wat jouw manier van liefde tonen is. Praat hierover samen. Heel verdiepend ook gelijk en meestal voor beide partners een opluchting dat de ander oké is en anders mag zijn.

Geef hem een kans en onderzoek het samen. Want de kans is groot dat je precies hetzelfde tegenkomt bij andere mannen wanneer je je relatie om deze reden zou stoppen.

Herken jij je in het verhaal van Lotte? Wat Lotte ervaart is wat ik een blinde vlek noem. En blinde vlekken zijn niet voor niets blinde vlekken. Die zie je zelf niet en ik kan je helpen om ze te leren zien. Daarvoor heb ik mijn boek ‘Vind Je Eindman’ geschreven. Je kunt hier jouw exemplaar bestellen en er zo voor zorgen dat je je een stuk minder zorgen maakt.

Op de liefde!
Carla

Laat een reactie achter