Het ligt niet alleen aan de mannen dat je nog alleen bent
Regelmatig krijg ik de vraag of ik naar bepaalde datingprogramma’s op tv kijk. Het antwoord daarop is nee, omdat ik er bijna niet meer naar kán kijken. Ik vind het zo erg om te zien dat de deelnemers en deelneemster keer op keer de fout in gaan en dat er niets is wat ik kan doen om daarin te helpen.
Ik wil niet kritisch zijn op de concepten van de programma’s. Uiteraard snap ik dat dit een deel van het concept is. Als alles goed gaat zullen de kijkcijfers echt veel lager zijn. Net als dat ‘Ik vertrek’ niet leuk zou zijn als er mensen emigreren die perfect de taal van hun nieuwe thuisland spreken. Die helemaal snappen hoe de regelgeving werkt. Die meteen een goede aannemer vinden en die hun plannen binnen budget en binnen de gestelde tijd perfect neerzetten. Daar is weinig aan. Voor de kijker dan.
Wat zou Carla zeggen?
Maar goed, een deelneemster aan mijn Vind Je Eindman programma vertelde over B&B Vol Liefde en zij was zo enthousiast. Ze zei ‘telkens als ik naar dit programma kijk, hoor ik jouw stem in mijn hoofd. Carla zou dit of dat zeggen.’ Ik weet niet of jij ook gekeken hebt, maar wat heb ik een hoop onhandigheden gezien. Onhandigheden die voorkomen zouden kunnen worden, met wat meer kennis en ervaring over hoe succesvol daten werkt. Waardoor verschillende dates wel degelijk de kans zouden hebben om tot meer uit te groeien.
Als voorbeeld wil ik Petri nemen, zij sprong er wat mij betreft bovenuit. Petri is een lerares Nederlands. Ze woont in het Franse Monclar en ze heeft alles goed voor elkaar. Alleen die man, die mist nog.
Het ligt niet alleen aan de mannen
Ik neem Petri als voorbeeld omdat bij haar situatie meerdere dingen bij elkaar kwamen die ik heel vaak voorbij zie komen bij vrouwen die mij benaderen. Het gaat er niet om om Petri de maat te nemen, maar van haar verhaal kunnen we zoveel leren.
Petri is voor mij een voorbeeld van een vrouw die haar leven goed heeft neergezet. Fijne carrière gehad, het bedrijf in Frankrijk staat. En iets in haar leven staat nog in de weg bij het vinden van de liefde. Wat zie ik bij Petri gebeuren?
1. Ze laat de mannen overduidelijk weten dat ze niets aan haar leven toe kunnen voegen
De eerste man die op de stoep stond kreeg meteen de volle laag. Toen Petri hem vroeg hoe hij zijn leven in Monclar zag, zei Hans dat het hem leuk leek om samen de B&B te runnen. Dat hij dus wilde leren hoe Petri bedden opmaakt, omdat hij dat in de toekomst wellicht over zou kunnen nemen. Petri gooide de deur meteen dicht. Een man die bij haar komt wonen gaat NIETS in de B&B doen. Hij moet zelf maar wat verzinnen. Waarop Hans, in mijn ogen, heel terecht zegt dat hij het raar vindt. Ze wil dus een man die zijn leven in Nederland voor haar opzegt. Maar hij moet vervolgens wel zelf iets gaan opbouwen.
Als je er als vrouw zo inspringt zet je je piketpaaltjes bij het tuinhekje. Je blijft onbenaderbaar en dat voelt een man. Want een goede relatie bestaat er ook uit dat je het gevoel hebt dat je iets kunt bijdragen in het leven van een ander. Dat de ander bereid is om je toe te laten in hun leven.
Of Hans uiteindelijk de B&B samen met haar gaat runnen is niet waar het op dit moment over gaat. Waar het wel over gaat is dat het op dit moment veel te vroeg is om dit soort gesprekken te voeren. Ik zeg altijd ‘als het met de liefde goed zit, komt het met de vorm ook goed.’ Laat eerst de liefde eens ontstaan voordat je dit soort onderwerpen aanroert.
Petri had er goed aan gedaan door iets aardigs over de opmerking van Hans te zeggen en te begrenzen. Bijvoorbeeld ‘wat ontzettend aardig dat je er op deze manier over denkt. Dat is nog wel wat verder vooruit. Zullen we elkaar eerst beter leren kennen?’ Dan had ze zijn aardige gebaar gehonoreerd en ze had een duidelijke grens gegeven dat dit nog te vroeg was. Er zijn veel tussenwegen om iets te uiten.
2. Haar toon waarop ze met de mannen communiceert lijkt alsof ze haar klas toespreekt of haar personeel instructies geeft
Haar manier van communiceren en vragen stellen maakt dat je je klein voelt. Het is ongelijkwaardig. Werkt prima in de klas of op de werkvloer. Werkt niet in de liefde. Als man kom je meteen in een vicieuze cirkel. Je krijgt een scherpe opmerking, je voelt dat je op eieren loopt en de volgende keer kom je heel voorzichtig naar voren. Alleen irriteerde Petri zich heel erg aan voorzichtigheid en hoppa daar komt weer een scherpe opmerking.
Voor je het weet herken je jezelf niet meer en denk je ‘waar is die onzekere man vandaan gekomen?’ Of je besluit dat dit niet is wat je wilt en je gaat naar huis. Je vertrekt want zo wil je je niet laten behandelen. Hier gaat het echt over communiceer met de ander zoals je zelf ook graag benaderd wilt worden.
3. Ze wil koste wat het kost bepalen wat er gebeurt, terwijl ze tegelijkertijd hoopt en verwacht dat mannen initiatief tonen
Hier moest ik wel een beetje om gniffelen. Want vrijgezel Hans deed wat hij zelf goed achtte en hij snoeide een boom. Te drastisch naar Petri’s zin en hierdoor eindigde meteen het avontuur voor Hans. Maar als vrijgezel Thomas helemaal uitvraagt hoe zij de boterhammen gesneden wil hebben, is ze boos omdat hij te veel vraagt.
Thomas legt daarna de vinger op de zere plek (al vindt Petri uiteraard dat hij geen gelijk heeft). Hij zegt dat Petri het altijd anders wil dan iemand voorstelt. En in mijn ogen heeft hij daar gelijk in. Als hij zegt dat hij iets linksom wil zal Petri zeggen dat ze het rechtsom wil. En andersom.
Deze gaat over een diepere laag direct onder de oppervlakte. Als we deze houding hebben naar mannen, zijn we vaak zelf kritisch benaderd of klem gezet eerder in ons leven. Wat onvermijdelijk het gevoel bij de ander geeft: Wat ik ook doe, ik doe het nooit goed. En dit is al geen fijn gevoel in ieder contact maar killing in de beginfase van een date-contact.
4. Wil je verbindend of verwijderend communiceren
Petri heeft, wat heel veel vrouwen hebben overigens, besloten om eerlijk te zijn. Op zich een goed streven maar een gevolg daarvan is dat ze praktisch alles wat ze vindt, denkt en voelt meent hardop te moeten zeggen.
Een mooi voorbeeld is dat ze vraagt ‘Thomas, vind je me aantrekkelijk?’ Persoonlijk vind ik het te vroeg om dat te vragen, maar zij stelde de vraag en Thomas zei dat hij haar aantrekkelijk vond. Direct daarop zegt Petri tegen hem dat zij hem niet aantrekkelijk vindt. Kedeng…, die had ik zelfs niet zien aankomen terwijl ik echt wel wat gewend ben in de liefde en communiceren.
Wat ik me dan direct afvraag is: draagt je mening over zijn wel of niet aantrekkelijk zijn bij aan het beter leren kennen van elkaar? Zijn we hier al? Nee, daar ben je nog niet in de verkennende fase. In deze fase is het vooral belangrijk om naar overeenkomsten te zoeken, verbindend te communiceren.
En dat is waar ze ons een helder beeld geeft van verwijderend communiceren in plaats van verbindend. Ze legt praktisch overal de nadruk op de verschillen. Jij wilt een bestaan opbouwen bij mij in de B&B, geen denken aan. Jij snijdt het brood zo, ik wil het anders. Hans snoeit de boom zo, ik wil het anders. Jij vindt mij wel aantrekkelijk, ik jou niet. In het hele programma hebben we bij Petri weinig momenten kunnen zien van verbindende communicatie. Maar des te leerzamer over wat verwijderend communiceren is.
Als je verbindend wilt communiceren, wat echt noodzakelijk is in een verkenningsfase, mag je af toe dingen inslikken. Jezelf afvragen ‘draagt deze opmerking bij aan ons huidige contact? Kan ik het nu zeggen of misschien later?’ Dit is een onderdeel van volwassen communiceren.
Wil je ontdekken of je met iemand een liefdesrelatie kunt hebben dan zul je mogen communiceren vanuit verbinding. Je zult je hart al een beetje mogen openen. Met woorden uit je hart kun je juist ook aanvoelen of iemand geschikt voor je is. Als we alleen uit het hoofd blijven praten, dan gaan we niemand vinden of je krijgt een verstandshuwelijk.
Liefde gaat over hart, over verbinden, over kwetsbaarheid. Dat betekent dat je niet altijd hoeft te zeggen wat je precies denkt. Ik noem dit sociale continentie. Je mag woorden en uitspraken ook nog even ophouden, afwegen of eventueel later uiten.
Zelfreflectie
Dit zijn zomaar 4 dingen die me zijn opgevallen bij Petri. En wat me raakt, ik vind een Petri aardige vrouw en ze heeft haar leven goed voor elkaar. Wat ik treurig vind is dat ze zegt dat ze zich steeds meer gesterkt voelt dat zij zelf op de goede weg zit. Dat het terecht is dat ze haar gevoel volgt en dat ze haar weg zo blijft vervolgen.
Maar helaas ontbreekt het haar (in mijn ogen) hier aan zelfreflectie. Als ze echt op de goede weg zat dan had ze meer connectie met de mannen gevoeld. Of het uiteindelijk een relatie was geworden of niet.
Nu gingen de mannen redelijk ontdaan weg en kun je je afvragen of je op de goede weg zit. Als ze bereid was geweest ook naar zichzelf te kijken zoals ik hierboven noem, zou ze hebben kunnen ervaren of er meer verbinding mogelijk was geweest met 1 van de mannen.
In de liefde zit je zelfstandigheid je in de weg
In dit geval staat haar zelfstandigheid haar in de weg. Zelfstandigheid die haar heeft gebracht waar ze nu is en die ze ook zo nodig heeft gehad. Dat heeft ze super gedaan. Maar in de liefde werkt het echt niet. Het ligt niet alleen aan de mannen dat Petri nog alleen is.
Ik zie dit vaak bij de vrouwen waar ik mee werk. Ze zijn succesvol en heel zelfstandig en dat was ook nodig om zo succesvol te worden. En nu zit die eigenschap ze in de weg. En nee, je hoeft je zelfstandigheid niet op te geven. Maar er mag iets bij komen. De zachtheid, de vrouwelijkheid die ook nog ergens in je zit. Wellicht verstopt.
Weet trouwens dat ik Petri snap. Ik was er zelf ook zo eentje die vooral vanuit kracht kwam en ik had echt blinde vlekken op dit gebied. Blinde vlekken waar ik hulp bij heb gezocht en ik heb ze boven water gekregen en een hele fijne man ontmoet. En ik help nu vrouwen hiermee, zodat zij eindelijk die fijne liefdesrelatie vinden waar ze zo naar verlangen.
Daarom mijn vraag aan jou: Ben je die daadkrachtige ondernemer, directeur of manager en zie je weinig tijd en kans dit in je eentje toe te passen en wil je graag mijn persoonlijke begeleiding? Dan kun je 1-op-1 met mij aan de slag. Dat is echter niet voor iedereen. Het vraagt een serieuze investering in tijd en geld en ik wil zeker weten dat dit de juiste stap voor jou is op dit moment. Daarom heb ik een vragenlijst voor je die je in kunt vullen. Op basis van je antwoorden hoor je dan zo snel mogelijk of wij samen in gesprek gaan.
Op de liefde,
Carla
PS: Heb je mijn boek Vind Je Eindman al gelezen? Ik hoor regelmatig terug dat vrouwen door het lezen van mijn boek anders zijn gaan daten en daarmee wel hun eindman hebben gevonden.
Over Carla Ketelaar
Carla Ketelaar (1963) is relatie-expert en auteur van de bestseller ‘Vind je eindman’. Vanuit haar bedrijf Laatste Liefde leert zij ondernemende, single vrouwen wat nog nodig is om de juiste liefdespartner te ontmoeten. Zo vond ook zij haar eindman Steven. Ze zijn getrouwd en hebben samen zeven kinderen.
Over Carla Ketelaar
Carla Ketelaar (1963) is relatie-expert en auteur van de bestseller ‘Vind je eindman’. Vanuit haar bedrijf Laatste Liefde leert zij ondernemende, single vrouwen wat nog nodig is om de juiste liefdespartner te ontmoeten. Zo vond ook zij haar eindman Steven. Ze zijn getrouwd en hebben samen zeven kinderen.