Het kan altijd erger. Niet zo klagen dus

Afgelopen week sprak ik Elise, en ze had het moeilijk. Ze heeft namelijk een goed leven én ze heeft een diep verlangen naar haar eindman. Maar als ze tegen haar naasten zegt dat ze zich alleen voelt dan leeft niemand met haar mee. Sterker nog. Ze krijgt te horen dat ze niet mag klagen. “Je bent toch niet alleen. Je hebt je dochters en je ouders leven nog.” En ze woont zo leuk en kan alles doen, wat en wanneer ze maar wil…

Het kan altijd erger

Natuurlijk kan het altijd erger. Je kunt én al je familie kwijt zijn én in een kartonnen doos onder de brug slapen én je wordt genegeerd door iedereen die langsloopt. Dán ben je pas eenzaam. Dus nee, als je dierbaren hebt en een dak boven je hoofd en je kunt doen wat je wilt, dan mag je daar meer dan tevreden mee zijn. En vertellen hoe alleen je je voelt wordt vaak als zeuren of klagen gezien.

Ik ben het daar niet mee eens en ik vind het schrijnend dat je een diep gemis hebt en dat je ook nog eens het gevoel hebt dat je je daarvoor moet verdedigen. Wat Elise wil is haar hart luchten en haar pijn delen. Erkenning krijgen voor haar gevoelens. Dat die gevoelens er mogen zijn.

Vrienden, familie en collega’s

Natuurlijk heeft ze een heleboel wel. Maar dat is niet wat ze bedoelt. Als het erop aankomt is ze alleen en dat ervaart ze regelmatig: Ze voelt zich alleen:

  • in de coronacrisis, niemand direct naast haar;
  • in bed als haar zorgen haar ’s nachts overvallen;
  • als ze op vakantie gaat. En ja dan heeft ze het leuk. Ze maakt het leuk. Maar er mist echt iets;
  • als ze naar een feest gaat. En ’s avonds weer alleen terugrijdt.

Ben je dan niet alleen? Ja, en dat zeg ik uit de grond van mijn hart, dan ben je alleen. Dan mag je je alleen voelen. En dan mag je je uitspreken over dat diepe gemis. Ik weet het, been there, done that en het gevoel is echt en mag er ook zijn.

Is dit het moment?

Herken je wat ik schrijf in dit artikel en ben jij er helemaal klaar mee? Is het tijd voor actie? Dan kan ik je op verschillende manieren helpen, bijvoorbeeld:

Ik help je graag.

Hartelijke groet,
Carla

 

Laat een reactie achter