Het is beter om single te zijn

Zo, die uitspraak had je vast niet van mij verwacht. Hanneke stuurde me dit artikel toe en de conclusies liegen er niet om:

 • Vrijgezellen hebben sterkere sociale netwerken en genieten meer van de relatie met hun vrienden.
 • Vrijgezellen zijn fitter dan getrouwde of gescheiden mensen.
 • Vrijgezellen ervaren meer psychische groei en ontwikkeling dan mensen in een relatie.

Dus… en toen volgde dit artikel: https://www.nrc.nl/nieuws/2021/08/11/lekker-alleen-a4054430 (om dit artikel te kunnen lezen moet je abonnee zijn, ben je dat niet? Hieronder geef ik in 3 punten de kern van het artikel weer):

 • Steeds meer vrouwen denken en voelen dat ze met een partner niet meer zichzelf kunnen zijn.
 • Dat je niet meer kunt opladen als er een partner in jouw huis woont en dat je dan na een drukke werkdag ook nog dingen ‘moet’ met die partner.
 • Dat steeds meer mensen kiezen voor een bestaan zonder seks en dat ze dat prima vinden.

Is het beter om single te zijn?

Is het dus echt beter om single te zijn? Het antwoord op die vraag is: dat ligt eraan hoe jij je single bestaan ervaart. Als jij heel blij en tevreden bent met je vrijgezellenbestaan dan is dat prima. Als je geniet van stappen met je vrienden, lekker doorhalen of juist dat grote bed voor jezelf hebben. Als je ervan geniet dat je met niemand iets hoeft te overleggen en erg geniet van tijd alleen, dan geldt bovenstaande zeker voor jou. Dan doet jou dat heel goed. Geweldig en niets aan veranderen zou ik zeggen.

Maar is het waar dat als je met een partner samenwoont dat je dan niet meer op jezelf kunt zijn? Dat je niet meer kunt opladen. Dat je een drukke dag hebt gehad op kantoor en dat je dan thuis ook nog dingen moet omdat er een partner is. Het hoeft geen waarheid te zijn. Zo gaat een vriendin van me iedere avond om 8 uur naar bed. Haar man gunt haar dat omdat ze dat nodig heeft. Alleen zijn, rustig de dag uitgaan, opladen. En dat kan dus ook MET een relatie. Hij geniet ondertussen van dat hij de tv, de radio en een spelletje op de laptop tegelijk aan kan zetten zonder dat er iemand zegt ‘is al die herrie door elkaar heen nu echt nodig?’

Kortom: het hoeft geen keuze te zijn. Met de juiste partner naast je kun je een verdeling maken waar je allebei blij van wordt.

Ik vind het niet fijn om single te zijn

Zoek niet naar excuses waarom je niet op zoek naar je eindman zou gaan. Als jij je single bestaan anders ervaart omdat je al te lang alleen bent. Als je het vrijgezellenleven wel beleefd en gezien hebt of zeker weet van jezelf, samen is wat ik wil, dan gaan die excuses niet voor je op. Het kunnen positieve gevoelens zijn die dit ‘samen’ oproept. Met iemand anders kom ik beter tot mijn recht, haal ik meer uit mijn leven, vind ik het gezelliger, kan ik meer genieten van seks, maak ik graag plannen voor de toekomst of vakantie, voel ik mij die ene speciale.

Beide is goed

Er is geen goed of fout. Wil je geen relatie of voel je geen dringende behoefte? Prima, even goede vrienden. Voel je ook vrij om je af te melden voor mijn wekelijkse artikelen en tips. Als er iets verandert in je leven of gevoel kun je zo weer terugkomen.

Wil je wel heel graag een serieuze relatie, dan ben ik er voor je. Ik help je graag om jouw eindman te vinden. Want zeker als je al een tijd bezig bent om jouw liefde te vinden, en het lukt maar niet, dan kan dat behoorlijk frustrerend zijn.

Wat zit er achter?

Wat is de reden waarom het zo moeilijk kan zijn om je eindman te vinden? Meestal is er iets wat je tegenhoudt, niet bewust. Ik noem het de onderstroom, direct onder de oppervlakte. Voor jezelf vaak een blinde vlek. Het is soms een eenvoudig inzicht; ’nooit geweten dat ik zo overkom op anderen’, of iets wat al even sluimert en geheeld wil worden.

Die onderstroom is dus een geniepige, maar ook blinde vlekken kun je zichtbaar krijgen. Ik vertel er onder andere over in mijn boek ‘Vind Je Eindman‘ en natuurlijk is het ook een dankbaar onderwerp tijdens mijn gratis online webinar ‘Hoe je in 5 stappen jouw eindman vindt‘. Doe je mee? Je kunt je hier direct inschrijven.

Op een mooie liefde.

Hartelijke groet,
Carla

3 reacties

 1. Cecilia juli 30, 2022 at 4:23 pm- reageer

  Ik vind het niet fijn om single te zijn. De tekst die eronder stond, bracht nu echt eens onder woorden wat ik niet hardop zou zeggen. Ik hou het ergens verborgen, omdat het pijnlijk wordt als ik met het ontbreken van dat alles geconfronteerd word.

 2. JP mei 17, 2023 at 1:41 pm- reageer

  Al jarenlang vraag ik me af waarom ik elke keer weer geconfronteerd word met chaotische patronen vanwege een relatie met een vrouw. Deze onrust heeft mijn leven flink beïnvloed. Dit keer een stewardess die part-time werkt en regelmatig onrust in onze relatie creëert met haar elitaire (co)piloten wereldje. Daarom sta ik nogmaals op het punt om voor mijzelf te kiezen. Mijn advies, ga nooit met een flight attendant of piloot in zee. Het zijn veelal grote egoisten die een ander leven leiden zodra ze op reis zijn met collega’s. Nooit meer. Dit was de druppel.

  • TeamLaatsteLiefde mei 25, 2023 at 8:04 am- reageer

   Ik voel je frustratie Jeroen Paul en ik zie meteen een woordje wat me triggert. Het is het woord ‘weer’ in je allereerste zin. Ik proef een patroon en dan is het de vraag of het echt om de piloten-wereld draait of dat er iets is dat waarschijnlijk onbewust met je meereist en iedere keer weer in een nieuwe relatie voor problemen zorgt. Is dat iets wat je zou willen onderzoeken? Ik werk zelf niet met mannen/voor mannen, maar je gaat vast iemand vinden die je daarmee kan helpen.

Laat een reactie achter