Het gevaar van de friendzone, hoe je een man direct koud zet

Als ik 1-op-1 met vrouwen werk, hoor ik het zo vaak. De dodelijke woorden ‘ik denk dat het niet meer dan een vriend gaat worden (iemand in de friendzone zetten dus).’ Als de vrouwen dit tegen mij zeggen, zijn deze woorden nog vrij onschuldig. Spreken ze dit uit tegen de man met wie ze aan het daten zijn, dan is het alsof de stop uit het luchtbed wordt getrokken. Alle energie en motivatie lopen zo weg uit dit beginnende contact. Want voor je goed en wel begonnen bent zit je al in de friendzone als date.

Vriendschap is een goed begin

Het lijkt erop dat alleen maar vriendschap voelen bij het ontdekken van de ander, als iets slechts wordt gezien. Maar weet je dat de cijfers aantonen dat de meeste relaties eerst vriendschappelijk zijn en daarna uitgroeien tot fijne liefdes? We denken dat we eerst verliefd moeten zijn om een relatie te beginnen, maar het is heel vaak juist andersom.

Warme gevoelens, liefde en verliefdheid kunnen uit friendzone-gevoelens ontstaan. Als de waardering en warmte toeneemt wordt vriendschap steeds meer liefde.  Het is een mythe dat een relatie heel iets anders is dan vriendschap. Want de mensen die al lang een fijne relatie hebben die weten het. In een goede relatie is je partner je beste vriend.

Friendzone iemand niet

Die kans op een fijne relatie vergooi je op voorhand als je tegen iemand zegt dat het niet meer dan vriendschap gaat worden. Je parkeert de ander direct in het vakje vriendschap, in de friendzone. Met de verborgen bedoeling dat je er niet aan denkt of je niet kunt of wilt voorstellen dat dit misschien ook meer zou kunnen worden als je het een kans zou durven geven. Je blokkeert met deze mening het verdere contact. En ontneemt jezelf en de ander de kans te ontdekken of er meer kan ontstaan.

Vaak zit er onder het uitspreken van deze woorden nog meer. Dat kan zijn:

  • Ongeduld, geen tijd willen verliezen om dit te onderzoeken;
  • Niet verder willen onderzoeken omdat je last hebt van ‘buitenogen’. Wat zullen je medewerkers, collega’s, vriendinnen, ouders of kinderen wel niet zeggen?
  • Bindingsangst voor de echte warmte en liefde.

Iemand friendzonen is lekker veilig

Het is een veilige optie om iemand te friendzonen want hiermee:

  • Houd jij de controle;
  • Hoef je je hart niet te openen;
  • Houd je oude patronen in stand want dat is bekend en dus veilig;
  • Hoef je niet te kiezen want je weet maar nooit of het gras bij de buren groener is. Als je niet kiest, kun je altijd om je heen blijven kijken naar misschien wel een leuker iemand.

Als je iemand gefriendzoned ( ha ha wat een woord hè) hebt dan ben je ergens ook veilig. Je zet een ander op relatiegebied buiten spel, in de koelkast dus. Tot hier en niet verder.

Laat het los

Hoe zou het voor je zijn als je deze gedachtes loslaat? Je mag het even niet weten. Er hoeft niet meteen een beslissing te zijn of iemand wel of niet in de friendzone valt. Ga er eens blanco in. Willen weten is allemaal daten vanuit het hoofd.

Het gevoel van ‘het zou wel eens alleen een vriendschap kunnen zijn’ mag er zijn. Maar spreek het niet uit en geef het de tijd om te kijken of je het ook met andere ogen kunt bezien. En dan kan het groeien naar liefde. Of niet. Dat kan ook. Maar geef jezelf en de ander een kans.

Valse hoop?

En nee, daar geef je iemand geen valse hoop mee. Je houdt niemand aan het lijntje. Je geeft jullie beiden de kans dat het wel wat wordt. Je doet jezelf en de ander juist tekort door te vroeg deze conclusie over ‘alleen maar vriendschap’ te trekken.

Wat onderscheidt een relatie van een vriendschap:

  • Intimiteit en seks;
  • Met die persoon oud willen worden;
  • Die ene speciale zijn/monogamie/exclusiviteit.

Een beginnende relatie een kans geven

Dus in plaats van dat het negatief is dat je ‘alleen maar’ vriendschap voor iemand voelt is het fantastisch dat het als vriendschap begint. Een mooie liefde die begint met vriendschap en door de juiste voeding meer wordt. Maar dat moet je dan natuurlijk wel de tijd en een kans geven.

Zeg je meteen dat het ‘alleen maar vriendschap’ is, dan rent jouw mogelijke eindman heel hard de andere kant op. Hoe leuk hij je ook vindt. En dat kan toch niet de bedoeling zijn.

Wil jij op zoek naar jouw eindman en ben je die daadkrachtige ondernemer, directeur of manager en zie je weinig tijd en kans dit in je eentje toe te passen. Wil je graag mijn persoonlijke begeleiding? Dan kun je 1-op-1 met mij aan de slag. Dat is echter niet voor iedereen. Het vraagt een serieuze investering in tijd en geld en ik wil zeker weten dat dit de juiste stap voor jou is op dit moment. Daarom heb ik een vragenlijst voor je die je in kunt vullen. Op basis van je antwoorden hoor je dan zo snel mogelijk of wij samen in gesprek gaan.

Op naar een fijne relatie!

Liefdevolle groet,
Carla

PS: Heb je mijn boek Vind Je Eindman al gelezen? Ik hoor regelmatig terug dat vrouwen door het lezen van mijn boek anders zijn gaan daten en daarmee wel hun eindman hebben gevonden.

Over Carla Ketelaar

Carla Ketelaar (1963) is relatie-expert en auteur van de bestseller ‘Vind je eindman’. Vanuit haar bedrijf Laatste Liefde leert zij ondernemende, single vrouwen wat nog nodig is om de juiste liefdespartner te ontmoeten. Zo vond ook zij haar eindman Steven. Ze zijn getrouwd en hebben samen zeven kinderen.

Over Carla Ketelaar

Carla Ketelaar (1963) is relatie-expert en auteur van de bestseller ‘Vind je eindman’. Vanuit haar bedrijf Laatste Liefde leert zij ondernemende, single vrouwen wat nog nodig is om de juiste liefdespartner te ontmoeten. Zo vond ook zij haar eindman Steven. Ze zijn getrouwd en hebben samen zeven kinderen.

Laat een reactie achter