Het geheim van een goede relatie? Leer je dat bij Parship?

Esther Kluwer(49) is hoogleraar duurzame relaties aan de Radboud Universiteit.

Misschien heb je haar verhaal wel gelezen, het heeft in de afgelopen weken in verschillende kranten gestaan. Ze heeft het hierin over autonomie en haar interpretatie over autonomie onderstreep ik volledig en beschrijf ik ook in mijn boek. Esther zegt: ‘autonomie betekent niet zozeer dat je veel dingen alleen moet doen, maar vooral dat je als partner je eigenheid niet verliest. Dat je niet samensmelt in een symbiose met de ander. Dat je zelf bepaalt wat je wel en niet wilt.’

Hè hè dat klinkt goed en het bestaat gewoon.

Jezelf blijven en een fijne relatie hebben. Dé grote angst van veel zelfstandige singles is dat ze niet meer hun eigen leven zou kunnen leiden als er een partner in hun leven komt.
En gelukkig is dat onwaar. Dat is alleen zo als je niet autonoom bent als persoon. Als je een eigen leven hebt met een gezond sociaal netwerk, collega’s, familie en vrienden, waarin jij zelfstandig beslissingen kunt en durft te nemen is er geen enkele reden om daar mee te stoppen als je een relatie hebt.

Parship

Ze zegt vervolgens: ’Autonomie is niet onafhankelijk zijn,

maar: jezelf kunnen zijn in de relatie. Autonomie betekent in staat kunnen zijn te vertellen wat je wilt en vervolgens te kijken of dat ook kan. Soms is iets mogelijk, soms niet.’
En dit is wat mij betreft de kern van een gezonde relatie. En hier zet ik op in samen met de vrouwen die bij mij komen. Op gelijkwaardige, langdurige relaties tussen twee zelfstandige, autonome mensen.

Esther geeft als TIP:

‘Neem de verantwoordelijkheid voor je eigen aandeel in het geheel, voor je verlangens, maar ook voor je fouten. We hebben de neiging alles bij onze partner neer te leggen, maar daar kom je meestal niet verder mee.’
Dit geldt natuurlijk voor de relatie maar het speelt ook al in de zoektocht naar een partner. Via Parship en allerlei andere datingsites zie ik in de pril ontstane contacten al vaak angst om eigenheid, autonomie te verliezen of een enorm verlangen naar versmelting, symbiose. Eerst weten wie je bent, een gezond zelfvertrouwen opbouwen, jezelf echt kennen. Dat voorkomt heel veel dating ellende, jarenlange lidmaatschappen bij Parship of andere datingsites en is een mooie springplank naar een gezonde relatie.

Vind je dit interessant en wil jij meer leren over zelfstandig kunnen blijven binnen een relatie?

Ik vertel er over in mijn boek VIND JE EINDMAN.

Wil je eerst een voorproefje van het boek lezen? Dat kan.

Ik geef je mijn eerste hoofdstuk cadeau.

Vraag vandaag nog gratis het 1ste hoofdstuk aan.

Wil je het boek direct kopen? Dat kan.

Ik hoor heel graag wat je van het eerste hoofdstuk vond en of je er zin door krijgt de rest ook te lezen?

Mail me gerust: carlaketelaar@laatsteliefde.nl

Hartelijke groet,
Carla

 

Over Carla Ketelaar

Carla Ketelaar (1963) is relatie-expert en auteur van de bestseller ‘Vind je eindman’. Vanuit haar bedrijf Laatste Liefde leert zij ondernemende, single vrouwen wat nog nodig is om de juiste liefdespartner te ontmoeten. Zo vond ook zij haar eindman Steven. Ze zijn getrouwd en hebben samen zeven kinderen.

Over Carla Ketelaar

Carla Ketelaar (1963) is relatie-expert en auteur van de bestseller ‘Vind je eindman’. Vanuit haar bedrijf Laatste Liefde leert zij ondernemende, single vrouwen wat nog nodig is om de juiste liefdespartner te ontmoeten. Zo vond ook zij haar eindman Steven. Ze zijn getrouwd en hebben samen zeven kinderen.

2 reacties

 1. Peter Mul maart 12, 2022 at 11:49 am- reageer

  Beste Carla,

  Ik heb de inhoudsopgave van je boek en het eerste hoofdstuk gelezen.

  Ik wil je graag uitnodigen om het boek met ISBN 9789027464965 en titel “Waarom mannen altijd alles uitstellen en vrouwen alles zo goed voor elkaar hebben.” aan te schaffen en te lezen.

  Ik wordt van die link financieel niet wijzer of anderzins.

  Ondanks dat ik 55 jaar met dezelfde vrouw gelukkig getrouwd ben geweest en recentelijk weduwnaar geworden ben, heb ik toch veel ervaring met vrouwen, vrouwen zaken, vrouwen in zaken, vrouwen in problemen, enz. want ik deed ook de HR in mijn onderneming waar nu (2021) wereldwijd 407.000 mensen werken. Problemen met vrouwen vormen de hoofdmoot van elke HR afdeling, vooral veroorzaakt doordat wij mannen feitelijk niets van de vrouwelijke psyche begrijpen, ook niet na 55 jaar huwelijk.

  Uit gesprekken maar haar vele vriendinnen, na haar overlijden, kwam een totaal andere Marianne naar voren dan de Marianne die ik nog steeds elke dag vreselijk mis.

  Met vriendelijke groet,

  Peter

  • liesbeth maart 17, 2022 at 8:52 am- reageer

   Ik wil zoveel mogelijk mensen aan de liefde helpen Peter, dus ik heb je comment goedgekeurd. Nodig ik je uit om mijn complete boek te lezen, want met alleen de inhoudsopgave kom je niet veel verder 😀. En wie weet komt ooit het moment dat je én Marianne nog mist maar dat er ook ruimte ontstaat voor een nieuwe liefde.

   Met vriendelijke groet,
   Carla

Laat een reactie achter