Help, hij is leuk maar hij rookt

Help hij is leuk maar hij rookt.
Een paar weken geleden kreeg ik de volgende vraag van Ida: wat doe je als je zelf ‘anti-rook’ bent maar een single man leuk vindt die rookt?

Roken is irritant

Ida stelt deze vraag omdat zij zich mateloos irriteert aan mensen die roken. Ze zegt: ‘Roken is slecht voor zijn eigen gezondheid en die van de ander. Het is een bewuste keuze. Dan past zo’n man gewoon niet bij mij en dan pas ik liever dan dat ik mij zou gaan binden aan zo iemand.’

help hij is leuk maar hij rookt

Jammer van die leuke man!

Zou er een middenweg zijn?
Roken is niet aangeboren, het is een gewoonte die nog kan veranderen. Als je mijn boek gelezen hebt weet je, het is een persoonlijkheidskenmerk. Dat betekent dat alles op dat vlak nog kan veranderen. Daar bedoel ik onder andere mee alles over het uiterlijk, gezondheid, overgewicht, wel of geen vlees eten, roken, witte sokken, ouderwetse kleding, raar kapsel of een lelijke bril.

‘Zo’n slechte gewoonte gaat ie echt niet afleren’

Ik heb mensen vanuit een nieuwe invulling van het leven (de wens van een ander, dus willen dat de ander trots op je kan zijn en graag naast je loopt) grote veranderingen zien doormaken. Er worden heel wat kilo’s verminderd, gestopt met roken, gezonder gegeten, geshopt met de nieuwe liefdes enzovoorts. Dat is vaak een mooie bijkomstigheid van de liefde. Je bent blijer en hebt bepaalde middelen (troost) minder nodig. Dus in die zin is het absoluut aan te raden om (als het om persoonlijkheidskenmerken gaat, buitenkant zaken) het contact met de persoon wel aan te gaan.

Maar

Nu komt er een grote maar, dit is een risico. De kans dat iemand verandert is heel groot, maar dat werkt alleen als hij dit uit zichzelf wil. Wanneer hij merkt hoe ongezellig het is om op ieder fijn moment met jou naar buiten te moeten voor die sigaret. Wanneer hij merkt dat jij die berg zonder moeite bewandelt en dat hij drie keer moet bijkomen. Dus door jouw gezonde levensstijl mee te maken is er zeker een verandering mogelijk.

Als jij er echter een mening/oordeel over hebt, dat hij ongezond doet of een vieze gewoonte heeft, dan voelt hij zich zeker niet uitgenodigd dit anders te zien. Hij moet zich dan verdedigen omdat hij nog niet zover is om deze gewoonte los te laten.

Is hij de moeite waard?

Als hij verder op veel vlakken met je matcht zou ik dit niet als struikelblok zien. (kijk voor meer informatie hierover naar de 3 opeenvolgende artikelen over de 6 noodzakelijke karaktereigenschappen)
Artikel 1,  Artikel 2, Artikel 3
Kijk hoe leuk je het hebt samen en geef het tijd. Als hij echt niet verandert, wat betreft het roken, maar wel een hele fijne man voor jou blijkt te zijn, los je dit ook op.
Jij zult dan je oordeel over ongezond zijn los mogen laten. Het is een volwassen man die zijn eigen beslissingen mag nemen over hoe hij wil leven. En dan rookt hij een aantal keren per dag die sigaret in de tuin. En vergeet niet… er is altijd iets aan de ander wat je stoort.

Anders kijken

Voor Ida was dit een nieuwe manier van kijken en op dit moment maken ze afspraken om elkaar beter te leren kennen. Het vraagt van Ida om een oud beeld los te laten. Ze vindt het spannend en voelt nog regelmatig haar sterke mening.
Een mooie oefening noemt ze het zelf. En ik ben heel benieuwd of ze liefdespartners zullen worden. Of hij zal stoppen met roken of dat Ida het minder belangrijk gaat vinden.

Heb je ook vragen of wil je lezen wat anderen meemaken op het gebied van daten, meld je dan aan bij de besloten Facebookgroep: Vragen van singles over de liefde en daten.

[/fusion_text]

Ik wil je alles bieden wat je nodig hebt om jouw lief te vinden. Er hoeft jou niets meer in de weg te staan, omdat er op iedere vraag die je hebt een antwoord is.

Op een mooie liefde voor jou,
Hartelijke groet Carla

 

Over Carla Ketelaar

Carla Ketelaar (1963) is relatie-expert en auteur van de bestseller ‘Vind je eindman’. Vanuit haar bedrijf Laatste Liefde leert zij ondernemende, single vrouwen wat nog nodig is om de juiste liefdespartner te ontmoeten. Zo vond ook zij haar eindman Steven. Ze zijn getrouwd en hebben samen zeven kinderen.

Over Carla Ketelaar

Carla Ketelaar (1963) is relatie-expert en auteur van de bestseller ‘Vind je eindman’. Vanuit haar bedrijf Laatste Liefde leert zij ondernemende, single vrouwen wat nog nodig is om de juiste liefdespartner te ontmoeten. Zo vond ook zij haar eindman Steven. Ze zijn getrouwd en hebben samen zeven kinderen.

2 reacties

 1. Melissa juli 13, 2023 at 11:07 pm- reageer

  ik heb precies hetzelfde verhaal!
  ik heb sinds aantal weken iemand leren kennen via een chat we hebben ontzettend veel mach eigenschappen behalve roken hij rookt! en ik ben meer voor gezonde leefstijl.
  maar ik wil hem ook niet verliezen, hij is super leuke man!

  • TeamLaatsteLiefde juli 17, 2023 at 7:28 am- reageer

   Bedankt voor je bericht Melissa, en als hij een superleuke man is dan zou ik het een kans geven en kijken hoe het zich ontwikkelt. Wie weet ‘besmet’ je hem met je gezonde leefstijl.

Laat een reactie achter