Eigen veiligheid eerst, maar hoe doe je dat op eerste afspraken?

Soms sta ik paf als ik lees en hoor waar vrouwen allemaal mee akkoord gaan op eerste dates. Mijn advies: eigen veiligheid eerst. 

Altijd. 

Wat houdt dat concreet in? Hoe lief en leuk hij ook lijkt of is, de eerste 3 dates spreek je niet bij jou thuis of bij hem thuis met hem af. Je spreekt af in een openbare gelegenheid waar andere mensen zijn. Dat betekent bijvoorbeeld op een terras waar je een kop koffie kunt drinken. En niet in een bos ergens afgelegen. 

Na 3 dates ken je elkaar beter, heb je een beter beeld van de persoon met wie je bent en is hij geen vreemde meer voor je. Daarná kun je bij hem of bij jou thuis afspreken, doe je het voor die tijd dan haal je gewoon een vreemde in huis.

Eigen veiligheid eerst

Dat gezegd hebbende zie ik nog een andere valkuil. Ik neem daarvoor het voorbeeld van Karin. Zij schreef in de Facebookgroep ‘Vragen van single vrouwen over de liefde en daten’ dat ze contact had met een leuke kerel. Hij wilde afspreken (goed teken) maar hij vroeg direct of Karin bij hem thuis wilde komen. Karin was verstandig en zei dat ze op een eerste date niet bij iemand thuis af wilde spreken omdat dat niet veilig was.

Hij kon het niet begrijpen en schreef meteen terug dat Karin hem niet vertrouwde. Ze zei dat dat ook niet kon, want ze kende hem nog niet en ze legde hem ook uit dat ze als vrouw kwetsbaar is. Hij reageerde dat niet alle mannen onbetrouwbaar zijn, maar als het zo moest was het voor hem klaar. En daarmee eindigde het contact. Karin zei dat ze wist dat ze er goed aan had gedaan om haar grenzen te geven, maar toch hield ze er een vervelend gevoel aan over.

Alle mannen zijn onbetrouwbaar. Of toch niet?

Zoals ik al schreef, dit verhaal postte Karin in mijn Facebookgroep en ik las hoe de andere deelneemsters aan deze groep  over elkaar heen buitelden om de man tot op zijn veters af te branden. Welke commentaren zag ik zoal:

  • Heel goed gedaan, dit is een drammer die zijn zin wil.
  • Een man die dit niet accepteert is jou niet waard.
  • Het lijkt dat je het kaf van het koren hebt gescheiden hiermee.
  • Goed gehandeld. Streep eronder en door.
  • Dat hij dit niet begrijpt is een immens rode vlag, goed dat het hiermee ophoudt.
  • Zo’n man is precies de reden waarom je nooit thuis af moet spreken voor een eerste date.
  • Vertrouw op je onderbuikgevoel. Dit is respectloos, geen volwassen gedrag van de man.
  • Wat een stomme vent, dat je als vrouw moet uitleggen dat je kwetsbaar bent slaat al helemaal nergens op.
  • Laat deze man gaan, er komt een veel leukere.

En zo kwam er nog veel meer. 

Zegt dit iets over hem of zegt het meer over jou?

Ik begrijp deze reacties en ik denk dat we als vrouw iets heel belangrijks vergeten zijn. Namelijk dat er heel veel mannen gewoon betrouwbaar zijn en het goed met vrouwen voor hebben. Dat ook veel mannen verdrietig en boos zijn over wat vrouwen wordt aangedaan. En alle voorgaande reacties zijn eigenlijk een bevestiging van het gevoel dat mannen standaard géén respect hebben voor vrouwen. Dat is gewoon niet waar.

Laten we het verhaal eens omdraaien. Wat als deze man een betrouwbare man is die altijd respectvol is richting vrouwen. Het komt niet eens in hem op om vrouwen zonder respect te behandelen. Op het moment dat je tegen zo’n man zegt ‘ik wil niet thuis afspreken omdat ik dat onveilig vind’ dan geef je hem een motie van wantrouwen mee. Hij dacht meteen ‘ze vertrouwt me niet, dus laat maar.’ 

Maar wat je ziet onder deze post is dat we direct de man de schuld geven. Het is de kortzichtigheid van de man. Maar zouden de reacties ook voor een groot deel frustraties kunnen zijn van eigen negatieve ervaringen in de liefde? Die hier geuit worden terwijl deze man er niets mee te maken heeft. 

We slaan hier iets over.

Deze situatie had heel anders kunnen lopen als er aandacht was geweest voor HOE je iets zegt. Als je het brengt als ‘dit kan gevaarlijk zijn voor een vrouw’, dan raak je de man persoonlijk. En voor mannen die te vertrouwen zijn en die niet grensoverschrijdend zijn, geeft dit een machteloos gevoel. 

Het is de toon die de muziek maakt

Daarom raad ik altijd aan om niet te zeggen wat je niet wilt, maar om te zeggen wat je wel wilt. Karin had kunnen zeggen ‘Wat een leuke uitnodiging, dank je wel. Ik drink een eerste kop koffie graag op een terras, mag ik je daarvoor uitnodigen?’ Voel je het verschil. Als ze het zo gebracht had dan had het gesprek zo anders kunnen lopen. Je kunt het op een hele vriendelijk manier omzeilen, luchtig vrolijk met een glimlach. Dan zou die man anders gereageerd hebben. 

Was jij het met de reacties van de vrouwen in mijn Facebookgroep eens? Dan zou ik je willen uitnodigen om te kijken naar of je grensoverschrijdingen hebt meegemaakt, of dat je in vervelende situatie hebt gezeten en dat je dat nu projecteert op de mannen. Hoe kijk je naar mannen? Ik voel namelijk veel frustratie en boosheid in de reacties door de ervaringen die we hebben. Dat wil ik niet wegpoetsen. Maar we projecteren onze oude ervaringen op deze nieuwe situatie. 

Kun je oude gevoelens loslaten?

Karin begreep meteen wat ik bedoelde en zei ‘volgende keer doe ik het inderdaad anders’. Karin zei ook ‘je verwoordt precies wat ik voelde dat er gebeurde en ik had ook het idee dat hij niet de verkeerde intentie had. Was op zoek naar hoe ik het anders had kunnen brengen, ik begreep wat het met hem deed’. Hier gaat het om. Ik denk dat we niet moeten vergeten dat de meeste mannen oké zijn. Laten we voorzichtig zijn om alle mannen over een kam te scheren en dan nog wel de kam van de onbetrouwbare mannen. 

Maar ik zag ook dat andere vrouwen het moeilijk los konden laten. Omdat dat deel sterk was, HIJ was fout. Aan die vrouwen wil ik vragen: Voel je waar je mening over mannen vandaan komt? Snel een trigger voelen bij een persoon zegt niks over die persoon, het zegt iets over jou en het raakt aan iets dat je eerder hebt meegemaakt. Ga eens uit van de onschuld van de ander, in plaats van die persoon meteen schuldig te verklaren. Mannen met goede intenties denken niet eens aan foute intenties en die mannen valt het rouw op het dak als jij dat wel doet. 

Positief begrenzen en een uitnodiging van mij 🙂

Probeer het eens uit, als je in een dergelijke situatie zit. Kijk eens naar hoe je communiceert. Het is een kwestie van positief begrenzen. In de eerste contacten kan er namelijk zoveel misgaan. De aannames over deze man zijn echt te kort door de bocht. Hij is diep geraakt door het wantrouwen.

Waarom ik het hier over heb? Omdat ik ervoor blijf pleiten dat we niet steeds naar de buitenwereld wijzen, maar dat we naar onszelf kijken. Niet de mannen, niet de datingsites, maar naar onszelf. Liefdes worden niet gevonden door naar een ander te wijzen. En dat is wat ik met Laatste Liefde wil. Dat is de moed hebben om naar je onderstroom te kijken en te leren om vriendelijk te begrenzen. 

Zeg je nu ‘Carla ik heb geen idee waar je het over hebt, maar ik wil er wel meer over weten’. Dat kan, doe mee met mijn gratis online webinar ‘Hoe je in 5 stappen jouw eindman vindt’ en daarin geef ik nog veel meer tips.

Hartelijke groet,
Carla

Over Carla Ketelaar

Carla Ketelaar (1963) is relatie-expert en auteur van de bestseller ‘Vind je eindman’. Vanuit haar bedrijf Laatste Liefde leert zij ondernemende, single vrouwen wat nog nodig is om de juiste liefdespartner te ontmoeten. Zo vond ook zij haar eindman Steven. Ze zijn getrouwd en hebben samen zeven kinderen.

Over Carla Ketelaar

Carla Ketelaar (1963) is relatie-expert en auteur van de bestseller ‘Vind je eindman’. Vanuit haar bedrijf Laatste Liefde leert zij ondernemende, single vrouwen wat nog nodig is om de juiste liefdespartner te ontmoeten. Zo vond ook zij haar eindman Steven. Ze zijn getrouwd en hebben samen zeven kinderen.

Laat een reactie achter