Eerste dates, de do’s en don’ts

Daten, ik vond dat toch altijd zo spannend. Zeker een eerste date, want je weet gewoon niet wat voor man je aantreft. Daarom direct maar een belangrijke tip voor eerste dates:

Hou de eerste afspraak veilig en kort

Zorg dat je voor eerste date (en de 2 volgende) altijd openbaar afspreekt waar ook andere mensen zijn. Zorg voor je eigen veiligheid en hou die date kort. De eerste date zou ik één uur hooguit anderhalf uur laten duren. De tweede eventueel het dubbele van de tijd en de derde een compleet dagdeel. En nee, dan is de eerste date dus ook geen eetafspraak maar een drankje samen of een kop koffie. Uit eten kan als een eeuwigheid voelen als je een no-go voelt. En praat je er dan nog maar eens uit. En als het helemaal top is maakt een eerste date met etentje het vaak veel te intens door de lange duur van de afspraak. Bewijs jezelf een dienst en houd de eerste dates kort en veilig. 

Eerste dates stellen niets voor

En weet daarbij dat de eerste date niks voorstelt. Huh, denk je nu misschien. Waar heeft zij het nu over? De eerste date stelt niks voor omdat je allebei nerveus bent en je beiden je beste beentje voor wilt zetten. En dan ben je dus niet jezelf. Wat ook nog meespeelt: als mannen nerveus zijn dan gaan ze veel over zichzelf vertellen. Over een onderwerp waar ze zich senang bij voelen, vaak het werk. En als vrouwen nerveus zijn gaan ze veel vragen stellen. Met als resultaat dat ik dan achteraf te horen krijg: ‘hij stelde me geen enkele vraag’.

Klopt helemaal want daar liet je hoogstwaarschijnlijk weinig ruimte voor. Laat gerust wat stiltes vallen, geef hem de gelegenheid om jou een vraag te stellen. 

Vertel niet teveel en niet over het verleden

Nog een belangrijke tip: vertel op de eerste date niet te veel en al helemaal niet over je verleden. Als je het al doet, stip het dan kort aan en wees positief. Maar ga zeker niet vertellen over alle perikelen met je ex en nare dingen die je hebt meegemaakt in het verleden. Dit draagt niet bij aan een positieve eerste ervaring samen. Draai het maar eens om: hoe zou je het zelf vinden als je veel van zijn verleden te horen krijgt terwijl je de ander nog niet kent. Zijn ex vrouw, zijn pestverleden. Daar heb je toch geen trek in. 

Wil je je kwetsbaar opstellen tijdens een date? Dat mag, maar doe het dan wel in het nu. Zeg dat je spannend vindt om hier te zijn, maar zeg niet dat je vroeger vreselijke dingen mee hebt gemaakt. Dat is gewoon niet passend tijdens een eerste date. Deel wat je voelt in het nu en dat is meer dan genoeg op dit moment.

Dé klik of chemie, laat het los

Dan de mythe van de roze wolk, de klik of de chemie willen voelen. Ik zeg dat je dit juist niet wilt voelen, want voor mij is het een rode vlag als iemand zegt ‘ik zag hem en we hadden meteen een klik’. Verliefdheid of een klik tijdens de eerste afspraak gaat namelijk vaak niet over de ander maar over jezelf. Jij hebt een wens/een plaatje in je hoofd en hij is blijkbaar iemand die je wel in dat plaatje ziet passen. Maar is dat werkelijk zo? 

Zie je hem dan echt in wie hij is of projecteer je je eigen wens op hem?

Om echt liefde te vinden moet je iemands hart leren kennen. Daarvoor zijn meerdere afspraken nodig en het is helemaal niet gek als je het tijdens de eerste afspraak nog niet weet. Een neutraal gevoel, een kleine ja of een kleine nee, het is allemaal goed en dan ga je voor een tweede afspraak. Een goede liefde is namelijk 50% gevoel en 50% gezond verstand. 

Ga efficiënt daten

Daarbij wil je natuurlijk wel efficiënt daten en daten moet zeker geen dagvullend programma zijn. Een half uur per dag is genoeg. 

Efficiënt daten, dus eerste dates do’s en don’ts, is:

  • Niet chatten of appen omdat dat heel veel tijd kost. Hiermee kun je hele avonden doorbrengen om aan het einde te horen dat hij het gezellig vond en niet verder wil afspreken. Veel mensen zitten op datingapps om wat gezelligheid te hebben en zijn lang niet altijd op zoek naar een relatie. 
  • Binnen 14 dagen richting live afspraak. Geen tijd en energieverlies door weken of maanden digitaal te babbelen. Je leert elkaar niet kennen door digitaal te babbelen. Dat is een idee en onwaar. Leren kennen kan alleen live of als tweede beste, online mét beeld. 
  • Niet met meerdere mannen tegelijkertijd daten. Hoewel we onszelf vaak vertellen dat dit juist efficiënt is, laat de werkelijkheid het tegenovergestelde zien. Door met meerdere personen tegelijk te daten kom je onvermijdelijk in het vergelijken terecht. En zelden komt daar een blijvende relatie uit. Als we namelijk vergelijken schiet er altijd wel iets tekort bij de een en de ander.  Hoe dan wel? Je kiest er 1 en daar ga je een aantal keer mee op stap. Na 4 of 5 dates voel je ‘vind ik het leuk om hem te zien of zie ik er tegenop?’ Zie je er tegenop, dan stoppen. Ben je blij om hem te zien, geef de liefde dan een kans. Je mag jezelf en hem de tijd geven om te onderzoeken of jullie gevoelens verder toenemen.
    Nee, dat is niet iemand aan het lijntje houden. Sterker nog, het is de enige manier om jezelf en de ander een kans te geven. Zie het als verkering, (ik weet het, een hopeloos ouderwets woord voor veel mensen maar ik hou ervan). Mag je een tijdje met elkaar omgaan, verkeren om te kijken, te voelen of je het voor de komende 30 jaar wilt zijn voor elkaar? En dat je dat nu nog niet weet is logisch, hoeft ook nog niet. Gevoelens nemen toe en liefde groeit. 
  • Bespreek de relatie niet snel. Last but not least een belangrijke tip: bespreek de relatie niet in te vroeg stadium. Je vist daarmee naar bevestiging en het zou zomaar kunnen dat je een kansrijke date hiermee wegjaagt. Want als het vroeg besproken/ gevraagd wordt kun je vaak nog niet zeggen of je verliefd bent of niet. En verliefdheid is niet dé graadmeter voor een goede relatie. Liefde wel en die ontstaat en heeft tijd nodig.  Dus als iemand zegt ‘ik ben niet verliefd’ dan ben je teleurgesteld en trek je je waarschijnlijk ook terug en meestal is dit het einde van het date-avontuur. Maar liefde heeft tijd nodig, het hart is altijd langzamer dan het hoofd. Gun je hart die tijd. 

Nou dit waren weer heel veel tips die je kunt gebruiken.

Vergeet niet dat hij al rondloopt en dat hij ook op zoek is naar jou. Jullie hebben elkaar alleen nog niet gevonden. Blijf dus (onder)zoeken en geef niet op in de liefde. Kun je hierbij wel wat hulp gebruiken? Dan heb ik (onder andere) de volgende mogelijkheden voor je:

Wat je ook doet, geef niet op in de liefde.

Hartelijke groet,
Carla

Over Carla Ketelaar

Carla Ketelaar (1963) is relatie-expert en auteur van de bestseller ‘Vind je eindman’. Vanuit haar bedrijf Laatste Liefde leert zij ondernemende, single vrouwen wat nog nodig is om de juiste liefdespartner te ontmoeten. Zo vond ook zij haar eindman Steven. Ze zijn getrouwd en hebben samen zeven kinderen.

Over Carla Ketelaar

Carla Ketelaar (1963) is relatie-expert en auteur van de bestseller ‘Vind je eindman’. Vanuit haar bedrijf Laatste Liefde leert zij ondernemende, single vrouwen wat nog nodig is om de juiste liefdespartner te ontmoeten. Zo vond ook zij haar eindman Steven. Ze zijn getrouwd en hebben samen zeven kinderen.

Laat een reactie achter