Wat is downdaten precies?

Een tijdje geleden was er een reportage op EenVandaag en die reportage ging over downdaten. Downdaten is daten met iemand die een lagere opleiding heeft dan jijzelf. Om nog specifieker te zijn: downdaten wordt meestal alleen zo genoemd als een hoogopgeleide vrouw aan het daten is met een laagopgeleide man.

Op een vreemde manier discriminerend dus

Want als een hoogopgeleide man met een laagopgeleide vrouw gaat daten, dan is er niks aan de hand. Dat is historisch en biologisch bepaald. Mannen gingen in de oertijd voor de jonge, mooie vrouwen, want dat was goed voor hun nageslacht. Vrouwen waren juist meer gebaat bij een man die hoog op de apenrots zat. Want een man met meer middelen geeft meer zekerheid bij het grootbrengen van je nageslacht.

Apenrots? Historisch bepaald?

Maaruh, is het inmiddels geen 2022 en hebben we dit soort gedachtes nog nodig? Er zijn 2 miljoen singles in Nederland en dat aantal groeit gestaag. Als we de opleidingsgraad wat meer kunnen loslaten (wat over het IQ (intelligent quotient) gaat) en eens meer gingen kijken naar het EQ (emotional quotient) van de ander?

Wat is er mis met downdaten?

Op zich niets, maar dat zou je niet zeggen aan de reacties van de vrouwen die tegen downdaten zijn.
‘Ik wil toch op een bepaald niveau met mijn partner kunnen praten en met een laagopgeleid iemand kan dat niet’
‘Dan weet ik zeker dat ik op hem ga neerkijken’
‘Soort zoekt soort’
‘Ik wil graag kunnen leren van mijn partner’
‘Ik moet uitgedaagd worden door mijn partner’
Heldere kijk maar tegelijkertijd een hele beperkende omdat er op voorhand al meerdere aannames gedaan worden door de kwaliteit ‘slim’ als uitgangspunt te nemen

We zijn meer dan wat we geleerd/gestudeerd hebben

Bij alleen de nadruk op opleidingsgraad, het verstand, het hoofd, je intelligentieniveau vergeten we het belangrijkste deel wat voor de liefde nodig is. Namelijk je emotionele ontwikkeling, je gevoel, het hart. Liefde gaat over het hart, over je ervaringen in het leven. Wat heb je meegemaakt? Hoe heb je daarmee gedeald in het leven? Welke levenswijsheden heb je opgedaan in en door het leven. Wat voor mens ben je daardoor geworden? De liefde vraagt levenswijsheid en dat is niet alleen af te meten aan het opleidingsniveau.

Laten we het woord downdaten afschaffen

Mijn advies is in de eerste plaats om het woord downdaten af te schaffen. Het geeft een waarde aan een mens van meer of minder, beter of slechter. Terwijl we het ook nog eens maar over één aspect hebben van onze persoonlijkheid.

Verder raad ik je aan: Ga het downdaten niet uit de weg. Bekijk hierdoor meer profielen en als je een contactverzoek krijgt van een man die je voorheen om deze reden al gelijk zou hebben afgewezen, kijk eens met je hart naar die ander.

Ik ken meerdere stellen die een prima relatie hebben waarbij de een hoger opgeleid is dan de ander. Het bestaat wel en het zijn goede, evenwichtige relaties. Naast dit verschil in opleiding zijn er veel overeenkomsten, zijn ze emotioneel elkaars gelijke en hebben ze goede gesprekken.

Downdaten in de praktijk

Een van deze vrouwen vertelde me:” Dat gedoe over downdaten daar begrijp ik niets van. Ik heb zelf universiteit gedaan en mijn man LTS. Ik heb boekenslimheid, hij is van zichzelf slim en wij vullen elkaar daarin perfect aan. Moeilijke dingen los ik op, praktische problemen zijn voor hem en zo zijn alle uitdagingen in ons leven afgedekt.’

Ik vond ook het commentaar van een geïnterviewd stel in de reportage heel mooi. De vrouw was hoogopgeleid, haar vriend niet. Een vriendin die zelf ook mbo had gedaan vroeg aan de vrouw of het niet raar voelde om met een lager opgeleide te daten? Ze had geantwoord: ‘Nee, het is gewoon een goed mens. Ik heb dan wel een grotere woordenschat, maar hij heeft andere dingen waar hij weer beter in is.’ En dat van ‘het is gewoon een goed mens’ dat doet het ‘m, dat is het belangrijkste en daar kun je samen heel gelukkig oud mee worden.

Wat denk je, zou jij willen of kunnen downdaten? Ik lees graag je reactie onder dit artikel.

Hartelijke groet,
Carla

Leave A Comment