Downdaten? En het geheim ervan

Mijn laatste vraag in het vorige artikel was:

“Wat denk je, zou jij willen of kunnen downdaten? Ik lees graag je reactie, dus mail me gerust terug”’
Nou dat heb ik geweten!!! ?
Op deze vraag ontving ik heel veel mailtjes.

Wat was er precies aan de hand?

In mijn vorige artikel, lees het hier als je die gemist hebt, adviseer ik om downdaten niet gelijk als een no go te zien. Naast dat het woord downdaten van alles impliceert en allerlei aannames versterkt lopen de reacties uiteen van boosheid, geïrriteerdheid naar grote opluchting en dankbaarheid dat ik het op deze manier durf te bespreken.

Nog even wat downdaten precies is

Downdaten is daten met iemand die een lagere opleiding heeft dan jijzelf. Om nog specifieker te zijn: downdaten wordt meestal alleen zo genoemd als een hoogopgeleide vrouw aan het daten is met een laagopgeleide man.

Graag deel ik een aantal van de diverse reacties met je.

  1. Weer een woord erbij geleerd: downdaten.

‘Mooi hoe je het beschrijft en ik vind het een prima ontwikkeling als vrouwen hier doorheen kunnen kijken, dat is een kenmerk van intelligentie en gaan voor je hartenklop.
Mijn moeder was veel slimmer dan mijn vader en ergerde zich aan zijn domheid. Nu was dat ook maar relatief, maar toch hij was wat trager.
Ik heb dit opgeslagen als kind en bewust/onbewust een man gekozen die behoorlijk slim is. En trots dat mijn moeder was en opscheppen in de familie.
Die ergernis van mijn moeder, al is ie maar klein, zit ook in mijn systeem. Ik ben er alert op.
Dat wilde ik even met je delen en anno 2018 juich ik deze ontwikkeling toe…sta op vrouw geniet van je wijsheid. Het komt de emancipatie ten goede!’

  1. Mooi verwoord artikel en het geeft te denken…

‘Maar ik weet niet of me dit lukt. Wil toch echt een man met een beetje niveau. MBO is prima, heb ik ook, maar dan verwacht ik toch wel dat je je in de rest van je leven doorontwikkeld hebt. Begrijp je? En dat lees je toch al snel uit een profiel lijkt me. Je bent het er vast niet mee eens denk ik ?’

  1. Inderdaad Carla, geen haar op mijn hoofd!

‘Ik stel geen hoge eisen op het gebied van uiterlijk, maatschappelijke positie of inkomen aan een mannelijke partner, maar als WO-opgeleide vrouw zoek ik iemand die ook WO-opgeleid is. ‘

  1. Wat mooi dat hier aandacht aan besteed wordt!

‘Ik ben zelf HBO geschoold en date nu met een man die laagopgeleid is, die jaren in de productielijn in ploegen heeft gewerkt en zich nu binnen het bedrijf verder ontwikkeld heeft.
Ik ben 2 jaar geleden gescheiden en veranderd van een gesloten persoon die al haar emoties negeerde en wegstopte naar iemand die ineens van alles voelde maar er niks mee kon, zo overweldigend dat het was.
Dankzij deze man, die qua persoonlijke en spirituele ontwikkeling al zoveel verder is, heb ik mogen en kunnen groeien als mens. Heb me nog nooit zo rijk gevoeld ondanks alles wat ik nu aanga, een plek geef en de emoties toelaat die erbij om de hoek komen kijken.
Opleiding is niet gerelateerd aan de persoonlijkheid van iemand.
Ik hou van deze man meer dan ik me ooit voor heb kunnen stellen!
En of dit nu uiteindelijk een relatie wordt of niet, we hebben allebei het gevoel dat we voor altijd in elkaars leven blijven.’

  1. Wat een herkenning en wat een liefde maak ik nu mee

‘Voor mij was downdaten altijd onbespreekbaar. Mijn moeder zou het woord uitgevonden kunnen hebben! Ik kom uit een gezin waarin status heel belangrijk was en wij 3 kinderen hadden die stand hoog te houden. Dat mijn universitair geschoolde broer thuiskwam met een verpleegkundige was interessant genoeg geen enkel probleem maar toen ik tijdens mijn studie een relatie kreeg met de broer van mijn vriendin die in een horecabedrijf runde was het huis te klein. Onder al deze druk heb ik mijn grote liefde van toen helaas losgelaten. En ik sprak alleen nog af met mannen die gestudeerd hadden. Mijn moeder was blij maar ik steeds minder. Toen mijn 3de relatie uitging, raakte ik in een depressie en ben weer opgekrabbeld met het voornemen mijn hart te volgen los van wat anderen zouden vinden. En gelukkig heb ik dat gedaan. Sinds een half jaar heb ik een hele fijne relatie en hij is conciërge op een middelbare school. Zelf is hij met school gestopt op zijn 17de. Hij luistert naar me en vraagt door over gevoelsdingen die ik best lastig vind. Hij is breed geïnteresseerd en weet eigenlijk heel veel. Hij is warm en lief voor me en zelfs mijn moeder begint te ontdooien. Dus downdaten?!? Ik kan het iedereen aanraden’

We zijn veel meer dan dat wat we gestudeerd hebben

Of zoals een van de vrouwen hierboven prachtig samenvatte: Opleiding is niet gerelateerd aan de persoonlijkheid van iemand.
Dat is ook wat ik in het vorige artikel benoemde. We zijn meer dan wat we geleerd of gestudeerd hebben, meer dan onze functie/baan, we zijn meer dan onze handicap of beperking, meer dan ons huis of onze auto, we zijn meer dan wel of geen vader zijn enz. Dat is ook wat ik overwegend las in de mails die ik als reactie kreeg. ‘Wat ben ik blij dat ik verder gekeken heb dan alleen zijn opleiding.’

Opleiding versus denkniveau

De opleiding die iemand genoten heeft is niet hetzelfde als het denkniveau dat we ontwikkeld hebben.
Het denkniveau is altijd verder te ontwikkelen en dat kan op vele manieren ook zonder studie. Dit kan door; werk, lezen, ontmoetingen met anderen, bijscholingen, reizen, zelfstudie, brede interesses, levenservaringen en ga zo maar door.
Mijn boodschap is: wees je hier bewust van, maak je eigen keuzes en doe wat goed voelt voor jou.

Wil je reageren op dit artikel, dan mag je me natuurlijk mailen. Wat ook kan en waar je nog meer reacties leest en misschien krijgt is op mijn besloten Facebookgroep ‘Vragen van singles over de liefde en daten’. Hier kun je je ervoor aanmelden als lid en daarin worden veel van dit soort interessante onderwerpen besproken en helpen vrouwen elkaar in de zoektocht naar hun eindman. En ik ben natuurlijk regelmatig in de groep aanwezig om vragen te beantwoorden.

Op een mooie liefde voor jou.

Hartelijke groet,
Carla

www.laatsteliefde.nl
support@laatsteliefde.nl

 

Over Carla Ketelaar

Carla Ketelaar (1963) is relatie-expert en auteur van de bestseller ‘Vind je eindman’. Vanuit haar bedrijf Laatste Liefde leert zij ondernemende, single vrouwen wat nog nodig is om de juiste liefdespartner te ontmoeten. Zo vond ook zij haar eindman Steven. Ze zijn getrouwd en hebben samen zeven kinderen.

Over Carla Ketelaar

Carla Ketelaar (1963) is relatie-expert en auteur van de bestseller ‘Vind je eindman’. Vanuit haar bedrijf Laatste Liefde leert zij ondernemende, single vrouwen wat nog nodig is om de juiste liefdespartner te ontmoeten. Zo vond ook zij haar eindman Steven. Ze zijn getrouwd en hebben samen zeven kinderen.

Laat een reactie achter