Datingsites staan vol met hunkerende jongetjes en meisjes

Waarom hebben zo veel mensen moeite met het vinden van de juiste liefdespartner? Is dat omdat:

  • Datingsites stom zijn
  • Mannen niet serieus zijn 
  • Vrouwen te kritisch zijn

Dat zou kunnen, maar ik ben ervan overtuigd dat de belangrijkste reden is dat datingsites overspoeld zijn met hunkerende jongetjes en meisjes. En als die met elkaar gaan daten, dan wordt het chaos.

Hunkerende jongetjes en meisjes

Wat bedoel ik met hunkerende jongetjes en meisjes? En waarom wordt het daten hierdoor zo moeilijk? Dat komt omdat we vaak daten met motieven die niet uit ons volwassen deel komen. Nee, de motieven komen uit een deel van ons dat vroeger iets tekort is gekomen. Ons kleine kind en dat geeft nu een hunkering. Een hunkering waarvan we willen dat de ander het opvult en die ander kan (en wil) dat vaak niet.

Ik wil nu geen zwaar psychologisch verhaal houden, maar iedereen heeft een gewond kind in zich. Hoe goed je ouders het ook bedoelden en hoeveel ze ook van je hielden, iedereen heeft in haar jeugd wonden opgelopen. En als we als kind pijn hebben en ons er geen raad mee weten, dan splitst een deel van onszelf zich af om te kunnen overleven. Daarmee plaatsen we het buiten ons. 

Met die afsplitsing, wat we vaak al in onze vroegste jeugd doen, wordt de basis gelegd voor inprentingen. Wat we op die leeftijd meekrijgen is ‘de waarheid’ (dat wat de volwassen opvoeders ons voordoen) en dat wordt vervolgens de blauwdruk voor de rest van ons leven. Tijdens de rest van ons leven kunnen we er natuurlijk wat aan doen, maar we hebben geen invloed op het moment dat het ontstaat.

Tekorten van je ouders ervaren is pijnlijk. Zo heb ik zelf lieve ouders en een fijne jeugd gehad. En wat ook waar is: mijn vader was lief maar emotioneel heel erg gesloten. Ik hunkerde om te weten hoe met hem was, wat hij voor mij voelde, of ik er toe deed voor hem maar ik kreeg het er niet uit. Gevoelens werden niet uitgesproken. Wat ik in mijn blauwdruk heb meegenomen is dat ik er alles aan moest doen om lief gevonden te worden. Ik werd ambitieus, trok altijd de aandacht en was steeds weer haantje de voorste. Dat was mijn manier om de bevestiging te zoeken waar ik naar hunkerde en die ik te weinig gekregen heb. 

Bevestiging zoeken door je overlever in stelling te brengen

Ik verwijt mijn vader niks en toch is daar die wond. Gevolg voor mij: ik voelde me heel eenzaam. Ik hoor er niet bij, ik heb altijd gevoeld ‘ik sta er buiten’. Mijn thema in het leven is dus: hoe blijf ik aangesloten bij de groep zonder dat ik me eenzaam voel? Zo’n wond nemen we mee in ons hart en dat zorgt ervoor dat er een nieuw deel in ons opstaat: de overlever. 

De overlever is de rol waar je instapt om de pijn te overleven. Ik ben extravert en ik ging zelf zorgen dat ik wel bevestiging zou krijgen door op te vallen. Was ik introvert geweest dan had ik me waarschijnlijk meer teruggetrokken. ‘Niemand ziet me, niemand hoort me.’ Maar ik ging dus de barricade op. En soms raken we zo gehecht aan die rol dat we denken dat we het zijn. 

De pijn die ontstaat als kind ervaren we meestal niet bewust. We weten niet beter dan dat het overal zo is, onze eerste wereld is het gezin waarin je geboren bent. Vaak later pas kan er bewust contact gemaakt worden met deze pijn. Of voor het eerst beseffen we dan dat we eenzaam of vaak verdrietig waren.

Wat gebeurt er als ‘overlevers’ gaan daten?

Wat zien we op datingsites? Mensen die leven tussen de overlevers en het kind. Het ene moment voelt het goed. En pats boem, iemand heeft ineens iets gezegd of gedaan en je voelt je slecht. Hoe kan dat? Iets heeft jouw wond getriggerd. Zo bewegen we heen en weer en dat is niet erg of fout, maar door je er bewust van te worden ga je je lichter en blijer voelen in het leven en is er veel minder ruis op de lijn op datingsites. 

Want ik lees het vaak in teksten op datingsites. Niet open en bloot, ik lees het tussen de regels door. Let er zelf ook maar eens op. Dan is het iemand met een oude wond en een innerlijk tekort. Die persoon zoekt iemand om de oude wond, het innerlijk tekort in te vullen.

Bijvoorbeeld de meest voorkomende zin op datingsites is dat er een betrouwbaar iemand gezocht wordt. Daarmee laat je je wond, zoals bedrog of niet op iemand kunnen rekenen, direct zien. Want dat wat vanzelfsprekend zou moeten zijn in een volwassen relatie, eerlijkheid en betrouwbaarheid, hoeft niet apart benoemd te worden.

Er zitten ook veel mensen uit eenzaamheid op de datingsite. Niet omdat we als volwassene niet alleen kunnen zijn, maar omdat ons kleine kind het moeilijk vindt en al te veel alleen-zijn heeft meegemaakt. Het huidige alleen-zijn raakt deze oude wond.

De oplossing

Wat is nodig? Daten met je volwassen deel. Je wijsheid, je natuurlijk voelen wat klopt en wat niet. In dat volwassen deel zitten je kwaliteiten, alle dingen die je goed kunt. Die je fijn vindt. Ik nodig je uit om eens een lijstje te maken van je eigen kwaliteiten. Ben je warm, lief, een aanpakker? Maak de lijst en hang die op en zorg dat je ze dagelijks ziet.

Onderzoek daarnaast ook de pijn van je innerlijke kind. Want daardoor zijn die overlevers ontstaan. Je overlevers nemen over het algemeen te veel ruimte in en je volwassen deel te weinig. Door je dagelijks te verbinden met je volwassen kwaliteiten gaat de volwassene groter worden. Dat is belangrijk omdat je de volwassene nodig hebt om te daten en een gezonde en volwassen relatie te krijgen. 

Vind je het moeilijk om van je gewonde kind over te stappen naar je volwassen deel? Zoek hulp. Ik help je er graag mee en het is een belangrijk onderdeel van mijn programma’s en mijn boek. Meer informatie over mijn programma’s en mijn werkwijze vind je hier.

Op de liefde,
Carla

Laat een reactie achter