Als het nodig is app ik voor je

Een maand geleden had ik een live-dag met een zestal deelneemsters aan mijn programma. Die dag was vooral voor mijn bedrijf bedoeld, want ik wilde mooie video’s maken om te laten zien wat er gebeurt als je met de Laatste Liefde Date Methode aan de slag gaat. Een van de deelneemsters aan die dag is Maaike*. Maaike zat al met onze hulp op de datingsite en ze had app-contact met een leuke man. Zoals ik altijd adviseer, stuurde ze zo snel mogelijk op een live-date aan. Maar het wilde maar niet lukken.

4 dagen wachten!

De beste man had het blijkbaar druk. En inmiddels was ze al 4 dagen aan het wachten op bericht van hem. Laat nu tijdens onze live-dag ineens een berichtje van hem binnenkomen. Dat hij die middag in het midden van het land is en dat hij het leuk zou vinden om haar daar te ontmoeten.

Toevallig kon zij aan het einde van die middag ook in het midden van het land zijn, maar ze was lichtelijk geïrriteerd. ‘Laat ie me eerst 4 dagen wachten en dan zou ik nu ineens op moeten komen draven. Hij zoekt het maar uit.’

Ze was het ietwat geagiteerde bericht al aan het typen toen ik haar vroeg om de situatie even te onderzoeken. Om haar aannames, dat hij niet geïnteresseerd was los te laten en gewoon te kijken wat er nog meer voor redenen mogelijk konden zijn waarom iemand niet snel reageert. Al was het alleen al omdat de gevraagde afspraak voor haar praktisch gezien heel goed te doen was.

Dan app ik voor je

Ze gaf me haar telefoon en zei ‘nou, schrijf jij dan maar wat’. Dat doe ik natuurlijk graag en ik heb naar Lex geschreven ‘Fijn dat je van je laat horen. Ik kom toevallig vanmiddag door het midden van het land en kan tegen het eind van de middag bij je zijn. Komt dat uit?’

Ondertussen was onze pauze voorbij en duurde het weer enkele uren voor er een reactie kwam. In de tussentijd kreeg ze weer hetzelfde gevoel als ze de afgelopen 4 dagen ook had gehad. Hij doet niet genoeg moeite en zal wel niet geïnteresseerd zijn. De telefoon pingde pas na 4 uur en hij reageerde positief terug met tijd en plaats. In eerste instantie wilde ze er niet naar toegaan omdat ze er geen zin meer in had. Tot ik eruit flapte ‘Nou dan zit er niets anders op dan dat ik met Lex die date ga hebben.’ Ze schoot in de lach en zag zelf ook de humor er wel van in.

Maaike was hoogst verbaasd. Waarom had zij zo lang op een bericht moeten wachten en kreeg ik in één middag een positieve reactie? Ik weet het antwoord wel. Dit is een voorbeeld van een open en oordeelloos appje. Er zat geen verwijt in, ook niet verborgen, wat meestal wel gebeurt als we geïrriteerd zijn. Dat we in onze reacties naar mannen toch even ons punt willen maken. Mijn advies is: doe dat niet.

Dus Maaike had een date en ze ging. Het bleek een ontzettend leuke man te zijn die een vol en actief leven heeft. Hij wil zijn leven niet laten bepalen door zijn telefoon en hij probeert dat ding bewust zoveel mogelijk weg te leggen. Zie hier de reden waarom hij 4 dagen niet had gereageerd op haar bericht.

Ze hebben een fijne date gehad en ze is zo blij dat ze hem niet direct afgewezen heeft. Is dit de liefde van haar leven? Inmiddels weet ik het antwoord: ja, ze zijn helemaal verliefd en ze zijn samen aan het onderzoeken of zij echt de eindman en eindvrouw voor elkaar zijn.

Aannames loslaten

Ik ben blij dat ik Maaike hierbij heb kunnen helpen om haar kritische blik en de aannames los te laten. En gewoon de date een kans te geven, wat had ze te verliezen?

Over welke aannames heb ik het dan?

 • Hij zegt wel dat hij interesse heeft, maar blijkbaar toch niet;
 • De beste man is initiatiefloos;
 • Hij is langzaam;
 • Het interesseert hem blijkbaar niet.

Ik zie dat zo vaak en dit komt bijna altijd uit eerdere ervaringen. Dat kan zijn uit de jeugd of het zijn onbewuste oude opgeslagen frustraties over mannen waardoor je mooie dates zomaar mis kunt lopen. Daarom is het belangrijk om te leren om oordeelloos te communiceren en open vragen te stellen. We gaan namelijk zelf vaak mee in onze eigen gedachtestroom. En als onze aannames negatief zijn, zijn onze gedachten dat ook en onze gevoelens als gevolg daarvan ook.

4 G’s

Daarom heb ik het altijd over de 4 G’s die helpen om je aannames te onderzoeken. De 4 G’s zijn:

 • Gebeurtenis
 • Gedachte
 • Gevoel
 • Gedrag

Als we dit even over de situatie van Maaike leggen krijg je:

 • Neutrale gebeurtenis: ik stuur een bericht en 4 dagen later krijg ik bericht terug;
 • Gedachte -> het zal ‘m wel niet interesseren;
 • Gevoel -> irritatie, bozig;
 • Gedrag -> hij bekijkt het maar en de date gaat niet door.

Schrijf je vanuit dit negatieve gevoel een bericht terug dan sijpelt jouw gevoel en gedrag door in het contact en dat pakt vaak negatief uit. Op deze manier handelen is een oud patroon. Een patroon dat best te doorbreken is als we erbij stil willen staan.

‘Don’t let the next pay for the ex.’

Jouw nieuwe date kan er niets aan doen wat er in jouw vroegere relaties is gebeurd.

Als je bereid bent om je gedachtes te onderzoeken zou het rijtje er ook zo uit kunnen zien:

 • Neutrale gebeurtenis: ik stuur een bericht en 4 dagen later krijg ik bericht terug;
 • Gedachte -> hij zal wel een reden hebben om niet direct te reageren (het voordeel van de twijfel geven);
 • Gevoel -> Neutraal, afwachtend, want je hebt geen oordeel;
 • Gedrag -> ik wacht het even af.

Probeer je bewust te worden van de manier waarop je communiceert. Krijg helder wanneer je met verborgen verwijten communiceert. Vaak zijn wij vrouwen daar erg goed in. Kijk meer naar wat gezegd moet worden en wat beter achterwege kan blijven. Ga voor verbindend communiceren in plaats van verwijderend en je zult meer live afspraken en matches met mannen hebben.

Dit communiceren zonder verborgen verwijten is zo belangrijk, zeker in de eerste periode. Dan ben je namelijk nog vreemd voor elkaar en is het zo makkelijk om elkaar verkeerd te begrijpen en het bijltje erbij neer te gooien. Terwijl jullie misschien een mooi stel hadden kunnen worden.

Gelukkig heb ik Maaike en Lex voor deze valkuil kunnen behoeden. Wil jij dat ook? Als je mijn persoonlijke begeleiding hebt, dan app ik zelfs voor je. Zoals ik al zei, oordeelloze berichten en vooral ook zonder verborgen verwijten. En daar komen de mooiste liefdes uit voort.

Op de liefde,
Carla

* Maaike is niet haar echte naam

PS: Ben je die daadkrachtige ondernemer, directeur of manager en zie je weinig tijd en kans dit in je eentje toe te passen en wil je graag mijn persoonlijke begeleiding? Dan kun je 1-op-1 met mij aan de slag. Dat is echter niet voor iedereen. Het vraagt een serieuze investering in tijd en geld en ik wil zeker weten dat dit de juiste stap voor jou is op dit moment. Daarom heb ik een vragenlijst voor je die je in kunt vullen. Op basis van je antwoorden hoor je dan zo snel mogelijk of wij samen in gesprek gaan.

PS2: Heb je mijn boek Vind Je Eindman al gelezen? Ik hoor regelmatig terug dat vrouwen door het lezen van mijn boek anders zijn gaan daten en daarmee wel hun eindman hebben gevonden.

Over Carla Ketelaar

Carla Ketelaar (1963) is relatie-expert en auteur van de bestseller ‘Vind je eindman’. Vanuit haar bedrijf Laatste Liefde leert zij ondernemende, single vrouwen wat nog nodig is om de juiste liefdespartner te ontmoeten. Zo vond ook zij haar eindman Steven. Ze zijn getrouwd en hebben samen zeven kinderen.

Over Carla Ketelaar

Carla Ketelaar (1963) is relatie-expert en auteur van de bestseller ‘Vind je eindman’. Vanuit haar bedrijf Laatste Liefde leert zij ondernemende, single vrouwen wat nog nodig is om de juiste liefdespartner te ontmoeten. Zo vond ook zij haar eindman Steven. Ze zijn getrouwd en hebben samen zeven kinderen.

Laat een reactie achter