Waarom ik zeg 50% gevoel en 50% verstand

De kriebels krijg ik ervan als ik koppels op date zie gaan en zie dat ze een ontzettend leuke eerste ontmoeting hebben. En dat ze vervolgens tegen elkaar zeggen dat ze elkaar niet verder willen ontdekken omdat ze op dat moment geen klik of chemie voelen. 

De klik of chemie is bullshit

De klik of chemie is bullshit. En ik schop hiermee tegen een heilig huisje aan, ik weet het. Maar waarom gevoelens, chemie of dé klik in het begin helemaal niks zeggen is omdat we hierbij 100% op ons gevoel vertrouwen. Logisch denk je misschien, want de liefde gaat over gevoel. Relaties gaan over gevoel. Maar er is meer. In mijn ogen heeft een gezonde relatie 50% gevoel en 50% verstand nodig. 

Het volgen van gevoel ‘mijn gevoel zegt/mijn intuïtie zegt’ dan gaan we er van uit dat al onze gevoelens kloppen en dat ons gevoel ons altijd op de juiste weg zet. Maar onze gevoelens van nu worden gevormd door herinneringen in ons leven. We hebben namelijk al een heel leven achter de rug. Dus ook met negatieve ervaringen op het gebied van relaties, met onze ouders of bijvoorbeeld dat we gepest zijn op school.

Al die ervaringen bepalen jouw gevoelens in nieuwe situaties. Voorbeeld: jij valt altijd op mysterieuze mannen die spannend en onbereikbaar zijn. Het kan natuurlijk dat die man echt is wat je zoekt. Maar wat ook kan is dat je iets hebt meegemaakt waardoor je onbereikbaarheid en moeite moeten doen verwart met liefde.

50 % gevoel en 50 % verstand

50% gezond verstand en 50% gevoel. 50% verstand zit erin dat je eerst kijkt of iemand de 6 karaktereigenschappen heeft voordat je je overgeeft aan het gevoel. Over die 6 noodzakelijke karaktereigenschappen vertel ik uitgebreid in mijn boek en ook in mijn gratis online webinar ‘Hoe je in 5 stappen jouw eindman vindt’ vertel ik er over. Zonder deze 6 gaat een relatie namelijk altijd mis op het ontbrekende punt. 

Laten we de 6 karaktereigenschappen eens checken bij de vrouw in mijn voorbeeld, die op mysterieuze mannen valt. 

  • Dan heb je meteen al twijfel over emotionele openheid. Hij is onbereikbaar en dat is meestal niet emotioneel open. Hij heeft nog iemand anders, hij houdt altijd de achterdeur open, hij is helemaal niet van zins om een vaste relatie te hebben. Niks mis mee, maar voor jou niet de juiste persoon om een relatie mee te hebben.
  • Ook integriteit ontbreekt of je twijfelt er over. Als je zo’n relatie hebt dan weet je wat ik bedoel. Altijd dat stemmetje van klopt het wel? Als je die stem hoort, dan klopt het meestal niet. 
  • Volwassenheid, angst om te binden. Of willen flierefluiten. Het lijkt heel volwassen, het lijkt een keuze. Maar je ontloopt de diepe verbinding. Ook hier heb ik geen mening over, maar je moet je wel afvragen of dit de juiste persoon voor je is. Als volwassenheid ontbreekt ga je nooit een goede relatie hebben met deze persoon.

Waarom zou je een relatie beginnen met iemand die 3 eigenschappen laag scoort of helemaal mist? Als je toch een relatie met hem start dan wordt het een relatie met veel drama, veel pijn en veel wachten en hopen dat het goed komt. Je zet jezelf in de wachtkamer en dat is niet nodig. Je kunt een gezonde relatie hebben. Dat vraagt bewustzijn en zelfonderzoek. Wat doe ik en waar ga ik op aan in een contact of date?

Andere kant: oké als het dan niet de man met de klik is dan is het iemand tot wie ik me niet aangetrokken voel. Hoe weet ik dan of dit de juiste voor mij is? Hierin zit een denkfout. Het feit dat er bij de allereerste ontmoeting geen klik is wil niet zeggen dat die klik nooit kan komen. Dit kan namelijk ook ontstaan als je verder in de relatie bent. We hoeven het niet zo snel te voelen. Eigenlijk is het raar dat je al zo vroeg een klik wilt want de ander is nog een vreemde voor je. De eerste 3 afspraken dan ken je elkaar nog niet goed. Je moet elkaar beter leren kennen. Je hebt tijd nodig om te gaan verbinden van hart tot hart. Die ruimte, vertrouwen en kwetsbaarheid heeft tijd nodig om te groeien.

Tot wanneer blijf je proberen?

Stel je bent al bij de 5e afspraak en je voelt nog geen klik. Dan kan het dubbel voelen. Want misschien voelen jullie je wel heel erg op je gemak bij elkaar. En dat is goed maar daarnaast heb je ook het idee in je hoofd dat het niet voldoende is. Geef daar niet aan toe want dan loop je weg voordat die gezonde relatie zich kan ontwikkelen. Dat is niet met minder genoegen nemen want uiteindelijk moet je zin krijgen in de ander met alles erop en eraan. Maar besluit niet te vroeg of het er is of niet. Gun elkaar tijd om te kijken of de verliefdheid nog kan komen.

Het gaat erom dat je je op je gemak voelt, dat je jezelf mag zijn. De ander hoort en ziet je, en je voelt dat jullie graag samen zijn. Dat zijn startpunten voor een relatie. De relatie mag groeien en dan ga je zien dat je andere gesprekken hebt en dat er steeds meer vertrouwen komt. Die verdieping, daar moet je tijd voor hebben. Dat kan niet binnen een paar maanden, het is een proces en daar groei je in.

Een te romantisch beeld van de liefde

We hebben een te romantisch beeld van de liefde, dat niet klopt met de werkelijkheid. Een goede relatie is als het dagelijkse leven en dus best gewoon. We willen wel die flitsende relatie maar hoe hou je dat vol? Altijd die opwinding, dat is niet wat een normale relatie is. Je wilt een diepe liefde voor elkaar voelen en graag bij elkaar zijn en dat het leven gewoon doorgaat. De afwas, op bezoek bij familie. Sommige dingen doe je gewoon omdat je ze graag wilt doen of omdat ze nodig zijn of voor de ander. Of soms samen op de bank hangen of snel eten klaar maken omdat er weinig tijd is. Het leven wat je nu hebt maar dan met z’n tweeën. 

Kijk naar de mensen om je heen bij wie je ziet dat zij een fijne relatie hebben. Vraag eens hoe romantisch, opwindend en spannend zij het hebben. Waarschijnlijk zeggen ze dat het ‘gewoon’ is. Laten we de liefde weer ‘gewoon maken’ en dat is niet hetzelfde als saai. Het gaat erom dat jij jezelf kunt zijn, dat je je geliefd voelt en dat je de liefde voelt stromen. 

Vertrouw op het gevoel als je samen bent. En hou de saboteurs buiten de deur. Denk niet aan wat je vriendinnen van hem gaan vinden. Of als je relatie niet aan de verwachtingen van je omgeving voldoet. Laat je niks wijsmaken en vertrouw op het gevoel dat je hebt als je bij hem bent. 

Want je hebt een saboteur in je hoofd in de vorm van dat kleine stemmetje. Dat stemmetje dat alles bij het oude wil houden. En een relatie starten is verandering. Je gaat misschien wel verhuizen, samenwonen, kinderen enz. Dan gaan we te snel/een verkeerde stem volgen. Als we de saboteur volgen als we niet bij de ander zijn, dan ga je het uitmaken. 

Volg het gevoel dat je hebt als je wel samen bent

Volg je gevoel als je samen bent. Als dat goed voelt, dan zit je goed. En onderzoek tijdens de eerste 5 afspraken natuurlijk wel of iemand de 6 karaktereigenschappen heeft. Heeft hij dat niet, dan stoppen. Heeft hij ze wel en kom je uit een patroon van onbereikbare liefdes. Kijk of er nog een patroon van jou in zit. Je kunt dit oude patroon tot het eind van je leven volgen, maar je kunt ook zeggen ‘tot op heden zijn mijn relaties niet succesvol geweest en ben ik er niet erg gelukkig van geworden, wat ga ik doen om dit om te zetten/te veranderen.’

Ik kan je helpen om het oude patroon te doorbreken, want die oude patronen kunnen hardnekkig zijn. Het is een mooie ontwikkeling en je gaat er een goede relatie door krijgen. En eindelijk het liefdesleven dat je zo graag wilt. 

Ik nodig je uit om de uitdaging aan te gaan als je uit de pijn van de liefde wilt. Want liefde is bereikbaar voor iedereen als je bereid bent om de stappen te zetten. Ik daag je uit om die gezonde liefde te vinden, jezelf te onderzoeken om de oude patronen te doorbreken. Ik heb er een boek over geschreven, maar je kunt natuurlijk ook naar mijn website om meer informatie te vinden.

Op naar die liefde.

Hartelijke groet, 
Carla 

Over Carla Ketelaar

Carla Ketelaar (1963) is relatie-expert en auteur van de bestseller ‘Vind je eindman’. Vanuit haar bedrijf Laatste Liefde leert zij ondernemende, single vrouwen wat nog nodig is om de juiste liefdespartner te ontmoeten. Zo vond ook zij haar eindman Steven. Ze zijn getrouwd en hebben samen zeven kinderen.

Over Carla Ketelaar

Carla Ketelaar (1963) is relatie-expert en auteur van de bestseller ‘Vind je eindman’. Vanuit haar bedrijf Laatste Liefde leert zij ondernemende, single vrouwen wat nog nodig is om de juiste liefdespartner te ontmoeten. Zo vond ook zij haar eindman Steven. Ze zijn getrouwd en hebben samen zeven kinderen.

Laat een reactie achter